Last news in Fakti

15 Април, 2024 09:39 2 888 14

Пътен експерт: Тестът за наркотици само за полицаите ли е негоден, или за всички граждани?“

  • пиян-
  • дрогиран-
  • дегер-
  • мвр-
  • кат-
  • полиция

Ако КС отмени отнемането на коли, вече отнетите няма да бъдат върнати

През лятото на 2023 г. Народното събрание прие промени в Наказателния кодекс, с които се позволи отнемането на автомобили на пияни и дрогирани шофьори.

Около осем месеца по-късно съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) публикуваха становище, в което определят тези наказателни текстове като противоконституционни. Те сезират Конституционния съд с искане да бъде отменено отнемането на превозно средство или налагане на глоба в размер на стойността на превозното средство, когато то не е собственост на извършителя на престъпление.

„Дори да се образува това конституционно дело, дори искането да бъде разгледано, дори Конституционният съд да обяви тези текстове за противоконституционни, решението на КС има действие само за напред. Няма да се прилагат текстовете от момента на постановяване“, обясни в предаването „Тази сутрин“ адвокат Силвия Петкова.

Според адвокат Петкова проблемът с пробите от тестовете за наркотици все още е налице.

„Пробите продължават да не излизат бързо. В случай, в който водач направи полевия полицейски тест, той излезе положителен, а шофьорът не е употребил наркотични вещества, водачът се задържа, отнема му се свидетелството за управление на МПС, свалят се регистрационни номера дори и автомобилът да не е собственост на водача, който е дал положителна проба. Още на този етап се отнемат автомобили, което е незаконно. Мярката „отнемане“, която се различава от „конфискация“, е предвидена да се прилага с осъдителна присъда. Това става от съда, когато признае, че този човек е виновен и е шофирал, след като е употребил наркотични вещества, но за целта трябва да имаме и резултатите от кръвната проба“, каза още Петкова.

„Автомобилите на хора, които са отнети, ще останат отнети, тъй като това е станало в рамките на действащо право, което не е било обявено за противоконституционно“, допълни тя.

„Мярката като такава е необходима. Обществото е категорично, че не трябва да има прошка и не трябва да има леки наказания за такива прояви. Друг е въпросът, че когато се въвеждат такива мерки, те са по предложение на МВР или транспорта, след което се оказва, че са правно неиздържани“, коментира пътният експерт Красимир Георгиев.

„На МВР се наслушахме – санкции, санкции, санкции и глоби, а резултатите стават все по-лоши. Аз бих задал един въпрос – тестваме нарушителите, установяваме, че са употребили наркотици или алкохол, отнемаме им превозното средство, но какво се случва, когато тестваме полицаите? Тестът бил негоден. Нека да уточним – тестът е негоден само за полицаите или за всички граждани на тази страна? За мен това са меко казано недоразумения, които в съдебната зала падат“, подчерта той.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 57 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Град Козлодуй

    45 2 Отговор
    и в КАТ Има Корупция
  • 2 Зевс

    65 1 Отговор
    Не теста, милицаите ни са негодни ;)
  • 3 777

    67 1 Отговор
    Гражданите живеят в една държава, полицайте в друга, но на същата територия.
    Така че - законите са различни...
  • 4 12...34

    43 1 Отговор
    Моят съсед го резнаха за 6 месеца с фалшивите,сега се съдят но 6 месеца кола не и книжка.Системата е такава.

    Коментиран от #11

  • 5 Даниел

    65 1 Отговор
    Само в нашата страна могат Да се предлагат,приемат и обнародват дискриминационни закони!!!!
    Депутати не могат Да се тестват,защото им уронвало престижа,за полицаите тестовете били негодни,а за всички останали един ненадежден тест(от производителя) е достатъчен да бъдеш вкаран в хипотеза да доказваш невинност???????
    Нуждаем се от тестове,които доказват,че си под въздействието на наркотици,така както дрегера го доказва:до 0,5 употребил ,над 0,5 под въздействието на алкохол,примерно!
    Важно е Да се разбере кой наложи тези тестове в България,при положение ,че никъде не се използват такива за наказателна отговорност???
  • 6 теста ако е грешен

    34 1 Отговор
    е редно да плати мвр на пострадалия 5 автомобила обещетение . то след 1-2 години като излезе кръвната проба отрицателна и какво . човека не е бил виновен . а драг чека е отчел 4-5 вида наркотици . само с извинявай как . тоя адвокат пян ли е . на чужд гръб и 100 тояги са малко . да гледаме как обиждат коцев и се лигавят със съдиите от сс .
  • 7 1551

    44 1 Отговор
    Не само за полицаи. И за депутати ,общински съветници,кметове и т.н
  • 8 Мдааа

    49 0 Отговор
    Убиец на свобода с условна присъда. А ударил една бира му вземат колата. Пълна идиотщина е нашето законодателство. Против съм пияници и дрогирани на пътя, но всичко е абсурдно!
  • 9 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    53 1 Отговор
    Човек който никога не е употребявал наркотици, но даде фалшивоположителен резултат, е голямо, несправедливо и незаслужено унижение да бъде арестуван с белезници, да бъде отарашен дома му, отнета колата, книжката! И нищо не можеш да направиш предварително, за да избегнеш такава случка, освен да спреш да шофираш! Това безобразие трябва да бъде спряно! Щом не можете да намерите надеждни прецизни полеви тестове, правете ги само, когато има видими признаци!
  • 10 Аз съм корумпиран и си плащам

    16 1 Отговор
    Полицаите са корумпирани в взимат мойте пари
  • 11 Логично

    26 1 Отговор

    До коментар #4 от "12...34":

    Само, че твоят съсед послеще осъди милицият/държавата за незаконни и незаконосъобразни действия спрямо него, за нанесени щети, вреди и страдания, за пропуснати ползи и тн. и това, което ще му бъде присъдено като обезщетение ще го платим всички ние, защото за да му ги даде, държавата ще ги вземе от нас - толкова е просто и логично.

    Коментиран от #12

  • 12 Да питам

    14 2 Отговор

    До коментар #11 от "Логично":

    Извинявай, ама на тоя свинарник ти държава ли му казваш? Май нещо си объркал термините и понятията...
  • 13 Деций

    14 0 Отговор
    Да,така се оказва! Трябва задължително тест и то ежеседмично на "народните" представители,без всякакви изключения!Дрогиран водач може да убие себе си или един двама,а депутатите убиват цяла държава!
    Нужно е абсолютно точно определяне,дали има следи от наркотици или е под въздействието!
  • 14 Няма не искам

    8 0 Отговор
    Просто част от полицайте взимат наркотици , нали пазят и екскортират наркопласъорите в работно и извънработно време . Проверките за наркотици на полицаите трябва да са постоянни и внезапни както е на запад . И при наличие на наркотици при теста да се изгонват завинаги от полицията и никакви компенсации 20 заплати и т.н. За тези които отказват да си направят нарко-тест директно уволнение .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове