Last news in Fakti

24 Март, 2024 03:13 2 389 38

24 март 1201 г. Цар Калоян превзема Варна

  • цар калоян-
  • превзема-
  • варна-
  • византия-
  • българия

За обсадата на Варна пише византийският историк Никита Хониат

24 март 1201 г. Цар Калоян превзема Варна - 1
Снимка: БГНЕС

На 24 март 1201 г. Цар Калоян превзема Варна от византийците. През 1201 година България, под управлението на цар Калоян, е във възход. По това време силната крепост Варна е владение на Византия. Тя е на важно стратегическо място и представлява заплаха за българската държава. Крепостта е защитена от морето от една страна, и от ров от другите три страни.

Цар Калоян обсажда Варна от 3 страни. Гарнизонът оказва силна съпротива. Тогава българите построяват висока обсадна кула колкото стените и я преобръщат в рова. Така тя се закрепя на стената на крепостта и по нея българите нахлуват в крепостта, като я превземат за 3 дни.

Калоян заповядва пленените ромеи да бъдат хвърлени в рова и да бъдат затрупани живи с пръст. Георги Акрополит пише: „Той отмъщавал прочее, както казва, за злините, които император Василий извършил спрямо българите. И като казвал, че Василий се нарекъл Българоубиец, себе си назовавал Ромеоубиец“.

За обсадата на Варна пише византийският историк Никита Хониат: „Без да се уплаши от светостта на деня (било Великден) и без да се засрами от името Христово, което той (т.е. цар Калоян) произнасяше само с уста, подтикван от кръвожадни демони, блъскаше в рова всички, които беше заловил живи, и хвърляше пръст, докато изпълни рова. Така мястото стана общ гроб. След като разруши крепостните стени, той се завърна в Мизия, като отпразнува деня с такива жертви и кървави помени.“ В края на 1201 г. между България и Византия започват преговори за мир. Мирът е сключен в началото на 1202 г.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 САТЪРА НА ХАНА

    23 7 Отговор
    НЕ Я ПРЕВЗЕЛ АМИ Я Е ОСВОБОДИЛ ОТ ВИЗАНТИЙЦИТЕ :))
    ......
    А ОКУПИРАНАТА В МОМЕНТА ОТ МАМАЛИГИТЕ СЕВЕРНА ДОБРУДЖА Е БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ ОТ ЛЕТО 681
    ..... ТАМ Е ОСНОВАНА БЪЛГАРИЯ !

    Коментиран от #13

  • 2 Горски

    7 2 Отговор
    Цар Калоян започва военни действия срещу Византия, нахлувайки в Тракия. Превзета е силната тракийска крепост Констанция-днес Симеоновград. След това Калоян насочва армията си към Варна, последното влияние на Византия северно от Стара планина. Защитавана е от голям гарнизон западни наемници. Българските войски обсаждат града и на третия ден след щурм овладяват крепостните стени и нахлуват в него. Защитниците и управителите на Варна са вързани и хвърлени в рова на крепостните стени, като са засипани с пръст от българите. С това си деяние Калоян си спечелва прозвището Ромеоубиец. През 1201 започват преговори за мир и този договор е подписан през 1202. По силата на този договор му се полага да владее земите северно от Стара планина.

    Коментиран от #4

  • 3 Абе ,

    3 7 Отговор
    Спрете се малко бе , "историците " ...1 и 2 ... И у Петър Берон сте преписвали , нали !

    Коментиран от #7, #14

  • 4 Варна , сините вълни

    11 12 Отговор

    До коментар #2 от "Горски":

    Господине , ще ми е интересно ако разскажете и за бомбаНдировките на Черноморието от братушките , което много ме съмнява .

    Коментиран от #5

  • 5 Горски

    14 17 Отговор

    До коментар #4 от "Варна , сините вълни":

    Ох горкия не може да пише. Братушките ни бомбардираха, понеже България се присъедини към тристранния пакт от германофила проф. Богдан Филов, което беше грешка. България продължава да поддържа дипломатически отношения със СССР и не изпраща войници на Източния фронт. България единствено успява да убеди немците да не нападат СССР, с което си запазва дипломатическите отношения със Съветския съюз. Плюеш против братушките, ама ако не си бяха дали живота за свободата ни, още щеше да ходиш с фес на главата и да викаш "Аллах е велик, а Мохамед е негов пророк".

    Коментиран от #8, #10

  • 6 Абе ,

    5 4 Отговор
    Айде , лека ... Утре ще ви питам пак , как Хамас осъди тероризма в русия .
  • 7 Горски

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "Абе ,":

    Да бях му на гости у Котел на кафе и там правихме "пищови" за контролното. Аман от платени тролове. България никога няма да прокопса от такива като вас, затова сме на този хал.
  • 8 Горски

    14 5 Отговор

    До коментар #5 от "Горски":

    Само ти ли не знаеш за " партньорството " на Сталин и Хитлер ?!🤭

    Коментиран от #35

  • 9 Вокил

    15 6 Отговор
    Как не се е сетил цар Калоян , вместо да си нрушава спокойствието с войни за благоденствието и сигурноста на народа си , да сключи военен съюз със силната Византия , да разпусне армията , да претопи мечовете и да пусне в държавата ромейските войски да пазят България от всякакви опасности и чужди агресори ....ромейските войски нямаше да са чужди , нали са ни съюзници.....живот щеше да си живее царя , само прибира данъците на народа си , плаща си на ромеите , че ни пазят , а с останалите пари от хазната , всеки ден тържества и лов и риболов . защо ли не са го правили българските царе , може би защото по това време болярите щяха да им отрежат главите за предателство без да ги интересува , че са царе .
  • 10 Варна , сините вълни

    9 11 Отговор

    До коментар #5 от "Горски":

    Ох , горкия .. ти си ги обичаш , понеже са те боМбандирали , що са те освободили от 32 тона злато ... Ако па си гъст със тях , може и да ги уговориш , да ни върнат " книжата" ...

    Коментиран от #18, #34, #37

  • 11 Кирил

    1 7 Отговор
    Горката Варна...това е било бедствие
  • 12 Защото

    5 7 Отговор
    Варна е пристанище на Шумен.

    Коментиран от #23, #25

  • 13 Дааааааам

    12 2 Отговор

    До коментар #1 от "САТЪРА НА ХАНА":

    Не само северна Добруджа е българска земя, но и цяла мамалигария също. Изкуствено създадена нация, през 18 век, от французи и гърци. Използват влашкия диалект като повечето думи са с български корени. Въвеждат латинската азбука. До тогава в тези земи, включително югозападната част на днешна укрия, се е използвал българският език и писменост, а в черквите се е служело на български. Да се знае, че франсетата ни мразят още от това време, когато цар Калоян лично е заклал граф дьо ньой, в битка за освобождаване на българските земи от латинците, както и пленяването на балдуин, и екзекутирането му. Така действат силните държавници, в полза на народа и държавата си.

    Коментиран от #29, #31, #38

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ний ша Ва упрайм

    3 5 Отговор
    заради тоя български баш юнак западните роми и семити ни мачкат заради победата над латинците западния елит от барончета, епископи и мародери
  • 17 Име

    5 0 Отговор
    Двадесет години е бил постоянно на поход!
  • 18 Крум

    4 6 Отговор

    До коментар #10 от "Варна , сините вълни":

    Те щото сега канадци и американци не ър освобождават от златото ....и то много повече,мамин сладък той.
  • 19 Гост

    2 3 Отговор
    Каква Варна,тогава градът се е казвал Одесос

    Коментиран от #22

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Някога

    2 2 Отговор
    Някога е имало и Възход!
  • 22 Подробности!

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Гост":

    Подробности!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Гост

    2 0 Отговор
    За обсадата на Варна пише византийският историк Никита Хониат
    Така написано излиза, че роденият във Финикия Н.Хониат е някакъв „византиец” или пише за някаква „византия”. Стига с тази измишльотина Византия, византийци. Що за простотия?!? А простотиите много бързо добиват т.н. „гражданственост” и много чули, недочули и въобще не разбрали започват да повтарят, като папагали. Никога и никъде, освен в манипулативни източници, тази държава не се е наричала официално Византия.! Официално при Константин първоначално градът е наречен Новият Рим и е с нов културен и духовен облик. След смъртта на Константин градът е наречен Константинопол, а държавата Източна Римска Империя в опит да се съхрани баланс и равновесие в религиозен аспект, което поради дивата омраза на папството в Рим към новия духовен център в Константинопол така и не се получава.

    Коментиран от #30

  • 28 Дори и Никита Хониат

    1 5 Отговор
    Е прозрял, че българите са фалшиви християни.
  • 29 ИМПЕРИАЛИСТ

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Дааааааам":

    Пo-тoчнo, прeз 1867 г. в Румъния ce прaви eзикoвa рeфoрмa и приeмaт лaтиницaтa вмecтo бългaрcкитe букви, кaтo и прoмeнят рeчницитe изхвърляйки нaд 60% oт бългaрcкитe думи и ги зaмeнят c фрeнcкo-лaтинcки булaмaч...Интeрecнoтo e, кaк e финaнcирaнo вcичкo тoвa???
  • 30 уйко калеко

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    Първото име на КОНСТАНТИНОПОЛ(ИСТАНБУЛ) е ВИЗАНТИОН и се предполага, че основан от траките трети- четвърти век пр.н.е..Имайки предвид стратегическото му място им.КОНСТАНТИН го избира за столица на ИЗТОЧНАТА РИМСКА ИМПЕРИЯ.

    Коментиран от #33

  • 31 уйко калеко

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "Дааааааам":

    Прав сте .Французите ни го връщат ,чак през 1919 г чрез НЬОЙСКИЯТ МИРЕН ДОГОВОР..Тогавашният френски премиер КЛЕМАНСО произнася следните думи по наш адрес-ТАМ НА БАЛКАНИТЕ ИМА ЕДИН ДИВАШКИ НАРОД ,КОЙТО ТРЯБВА ДА БЪДЕ УНИЩОЖЕН.,Имало и една картина покрай която минала българската делегация ,с надпис,,ПЛЕНЯВАНЕТО НА БАЛДУИН ОТ БЪЛГАРСКИЯТ КРАЛ ЙОАНИЦА(КАЛОЯН),,Еиният от българската делегация познайвал френски и въздъхнал, ,,Е ЗАТОВА ЩЕ НИ Е--Т МАМАТА.,,
  • 32 Има

    1 1 Отговор
    Калоян - Жалката. За разлика от днешните мъже с цици!
  • 33 Гост

    0 2 Отговор

    До коментар #30 от "уйко калеко":

    Византион не е „първо” име, а там е имало селище /само на континенталната европейска част/ ,което се е казвало Византион. Гърците естествено много се пазят от траките и твърдят, че селището е основано от гръцки колонисти от Мегара. Но новоснованият град никога не се е казвал Византион. Строителството на новия град се разпростира и на азиатската част и е наречен Новият Рим.
  • 34 Горски

    3 4 Отговор

    До коментар #10 от "Варна , сините вълни":

    Това със 32 тона злато е пълна измишльотина. България платила само една малка част на семействата на загиналите за свободата. Ако четеш статиите на "Историчката" "проф." Евелина Келбечева ето откъде идва объркването. Ако сме били платили значи по вестниците от преди 1944 е трябвало да го пише. Опитваха се да ни убедят, че някакъв войвода е платил, той не е войвода, а руски офицер починал десет години преди освобождението. Не е споменат нито от Левски, нито от Ботев, не е дал парици и на тях.
  • 35 Горски

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "Горски":

    Знам разбира се, говориш за пакта" Молотов - Рибентроп" от 23.08.1939. По настояване на Сталин към договора е прикрепено тайно споразумение за подялбата на Европа. Хитлер дава съгласието си Съветският съюз да окупира редица страни- Финландия, Литва, Латвия и Естония. Съдбата на Полша също е предрешена с подялбата между СССР и Германия. А ти като го "знаеше" защо не го каза?
  • 36 Варна

    1 2 Отговор
    и тогава и като сега си е едно село.....
  • 37 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Варна , сините вълни":

    Кога най-сетне ще разберете, какво е приравняване на репарации, че да спрете с тия 32 тона злато? Ние на Турция, Турция на Русия! Това е трябвало да бъде плащането. Вместо двойният транш е имало приравняване и ние превеждаме разликата директно на Русия. Просто е, ама не за такива, като вас.
  • 38 Гост

    0 1 Отговор

    До коментар #13 от "Дааааааам":

    Дори след освобождението ни, френска компания продължава да плаща на султана такси за морските ни фарове, които вече са били към България, без знанието на българската управа. Били са много пари.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове