Last news in Fakti

4 Април, 2024 16:51 4 678 19

КНСБ предлага две минимални заплати спрямо степента на образование

  • кнсб-
  • заплати-
  • пламен димитров

С промяната на поне пет закона ще бъде гарантирана прозрачността на заплащането и отпадането на т.нар. фирмена тайна за размера на основните заплати в предприятието

КНСБ предлага две минимални заплати спрямо степента на образование - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

От КНСБ предлагат в трудовото договаряне да има повече от една минимална работна заплата в зависимост от образованието на трудещите се, каза в пресклуба на БТА във Велико Търново Пламен Димитров, президент на синдиката.

Освен договарянето на националната минимална заплата, според синдикатите, трябва да има още две национални минимални заплати – минимално заплащане за работещ със средно образование, както и минимална заплата за работещ с висше образование, според изискванията на длъжността, която се заема. Основната национална минимална заплата да бъде за хората без висока квалификация и умения, а над нея да има още две, допълни Димитров. По думите му подобни практики има и в други европейски държави.

Пред журналистите Димитров коментира, че до 15 ноември 2024 година, България трябва да приведе към трудовото си законодателство европейската директива за адекватни минимални работни заплати в Европейския съюз (ЕС) и насърчаването на колективното трудово договаряне. За целта синдикалистите ще посетят над 150 предприятия в цялата страна, като на срещите ще запознаят синдикалните членове с допълнителните права, които въвеждането на директивата и промяната на трудовото законодателство ще им гарантира.

С промяната на поне пет закона ще бъде гарантирана прозрачността на заплащането и отпадането на т.нар. фирмена тайна за размера на основните заплати в предприятието. След правилното транспониране на директивата е предвидено да бъде стимулирано правото на синдикално сдружаване вътре в предприятията, а ако това бъде ограничено от работодателя, той ще носи наказателна отговорност, посочи вицепрезидентът на конфедерацията Тодор Капитанов.

Друга цел е да бъдат увеличени колективните договори в различните сектори, тъй като към момента колективните трудови договори на браншово равнище са едва 12. Важно е държавата да подготви план за справяне с прехода по отношение на т.нар. Зелена сделка във всички сектори – енергетика, селско стопанство, строителство, транспорт и други, като заложи буферни механизми, за да не се стигне до съкращаване на работници, каза другият вицепрезидент на организацията Огнян Атанасов.

Според данните за миналата година, с които КНСБ разполага, наетите на минимална работна заплата у нас са 437 306 души, което е 19,7 процента от работещите. За Велико Търново броят на работещите срещу минимално заплащане е 16 601 или 26 процента, показва справката. Във Великотърновска област синдикалните членове са над 10 000, съобщи Васил Тодоров, регионален координатор на КНСБ.

Като част от кампанията пред сградата на Общината е открита синдикална шатра, на която експертите на конфедерацията предоставят трудовоправни консултации на работници и служители. Приемат се сигнали за нарушения на трудовите права, правото на сдружаване и други казуси.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 реру

    25 9 Отговор
    "... да има повече от една минимална работна заплата в зависимост от образованието на трудещите се..."


    Най-после дочаках да чуя от този едно поне малко смислено нещо...

    Коментиран от #13

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Мини

    10 11 Отговор
    Минималната заплата е най-лоша за безполезниците. Има хора които просто няма за какво да им платиш дори една минимална. Някои такива имат и докторска степен.

    Коментиран от #5

  • 4 Вас

    13 4 Отговор
    Няма хора за работа , те минималните заплати определят . Направете нещо да обучите хората без образование . Нашите цигани работят в другите държави а тук никой не ги взима на работа , защото са не образовани .

    Коментиран от #12

  • 5 купена диплома от ЮЗУ

    21 0 Отговор

    До коментар #3 от "Мини":

    Политици и депутати в партийния дом, нито учат, нито работят, а получават по десет хилки.

    Коментиран от #11

  • 6 СиСи

    10 1 Отговор
    То висшето ни образование едно качествено. Реших 20 години след като завърших да запиша друго за по-висока квалификация , а то пълен крах. Пълна отличничка съм , а още не съм отваряла книга да прочета нещо, чак ми е неудобно.
  • 7 БАРС

    13 2 Отговор
    А КОГА ЩЕ СЕ ГЛАСУВА ЗАКОН АКО РАБОТНИКЪТ ГО ИЗГОНЯТ БЕЗ СЕРИОЗНА ПРИЧИНА ТА ДА ПОЛУЧИ ЗА ВСЯКА ОТРАБОТЕНА ГОДИНА ПО ЕДНА ЗАПЛАТА.НАЛИ СЕ УЧИМ ОТ ЗАПЪДА.

    Коментиран от #10

  • 8 Даскалов ЕОД

    7 0 Отговор
    Аз мисля че е много по лесно, една матура по български език и една по математика
    Ще е по справедливо, защото съм завършил през 1985 година.
  • 9 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    23 0 Отговор
    Ало при тези купени дипломи, какво образование бе?
    Каква първа категория труд при тези милиционери=бандити и този купен миньорски трудов стаж бе?
    За това, че ескортират и охраняват бандитите или за това, че продават наркотици, боеприпаси, взривни вещества ... им давате първа категориа труд на милиционерите?

    Ало синдикаттите!!!

    ИСКАМЕ, НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУ и ПРОГРЕСИВЕН ДАНЪК ДОЙХОД. ИСКАМЕ НАМЛЕНО НА 15% ДДС и ИСКАМЕ 20% ДАНЪК ЛУКС ЗА БИЖИТА, АВТОМОБИЛИ С ЦЕНА НАД 100 000 ЛЕВА, ЯХТИ НАД 15 МЕТРА, ИМЕНИЯ НАД 500 КВ.М РЗП ...
  • 10 Зевзек

    7 3 Отговор

    До коментар #7 от "БАРС":

    И в нашата бананово-президентска република, го има това с бонусите от незнам си колко заплати. Но при пенсиониране и само за прокурори, милиционери, диспечери РВД ... А не за простосмъртни 60% д@били като "нас", на които 35 години не им идва акъла и все гласуват за менте партии на ДС-КГБ мафията. Докато гласуваме без акъл за тиквеници, шишковци, чалгари ..., все ще е така. Докато не измере и последния д@бил роден преди 1990 г. в съветско робство, няма да се оправи България
  • 11 Весело

    9 1 Отговор

    До коментар #5 от "купена диплома от ЮЗУ":

    Като гледам какъв образован и интелигентен е бившия премиер випусника на милиционерския "унивеситет" в Симеоново. На випускниците вишисти от милиционерския "унивеситет", заплатите трявба да са им поне с 80% от тези само с основно образование и с поне 50% по-ниски от заплатите на випускниците на СПТУ.
  • 12 Зевзек

    8 2 Отговор

    До коментар #4 от "Вас":

    Правят нещо и за нашите ... , пример Ваня Григорова - изучена, кавалифицирана..., и БСП работа й намериха, за 5700 лева месечна заплата.
  • 13 ГЕРБ=ДПС=ВМРО

    7 6 Отговор

    До коментар #1 от "реру":

    Напротив, това е най-глупавото нещо родено от синдикатите.

    Много по-умно щеше да е да предложат стартовата заплата за вишист да е 30% по-висока от минималната запалта. 30% по-дълго учил, 12 години средно + 4 години висше години, 30% по-висока стартова заплата му дават. За докторите и юристите 50% по-висока стартова заплата, защото са учили 12 години средно + 6 години висше.

    Коментиран от #15

  • 14 Гробар

    3 2 Отговор
    Стига с тия бюрократични безмозъчни идеи.Равършва някой мързеливец свободния и ще взема по голяма заплата.....ще върнете комунизма ей
  • 15 реру

    8 0 Отговор

    До коментар #13 от "ГЕРБ=ДПС=ВМРО":

    "Много по-умно щеше да е да предложат..."


    Да... Ключовата дума обаче е "по-умно", а това явно не им се удава...
  • 16 Тя са за бесене

    4 1 Отговор
    От 30г насам
  • 17 Любен Дилов - Свекър

    5 1 Отговор
    Тоя па, още ли се изживява като синдикалист?
  • 18 Зарата

    6 3 Отговор
    Този канцелардки мишок Пламен Димитров "напънал" ли се е да организира някакъв бизнес, с който да осигури заплатите на 10, 20 , 50 човека ? Да го "натискат" икономически кризи, отражения от пандемии като Ковид, войни, цени на суровини, инфлация, погасяване на кредити , недоразумения в законите !
    Лесно се дава на думи ! Трябва да се заработи, да се изкара !
    Дайте да дадем !
    Който е кадърен и работлив - не чака да му дават и да стои на минимална заплата.
    Идеята е да се увеличават всички вноски - ДОО , здравни , пенсионни и т.н за да се пълни хазната. Да има за източване и увеличаване заплатите на държавните и общинските служители, които са сигурен манипулиран електорат.
    Иначе всичко е демагогия.
    Каква е тази държава, поданиците на която събират пари помежду си за да лекуват себе си и децата си в чужбина ! Благородно и хуманно е да си помагаме, и залъка да си делим, когато е нужно ! Но къде е държавата България !
    Едни и същи измекяри се въртят на манежа, отъждествявайки се с държавата.....
  • 19 безпартиен

    6 4 Отговор
    Това с минималната заплата е от значение само и единствено за тези които я получават от бюджета-държавен или общински!Всички останали работещи в частния сектор и само осигуряващи се ще трябва да повишат производителността на труда или цените на стоките и услугите заради повишените ДОО и здравни!Колко са тези получаващи помощи за безработни без нито ден стаж,без образование и без професионална квалификация,а за трудови навици дори и не са помисляли!???Всеки може да се сети от кой етнос са!!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове