Last news in Fakti

30 Март, 2024 06:37 16 369 53

Мартин Димитров: От самото начало ние от ДБ бяхме против генератора на загуби "Турски поток"

  • мартин димитров-
  • турски поток

Искам да видя документите, които да обосноват 1,7 млрд. лв. приходи от "Турски поток", за които ГЕРБ говорят, заяви представителят на ПП-ДБ

Мартин Димитров: От самото начало ние от ДБ бяхме против генератора на загуби "Турски поток" - 1
Снимка: БГНЕС

Решихме да използваме последния инструмент, чийто ефект не е търсен. Няколко сериозни слабости имаше в изказванията на ГЕРБ за "Турски поток".

Това каза пред "Фокус" Мартин Димитров, народен представител от ПП-ДБ по повод проекта на решение, който бе внесен в НС от ПП-ДБ за създаване на временна комисия, която да изследва фактите и обстоятелствата относно пътната карта и изграждането на газопровода “Турски поток" или по-конкретно продължението му в България, което ГЕРБ наричат "Балкански поток".

"Първо, г-жа Петкова каза, че е подписала такъв документ, но не каза къде е документът. Ако ние допуснем подобни документи да изчезват от България, утре ще изчезне и други. Т.е. тя каза днес за първи път, че е подписвала такъв документ, но не каза къде е той. На следващо място, Томислав Дончев каза, че приходите от проекта са 1,7 милиарда лева.

Имайте предвид, че аз имам писмени отговори за приходите от този проект за 2021 и 2022 г. и такава сума там няма. Нещо повече – общо за двете години говорим за печалба от порядъка на 344 милиона лева, което е близо шест пъти по-малко от това, което говорят от ГЕРБ. Това е следващият въпрос, на който аз мога с документи да покажа финансовите резултати на база мои въпроси към министъра на енергетиката за 2021 и 2022 г., и те показват 344 милиона лева, което означава, че този проект може да не се изплати никога. От самото начало ние от "Демократична България“ бяхме против и го нарекохме "генератор на загуби“. И искам да видя документите, които да обосновават 1,7 милиарда, за които говорят от ГЕРБ. Аз до такива документи, макар че съм видял всичко по темата, не съм имал достъп. И е много важно да подкрепят думите си факти", обясни Мартин Димитров.

Депутатът обърна внимание, че в изказването на ГЕРБ има голямо противоречие: "Те казват, че преносът по стария газопровод, който се нарича "Трансбалкански“, продължавал и в момента, твърдят те така. Тогава идва логичният въпрос: Не защо дадохме 3 милиарда, защо се отказахме от неустойките по предишния договор и защо участваме в този проект, ако преносът по предишния продължава, както твърдяха днеска колегите от ГЕРБ? Т.е. вижте, в цялото това нещо аз и колегите от "Демократична България“, които от първия момент сме против и не виждаме интереса на България. Става въпрос за 3 милиарда лева, нищо че те са взети като заеми от страна на "Булгартрансгаз“. Какъв е интересът на България в цялото това нещо? Защото ние си имахме газопровод, имахме си осигурени количества", коментира още депутатът.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 52 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да бе

    78 19 Отговор
    Стига лицемерие, ако бяхте истински атлантици, досега да си бяхте сменили пола!

    Коментиран от #27

  • 2 Анонимен

    50 9 Отговор
    Още един генаратор на ........
  • 3 Бойко с магнитни

    46 8 Отговор
    наколенки на др. Ливайн, скъсани менускуси.

    Коментиран от #42

  • 4 Още

    61 15 Отговор
    Един д@бил, наричащ бялото, черно!
  • 5 Фен

    75 27 Отговор
    Абе, атлантиче, я обясни, що натовска Австрия, освен че си чисти боклука у нас, си купува с кеф руска газ на безценица, и си я плаща в рубли? Дали да не поискате да ги изключат от НАТО?

    Коментиран от #21, #22, #41

  • 6 КЪРЛЕЖ

    71 17 Отговор
    Този хрантутник, чийто стаж е единствено в даването на акъл, свинчото ал йорданов който може само да пълни тоалетни чинии, и другота изкопаемо от времето на костов - светослав малинов, тези същества да вземат да дадат оценка на поекта за американски реактори сега, вместо да разтягат локуми за миналото. Прогнозна цена от 15 милиарда и мълчат като боклуци, а много им знаеше устана когато преди 8г руснаците предлагаха двойно по-ниски цени и тези се спукваха да обясняват как нямало да е на печалба.
  • 7 фен на сидеров

    60 11 Отговор
    мухльото и сие винаги са били против нормалното геостратегическо развитие на държавата ни ! мислят само за грантове и чекмеджетата си !
  • 8 Майора

    55 15 Отговор
    Не знсм защо се поедига въпрос зс нещо , което е минсло през ЕК! Акскео да кажем за вашотп управление , когато Кокорчо зс 9 дни озхсрчи 9 млд ле, изтегли голрми заеми и от ФРС 5,4 млд лв! Еие направо сте за обедвсне!

    Коментиран от #9, #39

  • 9 Боруна Лом

    27 8 Отговор

    До коментар #8 от "Майора":

    БРАТО, ИЗМИЙ СИ ОЧИТЕ И СИ СЛОЖИ ОЧИЛАТА! РЕДНИК!
  • 10 ние от ДБ

    28 12 Отговор
    казва ме че нещем повече с Пълният- провал/продължаване промяната/защото мислят само за тях защото са крадливи та те откраднаха дори това смешно име на тази жалка партия срамота,ние от ДБ повече няма да гласуваме за вас продажници

    Коментиран от #17

  • 11 Мисля

    45 12 Отговор
    Какво ревете за Балкански поток одобрен от ЕС и с нищожно количество газ на общия фон Погледнете газопреносната мрежа на Украйна пълна с руска газ,която не е спирала,нито някой от воюващите бомбандира.После ние сме помагали на Путин да заобикалял Украйна.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 на изборите нито глас за вас

    52 13 Отговор
    ДБ направиха най големите поразии в цялата политическа история на България само за 9 месеца.Действаха непрестанно против народа и единствено се грижеха за чужди външни политики.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Копипасте

    29 12 Отговор
    Преди около месец по време а едно интервю по една телевизия журналистка от Money макар и с половин уста каза, че : 1. На всяка компресорна станция на въпросната тръба има изпълнени връзки готови да заработят газопреносната мрежа на Булгартрансгаз! 2. За около 10 години газопровода ще се изплати само от транзитните такси! Не е казвала Мартин да си изяде дипломата, защото Мартин сега се еруптира по темата!
  • 16 Джоко

    45 7 Отговор
    Вие, ДБилите бяхте против и за АЕЦ Белене, при това след положителен вот на суверена, а сега ще се построи за три пъти повече пари и с 30 години закъснение. Вече щеше да се изплаща, но тогава се возехте на влакчето на кривата муцуна, която стартира унищожението на подредената ни енергетика!
  • 17 Ами кво

    16 8 Отговор

    До коментар #10 от "ние от ДБ":

    да пра̀й чилякът? Малко е неграмотен и квот му покаже телефоня с функция "Autocorrect" това и поства, а това, че се самоназовава "майор" не значи, че е грамотен...

    Коментиран от #18

  • 18 Поправка

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Ами кво":

    постът е за 9, съжалявам...
  • 19 МаЛтинчо,

    32 8 Отговор
    от самото начало бяхте против и за проекта АЕЦ Белене, дори когато ни се предлагаха условия, които едва ли някой друг можеше да ни предложи... Ами просто проявихте политическо късогледство от омраза, при това такова, което не се оправя с очилата, които носите... И единствената причина беше, че реакторите са руски, а предложението за финансиране беше пак от Русия... Помним как с пяна на уста скачахте и ревяхте срещу тази централа! А сега, когато с ваше съдействие харизахте реакторите от много висок клас на укрите, изведнъж ви просветна, че имаме нужда от още една АЕЦ, ама да е само американска... Нищо, че ще струва ПОНЕ три пъти повече и е технология, която май няма много поклонници по света и се е провалила вече в няколко държави... Вас трябва да ви съди сталинска тричленка, при които присъдите са се изпълнявали веднага след произнасянето...
  • 20 Опа

    33 7 Отговор
    Тоя фъфльо трябва да бъде съден. С глупавите си и престъпни действия нанесе купвредив енергетиката - съсипа АЕЦ Белене и атомната енергетика. Не ни трябваха нови енергомощности от нас според него. Та и за турски поток, не му вярвам. Той е вреден за българите. Съд за него.
  • 21 Килгор Траут

    12 20 Отговор

    До коментар #5 от "Фен":

    Няма как да изключиш някого от нещо, в което той не участва. Другарю, за Ваше сведение Австрия не членува в НАТО. Преди да пишете нещо, проверете. А също така не бъркайте членството в НАТО с това в ЕС. И също така се постарайте да се ограмотите, макар че и много други бъркат газ с гас. Думата газ е от м. р. и така се членува: газът; -а. Това, че разни полуграмотни хора от синия екран гордо демонстрират незнанието си, не Ви оправдава. Да, и накрая: не Австрия купува газ в рубли, а частни компании сключват сделки с ,,Газпром" и се разплащат пак в евро и в долари, тъй като кремъското диктаторче има нужда от валута, а газовият шантаж срещу ЕС завърши с пълен крах. И сега се чуди какво да прави с рупиите, които му плаща Индия за евтиния газ.
  • 22 Гуфу

    7 1 Отговор

    До коментар #5 от "Фен":

    Австрия в нато ли е??
  • 23 Коя си ти??

    4 7 Отговор
    С 2% искала тя нещо си?! И аз искам държавен самолет НО си карам кола лична!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ганев

    14 6 Отговор
    ТОЗ.....ДОКАЗАН КРАДЕЦ ДА МЪЛЧИ
  • 26 Пурко

    22 6 Отговор
    Кои сте вир от ДБ? 5-6 човека партия, начело със пропаднал генерал и юрист по диплома, без един ден стаж като юрист със наклонности да седи във на мъжете скутовете. Нещастници, колкото има СДС във ГЕРБ, толкова има и ДБ във ПП.
  • 27 Пурко

    8 7 Отговор

    До коментар #1 от "Да бе":

    Браво, точно във десятката!!!
  • 28 ганев

    19 6 Отговор
    ТОЗ.....РАПАН..С ФИЗИОНОМИЯ.....НА ОДЪРТЯЛО БЕБЕ....НИКОЙ И НИКЪДЕ НЕ ГО Е СМЯТАЛ ...ЗА НИЩО.....СЕГА СЕ СЪБУДИ И АКЪЛ ДАВА.....ПФФУУ
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 ха ха

    9 0 Отговор
    в джоба на КОЙ ли се оттичат парите ? е те затова ги няма и сметките по преводите

    Коментиран от #34

  • 31 Зина

    8 1 Отговор
    Гъзоблизач
  • 32 Мухтари

    12 2 Отговор
    Малоумник 700 милиона е транзитната такса.
  • 33 Джо

    3 1 Отговор
    Икономистчето като е на загуба дай предложение да го разрушат или продадат. Недей да ръсиш мозък , а действай.
  • 34 Джо

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "ха ха":

    Явно още не са докопали парите затова са на загуба
  • 35 Деций

    10 2 Отговор
    То така МаЛтине ,ама вие по принцип сте против ако нещата идват от Русия,обаче от САЩ колкото и загробващи сделки да има ,с радост ги подкрепяте.10 милиарда бяха много за Белене с два реактора+ мрежа от комуникации за транспортиране,обаче сега 30 милиарда + безкрайност са изгодно?Така ли!Вие сте проводници на чужди интереси (Американски)!Сега накарайте Париба,с лобиста Гюнтер Ферхойген,и онази очиларка Кунева (Пръмова) да платят затварянето на четирите реактора+загубите с лихвите,които са равни на евентуалното производство на енергия до момента!Три дни преди да падне от власт Мавъра Костов подписа за Марица 1 и 3 супер " изгодната " сделка с Контур Глобъл, загубите които без лихвите са 1.5 милиарда на годишна база!Същият тъмно лилав индивид закри института по минералогия,и даде златото на Минорко,което после премина при Дънди Прешъс ,за да копаят и да изпращат изходната суровина в Намибия и да дават 1% от това което те обявят като добив ,при положение ,че концентрацията на злато от отделните рудници е известна! Наглостта на тези кърлежи стигна до там,че след обогатяване, концентрацията пада"! Отделно изкопната маса е поликомпонентна,в която има елемент многократно по скъпи от златото,но не са обект на договора.На практика се крадат! Всички управлявали до момента трябва да Ви вържат между два коня,и да потеглят в различни посоки! Това заслужавате!

    Коментиран от #53

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Мартинчо

    7 2 Отговор
    Вече си бита карта като ГЕНЕРАЛЧЕТО и както цялата ви останала жалка пасмина от ШАРЛАТАНИТЕ. Какво правите цели девет месеца в Сглобката а? Сега вече си голям "демократ и евро-атлантик" когато Тиквата и Шиши ви ритнаха на бунището. Заминавайте заедно с тях при господарите си в САЩ и никога не се връщате повече в България. Предатели долни.
  • 38 ИзчезниБ...лук

    8 1 Отговор
    МаУтин е морално и духовно нечистоплътен д ..генерат, опитващ се да си придава важност и да покаже нещо,а излиза нищо.

    Коментиран от #40

  • 39 Е, а защо тогава пътната карта

    1 2 Отговор

    До коментар #8 от "Майора":

    изчезна като дим? Къде е този документ??? Теменужката подписала, но документът трябва да бъде съхранен! Всичко около пАтока е гнило, съмнително, обвито в облаци и дим, тайнствено и абсолютно скрито през 9 планини в 10-та!!! Защо?
  • 40 Добре виете!

    2 2 Отговор

    До коментар #38 от "ИзчезниБ...лук":

    Което говори красноречиво, за страх и жалък опит да спрете валяка, който идва и НИЩО не може да го спре!!! С тази карта ядове ще берете! Хеле теменужка, каквато е хубаво засукана, както се казва "хубава жена" малееееее, малееее! За 3 дни ще се сети КЪДЕ е подписаната от нея карта! А и шефа й също.

    Коментиран от #47

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Абе и на него му приготвят

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Бойко с магнитни":

    магнитни илачи. Ама още не е видима димилката. Предстои, товарищи и товариги! Предстои грандиозен спектакъл на сцената на България намери пътната карта.
  • 43 ДУПЕДАВЕЦ ХРАБЪР

    4 0 Отговор
    ....ТОГИС,ОТИ ГИ РУЧАХМЕ ЖАБЕТАТА....?!?
  • 44 Анонимен

    4 0 Отговор
    Народе, как допусна такива продажници да те управляват?!Този дебил от ДБ беше най-големия противник на АЕЦ Белене!
  • 45 Немога

    4 0 Отговор
    Да ги разбера !!!
    Народа не ги иска , те захапали кокала и няма пускане .
    Навсякъде ви хулят и плюят , вие се триете със салфетки и викате че ви обичат .
    Дали имате 5% одобрение и то от родата си и назначени от вас слуги на хранилка .
  • 46 Димитров

    4 0 Отговор
    Ходи се скрий .
    В Румъния има един цял парламент в затвора
    и вашето време ще дойде , но затвор ви е малко на вас .
  • 47 Ебре

    4 0 Отговор

    До коментар #40 от "Добре виете!":

    Костов ти къде продаде България за жълти стотинки къде ще идеш бе .
    Нали не смеете да се покажете от двора си
    защото ще ви линчуват .
    Ще се сетиш и за ,,Матриците,, Белене ,, АЕЦ,,
    И за много престъпления .
  • 48 Вую

    3 0 Отговор
    Този е кух МАСУР,!¡!!!!!
  • 49 Неграмотен

    4 0 Отговор
    Няма ли кой да извърши реална проверка и виновните където им е мястото.Стига сме се лъгали.Стига са ни лъгали не сме чак толкова будали.Вече няма честни който да направят реална а не нагласена проверка
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове