Last news in Fakti

9 Март, 2024 15:38 1 721 46

Таско Ерменков: „Турски поток“ снабдява Европа с нищожно количество газ и не е причина за войната на Путин с Украйна

  • турски поток-
  • борисов-
  • цена на тока

Газопроводът нямаше да ни струва и един лев, щяхме да го плащаме с транзитните такси, а ние платихме 2,5 млрд. лв., които може би някога ще си възстановим, което не е много сигурно, каза социалистът

Таско Ерменков: „Турски поток“ снабдява Европа с нищожно количество газ и не е причина за войната на Путин с Украйна - 1

„Т.нар. „Турски поток“ снабдява Европа с едно нищожно количество газ, за да можем да говорим, че това е причината, заради която Путин е нападнал Украйна, след като е създал възможност за доставки на газ през България.“ Това заяви членът на Изпълнителното бюро на БСП и енергиен експерт Таско Ерменков пред БНТ.

По неговите думи по-интересна от публикуваната наскоро пътна карта на проекта е истинската история зад това как той се е случил.

„Когато започна да се обсъжда въпроса за т.нар. „Турски поток“, в ГЕРБ се образуваха две крила – условно ще ги нарека ББ и ОА. И тези две крила се сблъскаха за това кой да бъде изпълнител на проекта, в резултат на което в един момент крилото на ОА спечели малко надмощие и определиха фирма „Аркад“, която абсолютно няма как да построи този проект, да бъде победител в т.нар. конкурс. Обаче се оказа, че тя наистина не може и в този случай крилото ББ се включи и успя да вкара руснаците в играта, но тъй като вече имаше проведена процедура, на руснаците им се наложи да купят „Аркад“, така че да няма нов конкурс. В резултат на което, първо, се забави строителството с доста време и второ, значително се оскъпи самият проект“, обясни Ерменков.

Той посочи, че ако навремето „Турски поток“ е трябвало да транзитира през България 64 млрд. куб. м газ годишно и да струва 3 млрд. лв., сегашният е предвиден за 11 млрд. куб. м и струва 2,5 млрд. лв.

„Другото нещо, което също е провал на ГЕРБ и от БСП предупреждавахме, че ще се случи – „Турски поток“ нямаше да ни струва и един лев, щяхме да го плащаме с транзитните такси, а ние платихме 2,5 млрд. лв., които евентуално може би някога ще си получим от транзитните такси, което не е много сигурно. Кучето е заровено не в пътната карта, а в онези дребни игрички, които се правят на гърба на българския народ“, обобщи социалистът.

„Трагедията на българската политика е, че тези, които в момента управляват, те не управляват – те са управляеми, зад гърба им стои едно посолство и както самият Бойко Борисов каза - президентът на САЩ, които управляват България – дали да построи „Турски поток“, дали да не го построи, дали да има правителство, дали да няма. Силно се съмнявам обаче дали самото посолство желае тази сглобка да продължи, защото, от една страна, тя е много удобна, изпълнява всички „евроатлантически“ прищявки, от друга страна обаче настройва мнозинството български народ срещу този евроатлантизъм“, коментира Таско Ерменков за настоящата политическа обстановка в България.

По неговите думи дали ще се продава „Лукойл“ или не е тема не на българското правителство, а на собственика на „Лукойл“ и дали той ще издържи на натиска, който се оказва върху него.

„Което не пречи на министър Василев да тича по света и да предлага „Лукойл“. Това не ме учудва, защото в България в момента парламентът определя каква да бъде технологията на ядрената централа, кой да я строи. Защо пък министърът на финансите да не продава нещо, което да не му принадлежи?“, обърна внимание той.

И подчерта: „От БСП винаги сме предупреждавали, че държавата може да просперира само и единствено тогава, когато се спазват законите, но не законите, които се правят в момента, за да прикриват корупция и да я правят законна, а онези закони, които се правят в името на хората. Затова винаги сме се стремяли да правим закони в интерес на гражданите и на бизнеса, не на крилата ОА и ББ.“

Според Ерменков либерализацията на пазара на ток ще доведе до повишаване неговата цена. Той прогнозира, че тъй като от 1 юли пазарният механизъм ще бъде водещ, а не както досега КЕВР да определя цената, поскъпването ще бъде с поне 20%.

„Преди няколко месеца министър Василев взе 1 млрд. лв. от Фонд „Сигурност на Електроенергийната система“ и го вкара в бюджета, за да може да излязат сметките, за да влезем в еврозоната. Това доказва нещо, което от БСП говорим – ние не сме готови за еврозоната. С такива фокуси, които се правят, първо, се компрометира стабилността на еврозоната, второ, ощетяваме директно инвеститорите, защото в момента няма пари, с които да се изплатят премиите на производителите на електроенергия от ВЕИ“, каза още енергийният експерт.

Според него нови мощности в АЕЦ „Козлодуй“ няма да има. „В момента управляващите повтарят грешките на Царя и НДСВ при стартирането на проекта „Белене“ – абсолютна политическа намеса в процеса по изграждане на мощностите. За съжаление, това ще е поредният провал на това правителство да осигури някаква енергийна сигурност за България“, обясни Таско Ерменков.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да не излъга нещо

    32 4 Отговор
    Македония Сърбия Австрия и Унгария викаш плащат с бирени капачки

    Много нагли лъжци има в България ама много

    Коментиран от #19

  • 2 кастроли

    11 16 Отговор
    Войната в У-крайната точка не е заради "Турски поток" и газта в него. Други са причините.

    Коментиран от #20

  • 3 Боко

    23 2 Отговор
    гордо се увековечи с крана !
  • 4 ТаУмВзе

    14 4 Отговор
    Не мое си толко Изветрел! ХАХХАХХАХА
  • 5 Таско, таскоо,

    13 6 Отговор
    На тп народ трудно се обяснява. А, като го правят недоучили политмафиоти и мисири всезнайковци става още по трудно. Би им...
  • 6 Реалист

    26 7 Отговор
    Боко турския слуга прецака,, Южен поток" за да подари голямото парче от печалбата за транзита на турците.
  • 7 Само да питам

    17 17 Отговор
    Боко работи за турците, а ППДБ за козяк кога ще има хора в България които ще работят за интересите на българите?
  • 8 Това е пълен

    15 8 Отговор
    Комунистически бул шит.Едно време проектираха Бургас Александруполис и Южен поток .Руските цени за построяването бяха такива ,че ние да не вземеме нищо.
  • 9 док

    6 5 Отговор
    Защо не си гледаме в нашата кошница,колко сме зле,а все зяпаме по чуждите?! Какво печелим от това?
  • 10 Българин 🇧🇬

    14 11 Отговор
    България се управлява незаконно от хора без морал и достойнство от чалагара Боко и друсалката Киро.
  • 11 Абе комуне

    21 8 Отговор
    Защо преди войната България копуваше най-скъпият газ от цяла Европа, директно от руснаците?
  • 12 Таскооо,Таско

    17 0 Отговор
    "Т.нар. „Турски поток“ снабдява Европа с едно нищожно количество газ..."-това сега,а преди войната и двете тръби у Балтика???
  • 13 Сърдечно ви благодарим господин Таско

    21 7 Отговор
    Изказването уж е на Тасков обаче отзад прозира руското посолство
    Което де факто потвърждава че документите са истински
    и много тайния документ на другаря Путен сега ще стане причина да падат хора от прозорците пак
  • 14 Евроатлантик на хранилка

    6 14 Отговор
    Самата мисъл, че Русия не трябва да заобикаля Украйна, щото така можело да се гарантира, че няма да я нападне, а и ще има възможност европейските страни да се противопоставят на газовия монополист Газпром, е много плитка. Първо, Газпром в годините преди войната, има от 45 до 55% пазарен дял. САЩ имат около 35%. Никак не е малко, ако имат желание да се конкурират на основа цени. Явно че нямат, справка цените на газта 2021г. Не са толкова луди, че да си режат от печалбите. Второ, не звучи много пазарно и капиталистически от хората, които се имат за капиталисти, да настояват един продавач да продава стоката си само чрез един конкретен транспортен коридор. По-скоро пресполага възможности за спекура от страна на оператора та този коридор. Да не говорим, че Газпром с нищо не са дръжни да изхранват украинци, поляци, словац и т.н. чрез такси за пренос на газ. Това не е пазарна икономика. А още по-важния момент е че допълнителните такси ще са за сметка на крайния потребител, т.е. хората в западна европа, чиито газоразпределителни дружества имат договор за доставка с Газпром, ще пращат таксите на въпросните кърлежи. Северен Поток 1 и 2 са газопроводи, собственост на консорциум от Газпром и неговите клиенти в Европа и това беше най-евтиният път на газта към европейските потребители. Задайте си въпроса кой има сметка да не работят газопроводите.
  • 15 !!!?

    18 6 Отговор
    Турски поток захранва директно руските анклави Сърбия и Унгария ! Ако за Ерменков те са "нищожно коричество", то за Путин са огромно количество, защото това са детонаторите на Кремъл за дестабилизиране, саботиране и парализиране на Европа ! Кремълската пропаганда е основният приоритет на Митрофановите четирихилядници !!!?
  • 16 Майора

    16 4 Отговор
    Абе Таско по ваше време минимм 45 годин ни управляваше СССРи вие искахте Блгария да е 16-а република на съюза! Да не говорим чегазта от Русиябеше най скъпа за нас и се рязпределяше от ваши хора! И като ББ премахна "Овергаз" и останалите стана лош! Зо сега защитавате пак диктатора Путин!
  • 17 Айде

    12 2 Отговор
    Стига с тия дървени глави! Знаем ги!
  • 18 Българка

    16 5 Отговор
    Не зная защо се афишира мнението на русопоклонник. Но пък от друга страна е хубаво точно от неговата уста да чуем за пореден път, че "евроатлантикът Бойко Борисов- ББ е обслужвал интересите на Путин и Русия.
    Гнус!
    Но по-важното е защо не се пита кога ще има обвинителни актове за национално предателство и грабеж на над два и половина български лева в интерес на държава-терорист

    Коментиран от #26

  • 19 Българка

    12 5 Отговор

    До коментар #1 от "Да не излъга нещо":

    С размера на годишните такси от пренос на руски газ не е сигурно дали за 15-20 години ще може да се изплати пладнешкия герберски обир

    Коментиран от #34

  • 20 Ами да

    8 2 Отговор

    До коментар #2 от "кастроли":

    Войната не е заради турския поток! Той просто осигурява възможност за войната!
  • 21 Ти представяш ли си

    9 2 Отговор
    майка му да го кръсти Таско
  • 22 13675

    7 2 Отговор
    Тасков Ерменков, абе ти знеш ли какво работиш? и какво си работил бе плевел
  • 23 Таско Ерменков, е напълно прав!!

    3 6 Отговор
    Турски поток снабдява Европа с Нищожно количество газ, и нее никакъв повод за войната, в Украйна! Политици и Анал лизатори Спекулират на тяя Тема!!

    Коментиран от #29

  • 24 де го чукаш, де се пука

    4 3 Отговор
    Не е въпроса "Турски поток" колко и кого снабдява, а кой има полза от това. И преди, и сега бенефициента е един и същ, а промяната към по лошо е само за България и Европа. Дали, как и кога щяхме да го изплатим ако беше го строила Русия никой не е в състояние да каже, но щеше да е поредната руска собственост на българска територия с която да се чудим как да жонглираме. Сега поне това си спестихме.

    Коментиран от #40

  • 25 Тиквата направи сръбската тръба!

    7 3 Отговор
    Подари на Путин 4 милиарда наши пари за сръбско- маджарската тръба, а онези не ни плащат и една стотинка за транзит, защото Вучич и Орбан ни заплашиха, а нашите подлизурковци се наведоха!
  • 26 Тоз е от кадрите

    5 1 Отговор

    До коментар #18 от "Българка":

    Той тоз е от топлите връзки с посолството
    много ненавременно изказване по въпрос по който даже не се говори публично нарочно
  • 27 Колко да е

    11 1 Отговор
    И на тоя името му беше в пътната карта. Обикновен лъжльо. Тръбата пуска газ най-малко за Унгария, Австрия и Сърбия. Май не е много малко.

    Коментиран от #39

  • 28 Факт

    4 1 Отговор
    Европа няма нужда от руската гняз. само една Норвегия има фостатъчно газ и с години снабдява Германия

    Коментиран от #37

  • 29 ха сега де

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Таско Ерменков, е напълно прав!!":

    С това "нищожно количество газ кога ще го изплатим, а да не говорим за това, че ние него ползваме? За сметка на това, че Турция и БОТАШ (разбирай Русия), които според новия "президентски" договор имат право да го ползват без да плащат.
  • 30 ахахахахаха

    2 0 Отговор
    В най-добрите си дни Газпром не доставяше по-малко от 1/3 от потребяваната газ в ЕС. А когато един ден успяха да доставят 33.33%, в централата на Газпром дадоха банкет. През колко потока тече тази руска газ и колко от тази газ минава през България? Ахахахахаха. Тъпи опорки ребята. Тъпи.

    Коментиран от #31

  • 31 да се чете

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "ахахахахаха":

    В най-добрите си дни Газпром доставяше по-малко от 1/3 от потребяваната газ в ЕС.
  • 32 Много си умен Таско

    3 1 Отговор
    Пращиш от акъл
  • 33 Алън Пугачов

    5 1 Отговор
    Господин съпруг на пуйката Ерменков!!! Путлерофилитье едва ли ще ти забележат противоречието което иначе е оглушително, но те като чуят "посолството" и вече изпадат в състояние "свръх доза", та аз ще го отбележа, дарагой галубчик камсамолец, на дядя Путя най-старателен шаман! 🤥🤥🤥🤥 Как така ББ го командват от "посолставото" и той "вкарва руснаците в играта"???? Искаш да кажеш, че от посолството са вкарали руснаците в играта!!!??? Ерменков🤥....може ли на единия ред да пишеш ББ е техен и на другия ред да пишеш ББ е наш? Шизофреник ли си или си ченге, ама т..по?

    Коментиран от #35

  • 34 Амиииии,тръбите ще изгният по-напреж

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "Българка":

    Като имаш в предвид,че за миналата година чистия приход от тоя поток са 300 000 долара,сам си напрай сметка 3 000 000 000 лева колко години ще се изплащат.

    Коментиран от #36

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 не са 300 хиляди бе

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "Амиииии,тръбите ще изгният по-напреж":

    а печалбата е само три хиляди. И не са долара, а са албански Леки. И не сме ги спечелили, а сме ги платили бе!
  • 37 т-п трол соросоиден

    2 6 Отговор

    До коментар #28 от "Факт":

    Щом Норвегия има толкова много газ, защо делът и на пазара никога не е надхвърлял 7% и защо тя не изкара на борсата през 2021г тези огромни количества, че да падне борсовата цена и да не студуваме, гладуваме и обедняваме заради газовия шантаж на Путин? Да не би в Норвегия да са агенти на Путин, козяче умно? Я веднага да кажеш на урсула да започне процедура срещу тях!
  • 38 Не гост...

    5 2 Отговор
    Цялата им партия путлерофилска е такава - ченгета...ама от най-негорните. Вчера един жалеше, че под диктата на "посолството" Бългатия умира. В следващото изречение ривеше, че презастроили Черноморието. В друго изречение се вайкаше, за струпванията на коли на изходите за Гърция, че масово ходели хората на почивка в чужбина. И после се вайка, че сме спасявали туризма на Турция, щото им пълним хотелите. Уж мирала България, пък курортите пълни, та чак и на комшийте пълним кутортите. Чиста проба обратното на острото!
  • 39 име

    2 4 Отговор

    До коментар #27 от "Колко да е":

    Козяче, синхронизирайте си опорките с колегите и се разберете за една и съща теза да пропагандирате. Еди викат че мижаво количество газ минавало, нищо не сме печелили, други че работа е бая сериозна и Газпром даже сами си ползвали газта.... Трябва да има някакво елементарно ниво на опорките, не може всеки да си плещи каквото му дойде.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Архив на ДС

    4 1 Отговор
    Кръстен е на дядо си. Мъдьо.
  • 43 Русофил

    2 1 Отговор
    Ерменков: Кажете, че ние депутатите сме ви задължили да направите патока ...
  • 44 федераzко эрменкоф

    2 0 Отговор
    шо фе?нале щеше
    рупли да се леят?или само за тебе и компания
  • 45 Благой от СОФстрой

    3 1 Отговор
    Кажи му "Таско" и не го убиждай повече!
  • 46 бай село

    0 0 Отговор
    Колко Българи се казва Таско и Ерменко.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове