Last news in Fakti

30 Март, 2024 07:13 913 29

Милка Христова: Машинният вот има недостатъци, които оставят съмнението за манипулиране

  • милка христова-
  • избори-
  • софия

Липсват нови 27 флашки от изборите в София, 396 пък са манипулирани, заяви адвокатът

Милка Христова: Машинният вот има недостатъци, които оставят съмнението за манипулиране - 1
Снимка: БГНЕС

Съдът отложи делото по жалбата срещу изборните резултата на кметския вот в София.

"Не беше разгледано заключението на вещите лица, то беше предоставено на страните в 16 часа вчера, представителите на Васил Терзиев и Общинската избирателна комисия възразиха, че срокът е недостатъчен. Затова делото беше отложено за 26 април", обясни адвокат Милка Христова в студиото на "Денят ON AIR".

Заключението все още не е обсъждано в зала, не е и прието.

"Лансира се теза, която започна от мнение на секретаря на ОИК, че експертизата доказва, че Васил Терзиев получава с около 600 гласа повече и резултатът не се променя. Беше спестен съществен факт - една от задачите на вещите лица беше в присъствието на адвокатите да се отворят флашките и да се провери тяхното съдържание дали е манипулирано. Още при първата се натъкнахме на няколко факта - липсват 17 флашки, което е озадачаващо, 15 от тях са от район "Слатина". 396 от флашките са манипулирани. В 304 секции са били само бяла или само черна, а съобразно действащия закон трябва за всяка секция да има по две. За 13 секции пък е имало по 3 флашки", заяви адвокатът.

Пред Bulgaria ON AIR тя разясни, че голям брой флашки са със сменена дата - някои са с 55 815 г., други 2038 г., вместо 7 ноември 2023 г.

"396 флашки са с променени дати, останалите не са. Въпросът е как те са се оказали с години, които не съответстват на реалните. Затова ние считаме, че тези флашки са компрометирани. Има флаш памети с нулеви резултати, а в хартиените протоколи има резултати или обратното. Обосновано мога да направя предположение, че тези файлове не са били нулеви в началото. Не бих могла да квалифицирам това като изборна манипулация. Модифицирането означава, че флашката е променяна във времето, кога е било това - преди или след изборния ден, този проблем го има", каза още Милка Христова.

Тя уточни, че не е против машинния вот, но има редица недостатъци. Даде пример, че при наличието на 1600 машини, сертифициране са минали само 6, което е недостатъчно да се направи извода, че всички са достатъчно надеждни. Също така, когато в Информационно обслужване се отварят флашките, се отварят само резултатите, но не и нулевият файл.

"Нашата цел не е да саботираме машинния вот, а да ударим камбаната, че трябва да се вземат мерки машинният вот да се провежда при ясни правила и сертифициране, че някой не манипулира вота. Този начин на оформяне на флашките не ми гарантира, че това са истинските резултати", категорична беше адвокат Христова.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГЕРБ=ДПС=БСП

    20 7 Отговор
    Както се видя от видеонаблюдението. Проблемите не са нито с машините, нито с хартиените бюретини. Проблемите са в хората, които броят и в хората карта продават гласовете си. И в поробените хора, на които се заповядва как да гласуват.

    България има шанс да направи крачка напред или да продължава ГЕРБ застоя, в който сме от 18 години.
  • 2 Права е

    9 7 Отговор
    но без Международни наблюдатели от Азия, Африка, Южна Америка, Европа и САЩ, няма да стане с хартиените бюлетини. След чувалчетата носени от депутати на изборите за президент Плевенлиев, се отвратих от изборите. Извикайте наблюдатели да видят купен вот, корпоративен вот, подправените протоколи, печатниците за бюлетини, особено в етническите райони. С говорене не става. А хората масово трябва да гласуват, за да намалят изборните фалшификации.

    Коментиран от #6

  • 3 бай герги

    17 10 Отговор
    ето защо пп,дб искат машини те окрадоха държавата че едни машини няма да маниполират нещасници мръсни

    Коментиран от #12

  • 4 Разликата

    22 4 Отговор
    между хартиения и машинния вот , е в това, че машинния вот се манипулира от простаци с умения, а хартиения от абсолютни простаци!
  • 5 666666666

    8 4 Отговор
    А хартиеният Милке.
  • 6 и аз видях

    21 5 Отговор

    До коментар #2 от "Права е":

    как лъчо мозъка носеше чувалчета с бюлетини! герб е синоним на партия на мафиотизирани полицаи!
  • 7 Милкиуей

    11 7 Отговор
    При машинен вот, е много по-лесно да се контролира и гарантира сигурността на изборите. Обаче, досега отдавна трябваше да има лични карти с чип (като банковите карти), с които да се гласува. Техническите спецификации на насоящите машини го позволяват. Вотът с хартиени бюлетини в бг, трябва категорично да се забрани.
  • 8 Така е

    8 10 Отговор
    Права е, машинния вот е със съмнения за манипулиране, за хартиения няма никакви съмнения, манипулиран е на 100 процента
  • 9 BBБОС

    5 0 Отговор
    Не е лесно да си прост
  • 10 Обаче

    7 4 Отговор
    "Костинброд" не остави никакво съмнение.
  • 11 Не лични карти

    5 0 Отговор
    с чип, а Пряка Демокрация и открит вот, да направиш проверка при поискване, за кого си гласувал и отчетен ли е гласът. И най-вече да не се правят на слепи от посолстваТа, много добре знаят кой е наШ и ваШ, грамите, ако ще антени да си сложи избирателят в лявото полукълбо, пак ще фалшифицират. Важно е, кой брои и калинките в КС, ВАС, ЦИК и други.
  • 12 коментарът ти е манипулативен

    9 10 Отговор

    До коментар #3 от "бай герги":

    Манипулираните флашки са пипани от противниците на машинното гласуване. Всички знаят, че резултатите в протоколите се формират от бюлетините в урните и се броят на ръка от комисиите. Как тогава манипулираните флашки могат да дадат някакво отражение?
  • 13 Не съмнения

    11 5 Отговор
    сигурна манипулация! пъ.пъ. и дъ.бъ. с 5% общо "управляващи"? А оня който ги довлече?! Тия без фалшивите машинки стават само за метачки...............

    Коментиран от #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 фалшфлашката

    6 4 Отговор
    машините за гласуване са електронно устройство, а всяко електронно устройсво може да се подслуша и манипулира, тъй и тъй вота ни е явен а не таен с тях, поне да дадът всеки да може да си провери с един SMS как е гласувал и под кой номер е преброен, струва ми се най-демократично? Защо всеки чак до Америка да знае как си гласувал а ти да не знаеш? На теб даже да снимаш ти е забранено даже подсъдно.
  • 16 един

    3 4 Отговор
    A хартията хич няма недостатъци,даже и пари се печелят от нея,и бира се пие и кебапчета се ядат,за наша сметка де!
  • 17 Айде, бе

    2 1 Отговор

    До коментар #13 от "Не съмнения":

    Какво против имаш метачките, те са от вашия електорат?

    Коментиран от #19

  • 18 ЪхЪ

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Веселяка":

    Щом го повтори 10 000 пъти, ЗНАЧИ НЕ ТИ Е ВСЕ ЕДНО!🤪😆🤣
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ШАРЛАТАНИ !!!

    6 3 Отговор
    Е , тук ни казват нещо , което ние прекрасно знаем ! И кокошките в курниците по селата знаят , че СИЕЛА , мадуро-машинките и флашките "избраха" и ПП/ДБ и Васко Терзиев , настроенията сред хората са такива , че на изборите , ако излезе , че ШАРЛАТАНИТЕ имат повече от 3 % (колкото е шашавият им електорат) , ще има ... едни (ама - мнооого основателни ) съмнения за манипулиран вот . А на Васко Терзиев какво да кажем - Чао , чао бейби (язък за парите дето потроши , за да си купиш изборите) .
  • 21 Кви флашки

    3 3 Отговор
    кви пет лева…. Тези умници 30 г си играят на политици и избори, вместо да почерпят чужд опит.
    Какво коства да се гласува онлайн или по пощата? Кому е нужна тази тромава и сложна система за гласуване с прехвърляне на информация? Защо се прехвърля на флашки? От какъв зор? Защо просто не се регистрира всичко онлайн? Толкова ли е сложно? Как другите могат, а нашите умници все акъли дават и все не могат?
  • 22 Апликация

    6 3 Отговор
    Машинното и елерктронно гласуване трябва да бъде забранено, както е направено в повечето страни в Европа. Обяснявам защо, макар, че не вярвам повече от 2-3% от форума да ме разберат:

    Преди много години работех в едно от западните дъражавни служби, свързани с обществената сигурност като Application programmer (Забележете, не System programmer).

    Периодичо получавах писмено ( с имейл) искане сътрудничка средно ниво от съседен отдел за модификация на реалната база данни (Production Environment). Използвах Utility софтуер за корекции в базата данни на ниво БИТ (пак забележете даже не байт). Правех го в рално време и в работно време, докато системата се ползваше в цялата страна.

    Някой от форума разбра ли какво пиша то да си отговори на следния въпрос?

    А сега кажете дали е възможно да се модифицират важните електронни данни преди, по време и след изборите по нареждане от едно или друго “вишестоящо” посолство - работеща чужда там чиновничка!!!
  • 23 Абсолютна лъжа е,

    2 5 Отговор
    че машинният вот може да се манипулира. Това се дрънка от застъпници на кебапчетата и електората на дпс. За машинен вот трябва да знаеш да четеш, а тези които вземат кебапчета и решават съдбата ни, не знаят да четат. Освен това ако някой твърди, че машинния вот може да се манипулира, нека да се аргументира и да го докаже, не само да дрънка, защото така всеки може.
    Не, на кебапчетата и хартиите! Те подменят целия вот!

    Коментиран от #24

  • 24 зачуден

    5 3 Отговор

    До коментар #23 от "Абсолютна лъжа е,":

    Пич , ти статията по горе прочете ли я ?! Очевидно не си , защото в нея се дават доказателства (с факти) именно за манипулации на машинният вот .
  • 25 Най-лесно

    3 3 Отговор
    Най-лесно се манипулира Компютър!
  • 26 Асен Василев

    3 1 Отговор
    Помним как една герберка как след като гласува изяде разпечатката от машината за гласуване. Нищо не пречи на един Гербер да открадне и флаш паметта на машината. Машините бяха избрани и поръчани от последното правителство с Министър председател Бойко Борисов.
  • 27 Без машинен вот

    2 0 Отговор
    Машинният вот трябва да се премахне. Всички страни в ЕС гласуват с хартиени бюлетини. МВР да увеличи контрола при избори, да да се предотвратят измамите и купуване на гласове.
  • 28 Гражданин

    2 0 Отговор
    Единственият проблем на машините е, че не могат да гласуват мъртви души и цигани. Не се броят флашки, а разписките от машините.
  • 29 ИНЖ1

    1 0 Отговор
    Любимата теза на ББ, че машините са манипулирани!? Машините се оказаха "виновника" за всички проблеми на секционните комисии!!! И за неграмотно попълнените протоколи също!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове