Last news in Fakti

12 Март, 2024 06:22 1 114 13

Борислав Цеков: Зачеркват разделението на властите

  • борислав цеков-
  • конституция

С новия законопроект за съдебната власт искат да превърнат Парламента в гумен печат, заяви докторът по конституционно право и основател на Института за модерна политика

Борислав Цеков: Зачеркват разделението на властите - 1
Снимка: БГНЕС

Ако не се стигне до консенсус (бел. ред. между партиите), очевидно няма да изпълнят ангажиментите си, които са обявили публично за приемане на нов закон за съдебната власт. И от там насетне избор на двата нови съвета - Висшия съдебен и Висшия прокурорски съвет. Така че в момента полето е именно на преговорите на двете парламентарни групи.

Това заяви пред "Фокус" Борислав Цеков, доктор по конституционно право и основател на Института за модерна политика.

"Министерството на правосъдието публикува за предварително обществено обсъждане един законопроект за съдебната власт, напълно нов. Като цяло той е доста суров все още, но в него има някои обезпокоителни от конституционно гледище моменти", обърна внимание Цеков.

"На първо място, това е свързано с начина, по който се предлага да бъдат избирани съдебната, съответно парламентарната квоти в двата съвета - Висшият съдебен и Висшият прокурорски съвет. Двете квоти ще се избират по напълно асиметричен начин, като за съдебната квота се предвижда един много по-нисък стандарт за прозрачност, за гражданско участие, за контрол, в сравнение със стандарта, който е предвиден за парламентарната квота. Например, предлага се кандидати за съдебна квота да бъдат номинирани само от съдии, прокурори и следователи, без никакви възможности. Друг, освен неправителствени организации да задават въпроси, да изразяват становища по техните кандидатури. Една капсулирана, затворена процедура. И от друга страна, за парламентарната квота, авторите на законопроекта отиват в другата крайност, като предвиждат една максимална публичност.

Дори предвиждат нещо, което носи белезите на противоконституционност, а именно кандидати за парламентарната квота в двата съвета, да бъдат предлагани на равно основание с депутатите и от Юридически факултет, и от Висшия адвокатски съвет", обясни докторът по конституционно право.

По думите му това е безпрецедентно и няма опора в Конституцията: "Конституцията не предвижда, че актове на Народното събрание могат да бъдат инициирани от частни субекти, каквито са юридическите факултети и Висшия адвокатски съвет. Законодателна инициатива и актове на Народното събрание могат да се приемат само по предвидения и по инициатива на предвидените в Конституцията субекти и това са народните представители и Министерския съвет. Никакви юридически факултети, никакви Висши адвокатски съвети. Те тук предлагат, наравно с депутатите и тези два субекта да предлагат кандидати. Това са извън политически субекти, субекти които не представляват никого, освен себе си и не носят никаква отговорност пред гражданите. Направо да вземат да им дадат, казано иронично, законодателна инициатива. В Гватемала, държава от третия свят, юридическите факултети и цели университети имат законодателна инициатива. Щом са тръгнали по този път, да го извървят докрай".

Според Борислав Цеков това е една тъжна ирония, а проблемите в този законопроект ескалират още повече: "Предлага се нещо, с което на практика се опитват да изземат една изключителна компетенция на парламента, да го превърнат в гумен печат. И това е, че тези кандидатури, веднъж внесени от тези субекти, ще бъдат пресявани, оценявани, изслушвани от една непарламентарна номинационна комисия, която се състои от представители на съдебната, на изпълнителната власт и на омбудсмана. Петчленна комисия, по един представител на двете върховни съдилища, на върховната прокуратура, на министър на правосъдието и на омбудсмана.

Това означава, че авторите на законопроекта зачеркват разделението на властите и решават, че една изключителна компетенция, каквато има Народното събрание по Конституция да избере парламентарната квота в двата съвета, ще бъде обусловена от един непарламентарен орган, доминиран от другите две власти - изпълнителната и съдебната. Това е едно. Второ, самата номинационна комисия няма да е нещо, което просто да събира документи, тя ще преценява вместо Народното събрание, по допустимост кой кандидат може и кой не може, като са разписани критерии, които са безкрайно субективни. Например, критерий обществена подкрепа. И аз питам, какъв друг критерий, освен участие в местни и национални избори може да има за обществена подкрепа?

Служебна бележка от Хелзинкския комитет? Или хвалебствена дописка в тази или онази медия, която казва, “щом е от нашите ще го хвалим, щом е от другите - ще го ругаем". Такива, заредени с много зловреден субективизъм критерий, отварят вратите за произвол", категоричен бе Цеков.

По думите му големият проблем е, че се опитват да заобиколят демокрацията: "Да заобиколят политическата система, парламента чрез частни, съсловни гилдийни организации, юридически факултети, Висшия адвокатски съвет да прокарват кандидатури. Кой го иска? Иска го едно политическо малцинство на ПП-ДБ, което е обречено винаги да бъде политическо малцинство. И тъй като не може да получи властта, която иска по легитимен път, с избори, се опитват да заобиколят парламентарното управление и да вкарат в играта частни съсловни и гилдийни структури, върху които те имат влияние. Ето това е същинският проблем и аз мисля, че това ще бъде един голям препъни камък, ако се допусне да влезе в закона, защото от там ще отиде в Конституционния съд и вероятността да бъде обявена за противоконституционна една подобна схема за избиране на парламентарната квота е много висока".


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мечти

    6 2 Отговор
    какви власти, какво разделение, държава в която са забранени Референдумите. Държава продадена на климинали от цял свят за 20 000 евро от премиерът й. Държава в която премиерът й казва: Не ме интересува българската икономика. Държава в която излизат записи за порочни практики? Държава в която Конституцията е изнасилена неколкократно от депутат без правен стаж. Държава в която заради трима човека Габриел, Василев, Петков промениха Конституцията, двойно гражданство.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ранбо

    2 1 Отговор
    Тука има една власт и това е ДпС! Който служи на ДПС, той за държавата, който е срещу ДпС, той е срещу държавата!
  • 4 един

    4 6 Отговор
    Откога комунята взеха да разбират от разделение на властите питам,при положение че до преди 3-4год. държаха цялата власт,а сега почти цялата!?
  • 5 Цеко Борев

    6 1 Отговор
    Боре Цеков не ги разбира тия неща. Тук не става дума за законодателна иниц;иатива, а за предложения извън предвидения в конституцията ред, но собразен с този ред.Боре, Боре...има една приказка за такива като теб: "Кога стана калайджия кога му почерня .адникът."?
  • 6 хаберих

    0 0 Отговор
    Когато тя видя в магазина намаление на 50%, мозъкът й изключи на 100%.
  • 7 помни ли др. Цеков ?

    5 0 Отговор
    Цеков да си спомни как така неговият "институт" преди години предложи и избраха една семпла женица от Радомир с килограми над нормата и с посредствени правни знания за шеф на ЦИК ? Помни ли ?
  • 8 "големият юрист" Б. Ц.

    4 1 Отговор
    Не го слушайте! Цеков и слаб рист. Говори против юридическите факултети, защото , където се цани за преподавател, те го гонят.Напротив, тъкмо ридическите факултети трябва да имат предимство при съставяне на тези съвети, иначе се отива към полиотизиране на независими по конституция органи. Но този човек не схваща същността на предложенията, липсва му правна и обща култура, както и много други работи.
  • 9 мухата ЦЕЦЕ

    6 0 Отговор
    Че то в България НЯМА разделение на властите !
    Този ОСНОВЕН принцип на демокрацията и свободата , бе потъпкан и игнориран брутално , още от времето , когато Бойко от Банкя управляваше по своя авторитално-едноличен начин !
    Всичко е подчинено на неговото АЗ . Той слагаше главен прокурор. На всички възлови постове в съд , прокуратура , следствие , медии , телевизии , бизнес , бяха настанени негови , верни , подчинени , страхливи слуги !
    Какво повече да кажем ?
  • 10 Прислужник цеков

    5 0 Отговор
    Защо му дават трибуна на тоя? На колко господари е служил- СДС, царя, Новото време, Пръмова-Кунева, Св. синод, бай Гиньо Ганев....
  • 11 Меглен Кунев

    5 0 Отговор
    Този знае ли какво е разделение на властите?
  • 12 Службогонци от Ив. Вазов

    4 0 Отговор
    Този да не се тревожи, ще му намерят и на него служба
  • 13 Слаб 2

    3 0 Отговор
    Много слаб коментар.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове