Last news in Fakti

5 Април, 2024 14:50 3 860 70

Над 500 хиляди пенсионери ще получат 75 лв. великденска добавка

  • пенсионери-
  • великденски добавки

Средствата ще бъдат за сметка на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г.

Над 500 хиляди пенсионери ще получат 75 лв. великденска добавка - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване, които предвиждат да има великденска добавка от 75 лв. за над 500 000 пенсионери. Законопроектът, внесен от ГЕРБ-СДС и ДПС, беше подкрепен от 145 народни представители, двама от „Продължаваме Промяната – Демократична България“ бяха „против“ и 26 се въздържаха, отново от ПП-ДБ.

В него се посочва, че ще се осигурят средства в размер на 40 млн.лв., необходими за еднократно изплащане на допълнителна сума от 75 лв. на пенсионерите, чиято пенсия или сборът от пенсиите, заедно с добавките и компенсациите към тях за месец април 2024 г., е в размер до 526 лв. включително. Средствата ще бъдат за сметка на бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г. По този начин, във връзка с предстоящите великденски празници, ще бъдат подпомогнати около 534 000 пенсионери, чиито доходи са в размери до линията на бедност.

Предложените от „Възраждане“ промени в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г. еднократната великденска добавка да е от 100 лв. за всички пенсионери, бяха отхвърлени.

„Тези добавки не може да бъдат подкрепени, защото това, което искаме, е трайно увеличение на пенсиите”, заяви Искрен Арабаджиев от ПП-ДБ по време на дебатите. Той каза, че не може да обясни на тези 1,5 милиона български граждани, които взимат пенсия над линията на бедност, защо те няма да получат.

„Не можете да си дадете равносметка как живеят хората по малките населени места, заяви Илиана Жекова от ГЕРБ-СДС. По думите ѝ в София се живее съвсем различно, отколкото в по-малките градове и села.

Георги Георгиев от „Възраждане“ изтъкна, че те са предложили подкрепа от 100 лв. за всички пенсионери, защото смятат, че не може да се извършва дискриминация към когото и да е в тази държава, особено към българските пенсионери.

„Ясно е, че е жест, а не решаване на проблема”, смята Toшко Йорданов от „Има такъв народ“. По думите му държавата може да направи само това без някаква голяма щета.

Великденски добавки за пенсионерите няма да има, такова беше решението на действащо и към момента правителство в оставка и доскоро на мнозинството, оформящо вече разглобената „слобка“, каза Георги Гьоков „БСП за България“. По думите му премиерът в оставка, финансовият министър в оставка и министърът на труда и социалната политика в оставка са се обявили за трайно повишаване на доходите, вместо еднократни добавки. Обявиха, че от средата на годината пенсиите ще бъдат увеличение с 11%, добави Гьоков и уточни, че това увеличение е следствие на българското законодателство и то е заложено преди настоящото управление. Той каза, че една трета от българите се опасяват, че пенсията им не е достатъчна, за да покрие разходите им. „Един такъв жест е наложителен”, смята депутатът.

„Не става въпрос за предизборен популизъм, а за осъзната отговорност към възрастните хора, които получават пенсия под прага на бедност’, каза Севим Али (ДПС). Той поясни, че възможностите на бюджета са такива в момента и призова за подкрепа на законопроекта.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    37 4 Отговор
    Близо ДВА МИЛИОНА пенсионери НЯМА ДА ПОЛУЧАТ ВЕЛИКДЕНСКА надбавка ❗❗❗❗

    Коментиран от #64

  • 2 Пенсионер

    52 10 Отговор
    Никакви надбавки!
    Кой колкото е заработил толкова!
    Не може да съм плащал 40 год а някои които нямат 5 год стаж да получават колкото мен

    Коментиран от #6, #20

  • 3 Коментар

    34 5 Отговор
    Когато вкараме в затвора Пеевски, Таки, Борисов, Цацаров и техните рецидиви, всички живи пенсионери, излезли в пенсия преди 2006та ще получат десеторно увеличение на пенсията си. Бъдете здрави, наши майки и бащи!
  • 4 Бедняшката русофилска иzмет,

    10 29 Отговор
    Трябва да се радвате.В русия дават по чувал картофи.

    Коментиран от #8, #48, #53, #54

  • 5 Прах в Общественото Пространство!

    25 3 Отговор
    Прах в Общественото Пространство!

    Коментиран от #7

  • 6 Пенсионер

    26 8 Отговор

    До коментар #2 от "Пенсионер":

    Тези които ми джаскате минуси май никога не сте работили и сте с фалшив ТЕЛК

    Коментиран от #9

  • 7 А Гомната се Дърлят!

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Прах в Общественото Пространство!":

    А Гомната се Дърлят!
  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    19 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бедняшката русофилска иzмет,":

    Внимавай какво си пожелал ❗
    Ти на нашия хал ще дойдеш, ние на твоя не ❗
  • 9 Аз не искам да съм Добре!

    6 16 Отговор

    До коментар #6 от "Пенсионер":

    Аз не искам да съм Добре! Искам на Вуте да му е Зле! - Ето за какво получаваш минуси! Гаден, Долен, Народ!

    Коментиран от #14, #17

  • 10 Последния Софиянец

    14 6 Отговор
    Преди Тиквата даваше по 50 лв.Сега инфлация.
  • 11 Млад ПЕНС

    7 3 Отговор
    Жалко... Сега ще вадя от пенсията за компаньонка
  • 12 Пенсионер

    38 3 Отговор
    Как не ги е срам! Предизборно разделят пенсионерите. Безсрамници
  • 13 Тур Оператор

    13 2 Отговор
    Браво, чакам ги сичките у офиса да ги уредя с почивка, я на Бахамите, я на Хавай.

    Коментиран от #29

  • 14 ррр

    29 2 Отговор

    До коментар #9 от "Аз не искам да съм Добре!":

    и аз да кажа , тези дето са с 527 по ли нямат нужда , тези с 526 ще напълнят кошницата а другите ще гледат , някак не е честно или даваш на всички или на никой , като искат да помогнат на тези с под 526 Червения кръст да им раздава торбичките

    Коментиран от #25

  • 15 БСТ

    8 8 Отговор
    Копейката щеше да даде по 100 лв на всички , ама сегашните евроатлантици не им се дава толкова .
  • 16 тъй ще е то

    16 0 Отговор
    На където и да погледнеш в тази наша държава, ще видиш само едно - разделение. Било в политиката, в спорта, сред различните социални слоеве, и къде ли още не. То не са селяни и граждани, то не са българи и цигани, та бедни и богати, та учени и прости, та по политическа принадлежност, та по симпатии към Русия, към САЩ , към Украйна и т.н.
    А аз, заради това, че съседите ми отглеждат много кучета в апартамента си, включвам в разделението и още една категория - нагли кучкари, и други.
  • 17 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    20 0 Отговор

    До коментар #9 от "Аз не искам да съм Добре!":

    Като нямаш мяра, няма как да хванеш вяра❗
    Дори не схващаш за какво иде реч❗
    Как ще разделиш кой пенсионер какъв е ❗ Има едни с по пет имота под наем, има други с по двадесет декара ниви, има трети без имоти но с 600 лв пенсия, има четвърти с ТЕЛК, има пери без нито една осигуровка❗
    Как ще ги разделиш🤔
    Сега такива работили на частно и без осигуровки ще получат Коледни и Великденски - общо по 120 лв с които все едно им дигат с 10 лв пенсията, а този ОТ КОГОТО ДЪРЖАВНИЦИТЕ СА ПРИБРАЛИ НАД 120 000 лв ще му кажат, че с 600 лв е богат ❗

    Коментиран от #18, #31

  • 18 ррр

    10 0 Отговор

    До коментар #17 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    с 600 е супер богат а богат е с 527 , че даже и с 526,01 +
  • 19 Българин

    20 4 Отговор
    За украинските бежанци може всичко да ги подпомагаме три години вече,а за българските пенсоионери не може да се дава,нямало пари.В каква държава живеем!?Тогава или всички,или никой.
    .

    Коментиран от #21

  • 20 Елена

    21 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пенсионер":

    Абсолютно правилно! Не може да не работиш, да не се осигуряваш и накрая да получиш толкова, колкото хора работили цял живот, че и отново работят!Няма справедливост!
  • 21 Българин

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Българин":

    Прочети коментари 2 и 17
  • 22 Ффф

    12 5 Отговор
    За пенсионерите 75 лв а за украйна милйони Честито 20 гадини нато
  • 23 Дядо Гъдю

    16 0 Отговор
    Уважаеми пенсионери,
    Пазете си очите от хвърчащи копчета,че политиците ни ще късат ризи и ще се бият в гърдите,предизборно ,че са ви дали тридесет и седем евро и половина добавка.
  • 24 Стар пенсионер

    17 1 Отговор
    Моята пенсия е 629 лв. РАБОТИХ КАТО МАШИНЕН ИНЖЕНЕР И ПРЕПОДАВАТЕЛ В ТЕХНИЧЕСКИ ТЕХНИКУМ.НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН НА ТАЗИ УРАВНИЛОВКА ЗАРАДИ НЯКОИ,КОИТО ТЕ СА УЧИЛИ И РАБОТИЛИ.
  • 25 Пенсионер

    19 0 Отговор

    До коментар #14 от "ррр":

    Е, писах го по всички форуми да се даде добавка на всички пенсионери или на никой, ама глас в пустиня. Политиците си каквото си искат. Пенсионерите ги нямат за нищо. За тях те не са хора ! Предизборни простототии. Това правят.
  • 26 ррр

    15 2 Отговор
    много ли ще дръпнете с 75лв. , имайте малко достойнство и им ги върнете и бъдете единни или за всички или за никой , с такова мишкуване затова всеки ще ни работи
  • 27 Мдааа

    2 1 Отговор
    С един замах Еврозоната беше изхвърлена през прозореца. Забравете за следващите 5 години !
    Браво на ГЕРБ-ДПС-БСП-ИТН-Възраждане ….
  • 28 Чума

    13 1 Отговор
    Само да ви напомня да си поставите минусите, но, когато се обсъждаше годишния бюджет, Корнелия крещеше от трибуната, в него /бюджета/, да бъдат заложени великденски и коледни надбавки! Същите, които не приеха това предложение, сега се тупат в юнашките глави и се хвалят, как осигурили малко радост на най бедните...! Ето, така се прави политика във вашата загубена държава! Парите в джипката, узурпатора раздава по усмотрение и преди изборите!
  • 29 дядо

    10 0 Отговор

    До коментар #13 от "Тур Оператор":

    Ще се възползваме от услугите ви. С бабата сме решили да съчетаем, круиз със почивка на маршаловите острови.
  • 30 Пародия

    11 1 Отговор
    ПеПеДебетата (тридесет и пет бройки) похарчиха тридесет хиляди лева в една кръчма за една вечер,докато решат дали пенсионерите( и то не всички)заслужават тридесет евро добавка.Найс,а?
  • 31 Чума

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️":

    Изобщо, много възмущаващи и недогледани неща има! Близка около 85 годишна се бе записала да получава храна от социалния патронаж и плащаще 120 - 130 лева на месец! Не отговаряла на условията за безплатно - добре! Но, в същото време нейна наборка и пенсионирана на същата работа, но с много по висока пенсия, поради добавката от починал съпруг, получава храна от патронажа безплатно! Плати си дърва за огрев, не и ги носят дълго време! Защо!? Защото с предимство били ,,бедните"! Кои са те - ами, тези, които получават безплатна храна!? И се отказа от ,,услугата"!
  • 32 ВМРО

    15 3 Отговор
    Не трябва са има деление на пенсионерите. На всичките 2 071 000 пенсионери да се начисляват по 100 лева Великденска добавка. Това е. В Гърция на всичките 2 000 000 пенсионери Правителството сега ще им даде Великденска добавка по 250 евро на всеки пенсионер.
  • 33 Хи хи

    11 1 Отговор
    А силиконовият кмет и общинарите си вдигнаха с 300% заплатите, защото ни увеличиха местни данъци и такси с 250% от презастроеното гето-център, депутатите също си увеличиха тройно заплатите. На печелившите честито.
  • 34 ....

    5 1 Отговор
    Надбавката я вземат от децата и внуците им.
  • 35 По Закон

    8 0 Отговор
    Пенсии се изплащат от НОИ, където постъпват осигурителни вноски. т.е. не може на едни да се дава, а на други не.
    Пак по закон: Социално подпомагане от МТСП - по индивидуална оценка на всеки, подал документи.
    Тия 75 лева добавка, какви пари са?
  • 36 Оги

    11 3 Отговор
    Елементарни мутренски хитрини, години наред се увеличават преди избори по 50 лв. Минималните пенсии на мързеливите, малограмотните , но тези които са работили , и осигурявали останаха на 550 лв. Таванът на политици,магистрати ,шефове се вдигнаха на 3.500 лв. Това е престъпление ,на мързеливите с минимални пенсии се отпускат от бюджета средства за огрев,лекарства, и подпомагане с храна!! Това означава Хора не учете ,не работете, крадете ,ние сме като Вас!!! Трик на ББ и Шиши, това е техният електорат!!
  • 37 Хайде стига вече

    9 0 Отговор
    Нещата от фактическа гледна точка са изяснени. Няма да има Великденска добавка за пенсионерите и толкоз. Много е просто всичко това. Ами проверете по Коледатата 2023 година кои получиха КОЛЕДНА ДОБАВКА към заплатите. Абсолютно всички с изключение на пенсиите. И сега ще се процедира по същият начин. Гледйте поведението на мисирките от БНТ и БНР и ще разберете какъв "трибун" са на обществото. Сега ще им начислят към заплатите огромни ВЕЛИКДЕНСКИ БОНУСИ. Всички мисирки сякаш като по команда няма да смеят да си отворят устата по тази тема. Пазят си стола милите.Така със всички. Нооо всички един ден остаряват и стават пенсионери. Ще видят колко е хубаво младите лъвчета да се гъбаркат с достойнството на пенсионера.
  • 38 А другите

    5 2 Отговор
    Със 527 лева да дуат супата. Да са работели да са се осигурявали. те са бачкали 40 год. За себе си окривали са данъци сега гербачи депесари и други работят за тяк.
  • 39 Читател

    13 1 Отговор
    Във фалирала уж Гърция 250 евро добавка в преуспяла България 35 евро.После защо ви псува народа.

    Коментиран от #56

  • 40 Тома

    8 1 Отговор
    Ние във факултето сме всички с такива пенсии и ще ударим пак кьоравото.Да са живи и здрави българите че се грижат за нас защото те ще бачкат а ние ще ядем и пием
  • 41 Иван Крумов

    3 5 Отговор
    ГЕРБ ни оставиха вечно бедни - не е възможно да станем никога отново на крака.

    Аз се надявам поне да ни оставят - да си се оправяме сами.

    Значи - такова отношение и в Северна Корея няма - там хората гладуват доста също.

    Не виждам причина - да не дават високи пенсии по принцип.

    ГЕРБ си мислят само за себе си - което е неприятно.
  • 42 Гост

    9 1 Отговор
    Ако се проследи историята на пенсионерските покачвания и надбавки, дали няма да се открие тясна но съвсем случайна връзка между тях и наближаващите избори?

    Коментиран от #58

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Румен

    7 0 Отговор
    Подигравка. На оръжие братя. Друг път няма срещу мафията.
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Гост

    3 3 Отговор

    До коментар #4 от "Бедняшката русофилска иzмет,":

    Минималната пенсия в Русия беше вдигната с 20% от първи март, и сега е 14500 рубли или 290 лв, при цена на газта в Русия 58 ст, на дизела 1,29 лв, на тока 11 ст дневна битова, а битовата каз на квтч е малко над 1 ст.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Гост

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "Бедняшката русофилска иzмет,":

    Моля те, обясни на хората, защо в България едно и също мак меню е 9$, а в Русия е 2,66$? И защо едно и също меню в бъргър кинг, в България е 7,57$, а в Русия същото меню е 3,79$?
  • 54 123

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бедняшката русофилска иzмет,":

    Ние пак ще нахраним ман густите, всички те са на минимална пенсия защото нямат 5 дни работно време, цял живот живеят на наш гръб
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Читателка

    7 1 Отговор

    До коментар #39 от "Читател":

    250 евро Великденска добавка читателю, ама за всички гръцки пенсионери. Пък нашенските депутати дават добавка 35 евро, ама само за някои пенсионери, не всичките.
  • 57 Захлеби

    6 0 Отговор
    захлеби, кръга около Ококорения, колко стотин милиона се раздадоха по фирмите им, по разни проекти и колсотански услуги...
    Не е вярвал, че за 15 месеца в три правителства, ще увеличи парите си 100 пъти...
    Щом ома овце и гъбари, ще има вълци и подобни елементи в управлението на държавата
  • 58 АПЕЛ

    6 1 Отговор

    До коментар #42 от "Гост":

    Ясно като бял ден. ГЕРБ и ДПС направиха предизборен анонс на 1/4 от пенсионерите. Останалите 3/4, пенсионери това са 1.500 000 души добавка няма да получат. Затова призовавам тези 1/4 пенсионери да гласуват против тези 2 Партии!
  • 59 Да си кажем истината

    5 7 Отговор
    Една малка задачка.На 500 000 пенсионера ще дадат по 75 лева великденски добавки което прави около 40 милиона лева.Ако бяха дадени по 75 лева на всичките 2 милиона пенсионери колко лева ще бъдат дадени?!
    Отговор:Около 160 милиона лева.
    А това са разходите за предсрочните парламентарни избори,които са по вина на пп и дб.
    Извода е,че пп и дб изядоха великденските добавки за всичките пенсионери в България.

    Коментиран от #61, #62

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Казаното е лъжа

    8 2 Отговор

    До коментар #59 от "Да си кажем истината":

    Защо сте се фокусирали върху числата за Великденската добавка на пенсионерите? Защо сте изключили останалите слоеве от обществото коитоосвен месечната си заплата сега ще им начислят и Великденска добавка. За целта са Асен Василев е заделил от бюджета260 милиона лева за плащане само на ВЕЛИКДЕНСКА ДОБАВКА както следва: МО, МВР, НСО, ДАНС, НСлС, БНТ, БНР, СЪД, ПРОКУРАТУРА, държавната администрация на всички АГЕНЦИИ и МИНИСТЕРСТВА! Добавката се движи в диапазон 1000 - 20000 лева към заплатата. Е....? За какво говорим? Не можахме от бюджета да намерим едни 50 лева които да дадем на всички пенсионери. За сведение в Гърция, Правителството отпуска по 250 евро на калпак Великденска добавка на всичките два милиона гръцки пенсионери. Нашите управници обаче имат друго мислене.
  • 62 Казаното е лъжа

    6 1 Отговор

    До коментар #59 от "Да си кажем истината":

    В заключение, пенсионерите в РБългария са 2 071 000 души! ГЕРБ и ДПС направиха предизборен анонс на 1/4 от пенсионерите малко над 500 000 души! . Останалите 3/4, пенсионери това са малко над 1.500 000 души Великденска добавка няма да получат. Затова призовавам тези 1/4 пенсионери да гласуват против ГЕРБ и ДПС, които постъпиха несправедливо към пенсионерите в РБългария.

    Коментиран от #63

  • 63 ПОПРАВКА

    6 1 Отговор

    До коментар #62 от "Казаното е лъжа":

    В заключение, пенсионерите в РБългария са 2 071 000 души! ГЕРБ и ДПС направиха предизборен анонс на 1/4 от пенсионерите малко над 500 000 души! . Останалите 3/4, пенсионери това са малко над 1.500 000 души Великденска добавка няма да получат. Затова призовавам тези 3/4 пенсионери да гласуват против ГЕРБ и ДПС, които постъпиха несправедливо към пенсионерите в РБългария.
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове