Last news in Fakti

9 Март, 2024 12:15 5 925 38

Мрак тегне над предстоящата либерализация на пазара на ток

  • либерализация на пазара на ток-
  • ерп-та-
  • битови потребители

Електроразпределителните дружества и експерти се опасяват, че се въвежда  нов модел на квазилиберализирани цени за битовите потребители

Мрак тегне над предстоящата либерализация на пазара на ток - 1

Пазарът на електроенергия ще се либерализира напълно от юли, но към момента цари пълно неведение как това ще се случи за всички участници в процеса. Промените в електроенергийния пазар на едро и дребно и предизвикателствата пред предстоящата либерализация, бяха обсъдени от широк кръг експерти, институции и заинтересовани страни, по време на кръгла маса, организирана от Института за енергиен мениджмънт на 7 март, съобщи euractiv.bg.

Електроразпределителните дружества и експерти се опасяват, че се въвежда нов модел на квазилиберализирани цени за битовите потребители и се възлага на Министерски съвет вместо на Комисията за енергийно и водно регулиране да определя „регулираната“ цена за битовите потребители, които до края на 2025 г. те ще продължат да плащат ток по регулирани цени.

Фондът за сигурност на електроенергийната система пък ще бъде натоварен с нови задължения и ще се допускат компенсации за битовите потребители през крайните снабдители, по подобие на стопанските потребители през търговците.

Проблемът през погледа на ЕРП-тата

Заместник-председателят на Управителния съвет на „Електрохолд България“, Карел Крал, обяви от името на електроразпределителните дружества, че либерализирането на енергийния пазар за битовите клиенти се очертава да предизвика ликвидни проблеми за крайните снабдители.

Към момента всички по веригата се разплащат с известно закъснение, но от 1 юли Националната електрическа компания престава да бъде обществен доставчик, а се превръща в търговец, затова дружествата трябва да имат пари всеки ден да купуват ток за бита. Дружествата се притесняват, че ще получат парите от домакинствата и компенсациите от фонда с голямо закъснение. Заради недостига на оборотни средства те ще трябва да осигурят от заеми, които не могат да получат от банките.

Крал очерта три основни проблема, които ще се появят заради разликата между пазарната цена, по която крайните снабдители купуват електроенергия и цената, която битовите клиенти ще плащат, съгласно „базовата“ цена, която ще определя Министерският съвет.

Първият проблем е свързан с компенсацията и кога Фонда за сигурност на електроенергийната система ще я предоставя на крайните снабдители. Възможно е да възникне проблем с фактурирането, тъй като досега не е изяснено какво да се включва във фактурата и ДДС на клиента към коя цена ще се изчислява – пазарната, по която е купен токът, или базовата стойност.

Вторият проблем е, че битовите потребители плащат потребената електроенергия средно 50 дни след доставката, което в момента е финансирано преимуществено от производителите и Националната енергийна компания, и частично от крайните снабдители.

Третият проблем е, че освобождаването на пазара ще доведе до допълнителни разходи за крайните снабдители, защото ще закупуват електроенергия по свободно договорени цени на пазара „ден напред“. За това ще са нужни нови служители, които да извършват сделките на този борсов сегмент.

„Ние сме в ситуация, в която ще имаме от една страна отворен пазар на едро и от друга, ще имаме регулиран битов клиент, силно регулиран през общите условия, а от гледна точка на падежа на фактурите, се отваря дупка за крайните снабдители“, обясни Крал.

Той смята, че ще е необходимо крайните снабдители да разполагат с поне 400 милиона лева всеки зимен сезон. Тези пари оаче не може да бъдат набавени чрез заеми от банките, защото печалбата и финансовата стойност на крайните снабдители не позволява да се търси такова финансиране.

Дупка във Фонда

Дефицитът във Фонда за сигурност на енергийната система е достигнал 1 млрд. лева, а през февруари са изплатени само 75% от дължимите компенсации, обяви председателят на енергийната комисия в парламента Делян Добрев по време на кръглата маса.

Фондът бе създаден през юли 2015 г., с цел в него да влизат приходите от търговия с въглеродни емисии, както и 5% от ежемесечните приходи от продадената електроенергия от ВЕИ производителите. Парите от фонда се използват за покриване на текущия дефицит в НЕК от изкупуването на електроенергия по преференциални цени, което има за цел да намали цената за задължения към обществото.

Добрев обясни, че причината за дефицита е това, че от края на 2023 г. започна поевтиняване на борсовата цена на тока до 150 лв. за мегаватчас в момента при заложена прогнозна за годината от регулатора КЕВР 250 лв. средно, което изкривява прогнозата за приходите и съответно невъзможност да се плащат полагащите се по закон разходи.

Втората причина е спадът в цената на въглеродните квоти, където приходите се свиват двойно – от около 100 евро до 50 евро. Поевтивяването на парниковите квоти се дължи на масовия отказ на страните в Европейския съюз от въглища и затова интересът към тази търговия е слаб.

„Трябва да се намери източник на приходи или да се молим цената на квотите да се върне на нивата от миналата година. Става въпрос за хроничен дефицит, който ще продължи и следващите години“, коментира Добрев.

Според шефа на КЕВР Иван Иванов сред вариантите за попълване на фонда е там да постъпят средства, включително и от републиканския бюджет.

Няма да има рязък скок в цените на тока

На този мрачен фон Иванов успокои, че няма да има рязко повишаване на цената на електроенергията, свързана с предстоящата пълна либерализация на пазара.

„Цената от 1 юли ще бъде определена с решение на Министерски съвет. Той ще определя т. нар. „базова цена“, върху което ще има една компонента, която и към момента съществува и тя е в размер на 7% и се определя от КЕВР. Самата базова цена тепърва Министерски съвет ще излезе с решение как да бъде точно определена, но няма да предполага рязко повишаване цената на електроенергията“, обясни той.

Иванов посочи, че е против цената на тока за битовите потребители да се променя с решение на КЕВР преди 1 юли заради дефицита във Фонда за енергийна сигурност. Той изтъкна, че битовите потребители едва ли ще разберат защо с техните пари трябва да се осигурят средства за преференциалните цени на производители на възобновяема енергия, за преференциалните цени за производители на електроенергия от когенерация при топлофикациите и за покриване на цените по дългосрочния договор с американската централа AES.

Той опроверга част от притесненията на ЕРП-та и обясни, че търговците имат свободата да си избират борса, от която да закупят енергия, защото българският пазар е част от Единния енергиен пазар.

„Самият факт на бързото навлизане на КЕВР в REMIT (Regulation on Wholesale Energy Market Integrity and Transparency – Регламент относно интегритета и прозрачността на пазара за търговия на едро с енергия) дава дисциплиниращ ефект. Трите регулатора – нашият и тези на Франция и Испания, сме давани за пример в ЕС“, изтъкна Иван Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да се потърси сметка

    64 1 Отговор
    Тези, които спряха Белене, последно и заради Клиентън-годпожата, сега да плащат, поне отговорност да им се потърси

    Коментиран от #3

  • 2 КОТарАК

    38 31 Отговор
    около 6 бона ви трябват за слънчеви панели , да си решите проблемите с тока- за 2членно семейство-стягайте си къщичките на баба и дядо , ако не сте ги продали за автомобил

    Коментиран от #7

  • 3 КОТарАК

    14 48 Отговор

    До коментар #1 от "Да се потърси сметка":

    Белене е една бездънна яма за кражби! от всички правителства!/ЗАКРИВАЙ
  • 4 Да, бе

    60 1 Отговор
    Министерски съвет да поставя и цена на въздуха, който дишам, че къде дават тъй безплатно... Който оцелее, ще съжалява.
  • 5 мда

    60 2 Отговор
    Ще има излизане по улиците и лиHч на политици.
  • 6 Каквото стане, как доди

    54 0 Отговор
    Когато реформа се прави без мозък
  • 7 Панелите са една измама

    63 2 Отговор

    До коментар #2 от "КОТарАК":

    Тея панелчета дават ток само на обед ако е слънчево. Тея гадове ще ни върнат на печките с твърдо гориво.

    Коментиран от #12

  • 8 Напиши коментар

    15 1 Отговор
    Сбъркали са адреса, няма как да спрат тока.
  • 9 Поредните идиотщини

    52 0 Отговор
    На мафиотският парламент и сглобката. Накрая цената ще е двойна.
  • 10 Тома

    60 0 Отговор
    В момента били се чудели.Въобще не се чудят ами са го измислили как ще ни одерат кожите защото в България ако едно нещо струва 1 лв.те ни го продават за 10 лв.
  • 11 Българка

    52 1 Отговор
    Ключовата дума е фамилията на зам.председатела на Електрохолд КРАЛ. Излизането на битовите пазари на сободния пазар е разбойнически обир. Основно защото НЯМА СВОБОДЕН ПАЗАР. Има мародери, които на гърба на българина от сега са наточили брадвите. И призовавам правителството да върне този 1 милиард лева, който е отклонил от Фонда за енергийна сигурност към бюджета, за да може да излъжем ЕС, че това е приход и ударно сме изпълнили ниския по 3 процента дефицит
  • 12 КОТарАК

    2 34 Отговор

    До коментар #7 от "Панелите са една измама":

    той се акумулира тока-6-7 панела стигат за хладилник , бойлер , климатик и осветление+тв / може и печка , комбина с газ

    Коментиран от #17

  • 13 Разбрах

    45 1 Отговор
    Понеже крайните доставчици нямали пари да купуват ток ще натоварят хората да им го предплащат!Аз така разбрах намека в тази статия
  • 14 Мрак

    28 0 Отговор
    тегне... Ама като дойде либерализацията, така ще ни светне.
  • 15 мммм

    60 1 Отговор
    АЕЦ Козлодуй е платена и направена от целия български народ! Не е направена и платена от фирма, а от българския народ! Кой им дава право да плащаме ток на световни борсови цени??
  • 16 БеГемот

    28 1 Отговор
    Ще бъде касапница!Ще се чуват писъци и вопли,пенсионери ще посягат на живота си ,деца ще предават родителите си на колекторите фирми ,мъже ще предлагат стокилограмовите си благоверни за жълти стотинки.....бе ще си е евроатлантически отвсякъде,а шпионите на Путин ще потриват доволно ръце...
  • 17 2002

    44 0 Отговор

    До коментар #12 от "КОТарАК":

    Стига писа глупости!!!!! Монтиран такива панели вече 10 години. Никога няма да си върнеш парите дадени за тях. Сметни си и смяната на акумулаторите.

    Коментиран от #19

  • 18 Зззззз

    10 6 Отговор
    Спокойно другари . В началото ще вдигнат цените , но за една две години пазара ще улегне . А посредниците да не мъркат като искат пари 😁
  • 19 КОТарАК

    3 18 Отговор

    До коментар #17 от "2002":

    искаш да кажеш , че 10 години си монтирал само на тъпаци ли?за възстановяване на акумулатор , кво ти е мнението?

    Коментиран от #23

  • 20 Бай Ганьо

    30 0 Отговор
    Ай честито, ще се настанят борсови посредници прекупвачи, дето ток не произвеждат, само го купуват и продават на по-висока цена. Пари от въздуха на наш гръб. На печелившите честито.
    Харизахме стратегически отрасли на частниците, сега ще ни доят и стрижат до откат. Токът и водата са монопол, в ръцете им сме, искаш не искаш ще им плащаш.
  • 21 Лелеле

    24 2 Отговор
    Ясно е че сметките ни ще станат ТРОЙНИ! Събудят се хора! Всички пред МС!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Зелен Екоталибан

    33 2 Отговор

    До коментар #19 от "КОТарАК":

    Соларите изкарват максимум 10 години произведените на Запад. Нищо чудно, че Сименс е пред фалит. Перките са същата скръб. Но лобито им активно ги налага както електричките при автомобилите. И навсякъде греда. "Зелените" технологии още повече унищожават природата. Секат гори, за да бучат перки. Логика за гретени...
  • 24 РЕАЛИСТ

    32 0 Отговор
    Скоро всички ще усетят нежната прегръдка на зелената сделка. Специален подарък от Урсула.
  • 25 Макробиолог

    22 5 Отговор
    Комунизма е електричество плюс съветска власт--цитат от Ленин. Скоро ще разберете по трудният начин че покрай кончината на съветската власт си отива и електричеството.
  • 26 Анонимен

    14 1 Отговор
    Аз съм си решил проблема отдавна. Всяка зима отивам на топло за 3 месеца. Нито изолация съм правил, нито съм си хвърлял здравата дървена дограма. Миналата година бях в Тайланд, следващата съм си запазил къща в Испания. Вие просължавайте са храните бандитите тук и да им плащате пенсиите по 3400лв и бонусите. Само да знаете, държавен чиновник наяждане няма, иска хем заплатка, хем пенсийка, хем рушвет.
  • 27 Не само

    13 1 Отговор
    мрак тегне над цяла България !
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Васил

    8 0 Отговор
    Това се получава когато ни управлява мафия!
  • 32 Ало, българите,спите ли?!

    8 0 Отговор
    Спете,спете,но когато се събудите,ще искате да умрете! Дане позволявсме своеволиятанс марионетките!Протестирам!

    Коментиран от #36

  • 33 ха ха

    5 0 Отговор
    все нови модели за едно старо мероприятие като кражбата по "закон"
  • 34 Сократ

    5 0 Отговор
    Нали чак 2025 щяхте да ни либелизирате? А сега след 3 месеца, така ли да разбирам? Докато България е раздадена на чужденци от прошляци, няма бял ден да видим. Обърнаха ни на дойни крави. Ало, ама кравите измряха. От къде ще доите бе?
  • 35 Запознат

    11 0 Отговор
    АЕЦ Козлодуй е създадена и построена с парите на нашите баби и дядовци , електро преносната мрежа сме си я платили 10 пъти. Сега всичките тези съоражения са в ръцете на една шепа крадци и едни европейци които определят цената, иначе казано правиш си къща за да подслони семейството ти и в един момент идва един демократ и всеки път когато влизаш в дома си трябва да плащаш за да ползваш къщата която си построил. После идва и един европеец които иска да платиш достъпа до дома си като ти налага такса че си вървял по улицата за да стигнеш имота си. И последното е още по интересно ,че тези ти определят сумата за плащане без да имаш правото на недоволство. И всичко това се случва в нашия дом които нашите родители изградиха за да живеем по добре. Плащаме даже като си отворим хладилника да извадим храната. Разбирате ли в какъв абсурд живеем. Докато си стоим в откраднатите къщи които се водят само на документи наши ще е така.

    Коментиран от #37

  • 36 Костадин Костадинов

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "Ало, българите,спите ли?!":

    Пред коя клавътуръ прутистираш българино,чи да прутистиръм и ас с тебя прет мойта? Поредния клавиатурно-форумян прутистираш пишман патриот.
  • 37 Костадин Костадинов

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "Запознат":

    Димукрациа донесена от бивши кумунисти дету нескъ съ идиални капиталисти
  • 38 Сашо

    0 0 Отговор
    Два въпроса:
    1. Кое налага либерализацията на цените за ток?
    2. Защо в Русия, която воюва, едно яйце струва 10 ст., А у нас, които сме в ЕС струва пет пъти повече?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове