Last news in Fakti

3 Април, 2024 21:27 1 455 17

Кабинетът предлага: 17-годишните да шофират с придружител

  • кат-
  • шофьорска книжка-
  • отнемане-
  • войната на пътя

Предвидени са и нови принудителни административни мерки

Предлага се възможността водачи, навършили 17-годишна възраст, да шофират с придружител, като част от законопроект за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата, одобрен от Министерски съвет.

Законопроектът обхваща регламентация на стойностите на максимално разрешената скорост във и извън населено място, автомагистрала и скоростен път за различните категории моторни превозни средства, както и уреждане на зони в населените места, в рамките на които да важи ограничение на скоростта от 30 км/час за всички превозни средства.

Поставя се условие при извършването на технически преглед на превозно средство водачът да е със заплатени глоби по влезли в сила наказателни постановления и фишове за нарушения.

Въведени са и конкретни задължения към стопаните на пътя, с цел подобряване на организацията на движението след строително-ремонтни дейности, пътни инциденти и аварии.

Предвидени са и нови принудителни административни мерки - временно отнемане на шофьорската книжка до решаване на въпроса за отговорността за всички нарушения, които законът наказва с отнемане на свидетелството за управление. Въведена е също така промяна в размера на налаганите наказания, както по отношение на лишаване от право на управление на МПС, така и на размера на глобите.

Допълнително, по данни за възникналите на годишна база пожари в пътни превозни средства, като близо 25% от регистрираните пожари са със загуби, е създадено изискване към оборудването на превозните средства с пожарогасители. Регламентирани са и всички случаи на прекратяване на регистрацията на пътно превозно средство, като се създават условия за облекчаване на административната тежест върху гражданите и бизнеса.

Предвид уреждането на част от разпоредбите от Правилника за прилагане на Закона за движението по пътищата, е предложено да се създадат предпоставки за отмяна на досегашния Правилник за прилагане на закона.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 интересно

    26 1 Отговор
    Най кой от кабинета детето или внука му става скоро на 17
  • 2 Горски

    28 2 Отговор
    А първокласниците няма ли и те да карат с придружител?
  • 3 Да, бе

    19 2 Отговор
    Супер, на тия години да сгазиш детска градина на пешеходна пътека и евентуално да те глобят... Кво му плащаш.

    Коментиран от #14

  • 4 Край

    22 0 Отговор
    А първо намалете смъртността по пътищата ни до нивото на белите държави пък после давайте книжки на първокласници. Предвид това че сиво- кафявите не са виждани никога в учебна кола предлагам по принцип да могат да шофират само когато возят бял или жълт.
  • 5 гост

    19 1 Отговор
    Глупусти на търкалета!Вместо да предложат нещо адекватно те се чудят как да увеличат катастрофите.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 2254

    11 4 Отговор
    Ама ве четете касто трябва. Внория абзац ... Сато направят максимална скорост 30 км/ч в почти целия град - кел файда, че и 17 годишните можели да карат?

    Това е малко като Истанбулската конвенция. Уж за защита на жените от домашно насилие, пък ни пробутват гееви и всякви ненормалици
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Никой

    17 1 Отговор
    Ма......ници,навремето свидетелство се взимаше при навършени 18 години.Естествено след курс и успешно издържани листовки,полигон и градско на изпита пред КАТ. После се чудите с кухите си глави защо има много ПТП
  • 10 Сандокан

    9 0 Отговор
    А без да предлагам :От много години лудите шофират с жълти книжки , освен с шофьорски. Интересното е кога са получили книжките , преди или след заболяването и защо на законодателя ме му пука?
  • 11 Май

    6 1 Отговор
    Затова застраховките трябва да станат на водачът на МПС ,,,
  • 12 онзи с магарето

    3 0 Отговор
    всеки играл GTA да му дават книжка
  • 13 Българин

    5 0 Отговор
    Тези са разсипници, нищо добро не носят на България и българите.
  • 14 монтер

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Да, бе":

    Тогава както при учебната кола. Ако ти извършиш нарушение и инструктора не е реагирал той отива в затвора. Преди на 16 вземаш за мотопед, на 17 за мотоциклет и на 18 за автомобил. И чак на 21 за автобус но сега малко зи промениха. Преди и на 17 можеше да караш курса за автомобил но ще получиш книжката си като станеш на 18 години. Сегашното е по тъпо във всички отношения, но се оправдават че времената са други и всичко е по различно. Новото поколение неможело по старому да решава листовки и да пише с химикал.
  • 15 монтер

    3 0 Отговор
    Защото пак трябва да върнат старите медицински за Б категория както преди. Връщане на психото и за Б категория защото тия с Б правят повече нарушения от тия с Ц и по голяма категория макар и на Възраст. Тия водачи имат повече опит и реакции от младите водачи.
  • 16 Жипката на Боко

    2 0 Отговор
    В кабинета и парламента да престанат да се занимават с теми, от които не разбират нищо. Всички т0лупи се возят на служебни коли (гаргамел на служебна метла). Някой да преведе ЗДвП от някоя бяла държава, да го гласуват без много приказки и да се приключва.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове