Last news in Fakti

27 Март, 2024 19:44 1 843 16

Юрист разкри можем ли да изпаднем в конституционна криза

  • иван брегов-
  • юрист-
  • конституция-
  • криза-
  • сглобка-
  • ротация

Народното събрание е мястото, където трябва да се проведе дебатът

Юрист разкри можем ли да изпаднем в конституционна криза - 1
Снимка: БНТ

Конституционна криза би настъпила, ако Конституционният съд се произнесе по дела номер 1 и 2 в този момент. Това едва ли ще се случи обаче, защото си има срокове.

Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ юристът Иван Брегов от "Института за пазарна икономика", който коментира днешните думи на президента, че сме на прага на конституционна криза.

"Факт е, че вече имаме подадена оставка на един от евентуалните кандидати за служебен премиер. Аз също се изненадах. Виждам политически хаос и недостатъчно добре свършена работа на политиците, но не виждам политически натиск за тази оставка", категоричен бе Иван Брегов.

"Народното събрание е мястото, където трябва да се проведе дебатът за Нотариуса, за да бъде изсветлен този казус. За съжаление мисля, че всичко по тази тема ще потъне и нищо няма да се случи. Единственият лъч надежда е, че имаме един достоен съдия в лицето на г-жа Цариградска, която е сама срещу цялата система и отказва да преклони глава", заяви юристът по темата за Мартин Божанов - Нотариуса.

"Конституционна криза може да настъпи и, ако всички, които могат да бъдат номинирани за служебен премиер, откажат да поемат поста. За мен трябваше да се приеме, че кандидатите за служебен премиер нямат право да отказват поканата. Не вярвам обаче, че тези хора ще откажат и ще хвърлят държавата в хаос. Съгласен съм, че има правни пропуски, които могат да доведат до конституционна криза, но не мисля, че ще се стигне до там", добави той.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    44 5 Отговор
    От злоба към Радев направиха пълна каша в конституцията.А сега се молят пак на Радев да ги оправи.

    Коментиран от #3

  • 2 Реалист

    17 4 Отговор
    Споко от козяк ще назначст служебно правителство, те редовно назначават, че със служебно няма да имат никакъв проблем
  • 3 Гост 2

    23 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Те са шарлатани първо изпраха Боко и ОПГ после се коалираха с него сега ще си правят пак предизборна кампания, че ще се борят срещу ОПГ те са ясни шарлатани
  • 4 Чагаев

    7 0 Отговор
    Папата от Гълъбово дава мнение
  • 5 гост

    17 0 Отговор
    Този пишман юрист за всяко нещо казва, че ВЯРВА ! А какво представлява ВЯРАТА ? Евентуална мечта на която шансът да се сбъдне клони към НУЛА !
  • 6 Грую

    4 0 Отговор
    Смее ли някой да откаже на бай Боко.
  • 7 Атлнтиче

    16 1 Отговор
    Чудя се за кой да гласувам за Боко Еднокнижния крадец или за Киро друсания крадец?
  • 8 И сега сме в всякаква криза.

    12 5 Отговор
    А Денков фалира държавата.
  • 9 Край

    16 2 Отговор
    Жалка работа са нашите управленици. Ще приключат клетата българска държава. Вместо да ограничат правомощията на служебния кабинет за да не може да оставя дългове и да подписва дългосрочни договори те вързаха ръцете на Президента като му натрапват яловите си некадърни назначения за служебни премиери.
    С сведение на русофобите - братята руснаци през 1878г. направиха държава на един народ, който и до сега не е доказал, че е годен да подреди собствена държава.
  • 10 Не е ясно

    15 0 Отговор
    Всички ли политици са идиоти или държавата ни винаги е била държава на идиоти.
  • 11 Сериозно ли

    10 0 Отговор
    Юрист от института, поредната пазарена нъкъдъена калинка.
  • 12 Лендлийз

    5 2 Отговор
    "За мен трябваше да се приеме, че кандидатите за служебен премиер нямат право да отказват поканата."
    Ако не съществува право на отказ, това автоматично се превръща в мощен инструмент в ръцете на президента, за унищожаване на политическа и професионална кариера.

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Халвата

    2 0 Отговор
    Халвата Ще Продължи!
  • 15 Айде

    5 0 Отговор
    Ние сме в дълбока криза на българската псевдо демокрация! Значително трябва да се ограничи влиянието на партийните върхушки върху държавните власти и институции! Мажоритарни избори в едно мандатни райони и истинско разделение на властите в държавата! Това, като начало!
  • 16 Лендлийз

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "дрфтгъхуи":

    Политически, като минпред на служебен кабинет, за да се свърши работа, трябва да загърби партийния интерес за изборите, това в висока цена. Възможно недоволство от действия и негативи в обществото остават персонално.
    Професионално като се откаже от пост и заплащане, за който и два следващи живота не стигат да достигне. В случая с управителите на БНБ не е сигурно, че ще се върнат на поста. Умниците, като промениха конституцията, нито мислиха с главите си, нито създадоха законова рамка на промените.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове