Last news in Fakti

21 Април, 2024 16:12 979 34

Руслан Стефанов: С либерализацията на тока политиците плашат българите

  • електропровод-
  • цена на тока-
  • либерализация на пазара на ток-
  • либерализация на тока-
  • българия

Ядрените мощности в АЕЦ "Козлодуй", както и докладът за „Боташ“ са без никакви анализ и дългосрочно планиране

Руслан Стефанов: С либерализацията на тока политиците плашат българите - 1
Снимка: БГНЕС

Очаквано е отлагането на либерализацията на цената на електроенергия. Центърът предсказа, че няма бъде постигната либерализацията, както беше обещано преди повече10 години, тъй като става въпрос за страх от неподготвеност и съответно неяснота за ефекта върху потребителите, гласоподавателите. Това коментира в интервю пред БНР Руслан Стефанов, програмен директор и главен икономист в Центъра за изследване на демокрацията.

„Българският парламент направи това, което многократно преди това парламент и правителство правеха – отлагане. След себе си, това влачи продължаващо субсидиране на различни дейности в енергетиката, включително по-богати домакинства за сметка на по-бедни“, обясни икономистът.

Според него ще има и усложнения по така и „непристигащият втори транш“ по Плана за възстановяване и развитие.

„Също така показва и липсата на идея за стратегия, базирана на анализи и препоръки, нещо което ние от години показваме и ще продължат изкривяванията на пазара на електроенергия“, допълни той.

Неговата критика е, че „не е направена разяснителна кампания“ и я сравни „сходно със ситуацията с еврото, нещо, което от десетилетие приемаме“.

Стефанов припомни, че имаме „поетите ангажименти в рамките на ЕС още с членството и енергийните пакети от 2009 г. започват да се подготвя тази либерализация“.

„За домакинствата така и не влизаше либерализацията. Стоят дисбалансите на пазара и това позволява субсидиране на домакинствата за електроенергия. От друга страна позволява продължаване субсидирането на цените на производителите на въглищни централи и др., скоро и за ядрена енергетика. Продължава това произволно местена на едни средства напред назад, за да не бъде ясно на крайни потребител, за какво плаща и в какъв момент. Това позволява на политиците да манипулират своите избиратели, естествено да могат да обясняват увеличения и намаления на цените с политически аргументи, а не с ролята на пазара“, коментира главният икономист на ЦИД.

Той отхвърли прогнозите, че цената на тока ще скочи с 20% и обясни:

"Потребителите, които не са добре осведомени, за тях има опасност за скачане на цените на тока, тъй като не знаят как да управляват собственото си потребление. Иначе, разбира се, че може да има увеличение на цената, но тя в никакъв случай няма да бъде така автоматична."

Според Руслан Стефанов „най-добрият начин за защита на интереса на домакинствата и производители е либерализация на пазар, тъй като се зная за какво и в какъв момент на денонощието плащате“. В момента „всичко е изравнено за всички“.

„Тези опасения съществуват, но те са поради това, че не се образоват хората. Виждаме как правителство след правителство и парламент след парламент, не си вършат работа да образоват хора, а само ги плашат за да ги използват с политически цели. Цяла Европа е минала през този процес и се знаят негативи и позитиви. И това изисква работа, която не е свързана с комисионни, а по скоро с ограмотяване на потребителите и ясни правила за производителите“, коментира Руслан Стефанов в предаването „Неделя 150“.

За договорът, подписан от служебния кабинет на Радев с турската „Боташ“ Стефанов коментира:

"Докладът на комисията беше публикуван и се вижда как без анализи и прогнози, и политическо съгласие, едно служебно правителство подписва договор, който задължава държавата до 2035 г. И всичко потъна в политическо говорене. Радев отказва да каже продължението – кога тази диверсификация би имала смисъл?“

„Ядрените мощности в АЕЦ "Козлодуй", както и докладът за „Боташ“ са без никакви анализ и дългосрочно планиране. Отново се тръгва да се харчат огромни суми за българската икономиката. Не само, че не е ясно, но е пореден пример как България няма неполитизиран вътрешен дебат и е без действаща национална енергийна стратегия“, коментира Руслан Стефанов.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    17 2 Отговор
    Този връзкар няма и един работен ден!
  • 2 Любопитен

    3 2 Отговор
    10 минути минаха а дежурния софиянец още не се е разписал. Сигурно са дошли сега от партиите в кафенето му, и е зает да се прави на 🤡.
  • 3 Вук

    14 1 Отговор
    При назе либерализацията на каквото и да е си е плашеща, щото няма такова чудо юдо. Ни на изток ни на запад.
  • 4 Тома

    3 1 Отговор
    Ами като са заспали гре.здии българите нека да ги плашът.Те за София не са чували
  • 5 Ром от Лом

    4 2 Отговор
    Тоците ако ще да стават и 5лева и без пари я пак,че си краднем
  • 6 Шопо

    16 3 Отговор
    Нема да се плашите, като махнат нощната тарифа тока автоматично става по две, като излезем на свободния пазар ще се качи още.
    Ако влезем в еврозоната още веднъж по две.
    Честито на печелившите.
  • 7 Червената шапчица

    6 3 Отговор
    "Потребителите, които не са добре осведомени, за тях има опасност за скачане на цените на тока, тъй като не знаят как да управляват собственото си потребление. Иначе, разбира се, че може да има увеличение на цената, но тя в никакъв случай няма да бъде така автоматична." - Край на цитата.
  • 8 Иван

    5 1 Отговор
    Българите сме се плашили в историята си на няколко пъти - когато - "отхапваме" България от Византия, не знам защо я наричат - Римска империя - после - когато идва Никифор, такъв ужас настъпва - че става - "скупчване" на тълпа при Върбишкия проход, ние - българите - ужасени от цените на тока под Византийско време - побягваме към Върбишкия проход - на юг, без да искаме - премазваме една-две армии на византийците.

    Друго - Балдуин Фландърски - така ни уплашва - че ние от страх го пленяваме в Балдуиновата кула. Това е страхът. Почваш да пленяваш.

    Ма какво ми приказват, ще стане сега - бунт.

    Били сме уплашени - в съзнанието на някой.
  • 9 При комунистите либерализацията

    6 4 Отговор
    Е като приватизацията, но всеки ден слагат нова цена! Пример:
    Вчера си варил яйца за 50 ст на час, днес ще е 1,309 лв за час, утре ще поефтинее, но с ще е около 2 лв за час. ...
    Потребителя няма да знае цената на това, което потребява и резултатът ще е пладнешки болшевишки грабеж!
    Либеризация означава да имаш 50 доставчици на ток с 50 електромера и всички да ти оравят по 100 киловата фрее зарибяване и цял месец да нямаш какво да плащаш!!!
    В сащ на бедните анти комунисти им дават по 30 кг безплатна храна всеки ден!!!
    А в германия, русия и българия на комунистите им дават безплатни купони но е добре да си плащаш, че партията гледа и си записва черни точки😂😂😂😂😂

    Коментиран от #10, #21

  • 10 да де

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "При комунистите либерализацията":

    е затова на американците им дават , защото крадат през борсите от цял свят

    Коментиран от #16

  • 11 незнайко

    9 1 Отговор
    Така както ни плашат, така и ще се получи ! Купихме хартиени самолети, следващото ще са хартиените РЕАКТОРИ за АЕЦ Козлодуй а тези за АЕЦ Белене ще ги дадем за СКРАБ защото са руски и Чичо Сам казва така ! Подготовката на Белене започва 1982 година а 1987 година плащадката е готова . От тогава досега минаха 37 години като през 2012 година проекта е спрян за втори може би и последен път ! това става след влизането ни в ЕС ! Познайте защо ???

    Коментиран от #12

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 друг либерал

    6 0 Отговор
    Либерализиран пазар само с почасови електромери. Когато цената е нула плащаш само пренос. Всичко друго е измама.
  • 14 Препатил

    4 0 Отговор
    А бе, то си е за плашене !
  • 15 китайски масквич

    0 3 Отговор
    Много компетентни копейки тука са налазили. Мутрофоня плаща.

    Коментиран от #17

  • 16 Проблемът не са американците

    4 5 Отговор

    До коментар #10 от "да де":

    Проблемът са комунистите!
    Американците не се интересуват от теб! Но кремъл си му нужен като крепостник и бройка..

    Коментиран от #22

  • 17 Не бе,

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "китайски масквич":

    Украинската Митрофанова !
  • 18 Иван

    3 0 Отговор
    Тока вдигнеш ли - следва - "Комунизъм и електрификация - равно на съветска власт", екстра - пак ще ни дойдат комунисти, гранични заграждения.

    Алчността прави чудовища - няма да може това да стане.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Ха ха ха ха ха ха

    4 0 Отговор
    И да не забравите бългъряци ПАК да гласувате за държавната система !!!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 да де

    3 0 Отговор

    До коментар #16 от "Проблемът не са американците":

    затова подслушват всеки и всичко , даже си приеха "закон"
  • 23 питане

    5 1 Отговор
    Как ще разбирам моментната цена на тока за да зная кога ми е изгодно да си включвам електроуредите. Или ще е някаква димка и комунягите настроили фотоволтаиците ще ме лъжат както си искат.
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове