Last news in Fakti

26 Март, 2024 05:11 605 2

Д-р Лъчезар Милушев за терора в Москва: Такава заплаха не се подценява!

  • москва-
  • терор-
  • лъчезар милушев

През последните 10-15 години се промени корено тактиката за осъществяване на терористична дейност, заяви експертът по сигурност

Д-р Лъчезар Милушев за терора в Москва: Такава заплаха не се подценява! - 1
Снимка: varna24.bg

"Информацията е, че на 8-и март е получено предупреждение от специалните служби на Великобритания, САЩ, за наличие на заплаха и риск от осъществяване на терористична дейност на територията на Русия – поне такива са данните. С тази уговорка ще си позволя коментари дотолкова, доколкото информацията, която върви в момента, е доста оскъдна, на моменти противоречива, но все пак такава информация за заплаха най-вероятно е имало. При това положение би следвало тя да се вземе предвид дотолкова, доколкото съвсем оперативни данни няма практика да се предоставят, тъй като се разкриват източници на информация. Но все пак, ако това е така, заплахата е била налична, т.е. била е обявена, така че всичките действия би следвало да се съобразят с нея".

Това заяви експертът по сигурност и управление при кризи д-р Лъчезар Милушев пред ФОКУС.

"Практиката на всички развити държави е, че такава заплаха не се подценява, дотолкова, доколкото терористичната дейност в своята същност съдържа изключително много риск от посегателство срещу мирни граждани. Знаем, че в близките 10-15 години се промени корено тактиката за осъществяване на терористична дейност. В нейната същност е всяване на страх и ужас в обществото и за да се постигне тази цел, се търсят както знакови такива събития, широко медийно отразяване. Естествено, за да стане това, се целят множество човешки жертви и разрушения. Така че и тенденцията, която се наблюдава, е, че все повече и все по-често се посяга на мирни граждани. За сметка на това и във връзка с това, като цел се определят именно сгради и места с масово пребиваване на хора, които са по своята същност слабозащитени и разбира се се цели максимум брой жертви", коментира Милушев.

"Има данни, че във връзка с войната в Украйна, на територията на Москва в търговски центрове, метрополитена се прилагат сериозни мерки за сигурност – разбирайте металдетекторни рамки, по-сериозно наблюдение на хората, които пребивават в тези обекти. Това, което виждаме в тази зала като организация, и това, което имаме, пак казвам, като информация към момента, е, че такива мерки – странно защо – не са приложени. Дали това е поради някакъв пропуск на организаторите – не може да коментираме в момента, докато не приключат самото разследване, за да се изяснят всички факти и обстоятелства. Но все пак трябва да се има предвид, че това е една сериозно планирана терористична операция, и всеки един такъв акт, за разлика да речем от такива екстремистки изяви на насилие, каквито наблюдаваме в САЩ, е много добре планиран и цели мащабни разрушения. Това е типична ситуация на масов стрелец или масов убиец, която в интерес на истината, е една от най-сложните за реагиране и за противодействие, когато се осъществи", обясни топ-експертът по сигурност и управление при кризи.

"Отговорност поеха крилото на "Ислямска държава – Хорасан", които са основно бойци чеченци, таджики, които са автори или извършители и на двата големи терористични акта също в Русия – този на постановката "Норд-Ост" край метростанцията "Дубровка" в Москва 2002 г. и терористичния акт в Беслан през 2004 г. Тук спецификата е, че това е именно динамиката на целите и тактиките на провеждане на терористична дейност. Знаете, че тогава и при двете ситуации имаше вземане на заложници, което също е една изключително сложна за провеждане операция, дори бих казал, че това е най-сложната операция дотолкова, доколкото обществото има очакванията все пак да бъдат спасени максимум брой хора, които са взети като заложници.

Не по-малко сложно е и това, което се случи при настоящия терористичен акт, а именно – масово убийство с безразборна стрелба. Като тук е много характерно това, че е планирано и създаването на предпоставки и запалването на пожар, което изключително много усложнява ситуацията в една такава обстановка по отношение на службите за реагиране. Така че не бих толерирал и не бих споделял така повърхностни оценки за това кой как е реагирали и кой как е действал при такава ситуация, защото ситуация до ситуация винаги е различна.

Не може да имаме матрица или модел на поведение и да сме сигурни, че като сме го усвоили, нещата ще се развият по начина, по който ние си представяме нещата. Но въпреки всичко, имаме информация, че изходите са били заключени. По принцип аварийните изходи имат някаква защита, но ако са били заключени по начин, който не позволява ползването им при евакуацията, това е много съществен и непростим пропуск", категоричен е оперативният помощник на главния секретар на МВР.

"Тиражират се прекалено много тези 5000 долара, които е взел единият от извършителите, някак си между другото минава фактът, че той е бил радикализиран през една от социалните мрежи и там е бил призован да осъществи този терористичен акт, което означава, че този човек е имал някаква база преди това да се случи. Тъй като съгласете се дали нас двамата някой може да ни радикализира по която и да е социална мрежа. Но това са хора, които са от държави, в които е осъществявано насилие може би срещу тях, срещу техни семейства, и те са крайно податливи на такива радикални идеи. В крайна сметка аз ги наблюдавах внимателно – много е вероятно те да са действали под въздействието на някакви психотропни вещества вероятно", заяви Милушев.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този

    0 1 Отговор
    доктор да не е УНГ ?
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове