Last news in Fakti

21 Март, 2024 10:44 1 465 8

Николай Стайков: Докато управляват приятелите на Петьо Еврото от "Осемте джуджета", няма как да сме оптимисти

  • пепи еврото-
  • цацаров-
  • осемте джуджета

Изслушването на бившия главен прокурор Сотир Цацаров във Висшия прокурорски съвет се проведе в изключително приятелска среда, нямаше нито един истински въпрос, каза журналистът

Николай Стайков: Докато управляват приятелите на Петьо Еврото от "Осемте джуджета", няма как да сме оптимисти - 1

"Няма как да се изчистят казусите, докато начело на основни разследващи институции, като Софийската градска прокуратура, има хора, свързвани с показания, някои от тях и със записи и снимки с разследваните лица. Не съм оптимист при това ръководство".

Това заяви пред БНР разследващият журналист Николай Стайков от Антикорупционния фонд и декларира, че те ще продължат да осветляват такива казуси и информации.

Според него в антикорупцията най-важен е тонът на върха. В момента управляват приятелите на Петьо Еврото от "Осемте джуджета" и няма как да сме оптимисти в нито един от двата големи случая на влияние в съдебната система, категоричен бе той и посочи:

"Ако имаме институции, като Инспекторат, като ВСС, на място, за мен след публикуването вчера на документа с показанията от 11 страници на административния ръководител на СГП би трябвало днес тя вече да не е на тази позиция, но виждаме, че отново има едно снишаване на институциите".

Той призова изпълняващия функциите главен прокурор Сарафов и ръководителя на столичната прокуратура да си подадат оставките, защото, по думите му, "те са откровено необективни и нямат интерес от разкриването на пълната истина и по "Осемте джуджета", и по Мартин - Нотариуса".

Според него работата на извънредната парламентарна комисия е достигнала етапа, в който да изнервя с две неща някои политици:

"Първото е, че започна да свързва двата казуса. Единият от тях - "Осемте джуджета", откровено е неудобен за сегашното управление на прокуратурата, най-вече за главния прокурор Сарафов и за сегашния градски прокурор на София г-жа Кирилова, тъй като започнаха да излизат детайли, документи, изказвания, от които възникват още повече въпроси за това как е работила и как е разследвала прокуратурата по тези казуси и най-вече по Петьо Еврото като най-големият символ, като най-високопоставения магистрат, който е уличен в подобни корупционни схеми на влияние и то на високо ниво в прокуратурата".

Стайков напомни, че в прокуратурата има голям брой политически сензитивни дела. "И Петьо Петров, и сегашният столичен прокурор са работили в определен момент заедно с председателя на ДПС Делян Пеевски като колеги", добави той. По думите му задълбаването в определени детайли определено изнервя и на политическо ниво, затова комисията започва да утихва и вече трета седмица няма заседание.

Журналистът смята, че комисията не е основен приоритет на политическо ниво, но има депутати с искрено желание това да се случи. Според него ако се отиде на избори, няма да има време да минат обсъжданите поправки за падане на следствената тайна.

Относно изслушването на бившия главен прокурор Сотир Цацаров във Висшия прокурорски съвет, Николай Стайков посочи, че това е било изслушване в изключително приятелска среда. "Там нямаше нито един истински въпрос", посочи той и каза, че би го попитал: "Защо двете най-големи схеми на влияние - тази на Петьо Еврото и тази на Нотариуса, процъфтяват и имат най-силния си период по време на неговия мандат като управляващ прокуратурата".

Според него Цацаров няма как да не е знаел за начина на работа на Петьо Еврото. По думите на журналиста това е изключително лоша диагноза за защитните механизми в прокуратурата и в ДАНС.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ялчин

    21 1 Отговор
    До като двата шопара ББ, ДП са на свобода няма бъдеще за България.
  • 2 Охххх!

    9 0 Отговор
    Охххх! Коремчето!
  • 3 Даниел

    10 0 Отговор
    За снимката си с еврото Сарафов само каза,че е дело на агенти на Гешев ,и.д. Сарафов дали се чувства замесен в корупция?
    Дали ад хок прокурора има право Да го отстрани по време на разследването?
  • 4 е те са си на сгода

    3 0 Отговор
    какво ни пречат . със слухтене се хващат най-тайните приятелски кръгове . Но после ги слагат защитени сътрудници . така споделят невидимата ръка на действителността . Е докато мвр стратезите не получат заповеди от премиера министър няма да могат да обследват новосъздадените сфери наподобяващи Орион или други такива . Но има конституция и е забранено да се слухти гражданин . Смята се за преследване . Да .
  • 5 Мафията

    9 0 Отговор
    срещу Народа
  • 6 Няма оптимизъм...

    2 5 Отговор
    И не може да има, не само на Пецата еврото и на осемте джуджета товарищите дето ни управляват, ами и по лошо идва, сега и таварищите на кремълското джудже се канят да управляват, копейки им викат за пред хората, иначе в евро работят.
  • 7 Емигрант

    9 0 Отговор
    И ТОВА КОРУМПЕ НА СНИМКАТА "НИ ЧУЛ НИ ВИДЯЛ" КОЕТО Е ДОСТАТЪЧНО ДОКАЗАТЕЛСТВО ПРОКУРАТУРАТА ДА НЕ МУ ПОВДИГА ОБВИНЕНИЕ ВСЕ ПАК НАЛИ СА СИ КОЛЕГИ ! А АКО СЕ РАЗПРИКАЗВА "ЛЕЛЕ МАЛЕ"....ЩЕ ОТИДЕ ПРИ НОТАРИУСА....
  • 8 бай Иван

    6 0 Отговор
    Ма вие си мислите ,че с промените в конституцията имате "риформа" в съдебната система. Ма то хората на Петьо Еврото и този дето го държи са по върховете на правосъдната система. Кой от тях беше отстранен, арестуван , разследван. Каква риформа , какви пет лева. Христо Иванов /безработния/ щото нищо не е работил освен да плямпа заучени фрази в парламента с години ли ще Ви я направи. Ако го вярвате или сте наивници или де.б.или. Всичко си е по старому /даже и по-лошо/ . някой разчиташе партньорите да притиснат управляващите да се чистим от корупцията. В резултат вече дори не говорим за корупция. Нашите така наречени партньори са се наточили да ни схрупкат, сато солетки, а ние си мислиме ,че ще ни помагат. На тях им трябват зависими хора оплетени във далавери за да ги държат за пинг понгите и да ги въртят накъдето на тях им е изгодно. Както се казва съдбата на давещия се е в ръцете на давещият се. Ама май 35 години го не разбрахме.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове