Last news in Fakti

17 Март, 2024 20:09 3 704 27

Десислава Атанасова все още е адвокат в Русе

  • десислава атанасова-
  • адвокат-
  • русе-
  • конституционен съд

КС отказа да гледа първото дело по искане на редови съдия с докладчик Атанасова

Десислава Атанасова все още е адвокат в Русе - 1
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд (КС) единодушно отклони искането на съдията от Окръжния съд в Плевен Владислава Цариградска, която оспори три разпоредби от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), свързани със сключването на споразумение в досъдебното производство. Любопитното е, че това беше първото дело, по което за докладчик беше определена доскорошната шефка на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова, която стана конституционен съдия през ноември.

Това е и първото дело по искане на редови съдия след промените в Конституцията, по чиято допустимост се произнася КС. Както е известно, основният закон вече дава право на всеки съдия да сезира КС по казус, който е висящ пред него. И Цариградска е един от съдиите, които се възползваха то това си право. Другите са Елена Динева-Илиева от Софийския районен съд и Адриана Добрева от Районния съд в Козлодуй. (Името на съдия Цариградска нашумя в публичното пространство след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса, тъй като тя е един от магистратите, притискани от него.)

В определението си по делото на Цариградска КС обяснява на какви условия трябва да отговарят исканията на съдиите, за да бъдат разгледани, пише "Лекс".

Основният аргумент, с който Конституционният съд не допуска за разглеждане искането на Цариградска, е, че тя поставя пред него проблем, който е в компетенциите на Народното събрание. "КС не е компетентен да замества волята на законодателя със свое решение, нито да дава указания на Народното събрание каква правна уредба да създава", пише в определението.

Цариградска оспорваше три разпоредби от Наказателно-процесуалния кодекс, които се отнасят до сключване на споразумение по време на досъдебното производство. Първата регламентира за кои тежки умишлени престъпления не може да се сключва споразумение между защитата и прокуратурата. Следващата казва, че когато с престъплението са причинени имуществени вреди, споразумението се допуска след тяхното възстановяване или обезпечаване. А последната урежда, че в заседанието, на което съдът одобрява споразумението, участват прокурорът, защитникът и обвиняемият.

Споразуменията се одобряват само на една инстанция и веднага имат последиците на влязла в сила присъда. Обичайно така се постигат присъди под минимума, предвиден за съответното престъпление.

Делата, заради които съдия Цариградска, атакува трите разпоредби в НПК, са за трафик на хора с цел проституция. Окръжната прокуратура в Плевен е внесла в съда споразумение, с което предлага обвиняем да бъде осъден на две години затвор за седем случая на трафик на жени в Германия с цел проституция. Той имал и повдигнато обвинение за ръководител и съучастник с още седем души в организирана престъпна група.

За всяко от тези деяния прокуратурата предлага по две години затвор и на обвиняемия да бъде е определено едно общо наказание от две години лишаване от свобода. Постигнато било съгласие да не се налага кумулативното наказание глоба, предвидено за всеки случай на трафик.

В Окръжния съд в Плевен било внесено споразумение и срещу друг участник в групата, за когото също е било постигнато съгласие да излежи общо две години по обвинение за участие в организирана престъпна група и за трафик на хора с цел проституция.

Преди да се произнесе по споразуменията, Цариградска решава да се обърне към КС. В искането си тя заявява, че намира действащата уредба в НПК за проблематична от гледна точка на правата на пострадалите от трафик на хора. Сред проблемите е и това, че когато се сключва споразумение в досъдебната фаза, волята на пострадалия е без значение, за разлика от споразумението в съдебната фаза на процеса. Това е направено, за да се осигури максимална бързина на делата. Но това законодателно решение "не намира легитимно оправдание, а изглежда да предоставя необосновано толериране на обвиняемия и неговия защитник", смята съдията.

Цариградска се позовава на международни актове и на практиката на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ), за да мотивира негативния ефект за защита на правата на жертвите на трафик от текстовете в НПК, които атакува. Според нея те противоречат на Конституцията, която защитава равно правата на всички.

Конституционната съдийка Десислава Атанасова и до днес фигурира като адвокат, вписан към Адвокатската колегия в Русе. По закон тя трябва да изчисти тази несъвместимост до 7 дни от избора за КС. За да не е в несъвместимост обаче е достатъчно само да подаде заявление за отписване, тъй като няма как да контролира кога колегията, която наред с други се обяви против назначението ѝ, ще я "пусне". Председателят на колегията Ангел Стефанов каза, че Атанасова е подала в срок заявление за отписване. На 30 януари от вестник "Сега" са изпратили въпроси до колегията на коя дата е подадено заявлението и кога се очаква да бъде разгледано и одобрено. Отговори и до момента не са получили.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Адвокат

    31 2 Отговор
    П@ч@ !

    Коментиран от #5, #11

  • 2 Последния Софиянец

    23 5 Отговор
    Добра е бих я опънал и да и опръскам очилата.

    Коментиран от #9, #22, #23

  • 3 ТаУмВзе

    32 0 Отговор
    Нещо Конфликт на Интереси нема за герберастията де! Територията Приключи вчера. За справка Снимката Погледнете.
  • 4 ФЕЙК

    43 0 Отговор
    Боже, какво вдъхновение, каква мисъл, каква КОНСТИТУЦИЯ излъчва тази тази жена ! Достойна е и за съда в Хага, а защо не и за върховен съдия на САЩ !
  • 5 Да, бе

    26 1 Отговор

    До коментар #1 от "Адвокат":

    С уточнение дуловска, иначе си прав. Там живеят двайсетина българи и не са и роднини...
  • 6 Божеее ,

    42 0 Отговор
    това посмешище Боковото , какво ли не е било и какви ли не ги е вършило за десетки години затвор ! Време му е вече за Сливен !
  • 7 Реалност

    41 0 Отговор
    Гонзо шиф на БФС, Деси от Дулово конституционен съдия!
  • 8 урсулчо

    35 0 Отговор
    Тази пък кога е била адвокат? Ама записана била...Да представи делата, по които се е явявала адвокат, през последните 10 години...
  • 9 Съвет

    32 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Пази се от венерически болести.
  • 10 Какъв

    28 0 Отговор
    ти ми докладчик може да бъде Боювата танцьорка в КС ? Малко резили в системата , та тая пискюл !
  • 11 Българин

    12 0 Отговор

    До коментар #1 от "Адвокат":

    "Institia est constans et perpetua voluntas ius suum cuique tribuendi. Iuris praecepta sunt haec: honeste vivere, afterum non laedere, suum cuique tribuere" (на латински: "Справедливостта е постоянна и трайна воля да се отдава всекиму неговото право. Предписанията на правото са тези: да се живее честно, да не се вреди другиму, да се отдава всекиму своето"), Corpus iuris civilis, Дигести 1, 1, 1). Тази жена изпълнила ли е в живота, политическата и юридическата си дейност нещо от определението за справедливостта на римския юрист Улпиан? Винаги е правела точно обратното.
  • 12 Красимир Петров

    23 1 Отговор
    Отврат
  • 13 Реалист

    15 1 Отговор
    Кът спря на бойко, сега в конституционния ли яде сиперъмь че не се чува деската?
  • 14 Сократ

    24 0 Отговор
    Тази има стаж като юрист консулт в лудница и то 6 месеца. Какъв адвокат, какъв конституционен съдия може да бъде тази? Знаем как се изкачват някои индивиди от женски пол по кариерната стълбица. Няма да пиша как, че ще ме изтрият.

    Коментиран от #17, #19, #21

  • 15 русоляв

    6 1 Отговор
    Я как Федерико Феллини!
    Дайте Оскар этой Богине
    Словно кукла Барби на витрине
    Хочет главную роль в картине
  • 16 Българин

    9 2 Отговор
    Хайде, сега тече специална герберска емисия новини по БНТ, на която обяви журналистката, че според предварителната им информация, България отива на избори и няма да има ротация. Ако това е така, то пак се случва по заповед на САЩ. Остава сега Бойко да каже, че ще има избори и да се изфука, че българските политици са независими и тъкмо изборите го показват. Разбира се, това ще е лъжа. Кабинет или не - все зависи от заповедта на САЩ.
  • 17 Аз...

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "Сократ":

    Кой ще я... тая бре?

    Коментиран от #18

  • 18 Пояснение

    8 0 Отговор

    До коментар #17 от "Аз...":

    Мъжете, които в ежедневието си са около жени като нея, нямат добър вкус. Даже точно обратното - често харесват грозни жени, защото и те самите са корумпирани, глупави и грозни. Не се учудвай на такива странности.
  • 19 Всичко е ясно

    8 0 Отговор

    До коментар #14 от "Сократ":

    Със изпълнения на микрофона.
  • 20 юрист

    17 0 Отговор
    На Деса не и се гледат дела, защото трябва да пише решение, да го обоснове, да направи тлкуване на правни норми, а това е сложна материя за нейния акъл.Затова е оставила без разглеждане искането на съдийката.Искането е правилно и конституционносъобразно, но деса разбира от право, колкото свиня от кладенчова вода.
  • 21 адвокат

    13 0 Отговор

    До коментар #14 от "Сократ":

    Един приятел и колега три пъти я късал на изпит. Крайно проста, посредствена, умствено недоразвита е Деса Простакеса от Дулово, силистренско.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Бай Милан

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Трябва да си затвориш очите и носа.
  • 24 Санде Версачето

    4 0 Отговор
    Нема да барате Дуся къде не требе. Она си го е избачкала!
  • 25 Ссссс

    4 0 Отговор
    Тая метреса ще развали дисциплината при прокурорите.
  • 26 1234567890

    6 0 Отговор
    В България всичко е възможно-Грозню президент на БФС,Боко баш бакан,Ана Салич пък пристана на най-грозния българин за пари.
  • 27 Наблюдател

    4 0 Отговор
    Човек се учи млад в съда. На стаж, ако си с отлична диплома в Су, право, оставят ви на работа като ставаш районен съдия, прокурор, окръжен и нагоре, а днес без стаж министри, асистенти, очевидци сме относно съда, в провинциите боко, ако знае, колко умни юристи има и то чч естни, но нейсе, кво каже доги боко хаха
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове