Last news in Fakti

13 Март, 2024 12:12 1 515 63

Проучване: 60% от българите запазват категоричната си подкрепа за членството на България в ЕС

  • евроизбори-
  • електорални нагласи

32% твърдо са решили да гласуват на евроизборите, още 29% се колебаят, сочат данните на "Алфа рисърч"

Проучване: 60% от българите запазват категоричната си подкрепа за членството на България в ЕС - 1

Европейската принадлежност на страната ни не се поставя под съмнение. Това показват данните от последното публикувано днес проучване на общественото мнение на "Алфа рисърч".

Около 60% от българите запазват категоричната си подкрепа за членството на България в Европейския съюз и не търсят друга геополитическа алтернатива. Същевременно обаче, както поради неуспеха на България да се доближи по жизнен стандарт и равенство пред закона до ядрото от държави на ЕС, така и поради поредицата от кризи в Европа през последното десетилетие, скептицизмът към начина на управление на Съюза и конкретни негови политики нараства с по-ускорени темпове.

12% от пълнолетните българи заявяват, че одобряват изцяло начина, по който се управлява ЕС към днешна дата, 42% - само донякъде, а 39% - са определено неудовлетворени.

Въпреки че много от детайлите на европейските политики и дебати остават встрани от вниманието на българите, като общ знаменател се откроява следната тенденция: Сънародниците ни одобряват най-силно онези политики, които им дават шанс да се възползват от достиженията и гаранциите на по-развитите европейски страни, а са най-критично настроени към онези, които се прилагат, или предстои да се приложат от Брюксел на национално равнище.

Така например, проучването регистрира най-позитивно отношението към възможността при нарушаване на правата им българите да се обръщат към Съда по правата на човека в Страсбург (84%). Следва удовлетвореността от възможностите за трудова миграция, т.е. за работа в страни-членки на ЕС (81%) и предвижданото изграждане на обща европейска система за сигурност (68%).

Разширяването на Еврозоната и Шенгенското пространство (53%) и влиянието на еврофондовете за развитието на България (51%) също се оценяват преобладаващо позитивно, но те срещат и по-висок дял негативни мнения - по около 30 на сто.

Противоречиви са обществените реакции към ефекта от европейските политики в три важни направления: Зеления преход – 34% положително отношение срещу 42% отрицателно, а за всеки четвърти българин този пакт остава напълно неразбираем; Европейската помощ към Украйна (38% подкрепящи срещу 45% неподкрепящи); Политиката за трудова миграция от страни извън ЕС в България (34%:49%).

Най-чувствителни и отрицателно настроени са българите към онези предложения и политики, които намериха и най-силен негативен отзвук в Европа: Миграционната политика и по-специално политиката за солидарно разпределение на мигрантите се одобрява от едва 19% при над три пъти повече негативни мнения.; Земеделската политика (свързана и с неяснотите около т.нар.зелен преход) – 26% одобрение при двойно по-високо неодобрение.; Увеличаване правомощията на ЕК за сметка на националните правителства – 77% неодобрение.

Въпреки че в личен план българите виждат ползи за себе си и за страната от европейското членство, за 17 години те не успяха де се убедят, че от техния глас зависи как ще функционира Европейския съюз и в каква Европа ще живеем. Затова не е учудващо, че избирателната активност на европейски избори е най-ниската възможна от всички други избори.

Предстоящият вот не прави изключение – не повече от една трета заявяват твърда готовност да отидат до урните през юни. Ако тази тенденция се запази, броят на гласувалите може да падне под 2 млн. души, колкото е бил само на частичните избори за евродепутати през 2007г.

Безспорно най-интересен е отговорът на въпроса – как противоречивите нагласи към политиките на ЕС и слабата мотивация за участие в изборите се отразяват върху електоралните предпочитания? Най-висока мобилизация проявяват двете крайни групи – на най-големите евроентусиасти и на най-големите евроскептици.

В резултат, ПП-ДБ повишават своя резултат от хипотетични национални избори (до 19.9%) и скъсяват дистанцията с ГЕРБ до 2.7 пункта, който събира 22.6% от вота на гласуващите. Възраждане, подобно на други европейски страни, където евроскептичните и антисистемни партии се представят малко над националния си потенциал, достигат 13.2%.

По-слабата мотивация, дистанцираност и фокус върху локалните проблеми поставят в леко отстъпление ГЕРБ, БСП (8.9%) и ДПС (8.4% - чиито избиратели в Турция нямат право да гласуват на евроизбори).

(Настоящото изследване е проведено в периода 1 – 7 март 2024 г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица. Алфа Рисърч носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейния сайт, но не и за избирателно или манипулативно използване на тези данни.)


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хохо Бохо

    67 9 Отговор
    Дайте едно проучване и за НАТО

    Коментиран от #8

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 обективен

    61 5 Отговор
    ГРАБ е обсебила всички държавни институции , и всичките заедно с родата им гласуват за мафията ! За това трябва поне 40% трябва да има съкращения за клатикрачковците !

    Коментиран от #4

  • 4 честен ционист

    29 5 Отговор

    До коментар #3 от "обективен":

    Трябва да се мобилизират, с жените и старците, иначе вечно ще връщат Баце на власт.
  • 5 Руснаков

    10 16 Отговор
    10 процента за БСП и 30 за Костадиновата бригада...и точно 100 процента..
  • 6 Ъхъъ....

    16 32 Отговор
    подкрепа за членството на България в ЕС-"ДА" но за НАТО-"НЕ"
  • 7 подкрепата на българите за политиката

    47 10 Отговор
    на сегашната ЕК е по малка от 12 %.... За Урсула е под 6%

    Коментиран от #44

  • 8 Акула

    13 43 Отговор

    До коментар #1 от "Хохо Бохо":

    НАТО е сила и мощ!
  • 9 Селянин

    66 7 Отговор
    Само с Референдум може да се установи това, но както вече видяхме, управниците ги е страх като дявол от тамян да провеждат подобни мероприятия.

    И още нещо:
    Не вярвай на никоя статистика,
    която сам не си манипулирал.
  • 10 Искаме рифирендум казаха

    9 29 Отговор
    И правилно
    ЕС е нещото което прави разликата между белият човек и безправния азиатски крепостен
  • 11 122

    59 6 Отговор
    ПОРЕДНОТО ФАЛШИВО "ПРОУЧВАНЕ"
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Значи че спокойно може да се

    42 5 Отговор
    направи референдум за НАТО нали ?
  • 14 777

    8 22 Отговор
    От останалите 40 % - 20 са граждани на Блатнария и 20 руски хакери !
    Сините венци изобщо не се броят.
  • 15 Референдум

    38 5 Отговор
    Стига сте ни забавлявали с проучвания. По- точно са референдумите
  • 16 ПЪЛНА ЛЪЖА!

    40 8 Отговор
    ИЗМИСЛИЦА! НИКОЙ НЕ ЖЕЛАЕ ДА ЖИВЕЕ В БЪДЕЩЕТО НА КРАДЛАТА МЕРКЕЛ, ДЕТО ПРИБРА МИГРАНТИТЕ..! ЕВРОПА УНИЩОЖАВА СОБСТВЕНИТЕ СИ ГРАЖДАНИ! ПРАВА ИМАТ МИГРАНТИТЕ...
  • 17 У лево бре

    15 3 Отговор
    Проучването е проведено сред 1000 пълнолетни граждани ...
  • 18 Емигрант

    18 2 Отговор
    Не е важно колко от твърдо решилите да гласуват какво ще подкрепят, ВАЖНО Е КОЛКО Е ПРОЦЕНТЪТ НА ТЕЗИ КОИТО ЩЕ ГЛАСУВАТ ДАЛИ ЩЕ НАДХВЪРЛЯТ 50% ! Защото след като управляващите се избират от по-малко от половината от населението за каква демокрация се говори при положение, че малцинството ще управлява мнозинството ? Доколкото си спомням беше отчетено на последните избори 37-40 % активност, при нормално развито умствено общество не е допустимо това да бъде легитимно управление, не е демократично това е по-скоро диктатура и тоталитаризъм ! А тези проучвания и разните врачки /социолози/ само правят "мъглата" която хвърлят политиците върхусиверена много по-гъста ! Но като този суверен не забелязва тези шмекерии и манипулации и не предприема мерки значи няма проблем да бъде вечно беден !

    Коментиран от #23

  • 19 Даааа....

    26 2 Отговор
    Проучването е проведено сред 1000 пълнолетни граждани ... Само в нашият вход на панелката са 74 апартамента а блока е от 6 входа. Толкова относно представителността на тези "проучвания"....
  • 20 Глупости на търкалета

    13 10 Отговор
    Територията е 90% путинофилска.
  • 21 Мнение

    21 3 Отговор
    Категорична манипулация, понеже знаем как въпросните агенции биват спонсорирани!

    Договорът за членство на България в ЕС е сключен в ущърб на нашия народ!
    Ако васалите на глобалягите, които са начело на тоя съюз, не разрешат нашата страна да предоговори условията във въпросния договор, то България няма място в тоя псевдо съюз (придатък на фащ, който бива съсипван икономически, понеже 34 трилиона не се връщат лесно)!
    Кое не е ясно?!
  • 22 Ъхъъ, подкрепата на българите за

    19 1 Отговор
    За Урсулата е 106%
  • 23 Емигрант

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "Емигрант":

    Коментирах избори за България тези не са важни ние сме в ЕС и това е, ВАЖНО Е КОЛКО гласуват за българският Парламент !
  • 24 Хахаха

    14 3 Отговор
    Ама хич не вярвам на тия проучвания такава стакмистика правят да манипулират хората

    Мое лично мнение че пепейско-дебейската задруга ще се сгромоляса и тези резултати са доста завишени
  • 25 факуса

    13 1 Отговор
    ха ха що не напраят референдум тогаз за еврото,ще много отрезвяващ за соцопаразити кат вас

    Коментиран от #50

  • 26 С таблет-ка

    15 1 Отговор
    "С таблети по домовете на анкетираните лица" - съмнявам се да е истина, но дава възможност да вземат пари за анкетьори и да изберат "правилния" отговор на анкетирания.
  • 27 Нищо НЕ

    18 1 Отговор
    сочат "данните" на "Алфа рисърч" ! Абсолютно нищо....
  • 28 Мъжа на урсула

    16 2 Отговор
    Типично за ,,социологическите,, агенции.
    От друга страна всичко, до което България се е докоснала се е разпаднало. Време е на есср и натю.
    Накрая в евро-колхоз@ ще остане само България
  • 29 агенцията на тиквун

    15 1 Отговор
    сига сте лъгали !!! я пуснете референдум да видим дали ще ви излезат вярни сметките???
  • 30 1000 пълнолетни граждани....

    17 1 Отговор
    Никога не е обявявано предварително къде и кога ще бъдат провеждани подобни "проучвания" По никакъв начин тези агенции не могат да докажат някаква достоверност . Абсолютна измама е.
  • 31 Бай Иван

    5 13 Отговор
    Тия кауни от Възраждане ме съмнява да могат да постигнат такъв резултат. Едва ли има толкова много прости хора, но пък знаеш ли ....
  • 32 Ако примерно 10 домоуправителя на

    12 1 Отговор
    етажна собственост направят анкета дали ще бъде публикувана ? А дали ще покаже същите резултати ?

    Коментиран от #43

  • 33 Членство да, но не и евро

    14 1 Отговор
    И въобще този слугинаж да се омита
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Диктатура на банките и олигарсите

    13 1 Отговор
    А кой да защитава националните интереси, щото сляпо си съсипахме енергетиката, язовирите, заводите, здравеопазването, паметниците и какво ли още не, че то едно е ЕС, друго продажниците
  • 37 Кой и как проверява достоверността на

    13 0 Отговор
    Подобни анкети и проучвания ? Борците срещу "хибридните атаки" ли или КОЙ ?
  • 38 Всичко е относително

    10 0 Отговор
    Щото и Европа не е същата
  • 39 ЦЕЛЗИЙ

    8 0 Отговор
    Аз съм за ЕС, обаче в изначалния си вид.
    Сега доста му е тоталитарна станала душата.
  • 40 Ъхъъъъъъ мозък

    9 1 Отговор
    ..... Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства..... собствени на кого ? Поръчано от кого ?

    Коментиран от #47

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Последният софиянец

    2 0 Отговор
    🤔, трябва да питам полковника дали това е вярно?, когато измия чиниите и тоалетните ще го питам🥴
  • 43 домоуправители на

    6 2 Отговор

    До коментар #32 от "Ако примерно 10 домоуправителя на":

    етажна собственост ако им се заплати категорично могат да направят много по достоверна анкета.
  • 44 От народа

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "подкрепата на българите за политиката":

    Само, че едно е да се представя някаква стъкмистика, уж че е социологическо изследване, а съвсем друго е този и други подобни въпроси да бъдат подложени на референдум.
    Значи народа трябва да гласува за представители "народни", които да вземат решения от негово име и за негова сметка, НОООО не трябва същия този народ да гласува по въпроси, по които, решенията ще му ги вземат неговите представители, мотивирани и под въздействието на не/известни фактори!
    Апсолютно незачитане на конституцията и пълна измама.
  • 45 Да!!!!!!!

    17 2 Отговор
    Поредната лъжа!
    Като чета по форумите, 75-80% от българите са НЕДОВОЛНИ от членството ни в ЕС и НАТО! И с право, третират ни като треторазрядна държава. А нашите лакеи изпълняват всички разпоредби на урсулката.
  • 46 Може ли тази анкета

    9 3 Отговор
    да се счита за "фалшива новина" ? Проверена ли е от независим източник ?
  • 47 бокоБРАВО КИРОАЛОООХЕРКОВ Е СВОБОДЕН КОЛ

    5 5 Отговор

    До коментар #40 от "Ъхъъъъъъ мозък":

    МНОГО ИНТЕРЕСНО ОТ КЪДЕ СА СРЕДСТВАТА ???НА АГЕНЦИЯ КОЯТО ИМА САМО РАЗХОДИ ЗА АНКЕТИ.???.ДО КОГА ЩЕ ТЪРПИМ ДА НИ ЛЪЖАТ ???ВСИЧКИ ТЕЗИ ИЗМАМНИЦИ ТРЯБВА ДА НАТОРЯТ БЪЛГАРСКАТА ЗЕМЯ
  • 48 Аспарух

    2 10 Отговор
    Европейската принадлежност на страната ни не се поставя под съмнение.
    Това безродните русороби да си го набият в главата.
    Глас народен, глас Божи!!!
    Петиколонниците да събират чомоданите и към крепостния руски свят.
  • 49 българина

    8 1 Отговор
    ако на база социология се вземат решения защо избираме депутати? кой депутат ще събере 50+1 за да стане?!?! стига лъгахте, прави се референдум и отговора ще е съвсем друг!
  • 50 Хи хи

    9 4 Отговор

    До коментар #25 от "факуса":

    Не правят референдум за еврото и НЕ трябва да правят , защото населението е финансово неграмотно/ то пък в какво ли е грамотно/ , но това не му пречи да има мнение по всички въпроси . И като гледам сайта, все повече се убеждавам в това. Всички разбират от всичко , от ядрена енергетика до войната в Украйна .

    Коментиран от #55

  • 51 Мъдрият

    10 4 Отговор
    Това е пълна лъжа!

    Около 70% от българите са против членството ни в ЕС и НАТО!

    Ще видите, че съм прав, когато се направи референдум по този въпрос!
  • 52 Поредните лтжи

    5 2 Отговор
    Направете референдум, пък тогава ще говорим, може и за НАТО да ни питате?

    Коментиран от #56

  • 53 Поредните лъжи

    6 2 Отговор
    Направете референдум, пък тогава ще говорим, може и за НАТО да ни питате?
  • 54 хммм

    4 0 Отговор
    Категорично не са добре с главата, ако това въобще е вярно!
  • 55 провинциалист

    0 2 Отговор

    До коментар #50 от "Хи хи":

    Ама иначе си за демокрация, нали?
  • 56 Ти вече сам ли

    1 0 Отговор

    До коментар #52 от "Поредните лтжи":

    си говориш бе "ъхъъъ", сам с няколкото си ника ?
  • 57 Шопо

    4 1 Отговор
    Референдум за ЕС и НАТО
  • 58 И как

    2 0 Отговор
    тези шарлатани ще имат такъв резултат? Или трябва да има супер прост народ, да се кефи как го лъжат и крадат или това е пълна измама.
  • 59 БСП ПЕТОЛЪЧЕСТ

    1 0 Отговор
    Не ни щат народните маси и това е
  • 60 Ха ха ха

    2 0 Отговор
    Щом Алфата пак са впрегнали, мога да се обзаложа, че желаещите са по-малко от половината население. Като са толкова сигурни защо не си проведем референдумите наведнъж по трите въпроса-за НАТЮ, заотлагане на приемането на еврото и за членството в ЕС. А?

    Коментиран от #62

  • 61 БСП ПЕТОЛЪЧНИК

    1 0 Отговор
    Не ни ще българския народ. Все на Запад гледа.
  • 62 ЧАКАМЕ КОПЕЙКИН И ИНПЕКСА

    0 2 Отговор

    До коментар #60 от "Ха ха ха":

    Да ИНИЦИИРАТ такъв референдум.....ама нещо се ослушват. Що така бе другари възрожденци ????
  • 63 Директно:

    2 1 Отговор
    ЛЪЖА!! Не повече от 30% са! Отделно, 90% са против Еврозона и евро!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове