Last news in Fakti

14 Март, 2024 13:16 1 280 62

Парламентът ратифицира на първо четене Споразумението със САЩ за ядрените реактори

  • ядрени реактори-
  • споразумение със сащ

От „Възраждане“ и „БСП за България“ бяха категорично против ратифицирането на документа и го определиха като национално предателство

Парламентът ратифицира на първо четене Споразумението със САЩ за ядрените реактори - 1

Парламентът ратифицира на първо четене Споразумението между правителствата на България и САЩ по Проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ „Козлодуй“ и Ядрената програма за граждански цели на Република България, подписано в София на 12 февруари 2024 година. „За“ бяха 149 депутати, "против" – 50, трима се въздържаха, съобщи БТА.

С решение на Народното събрание от 12 януари и 18 декември 2023 г. министърът на енергетиката бе задължен да предприеме всички действия за вземане на положително решение за изграждане на нова ядрена мощност с технология АР1000.

В изпълнение на решението е подготвен проект на споразумение с рамка за засилване на сътрудничеството по изпълнение на Проект по проектирането, изграждането и пускането в експлоатация на един нов реактор с инсталирана мощност от най-малко 1000 мегавата в АЕЦ „Козлодуй“.

След влизането в сила на закона министърът на външните работи трябва да уведоми по дипломатически път САЩ за ратифицирането на споразумението, а министърът на енергетиката да обнародва в „Държавен вестник“ документа в 15-дневен срок от датата на влизането му в сила за България, записаха депутатите.

От „Възраждане“ и „БСП за България“ бяха категорично против ратифицирането на документа и го определиха като национално предателство.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов коментира, че към настоящия момент имаме тежка енергийна зависимост от САЩ. Според него, когато бъдат прибавени и два нови реактора на АЕЦ „Козлодуй“, пети и шести блок ще бъдат затворени при изтичане на експлоатационния срок и тогава 60-70 процента от електропроизводството ни ще е в ръцете на една чужда държава.

Колегата му Коста Стоянов попита министъра на енергетиката в оставка Румен Радев защо процедурата не е по Закона за обществените поръчки (ЗОП) и, ако управляващите се позовават на изключенията в него, искано ли е разрешение от ЕК за провеждане на точно такава процедура.

Нямало го и името на доставчика, който ще достави технологията за площадката, в споразумението не била записана дори и технологията, имало само конкретно име на банка. От „Възраждане“ попитаха кой от американска страна е подписал споразумението и обявиха, че ще сезират всички компетентни органи.

Споразумението от страна на САЩ е подписано от Андрю Лайт, помощник секретар по международните въпроси към Министерството на енергетиката, отговори министърът на енергетиката в оставка Румен Радев.

По темата за ЗОП той обясни, че това е ратификация на междуправителствено споразумение, в което се казва, че всяка от страните стриктно спазва процедурите си и националното си законодателство, а България - и европейското. Това споразумение е нотифицирано от ЕК, подчерта министърът.

България суверенна държава ли е, ако това не е национално предателство какво друго трябва да направите, за да се квалифицира като национално предателство, заяви Борислав Гуцанов от „БСП за България“.

Той добави, че става въпрос да се даде разрешение за строеж на идеен проект. Къде го има това нещо – без нужните документи да се строи ядрена централа, вие в „Козлодуй“ ще правите експериментална площадка ли, попита депутатът. Как се изплащат 14 млрд долара, това рентабилен проект ли е, ще заработи ли тази централа – това е поредна „черна дупка“ за крадене на пари с ясното съзнание, че проектът не може да бъде реализиран, каза Гуцанов.

Румен Гечев от левицата каза, че никъде в договорите на Уестингхаус няма таван на цената, няма гаранция за цената, по която се строи, колкото искат - толкова струва. Освен това "Уестингхаус" е канадска фирма. Т.е, по думите на Гечев, България подписва споразумение със страна (САЩ), която не е собственик на "Уестингхаус", и това става, когато се очаква поредният списък „Магнитски“. Правителство в оставка подписва празен чек, кара Народното събрание да подпише, за да спаси кабинета от затвора, коментира представителят на левицата.

Председателят на енергийната комисия Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) предложи, а парламентът прие, срокът между двете четения да е три дни.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    49 7 Отговор
    На Народният съд ще отговарят по списък.

    Коментиран от #6, #7, #26

  • 2 честен ционист

    35 1 Отговор
    Преведете парата, пък второ четене няма и да има.
  • 3 И израждането ,

    9 23 Отговор
    както и БСП часове наред се пенявиха и бълваха змии и гущери ю
  • 4 Пич

    37 2 Отговор
    Ама , какво обсъждане от тези наколенкаджии бе ?! Слугите ще обсъждат господарите ...!? Шушумигите са само едни мокри печати !!!
  • 5 Бонев

    35 0 Отговор
    Някои хора днес направиха голяма пачка.
  • 6 ЕдинОтМногото

    28 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Дано се случи в най скоро време, и да няма пощада за никой от тия ментаджии
  • 7 Иван

    7 15 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Не разбрахме кое по народния съд ще отварят??? Едно изречение не можеш да напишеш и да е ясно! Как е Али Бегов?
  • 8 всички да с вдигнати ръчички

    25 2 Отговор
    галя се обадила от посолството милите продажници
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Костя бил против

    2 13 Отговор
    Няма я Атанасова да му викне:ЗА
  • 11 Време

    5 1 Отговор
    Добре, че съм в сивия сектор, но за останалите е време да си налягат парцалите хД
  • 12 Да обобщим

    3 17 Отговор

    До коментар #9 от "Воят и квиченето на копейките е.....":

    Чао Газпром,чао Россатом.

    Коментиран от #17, #18

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Личи си

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Воят и квиченето на копейките е.....":

    Колко си" умен"
  • 15 гражданин

    18 1 Отговор
    трябва да ни опеят всичките, заедно с Патриарха, с това безумие ще сложат край на държавата
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Добре

    7 2 Отговор

    До коментар #12 от "Да обобщим":

    Дошло увеличение на тока. И ти сега е само началото.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 българина

    12 0 Отговор
    явно всички са в магнитски, и въпреки, че той не важи в европа и България, те пак ви предадоха, сиреч нямат оправдание. Затова падне ли възможност за народен съд, не я изпускайте....
  • 20 българина

    9 1 Отговор
    вие си ги избрахте. най старата наша традиция не е нито мартениците нито нестинарството. А факта, че българина се сеща само когато е късно пред лицето на нещастието, помни 5 мин и е след това е готов за още мъка.... така е било 1444 и 1828, все пропуснати възможности от лентяйство и късогледство.
  • 21 Герен

    7 0 Отговор
    КАКТО И ПИСАХ ПРЕДИ МАЛКО. ПЕРАЧИ КРАДАЧИ И ДУПСЕТО. И СЛАФ ЧУ. ВИТЕ. И ТОЗ СЛЕД ОБЯД ВЪФ 18 Ч. ША ДАВА ИНТЕРВЮ НАШ""" СЛАВИ. Драги ми българи . Тези всичките по некое време ще ни опоскат и ще избегат. Оставаме ние. И КАКТО ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ146 год пак ще строим нова българия. Веднъж турци после царе, социалисти сега демократни демос грабят и бегат. Да социалистите са тук не бегат.
  • 22 То е ясно !

    7 1 Отговор
    Ще има Чернобил -2 !

    Коментиран от #28

  • 23 Копейките имат IQ колкото гол охлюв

    4 11 Отговор
    Според копейките всичко, което не е купено от русия не струва, ТОВА АКО НЕ Е ПРЕДАТЕЛСТВО И ПОГАЗВАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА НИ СЪЩНОСТ какво друго трябва да е ? Всички русофили са предатели, без изключения !

    Коментиран от #27, #51

  • 24 за БГ е добре, за копейките е зле

    4 9 Отговор
    Добра новина за България, лоша за руското посолство!!!

    Коментиран от #29, #33

  • 25 Чудя се

    8 1 Отговор
    Бива ли такова дупедавство и само заради него да се подписва толкова неизгодна сделка. Поне да бяха френски реактори по изпитана работеща от десетки години технология. И цената нямаше да е тази. Ама заради пустото крадене няколко човека ще разрушат държавата. Кандския реактор също е добър вариант. МАлките мобилни реактори също. Ама не ние ще се набутаме с нещо безобразно скъпо и което не е пробвано. Крадете бе, да имате за свещи!
  • 26 последната копейка

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Боли, рублите ще секнат съвсем! Долу терористична росия!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Отдалеч ще спасяват света

    5 1 Отговор

    До коментар #22 от "То е ясно !":

    Американците не успяха със Заец, ще успеят в Козлодуй. Далече сме от тях, затова са ни харесали.
  • 29 кое добре за бг бе джендър

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "за БГ е добре, за копейките е зле":

    галя да ти цъка центове на револют за всеки коемнтар ли хах аподлого
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 грую

    3 0 Отговор
    мам ицата ви продажна!
  • 32 Българин

    1 7 Отговор
    Единствения избухнал реактор на европейския континет беше построен от руснаци. Явно рускат атехнология не е безопасна, нека пробваме друга.

    Коментиран от #35

  • 33 Чудя се

    3 1 Отговор

    До коментар #24 от "за БГ е добре, за копейките е зле":

    Какво и е доброто? Че ще се дадат едни безумни пари за тест на някакъв проект, който никъде не работи. На всичкото отгоре горивото пак ще е руско, ама минало през САЩ и отпадъка си остава тук. Гаранция, че ще заработи някога и как ще заработи няма. Единствената добра новина е, че ще го строят Хюндай, а те могат да го направят. Другата добра новина е за крадците, яко ще захлебя. И тъй като гледам май най-добре ще е да си взимат рекета американците, да си плащат на продажниците и да не го строят въобще. И без друго в БГ вече няма хора способни да работят безопасно с такива технологии. Рупайете банани и си стойте на тъмно. Поне няма да светим от само себе си.
  • 34 ти луд ли си

    4 1 Отговор

    До коментар #30 от "Голем смех":

    джендър отвори си google АЕЦ “Три майл айлънд“ (28 март 1979 г.) -Чърч Рок (16 юли 1979 г.) ина1е ватника може да ти го надене до картофките искаш ли а ореди това лек кютек да станеш мила

    Коментиран от #41

  • 35 в украйна нали защо не другаде

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "Българин":

    кажи ма дженърке на галя защо все там

    Коментиран от #38

  • 36 Димитър

    0 2 Отговор
    Енергетиката тука принадлежи на Русия! Всеки, който ссе опита да пропречи на руските интереси ще бъде унищожен като всеки друг нацис!
  • 37 3ти март не е национален празник

    1 3 Отговор
    Иииии.. копейките истерясаха😂, така ще е, свиквайте, енергетиката трябва да се освободи от пагубната руска зависимост👍, Ю ЕС технологията е the best😜

    Коментиран от #49

  • 38 Българин

    1 2 Отговор

    До коментар #35 от "в украйна нали защо не другаде":

    Мунчо, Украйна по това време беше под власта на Москва.

    Коментиран от #47

  • 39 Нотариусите ги е страх от Магнитски

    6 0 Отговор
    Всичките им крадени милиони са в оШфорки под контрола на САЩ, ще гласуват и майките си , ако трябва...
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Голем смех

    2 3 Отговор

    До коментар #34 от "ти луд ли си":

    Гунчо, ватника не може да го вдигне да го надене дори в гащите си :) хахахахха
  • 42 Факт

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Голем смех":

    Колегата отгоре добре те затапи в устичката

    Коментиран от #44

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Чудя се

    1 0 Отговор

    До коментар #38 от "Българин":

    Мунчо, за този реактор има една версия, че е извършен саботаж, ако не и взривно устройство. Неясно защо това никъде не се коментира. А като се види и какви тестове са правили за да се стигне до взриява, тези тестове са меко казано нелогични, Аз се чудя защо никой не казва за какво са били нужни. Историята с този реактор е неясна.

    Коментиран от #48

  • 48 Българин

    1 3 Отговор

    До коментар #47 от "Чудя се":

    Не се коментира, щото не е вярно, малоумните ватници сами си го прецакаха от глупост !

    Коментиран от #50

  • 49 Чудя се

    4 0 Отговор

    До коментар #37 от "3ти март не е национален празник":

    Като не е национален празник си ходи в Турция чорбаджи.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Клети неграмотни копейки

    1 4 Отговор

    До коментар #23 от "Копейките имат IQ колкото гол охлюв":

    И оставят също толкова слузеста следа, докато пълзят в краката на кремълските си господари !
  • 52 такива меки кит

    2 0 Отговор

    До коментар #46 от "Голем смех":

    ки като теб много ги харесвам май ще налапаш наденицата до яйцата за десерт ще има соата белтък дао повръщане последния джендър като теб доста време гъл...а
  • 53 УСА боклук

    3 1 Отговор
    БРАВО !
    Цъкнахме цената Х 2 / по две/. И българите захапаха
  • 54 Наката

    3 1 Отговор
    С високо вдигнати ръце дупедатите от Парламента,сметище и смешище,все едно е, гласуват нещо за което.нито са
    чели,нито знаят,нито разбират,само и само да се вижда от Козяк или посолствоТО,че се върши работа!
    Драги олигоффррени,тук не се касае за меки китки,ненужни приказки и още по-вече за слама,сено,магарета и ялови катъри,такива,каквито сте вие!Тук утре ще пуши,мирише и вонти на българска смърт,както в Чернобил!Смешници!
  • 55 Доволен

    2 2 Отговор
    Сбогом на заробващия корупционен проект Белене!

    Коментиран от #61

  • 56 С парите от неплатени данъци за 25 г.

    2 1 Отговор
    От Лукойл,сега да сме имали нов АЕЦ.
  • 57 цена на тока

    3 0 Отговор
    Какъв е този проект? Някой виждал ли го е? Някъде изпълняван ли е? Или пак като със самолетите - ще изръсим едни милиарди и ....ще чакаме да видим какво ще дойде? Само да си припомним, че и реакторите във Фукушима бяха на Уестингхаус....
  • 58 Зрител

    3 1 Отговор
    Спокойно, реакторите са тип Фокушима Най вероятно втора ръка от Япония или Южна Корея. Ще си имаме и ядрени отпадъци. Единствената надежда е че ще вземат парите но няма да ги монтират.
  • 59 Ае копейките

    2 1 Отговор
    Пиkaeте,ли ток?

    Коментиран от #60

  • 60 не ма само върху теб

    1 0 Отговор

    До коментар #59 от "Ае копейките":

    нали много те радва да го правят а после обичаш да хапваш салама до яйцата до като стигне повратната точка когато излиза белтъка
  • 61 машала на новия още по заробваш

    2 0 Отговор

    До коментар #55 от "Доволен":

    с америте нали ма джендър
  • 62 Най-добре без атомни централи

    0 0 Отговор
    щом няма да са руски.Отиваме на газ,поне си имаме пожарникари.Второто четене след изборите в САЩ,да видим от къде духа вятъра на Промяната.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове