Last news in Fakti

10 Март, 2024 16:13 5 334 22

Рибари с корабите си блокираха Морска гара във Варна

  • рибари-
  • протест-
  • морска гара варна

Протестът е заради забраната за ползване на над 30 стоянки за лодки по Северното Черноморие, която е въведена заради опасни съоръжения или такива с неясен статут

Рибари с корабите си блокираха Морска гара във Варна - 1

Рибари акостираха демонстративно с кораби и лодки на Морската гара във Варна, съобщи БНТ.

Протестиращите искат да се намери решение на проблема със забраната за ползване на над 30 стоянки за лодки по Северното Черноморие.

Забраната е въведена заради опасни съоръжения или такива с неясен статут. Всяка година "Морска администрация" издава подобни заповеди, но за първи път се следи толкова стриктно, оплакаха се рибари.

"Днешната идея е да направим една акция, за да привлечем вниманието на обществеността към проблем, който се неглижира вече 50 години – липсата на рибарски стоянки и пристанища във Варна. Да започне диалог и изграждането на тези пристанища и съоръжения", заяви Емил Милев, Рибарско сдружение "Черноморски изгрев".

Областният управител на Варна Андрияна Андреева обеща да се сформира комисия, която да провери състоянието на пристанищата и лодкостоянките.

Проблемът може да се реши, ако се стартират два проекта за изграждане на лодкостоянки и пристанище. И по двата се работи от години, но не са завършени.

"Работи се по проектите за пристанищата, създаде се нова комисия, още от предния областен управител – сега са допълнени членове. Теоретично се работи във всички насоки и виждаме подкрепа и желание от общината и от областната управа. Само че този процес ще продължи повече от година, няма как да стане за няколко месеца и дотогава сме уязвими от закона", допълни Александър Тръпчев, представител на рибарски сдружения.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    18 13 Отговор
    Браво!

    Коментиран от #5

  • 2 Славай Орком

    13 23 Отговор
    България подарява Варна на Русия. На България не и е нужен толкова грозен и пропит в корупция град кръщавайте го пак Сталин
  • 3 Тома

    25 6 Отговор
    Така не се прави протест.Само с дебелите сопи и бой това ще управи корумпираните администрации
  • 4 Капитана

    49 5 Отговор
    Лодкостоянките съществуват още преди Освобождението (1878 г.) Там са и наследствените жилища на много от рибарите. Изведнъж станаха опасни и незаконни. Истината е, че се намират на апетитни места по морето и езерото и определени юнаци имат мераци да ги заграбят.

    Коментиран от #21

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 водни

    9 11 Отговор
    зрънчовци
  • 7 Хинин

    24 0 Отговор
    Навсякъде батак
  • 8 Бай Иван.

    25 5 Отговор
    Погром и разруха в цялата държава.И в Русе преди години унищожиха поминака на рибарите сега и Варна ли е наред?
  • 9 Кирил петков

    20 5 Отговор
    ПРОДЪЛЖАВАМЕ ЗАНУЛЯВАНЕТО!
  • 10 юнгата

    19 3 Отговор
    Какво ще блокира когато от години кея на Морска гара е пуст.Блокира се нещо което е в експлоатация.Публикувайте цените за престой на яхта на Морска гара и ще ви стане ясно защо никой не посещава България.А тези които имат яхти ги държат в Турция или Гърция.Когато отидеш в чуждо пристанище,първото нещо което виждаш е гора от мачти.А рибарските стоянки са трагедия,неясен статут и хаос.На Карантината никога,дори и през турско,не е имало лодкостоянка.То ако ставаше,фесовете са щели да я направят.Там вълната работи с пълна сила!

    Коментиран от #15, #19

  • 11 Гориил

    10 8 Отговор
    Корабите на НАТО се нуждаят от безопасни места за котвене. Правителството не прави нищо по въпроса.Американците подстрекават и провокират случайни хора.
  • 12 Боби

    15 3 Отговор
    А онези мръсни търтеи преговарят кой какво и от къде ще краде. До кога българският народ ще търпи? Такова простолюдие никога не е имало в парламента.

    Коментиран от #13

  • 13 Гориил

    5 4 Отговор

    До коментар #12 от "Боби":

    Българският народ гласува за тази тълпа, миличка.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Моряка

    11 4 Отговор

    До коментар #10 от "юнгата":

    Така е, но не съвсем.Морската гара във Варна не е предназначена за яхти, а за големи пътнически кораби.( пасажери).Когато в отминалия социализъм бедната НРБ имаше пасажерски флот, МГ работеше денонощно, особено в летния сезон.Паркираха и големи чужди пасажери,не само съветски.Сега в богатата ни американска колония МГ пустее,особено след американския Майдан в Украйна 2014г.Нищо чудно там да се изтъпанят Натовски бойни кораби, а Варна да стане нещо средно аритметично от радиоактивна пепел и такава пара.Заедно с нас.

    Коментиран от #17, #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ДъртВаненец

    2 1 Отговор

    До коментар #15 от "Моряка":

    Да помним корабчетата и кометите с който лятото пътувахме по Българското Черноморие..Морска гара всяко лято работеше на пълни обороти.Дойде демокрацията и като всичко останало разпродадоха комети корабчета които превозваха до златни пясъци а по късно разсипаха и пристанището с една единствена цел да го превърнат в яхтено пристанище за големите яхти на новобогаташите..

    Коментиран от #22

  • 19 Будител

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "юнгата":

    Аз моята е държа в Дания....плащам 300 евро годишно...в Бг..промениха закона , лобиран от мутри по времето на Станишев , накараха хората с малки рибарски съдове и яхти за туризъм да си унищожат собствеността...и Туризмът и риболова мина в ръцете на известни бандити
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Знайко

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Капитана":

    Много си прав.
    Не само , че не трябва да ги обявява за опасни, а общината трябва да се самосезира и да даде пари, да направи конкурси за проекти и да ги направи безапасни.
    Затваряйки ги ще произведат насила още безработни.
    ....отделно като слезеш на буната да питаш за риба, не само че ще ти кажат НЯМА, ами даже няма да има кого да питаш!
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове