Last news in Fakti

13 Март, 2024 15:49 13 723 160

Земеделски ниви ще може да се обработват и без съгласие на собствениците

  • земя-
  • комасация-
  • трактор

Предвижда се улесненото комасиране на земя за ползване да се случи още тази година

Ниви ще може да се обработват и без съгласието на собствениците им. Дори да е отдадена под аренда на даден фермер, земята може да попадне в масив, който се обработва от друг ползвател.

Това предвиждат поправки в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които са договорени между браншовите съюзи на земеделците и животновъдите с министър Кирил Вътев, но припознати от група народни представители, начело с Десислава Танева от ГЕРБ, и вече внесени в Народното събрание, пише "Сега".

Според промените споразуменията за уедряване на парцели за ползване в едно землище вече ще влизат в сила, когато са подписани не по-малко от 2/3 от ползвателите и обхващат не по-малко от 2/3 от площта, определена за създаване на масиви за ползване. Така на практика арендатори и наематели ще може да разместват нивите, за да ги събират на едно място. Тези, които не са подписали споразумение, ще получават за обработка парцели в останалата 1/3 от землището.

Целта на промяната е да се стимулира обработването на по-големи площи земя, което е по-ефективно, и да се прекрати практиката единици собственици и ползватели да отказват да подпишат споразумение за уедрено ползване на имотите в дадено землище и да изнудват останалите, става ясно от мотивите.

Асоциацията на собствениците на земи вече реагира остро срещу подобна промяна в ползването на земеделски земи.

"По-важен е общественият интерес, а той е българското земеделие да стане по-конкурентоспособно и устойчиво. Това е възможно само с комасирано ползване на земята, която в момента е много разпокъсана", коментира Десислава Танева, председател на земеделската комисия в парламента, която днес ще гледа на първо четене законопроекта.

Според Танева държавата трябва да се намеси като облекчи условията за уедряване на земеделската земя за ползване и заради още една причина - новите екоизисквания ще затруднят още повече обработката на земята, с което притежателите на малки парцели не могат да се справят.

Предвижда се улесненото комасиране на земя за ползване да се случи още тази година. Срокът за сключване на споразуменията е 30 август и те се подновяват всяка година. Преди това до 30 юни всяка година ползвателите трябва да представят в общинските служби по земеделие, договорите за наем и аренда, с които ще участват в процедурата по уедряване.

Друга законова промяна предвижда пасища, мери и ливади да се отдават за ползване само на животновъди. Целта е да се прекрати порочната практика пасища да попадат в ръцете на хора, които не отглеждат животни, но затова пък получават субсидии. Освен това в законопроекта е предвидено с предимство да се предоставят пасища за животновъдни обекти на територията на землището. Тази промяна обаче е реалистично да се случи догодина, защото вече текат процедурите за разпределение на пасищата.

Важна законова поправка е свързана и с предоставянето на земя под аренда от Държавния поземлен фонд. Това вече ще става само търг, който според вносителите е по-открита процедура от провеждането на конкурси.

До участие в търговете ще се допускат местни земеделски стопани, които отглеждат плодове и зеленчуци, едногодишни полски култури, многогодишни фуражни култури, както и биопроизводители. До втора тръжна сесия ще се допускат за участие и останалите земеделски производители на територията на общината.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 53 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БгТопИдиот🇧🇬

    245 3 Отговор
    Земеделски ниви ще може да се обработват и без съгласие на собствениците.

    А жените им може ли ???

    Коментиран от #6

  • 2 поредния пирон от сглобко-лизачите

    267 6 Отговор
    нека краденето на земи започне сега!

    Коментиран от #29

  • 3 Местния Козар

    210 2 Отговор
    Айде бе, викайте ни всички у запаса и давайте автоматите, че не се търпи......
  • 4 Студопор

    258 3 Отговор
    Тоест сега мутрите ще могат да изнудва земеделците. Ще купят 2/3 от имота, за останалата 1/3,не им трябва разрешение.
    Все едно сме пак под турско робство.
    Земеделеца няма право на глас. Рая! Каквото кажат бейовете, това ще е!!

    Коментиран от #123

  • 5 собственик

    113 1 Отговор
    Е я па си купих нова запалка!
  • 6 Кнаус 485

    166 7 Отговор

    До коментар #1 от "БгТопИдиот🇧🇬":

    Абе като гледам тия евроатлантически ценности ще посегнат и на жената.....

    Коментиран от #141, #156

  • 7 Местния Козар

    197 2 Отговор
    А да питам тия атлантици, това дали го има някъде другаде по цялото земно кълбо.......

    Коментиран от #142

  • 8 Браво

    95 61 Отговор
    Така ще е докато сме в ръцете на комунистите. Нищо добро не се случи последните над 30 години. Нов бардак със стари урви не става

    Коментиран от #144

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ДОНЧО ГОРСКИЯ

    187 6 Отговор
    ОЧАКВАИТЕ СКОРО И НАСТАНЯВАНЕ НА БЕЖАНЦИ В ИМОТИ БЕЗ ЗНАНИЕТО НА СОБСТВЕНИЦИТЕ ФАШАГИТЕ НАСТЪПВАТ ЯКО
  • 11 и това вероятно скоро

    186 3 Отговор
    гори ще могат да бъдат сечени без съгласието на собствениците, апартаменти без живвещи ще могат да бъдат отдавани под наем от общините на нуждаещите се мигранти без съгласието на собствениците и т.н.

    Коментиран от #33, #131

  • 12 ОПГ ГРОБ

    176 2 Отговор
    После кажете, че не са мафия!
  • 13 666

    179 1 Отговор
    Започна голямото крадене.
    После ходи доказвай, че си имал земя...
  • 14 гост

    191 2 Отговор
    Звучи много ярко ! Почти като КРАДЕЦЪТ ИМА ПРАВО ДА ВЛЕЗЕ В ДОМА ТИ ДОРИ БЕЗ ТВОЕ СЪГЛАСИЕ ! При ДИМокрацията частната собсвеност била СВЕЩЕНА И НЕПРИКОСНОВЕНА !
  • 15 ха сега де

    153 1 Отговор
    Добре дошли в новото ТКЗС! Няма нед искам!

    Коментиран от #22

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хора

    148 3 Отговор
    Протестирайте при омбудсмана,а ми те алчната гербава шайка без да се съобразяват със собствениците утре ще ни вземат и домовете и ще ги дават на който си искат Ало Танева,простакиньо не ставаш за нищо,освен платен слугинаж на едри собственици.Не се наяде тая продажница.
  • 18 Няма да се

    129 1 Отговор
    изненадам, ако и без съгласието на собствениците се променя и статут, за фото и перки. Бързат, бързат, няма да притежаваш нищо, но ще си щастлив. Очаквам собственици на земи да бъдат "отказвани" да ги притежават, под една или друга форма. Борбата е за ресурси и бързат, много бързат в полза на ТНК-та. А контролът чрез цифровото евро ще е безпощаден. Пари за баничка няма да преведем на детето, ако транзакцията не я следи ЕЦБ. Бързат и с "дигиталните скоби", чакат одобрението на СОС.
  • 19 Пълен абсурд

    187 2 Отговор
    Земеделски ниви ще може да се обработват и без съгласие на собствениците.....В света няма подобно нещо ! Тотално незачитане на частната собственост
  • 20 Хора

    81 3 Отговор
    Протестирайте при омбудсмана,а ми те алчната гербава шайка без да се съобразяват със собствениците утре ще ни вземат и домовете и ще ги дават на който си искат Ало Танева,простакиньо не ставаш за нищо,освен платен слугинаж на едри собственици.Не се наяде тая продажница.
  • 21 Какви

    113 2 Отговор
    са тези безумия ? Кибуци ли ще създават ?
  • 22 Е да де,

    87 11 Отговор

    До коментар #15 от "ха сега де":

    От комунисти какво повече да очакваш? На следващите избори пак не отивайте дас гласувате, а оставете платените да ви изберат пак същите!
  • 23 кална вена

    119 4 Отговор
    ами , ако не искам да я давам под аренда, пак ли ще ми я обработват, почвате да заприличвате на БКП!!!!!
  • 24 Никакво право няма

    118 4 Отговор
    държавата да се меси относно "уедряването на земеделската земя" Комунизъм ли отново ще строим ? Какви са тези абсурди въобще ?

    Коментиран от #30

  • 25 Асен

    105 1 Отговор
    Престъпници сглобари алчни, дедите ни ще се обърнат в гробовете ,това което вършехте и се готвите да крадете ,безсрамни идиоти!! Ще грабват хората сопите и каманите срещу чорбаджиите изедници!!
  • 26 Който

    124 4 Отговор
    Който ми влезе в имота без мое съгласие ще го разстрелям.Какъв е този герберастки грабеж,уж пак с лъжи,че ЕС иска такова нещо.Искам журналисти да питат ЕС къде има такова безчинстване.

    Коментиран от #54, #62

  • 27 То бива бива лобизъм

    114 1 Отговор
    Но нещата действително са абсурдни. А да питам ако намеря празна къща или апартамент мога ли да се нанеса там или да пратя някой емигрант примерно ? Има частна собственост бре мушмули и тя е непрекосновена

    Коментиран от #72

  • 28 Който

    71 2 Отговор
    Който ми влезе в имота без мое съгласие ще го разстрелям.Какъв е този герберастки грабеж,уж пак с лъжи,че ЕС иска такова нещо.Искам журналисти да питат ЕС къде има такова безчинстване.
  • 29 Гега

    92 2 Отговор

    До коментар #2 от "поредния пирон от сглобко-лизачите":

    Нека започне краденето, НО това ще бъде поредният противоконституционен текст, който тези ще приемат. Според конституцията, частната собственост е НЕПРИКОСНОВЕНА! Когато някой има нива, никой не може да му отнема нивата или да му ограничава дейността върху нея или каквото и да е друго, даже и това да се прави съз закон,
  • 30 ха сега де

    80 6 Отговор

    До коментар #24 от "Никакво право няма":

    Нали вие ги избрахте? А може би оставихте други да ги избират, докато си пиехте кафето отсреща? Ами докато чакаш някой друг да ти подрежда живота така се получава.
  • 31 Ъхъъъъъъ мозъци

    72 2 Отговор
    Това предвиждат поправки в Закона за собствеността...... И по чие предложение е ? Кои са точно тези комунисти ? ПП-ДБ или ГЕРБ ?
  • 32 Каква

    88 3 Отговор
    Комасация,чиста кражба.Не се наяде гербавата магия,това е техен лобистки закони.Тези фашисти надминаха комунистите по рекет и конфискации.
  • 33 Чеха Черни

    53 4 Отговор

    До коментар #11 от "и това вероятно скоро":

    В Абсурдистан е така!
  • 34 Отново някой

    82 3 Отговор
    тъпче конституцията. Що за малоумна сган ни управлява се чудя
  • 35 Направо отново я национализирайте

    55 3 Отговор
    И ТКЗС-та...... Венсеремус комунисти
  • 36 Затова беше

    62 4 Отговор
    важен Референдумът за отлагане на евро. После цифрово евро, умни градове, зелени сделки, въглеродни отпечатъци. Борбата в момента е за ресурси и контрол, земя, вода, злато концесии, храна. И най-вероятно истинските собственици инвестиционни фондове и акционери на земята ни, дори не ги знаем, защото стигаме до офшорки. А иначе рецитират, че цифровото евро спирало сивата икономика.
  • 37 Хайде бе

    66 2 Отговор
    Ами още малко не само земите но и жените ни ще "обработват" без съгласието на ... Ей ЕГА тий "социализма" настава в ЕС!
  • 38 тато

    62 6 Отговор
    тия нови евроджендъри , са си чисти комуняги, насилствено иземват адмистративната власт, политизират я....и съдебната система и нея, и квот могат да долапат...., долна фашисткаа измеет, щуропартийната система я бутнахме 89....ама явно е било само за пред хората...... комунистите бяха по в час от вас бе пенделий ...скоро ще ви режем главите .......той гнетът се събира....не се бойте няма да ви пропуснем.......башибозук ....лобисти на тато на фирмичките, изедници ....корумпирахте по политическа линия даже и селските кметове.....сганн мръсна

    Коментиран от #96

  • 39 Мисля

    81 1 Отговор
    А всичко започна с "Демокрация",частна собственост,гластност.Разбиха АПК,ТКЗС и раздадоха земята на хората,те пръснаха маса пари да я разделят ,да доказват и да се съдят и сега...Комасация,и вземане.Значи нотариалните актове са нищо а частната собственост е неприкосновена само в щатите.
  • 40 Недолюбван

    40 9 Отговор
    Ето заради такива фашизоиди земята трябва да е обществена, без частници, без забогатяващи от нея, земя хранеща обществото и хората
  • 41 Как така

    46 2 Отговор
    Това е пълна глупост
  • 42 Бааасси чудото

    76 1 Отговор
    И ако частни земеделски ниви ще може да се обработват и без съгласие на собствениците, що трябва тогава някой въобще рента или наем да плаща на собствениците ? Що за абсурд е това и кой болен мозък въобще го е предложил ?
  • 43 До Ком 31

    68 4 Отговор
    Ти не четеш ли,че е по предложение на Десислава Танева от ГЕРБ.Селянката,която не може да говори добре български,но с лъжи и мошенгии обслужва лобита на милиардери зърнати естествено не безвъзмездно.Всички са мафиотски слугинажи в ГЕРБ и ходите да гласувате май за Тиквите.

    Коментиран от #49

  • 44 Крадци

    59 5 Отговор
    Само ГЕРБ може да го измисли това. Те са комбинация между комунист и мафиот ( макар че двете неща се препокриват). Колкото и да се представят за евроориентирани си остават чисти комунисти!
  • 45 Абе Факти !!!!

    42 1 Отговор
    И по чие предложение е това ? От коя партия са ?

    Коментиран от #60

  • 46 Аз,достатъчно ли е?

    48 2 Отговор
    Алчни и нагли. За тези няма Конституция, няма неприкосновеност на частната собственост. И без да ми я вземете аз ще ви я подаря, че да имате места за вашите гробове.
  • 47 Хмм

    46 3 Отговор
    Още ли вярвате в демокрацията? аз на това му викам Див Капитализъм и съдейки по целите които предстоят да излязат на яве, скоро така ще ни се стъжни че за султана ще плачем да не говорим другите

    Коментиран от #59

  • 48 а ако така лекинко насея

    8 1 Отговор
    птм ?
  • 49 Не го бях прочел, че се превъзбудих нещо

    45 3 Отговор

    До коментар #43 от "До Ком 31":

    Че е от Десислава Танева от ГЕРБ..... Боклуци ....

    Коментиран от #53

  • 50 БЪЛГАРИН

    61 3 Отговор
    ПОСЛИ ДА ПИТАТЕ ЗАЩО ИМА ЗАСТРЕЛЯНИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОЙЗВОДИТЕЛИ И ВТОРО КОЙ И ДАВА ПРАВО НА ТАЗ КОТЛЕНСКА ЦИГАНКА ДАСЕ РАЗПОРЕЖДА СЪС ЗЕМИТЕНИ.
  • 51 собственик без договор

    50 3 Отговор
    Пускам плуга до най-дълбокото. За нас кога ще има защита, като искат да ползуват земята за без пари. Като в Конго да са отгледани. И като е студено и не може да се работи- палят тракторите и на жълтите павета. По-нагло племе няма. Питайте ги как си купиха тракторите. Как нямаше нито един с ЮМЗ или Болгар.
  • 52 Българина

    52 2 Отговор
    Тя работата стана малко , все едно да имаш тристаен , да ползваш двете стаи 2/3 , а едната стая да я усвои съседа
  • 53 СПОКА ПРИЯТЕЛ

    48 2 Отговор

    До коментар #49 от "Не го бях прочел, че се превъзбудих нещо":

    ЩЕ ИМА ОТМЪЩЕНИЕ ТОВА СА ИЗРОДИ.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 На Борисов

    42 3 Отговор
    Дядо му така е правил и на това са го учили в школата в Симеоново
  • 56 Има мини

    28 1 Отговор
    за тази работа
  • 57 Ето да ви припомня

    45 3 Отговор
    за какво стачкуваха зърнарите с тракторите:
    Исканията им към министерството са толкова нагли и егоистични, че не смеят да ги кажат, най-важните са тия:
    1. Сключване на дългосрочни арендни договори с фиксирана, но неoпределена рента/аренда за целия период на договора подписан "доброволно" от собствениците на земите.
    2. Определяне ежегодно размера на арендата от държавата важаща за всички арендатори.
    С други думи подписвайте там за 20 години по ххлв/дка, а арендата не я определяме ние, а държавата. Демек не ни питайте колко зърно от декар сме изкарали, колко са ни разходите и за колко пари сме продали зърното, това не е ваша работа.
    Това което искат сега е няколкото арендатори в землището селото да си комасират земите без знанието на собственика и като решиш да продаваш да не знаеш коя е точно твоята земя.

    Коментиран от #88

  • 58 Чочо

    45 2 Отговор
    Кого ще улесните,пак......онези с Майбасите,нали?
    Как ще ми вземете земята.
    Значи заради едрите земеделци пак ще правите ТКЗС -та.
    Пак ще крадете от хората земите.
    Вие сте по гадни от комунистите и Путин,взети заедно.
  • 59 Комунизмът се връща

    36 4 Отговор

    До коментар #47 от "Хмм":

    А пък аз на това му казвам див комунизъм!

    Коментиран от #68, #76, #86

  • 60 ОТМЪСТИТЕЛ

    40 1 Отговор

    До коментар #45 от "Абе Факти !!!!":

    ПОЧВАМЕГИ КАТО МАКЕДОНЦИТЕ ВАНЧЕ МИХАЙЛОВ ТРЕПАНЕ.
  • 61 Баба Гошка

    58 1 Отговор
    Лъца до лъжата! България има оедряване на земеделието най-високо в Европа! Няма нужда от повече! Ще вземат хубавите ми ниви на равното до пътя без разрешение и ще ми дадат каманаците през 9 баира на десетия!
  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 ГЕРБ трябва веднага да бъде служебно

    47 2 Отговор
    Заличена. Това е опит за промяна на общественият строй
  • 64 Киро П@рапета

    48 2 Отговор
    "Целта на промяната е да се стимулира обработването на по-големи площи земя, което е по-ефективно, и да се прекрати практиката единици собственици и ползватели да отказват да подпишат споразумение за уедрено ползване на имотите в дадено землище и да изнудват останалите, става ясно от мотивите."

    Стига ве ! Нали 90 година други бяха идеите ? Ами по тази логика отре ни вземете апартаментите и ги превърнете в хотели , ей така за да ги ОКРУПНИМ ПРОСТО
    Честно казано не ми се вюрваше че ще стигнем чак до там да отнемат чужда собственост и както казва тук един колега да не се окаже че през турско сме имали повече права .
  • 65 Антикомунист

    43 6 Отговор
    Ами пак гласувай за ГЕРБ народе прост. Комуниста си остава комунист. Вълкът кожата си мени, но нрава не!

    Коментиран от #160

  • 66 тато

    43 5 Отговор
    комунистите навремето поне я удържавяваха за общото "благо" и механизацията, сега я раздавате на ваще свинееее, ....е тва са им споразуменията с големите земеделци, четете и мислете....кърлежи, кърпел за васссс
  • 67 незнайко

    51 1 Отговор
    ( Дори да е отдадена под аренда на даден фермер, земята може да попадне в масив, който се обработва от друг ползвател. )
    ЕТО ТОВА СЕ НАРИЧА ИЗВРАЩЕНИЕ И КОРУПЦИЯ !!! Как ще откраднат земята на обикновенните граждани !!!
  • 68 интересно

    7 12 Отговор

    До коментар #59 от "Комунизмът се връща":

    Кога успя да прочетеш за комунизма !?
  • 69 гражданин

    40 2 Отговор
    това е хитра лобистка поправка, която цели дребните да нямат достъп до хубава земя за обработване, и едрите да си останат само те едри, никъде не пише, как ще се плащат рентите, ако обработващия и собственика, нямат никакви отношения и контакт помежду си
  • 70 вървете се ....

    42 1 Отговор
    Мутряги, частната собственост е неприконовена, а законът ви е противоконституционен!
  • 71 Чума

    26 1 Отговор
    Ами, ако намеря фермер, който е съгласен да я работи, макар и ,,разпарчетосана"? Не трябва ли първо да питат или най малкото да ме уведомят! Това отдавна е практика с обяснението, че се разбирали помежду си и те пращат при еди кой си за тази част от декларираната ти земя, която са отстъпили на ,,Митко", че на тях им идва нерентабилно! Заявих, че аз ако искам Митко, ще я пиша всичката на Митко! После започнаха да си плащат рентата, колкото съм им декларирал, па ако ще всичките декари да ги работи Митко, Станчо или Ганчо!
  • 72 Можеш естествено !

    29 3 Отговор

    До коментар #27 от "То бива бива лобизъм":

    ====== А да питам ако намеря празна къща или апартамент мога ли да се нанеса там или да пратя някой емигрант примерно ?====Можеш естествено !=== Бойчо и ГЕРБ го позволяват !
  • 73 Кога ще е старта

    28 1 Отговор
    Да си ограждаме ниви и да набием колчета ? Па казвайте ги тези неща по от рано
  • 74 тато

    26 5 Отговор
    и кво всички ревете само срещу герб , бе те ПП-тата не са яли и пили.....с гроба и дпс-то....то те дават наклона бе, ама вие мисиркитей им вервайте!!!! точно това си заслужавате кирцата простака и кокорцата пендела да ви въртят на шиш, ама за ко требе и мене да въртят....е за тва ИМИГРАЦИЯ......!!!
  • 75 Доротея

    31 1 Отговор
    А за апартамента под наем в Офча купел как стоят работите!? Да не би студентите, които пуснах там да са го преотстъпили на някой физик от Близките изтоци!?
  • 76 баш майстора

    34 7 Отговор

    До коментар #59 от "Комунизмът се връща":

    При комунизма (макар че още никоя държава в света не го е постигнала ) или неко го наречем с правилното му име социализма имахме безплатно здравеопазване и образование а аз към днешна дата не съм забелязал такива работи . А цените на тока и водата се сменят по често от колкото магазинерките в ЛИДЛ ..
  • 77 Хо хо

    37 2 Отговор
    Няма не искам, няма недей. Първо лобут в мазето на училището и ако не даваш земята следва разораната целина. После те обявяват за кулак, враг на Нанорода и намазваш свинеца. Ако все пак ти се рамине отиваш в Белене да те ядат прасетата. След 45 години стигат, следва реституция, комасация, заменки и така до края на света.
  • 78 Десислава Танева от ГЕРБ

    33 3 Отговор
    Яко се е побъркала.

    Коментиран от #82, #92

  • 79 лоша

    44 2 Отговор
    Танева, дай да ти покарам колата, докато си на работа, да не стои така неоползотворена на едно място! Накрая на годината ще ти дам 2 лева - колкото арендаторите плащат на собствениците на земя за обработването без съгласие!

    Коментиран от #121

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Край на търпението

    31 2 Отговор
    Време е за протести срещу фермерите и то с остри и запалителни предмети .А също и срещу тези които са взели тава решение.Е не се търпи вече!
  • 82 Мошеници

    30 4 Отговор

    До коментар #78 от "Десислава Танева от ГЕРБ":

    Долу ГЕРБ.!
  • 83 Къде по света

    45 2 Отговор
    без съгласие на собствениците им се ползва собствеността ? Що за абсурд е това? Тотално ли превъртяха тея в парламента
  • 84 Тъй ама не

    14 1 Отговор
    Промените касаят наети или арендувани имоти, с подадено заявление за споразумение, и не касаят имотите с декларация от ползватели за обработка в реални граници! Статията е на мисирка! Става дума за ползването, а не за собствеността! До края на юли се подават заявения/декларации от ползвателите заедно с договорите за наем/аренда и докрая на август ще трябва тези ползватели, които са посочили в заявлението, си че ще участват в споразумение да го сключат. Тези 1/3, които изнудват с претенции останалите ще бъдат игнорирани. Но това ще доведе до категорично подаване на заявление/декларация следващата година, за обработка на имотите в реални граници. Предстои раздробяване, а не уедряване-ще останат пътищата до тези имоти необработени каквато е практиката и уж отдадени под наем от общината собственик на пътищата. Тези промени са лобистки! Всяко обжалване пред съд на споразумение, входирано след 30 август ще отпадне, а те се правят до края на септември, когато се прави компромис, а не се правят служебни разпределяния /няма кой да ги наложи/.

    Коментиран от #93

  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Хмм

    20 2 Отговор

    До коментар #59 от "Комунизмът се връща":

    Дивия Комунизъм е крайната цел след капитализма защото соца- беше недоносче и не-можа да роди комунизма. Разбирай Комунизма работи само тогава когато имаш Роб който е напълно подчинен до-живот а в Днешно време с ГМ ДНК и Биологични данни няма МЪРДАНЕ. Ако не разбирате на къде отива света спрете да си губите времето с войните и сапунките защото Китай е на прага на постижението
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Даааа

    29 1 Отговор

    До коментар #57 от "Ето да ви припомня":

    Определяне ежегодно размера на арендата от държавата важаща за всички арендатори.====Пълен абсурд ! А що и наемите на частните жилища и търговските площи давани под наем да не определя някой кретен в МС примерно
  • 89 фхдгб

    11 4 Отговор
    Моnsaн То и Bleк Roк да заповядат !
  • 90 Тази

    30 1 Отговор
    Алчна гербава мафия удари дъното.Вместо да въвеждат върховенството на закона те ни спретват пладнешки грабежи и неща ,които да пробутат между другото.А това нарушава конституцията Тия от ГЕРБ народе ще ви вземат и последната риза.Надминаха башибозука,комунистите и се оказаха най-големите фашисти.На следващите избори я изметете тази паплач,чиято алчност мина всякакви прагове и граници.Разбрахте ли собственици на нещо ВИЕ в тази държава сте никои ,харесвали ,Ви ?
  • 91 "По-важен е общественият интерес"

    36 1 Отговор
    Какъв обшествен интерес ма kраво безподобна?
    Вие отдаван го продадохте обществения интерес.
    В магазина българско почти не остана.
  • 92 всъщност

    31 2 Отговор

    До коментар #78 от "Десислава Танева от ГЕРБ":

    Мутрите аграри си гонят интереса! Искат да ви обрабатват земите и да печелят от тях, без да ви плащат наем! Нечувана наглост!
  • 93 И какво като

    40 1 Отговор

    До коментар #84 от "Тъй ама не":

    Става дума за ползването, а не за собствеността ? Ползването е винаги и навсякъде производно от собствеността. Да дойда да ти ползвам жилището без твое съгласие а?

    Коментиран от #108

  • 94 тато

    31 1 Отговор

    До коментар #80 от "РАЗЛИКАТА ОТ ТКЗС-ТО КАКВА Е":

    разликата е ТКЗсто е с идеята да бачка за държавата дето ушким мислеше за нас....колко и кога е спорно...., а сега ще я раздават на онбашийте.....дето мислят как да ни закопааят бели роби да им бачкаш, без осигуровки за жълти стинки и все няма...., няма ама само за теб няма, той кара кола за 300 хилки , ама нямал бил.....че даже и не е на негово име ми на фирмата....на свяко му....елемнтарни са, по цел ден метат лайномети за геополитика по купените им телевизийки докът си пълнят дюшечетата......всичко е верно за капиталкизма.....всиччко дето ни учиха през соца в даскалото е ВЕРНО, то даже не е капитализъм ами една робия на мутри и тарикати и не без помоща на великия ЕС.....да ви серемммм на ......съюза, освен че махнаха визите и да можем да им робуваме на място друг келепир нема..., само назад и тва е
  • 95 хххх

    35 0 Отговор
    Този е жив фашист!! Махайте го от правителството, че ще ви потопи всичките. По-неадекватен министър в момента е само Калин Стоянов.
  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Зърнар

    28 6 Отговор
    Повече няма да плащаме рента, закона е за нас, ще си ползваме земята и без съгласието на собствениците, браво Бойкоо
  • 98 БААТА МААТА

    43 1 Отговор
    Купихме им трактори, после им дадохме аренда за две бутилки олио/декара, а сега и правото на собственост. Окрадоха държавата, усвоиха субсидиите и сега посягат на личната собственост. Ако това е промяната на Неокуманизите тури му пепел.
  • 99 Бойчо комуниста

    31 1 Отговор
    Още си пази партийната книжка явно
  • 100 Хо хо

    32 1 Отговор
    Днеска Дедовата нива, утре апартаменто на Мурука.
  • 101 Айде сега...

    30 3 Отговор

    До коментар #96 от "паметник на тато във всеки град":

    Паметник на тиквите трябва, за да знаят гъбарите кой ги прецаква!
  • 102 Ревете, не ревете

    25 4 Отговор
    ГЕРБ и ПП-ДБ ще го гласуват.
  • 103 Яяяяяяя

    24 2 Отговор
    С една дума- ТКЗС
  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 В "обществен интерес" е

    28 1 Отговор
    Мутрите на Борисов да ви вземат всичко
  • 106 ха ха

    34 3 Отговор
    Целта на промяната е да се стимулира обработването на по-големи площи земя,/ целта е да се краде по лесно
  • 107 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 108 Тъй ама не

    8 4 Отговор

    До коментар #93 от "И какво като":

    Тези промени не могат да засегнат и не обхващат имотите ползвани в реалните им граници, а само имоти на ползватели със заявление за споразумение. Собствениците на имотите и ползвателите ако с клауза в договора за наем или аренда са заложили обработка в реални граници, тези промени не касаят имотите им. Не се посяга на собствеността, но и крайния резултат-още следващата година, няма да е в полза на уедряването. Просто от споразуменията ще излязат някои ползватели и ще си обработват наетите имоти в реалните им граници. Общината няма да взема наем за пътищата до тези блокове, защото няма да се обработват. Ще има нов пъзел-нова конфигурация на блоковете в землището и все по-вече отдръпнали се от окрупненото ползване по-малки ползватели. Мисирката да си коригира статията!

    Коментиран от #114

  • 109 9-ти юни

    2 16 Отговор
    Алесандър Самболийски, опс Кирил Вътев, договорил с земеделците и браншовия съюз на животновъдите да...
    И къде видяхте тук ГЕРБ. Ааа, изгубени в превода.
  • 110 кво триеш бе админ да не би да е ЛЪЖА А?

    27 3 Отговор

    До коментар #96 от "паметник на тато във всеки град":

    че и накрая, същата тая сганн си избърса гъзъъъът с бай тошо, да бе бай тошо крив за всичко...те не ядоха и не пиха, че и балтията му туриха , па бива че не го утрепаха кът животно.....сам сред вълци е бил накрая....прост бил , такъв бил онакъв бил, ся кът ги гледам с харварт колко са умни по добре от университета в левочево да ги класират директно у НС....
  • 111 Уууууууу

    20 4 Отговор
    Започна завръщането на колхозите. Оставка бе комунисти
  • 112 Това и до сега си го имаше,

    22 1 Отговор
    нарича се бели петна. Но да не си мислят чокоите, че ще си завладяват земята. При кметовете има списъци на тези места и те ги раздават на "бедните" земеделци, които трябва да оставят рента и когато собствениците на земите си ги потърсят, трябва да си получат рентата, иначе това е пладнешки обир. Но с такива краварски подлоги, и това е възможно!

    Коментиран от #115

  • 113 Тома

    19 1 Отговор
    Май ще трябва да дойде сандокан с двата ножа а
  • 114 Въобще никой не трябва да има право

    28 0 Отговор

    До коментар #108 от "Тъй ама не":

    да те задължава договор за наем или аренда да имаш нито да се разпорежда с имота ти ако имаш акт за собственост !!!! Обработката в реални граници не може да бъде задължителна за собственика , ако се спазва конституцията никакви промени на закон не могат да касаят имотите на хората. Обработката в реални граници не може да бъде задължителна за собственика. Тя е негово право а не задължение както и определянето на наема и арендата !
  • 115 И политиката на "белите петна"

    22 0 Отговор

    До коментар #112 от "Това и до сега си го имаше,":

    Е противоконституционна !

    Коментиран от #120

  • 116 Не забравяйте впрочем

    21 3 Отговор
    Че дългогодишен ползвател по съдебен път с кошаревски свидетели и в момента може да ви вземе имота !
  • 117 Комунисти

    21 1 Отговор
    представящи се за демократи. И къде е тогава частната собственост ?
  • 118 Бома Телев

    15 0 Отговор
    А я си сакам да садим лонгозна гора на плажа Корал без да питам Кире. И шебечета ше пуснем да ми скачат от клон на клон
  • 119 от "Десислава Танева от ГЕРБ"

    17 2 Отговор
    Съвсем нормално нещата си идват по местата и преговорите в момента се водят на тъмно..
  • 120 Па логично е, ако това петно пречи на

    19 1 Отговор

    До коментар #115 от "И политиката на "белите петна"":

    арендатора, той да го обработва, но да си плати за това. Май пак ще има 9 септември!?
  • 121 АЗ БИХ ПОДКАРАЛ ТАНЕВА

    14 1 Отговор

    До коментар #79 от "лоша":

    докъто НЕЕ на работа и е НЕЕЗАЕТА...
  • 122 Лобиски Закони?? Танева, Вътев, Едрите

    24 0 Отговор
    Земевладелци искат да, Присвоят с Лобиски закони имоти на Хората, 10 години ползватели и Констативен Нотариален Акт и стават собственици! Фашиско лие сега, или сме отново в 90 г на Мутрите!? Ощетените собственици ще Палят Ниви преди жътва и комбайни и Трактори!! Това щее Реакцията срещу Лобиските закони създадени за Житарската мафия!! Ще горят полята, по друг начин обикновените хора не могат да се борят с Житарската мафия, не му оставят избор на Народа!! Държавата Мафия, работи и озаконява Лобиски закони в полза на Друга Мафия!

    Коментиран от #126

  • 123 Отговор

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "Студопор":

    Не бе, ТеКеЗеСе! Ако си млад и не знаеш, прочети малко история. "Нека краденето да започне сега"
  • 124 Държавата и правото ще отмрът

    20 3 Отговор
    Престъпното мислене води до престъпни действия. Правото на собственост е свещенно право,но в новия съветски съюз, наречен ЕС всичко е пунта мара и правото е на книга ,а корупцията ,лобизма и силата престол издига.
  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 собственик без договор

    5 0 Отговор

    До коментар #122 от "Лобиски Закони?? Танева, Вътев, Едрите":

    Коментар до 116
    Като го вземат ще го върнат, ще драйфат и ще ходят с надрусани гащи.
  • 127 В полза на едрите земеделци

    16 0 Отговор
    Това е фашизъм, десятък и т.н.
  • 128 Май май

    12 0 Отговор
    9 септември ще е малко.
  • 129 Опи

    13 0 Отговор
    Това ли е промяната ? Хахаха... ужас . Дали е така в Германия например или друга страна , да ти взимат земята ?
  • 130 Пепи Еврото

    9 1 Отговор
    Направо им ги взимайте, то частната собственост и на запад вече не е неприкосновена.

    Коментиран от #132

  • 131 Пак опряха

    11 0 Отговор

    До коментар #11 от "и това вероятно скоро":

    КарАха - варАха и пак опряха до комунизма.То национализацията на земята след 1944г. първо започна с .... комасация. На градската буржоазия пак така отначало вземаха излишните жилища.
  • 132 Където се пръкна

    8 1 Отговор

    До коментар #130 от "Пепи Еврото":

    Комунизмът е измислен в Германия, Англия,Франция. Първият и Вторият Интернационал са пак там. Парижката комуна,пак там. Напъдиха комунизма от Русия и той си се върна където се пръкна.

    Коментиран от #139

  • 133 122333

    13 0 Отговор
    Собствени имоти може да се отнемат, без съгласие на собствениците, домакините може да се сменят без съгласие на съпрузите, и така нататък, и така нататък!
  • 134 Патриот

    11 0 Отговор
    Гарантирано от герб

    Коментиран от #158

  • 135 Безпартиен

    11 0 Отговор
    Оная от Пазарджишко нали тъй си присвои земята на хората за слънч евата енергия!? Има решение; БОБ КАТ под наем и глей ко става!
  • 136 Утре

    9 3 Отговор
    И без съгласие на собствениците ще ни ги продадът! НАГЛИТЕ ОТ ЕС ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НИ НАЛАГАТ ТЕРОР НАД СТРАНАТА!!! ВЪЗМОЖНО НАЙ-НЕИЗГОДНИТЕ ЗА БЪЛГАРСКИЯТ ГРАЖДАНИН ЗАНИ И МЕРКИ СЕ ПРИЕМАТ В МОМЕНТА ОТ ГНУСНАТА РАЗГЛОБКА.СПРЕТЕ ЕВРОФАШИСТКИЯ АТЛАНТИЗЪМ,ФИЛАНТРОПИ НА ПО 100Г СЕ ЕБАВАТ С МИЛИАРДИ НАРОД!!!
  • 137 Горски

    14 1 Отговор
    България сякаш се връща във времената на феодализма, както е било в Западна Европа, когато едрите земевладелци са господствали на независимите от тях васали. На това му се казва сюзерен, чиято дума произлиза от френски. Сюзеренът е феодален владетел, чиято власт ес основава на васално подчинение на него от по-дребни феодали, получили от сюзерена или негови предшественици право да управляват част от земята в негово владение. Така, както е тръгнало скоро да очакваме и рентата, която се полага на даден собственик, да я получават вместо него, а той да им работи за червен кръст. да ти настанят бежанци, ако може и от жена му да си поиска, защото все пак природа някак си и не може да се върви срещу нея, човещинка. Могат да продадат къщата и апартамента на човек без негово съгласие и да остане на улицата. Дали мога да се нанеса в къщата в Барселона на Боко Тиквата? А и не на последно място забравих на семейство Върбакови бизнеса им се разраства.
  • 138 Оракула от Делфи

    19 1 Отговор
    България е държава без Управление, гнусотия е ,
    ако земята ще се обработва без съгласие на собствениците ,
    то какъв е проблем да им се приберат и къщите и жените им ,
    след този" умен начин", на присвояване на собственост от разни Калинки??????
    Къде са правата на собствениците на земята в случая???
    Това ще създаде , предпоставки за кланета и убийства в цялата страна!
  • 139 Владо

    2 2 Отговор

    До коментар #132 от "Където се пръкна":

    А фашизма отиде при алкашите
  • 140 Луд

    10 0 Отговор
    С тия измислени и мутренски закони тласкат народа към глад и гражданска война. В северна България без това отдавна тая система си действа , на средните и дребните фермери и земевладелци им е дошло до гуша, някой да им нарежда и купува продукцията за стотинки, а вноса да струва петкратно че и повече по скъпо. Добре дошли в Българският Ад.
  • 141 Тарас Булба

    4 0 Отговор

    До коментар #6 от "Кнаус 485":

    Ако жената е родител нр.1 няма проблем
  • 142 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 143 Гражданин

    1 9 Отговор
    Съгласен земята не трябва да пустее,поне да дадът чувал жито десет килограма картофи или каквото им се откъсне от сърцето.
  • 144 сам си го казваш

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Браво":

    и после си противоречиш?!?!? последните 30 години е така но преди това когато бяхме в ръцете на комунистите ???
  • 145 ник

    7 1 Отговор
    Конституция на Р.България:Чл.17(3) Частната собственост е неприкосновена.Чл.5(1) Конституцията е основен закон и други закони не могат да й противоречат. Ние феогална държава ли сме?Ами така изглежда!Добре ,че нямам жена- утре ще приемат закон да я комасират- гнус и отврат,Но от ПП дебилите друго освен безакония не очаквайте.
  • 146 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 147 Димитър

    2 0 Отговор
    Абе вие Конституцията ли ще суспендирате? Само КОМУНИСТИ могат да го гласуват!!!
  • 148 А на мен

    2 1 Отговор
    АПИ 12 години ми ползва имота като са си сложили билборд и нито наем нито нищо
  • 149 Скапана

    3 0 Отговор
    долна, държава
  • 150 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 151 ...

    0 0 Отговор
    Те кгбдс си купуват къщи каравани земи хотели ресторанти в Гърция. Седни и гледай след месец, а и сега софийски пловдивски и всякакви коли с чужди табели с кучета, котки, лодки пътуват за Гърция през деня и нощта, а има до лидл в града бензиностанция и спират коли, автобуси с лукс жени млади и стари за Гърция. Богатите си живеят, а робите от 25 години са без работа, а на 48 години и на 50 били стари, а сега са на 56,65 г, много млади де, с деца, внуци и ще дочакат и правнуци с тоя милиони огражени от хората. Скоро не са ходили в църква да си прочистят мозъците болни
  • 152 ото варбург

    0 0 Отговор
    Ке се бяга у Руско, тука земята е неприкосновена
  • 153 ХХХ

    0 0 Отговор
    Земята в Смолян е дадена под аренда на президента ПС, даваха им по някой лев, и се оплакваха преди 15 г, че малко пари им давали, а нашата х преди 25 г се радваше на 2 бутилки олио, брашно 2 пакета. А х и х наследниците имаха земи, останаха без работа и не отидоха да си оправят земите и мисля, но нямам доказателства, може да се провери в града, но., и мисля, че от герб е изкарал имената на насмедниците, чрез пълномощно, но както и да е, и ако е, това е подсъдно, защото нямат нищо, но здраве да е, ние си получихме за 100 декара, аз Хиляда лева. Винаги е имало измамници, и преди 100,200 години. Кой го умее умее, а кой не умее ще яде леща и бобчо
  • 154 Анонимен

    0 0 Отговор
    Пеевски знае къде да се намърда, при пчеличките, къде носят мед, много са работливи мюсюлманите, на чапо хората, и са прави работниците минавайки покрай тях, българина търси стол, за друго не става. Не е лъжа. Като не ставаме за нищо, ни изкупиха земята от селата придошлите в града. Но вечно щастие няма, много българи си отидоха от тоя свят вземайки им земите, а и българи чч ченгета без пари изкупиха от старчета за жълти пари, плакаха, подобие на алоизманите българи срещу българи. Построиха си дворци за две хиляди за земя в града и не търсете справедливост, мили хора. Никога е нямало от векове, мълчиш гледаш и до там. Молиш се за здравето на хората и децата им самотници, без семейства и деца. Но злобният лошият човек кара скъпа кола и се радва на нещастните българи, а дпс са като юмрука на Радев, сплотени, състрадателни, помагат си, идва имама от София да видят 3 и една жена болния обикновен старец, да му помогнат и след 7 дни падайки на земята се спомина. Добър бе турчина. Но бе самотен. Хубав ден. Бъдете като тях добри и състрадатвлни.
  • 155 Факти

    2 0 Отговор
    ТКЗС ще връщат ли
  • 156 Фурко

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Кнаус 485":

    По-скоро на теб
  • 157 тато

    0 0 Отговор

    До коментар #150 от "Ха ха ха":

    пак ръсиш глупости превзета ти главата, тия дето превземат нямат религия ни националност, тъпанчев там хората ги мачкат месните онбаший и те са си от същата националност, то бива си простттт ма твойто е ментална шизофрения.....топили я се качи горе и почни да думкаш глупости да видиш имали българи няма ли , как ще ти намажем ските тъпанарррр. я попитай един турчин там как се определя...да видиш ко ще ти каже ...турция първата му родна майка ...гулпакккк. нашите турци и помаци много добре си се разграничават турците в турция и много добре знаят как ги третират там кой и защо.....келешшш ще палиш родопите ли кво>?
  • 158 ГАРАНТИРАНО

    0 0 Отговор

    До коментар #134 от "Патриот":

    9/21 НЕ ПРОЩАВА ДО 100метра.
  • 159 частник

    2 0 Отговор
    А КАКВО ЩЕ КАЖЕТЕ ЗА ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ " БЕЛИ ПЕТНА ", ЗА КОИТО АКО НЕ СИ ДЕКЛАРИРАЛ, ЧЕ ЩЕ СИ ПОЛЗВАШ ЗЕМЯТА, " ДЪРЖАВАТА " Я ДАВА НА ЗП ДА Я ПОЛЗВАТ?
  • 160 Комуниста си е чисто и просто

    1 0 Отговор

    До коментар #65 от "Антикомунист":

    Един крадец и в различните епохи се подвизава този крадец под различни форми на управление и те крадците са винаги на върха на пирамидата без значение формата на управление на страната
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове