Last news in Fakti

5 Април, 2024 17:49 1 364 44

"Възраждане" обвиниха НСИ за намаляващата инфлация, от статистиката ги успокоиха, че всичко е точно

  • нси-
  • възраждане-
  • инфлация

Хората на Костадинов се позоваха на писмо от "бивши служители" на Националната статистика, проверка показа, че подписите са били фалшиви

"Възраждане" обвиниха НСИ за намаляващата инфлация, от статистиката ги успокоиха, че всичко е точно - 1

Председателят на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов се срещна с представители на партия „Възраждане“. Причина за срещата с народните представители Димо Дренчев, Йордан Тодоров, Борис Аладжов и общинския съветник в СОС Деян Николов бяха съмненията на някои членове на партията относно изчисляването на инфлацията за страната.

Председателят на НСИ отговори изчерпателно на всички въпроси на гостите от „Възраждане“ за брутния вътрешен продукт, изследването на домакинските бюджети, разясни методологията за изчисляване на инфлацията, представляващи интерес за тях.

„Целият ми живот е статистика. Аз съм университетски преподавател и с политика не се занимавам. Няма да позволя никакво въздействие и опити за намеса върху работата на НСИ“, изтъкна доц. Атанасов на въпрос дали може да се влияе при изчисляване на инфлацията.

Представителите на „Възраждане“ поискаха подробна информация за методологията, потребителската кошница и начина на изчисляване на инфлацията. Двете страни се разбраха, че НСИ ще предостави исканата информация по официален път в най-кратки срокове, след като бъде поискана официално.

Нещо повече, доц. Атанасов обеща да ги покани на среща с представителите на Евростат при предстоящата наесен визита, чиято цел е именно методологията за изчисляване на инфлацията и получените данни.

По-рано днес председателят на „Възраждане“ обяви, че е получено писмо от бивши служители на НСИ, които описват „нередности“ в работата на институцията. След направена проверка се установи, че подписите не съответстват на полаганите от тях в институционалните документи.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тия

    16 35 Отговор
    вечно реват срещу някой и нещо , като куче на вятър !

    Коментиран от #2, #14, #28

  • 2 Последния Софиянец

    43 16 Отговор

    До коментар #1 от "Тия":

    За това сме ги избрали.Да ровят и защитават интересите на народа.

    Коментиран от #6, #10

  • 3 Последния Софиянец

    36 11 Отговор
    Дават инфлация 5 процента а реално е 50 процента.
  • 4 Вадо икономистЪТ

    9 26 Отговор
    Високата инфлация плаши само махленските професори от кварталните капани, бабичките по селата, наивните скотове пред телевизорите и псевдо- икономистите, дрънкащи глупости. Висока заетост, повишени инвесгиции, ниски данъци, нисък лихвен процент, свободни платежни средства, включителни и огромни финансови постъпления от чужбина.. Е? Какъв е проблемът? Само пълен и!диот може да напише подобни глупости и да се плаши от повишената норма н инфлацията. Има редица други макроикономически показатели, но те не са Ви известни, така че- не дрънкайте глупости. Повишениа инфлационна норма е нормална, това е т.нар. текуща или антиципирана инфлация! От Визраждане да не плашат наивните, прости и неукинскотове. Искаш експанзионистична икономика, това е съпроводено с по- високи инфлационни стойности. Алоу, от Възраждане... Понимаете, товаришчи?
  • 5 ха ха

    26 9 Отговор
    какви кошници бре като хладилника е празен за 80% от населението

    Коментиран от #7, #13

  • 6 И какво

    14 4 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    искаш да кажеш с тая тъпня ? Но с пръдня боя не се прави !
  • 7 ха ха

    6 19 Отговор

    До коментар #5 от "ха ха":

    80% от хората даже изхвърляме храна.За да има и за такива за вас.

    Коментиран от #38

  • 8 Факти

    12 28 Отговор
    Възраждане са ядосани, че инфлацията падна и Путин не можа да съсипе Европа и в частност България. В същото време в Русия инфлацията продължава да пържи руснаците, но за разлика от нашите доходи, които се увеличиха и покриха инфлацията, техните са замразени от началото на войната. Обедняването на руснаците в момента е подобно на това през 90 те. Разликата е, че тогава то започна от по-нисък жизнен стандарт и те бързо изпищяха. Сега ще им трябва малко повече време да ударят дъното, но то е неизбежно. Да видим колко ще издържат. Те са известни с това, че търпят много на мизерия.

    Коментиран от #19, #35

  • 9 Гарга Ел

    7 13 Отговор
    Цените скочиха по времето когато Корнелия Нинова беше министър на икономиката. От тогава до сега няма промяна, няма и инфлация. Всичко е точно.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Роки

    7 18 Отговор
    Долу Възраждане
  • 12 Германец

    21 2 Отговор
    Щом българин ти каже всичко е точно значи е много зле работата
  • 13 Факти

    9 20 Отговор

    До коментар #5 от "ха ха":

    Празните хладилници бяха по комунизма, когато бяха празни магазините. Днес магазините и хладилниците са пълни. Днес богатството се измерва с това колко имота имаш, колко коли имаш и на колко почивки в чужбина ходиш. По комунизма всичко това беше химера. Всички бяхме еднакво бедни, но не го знаехме, защото комунистите го криеха от нас. Днес знаем всичко и сме наясно къде се намираме - последни в ЕС, клуба на богатите, но по-богати от всички в Европа, които са извън него, включително руснаците.

    Коментиран от #17, #39, #40

  • 14 Ивелин Михайлов

    13 4 Отговор

    До коментар #1 от "Тия":

    Ти кво искаш да правят да крепят далаверите на сглобката ли

    Коментиран от #36

  • 15 мхаа

    7 11 Отговор
    Получили писмо от натирени некадърници на които са им дръпнали хранилката. Какво ще прави една путлерастка партия в европарламента.
  • 16 Българин

    8 5 Отговор

    До коментар #10 от "Хохохо":

    Абе харакиро върна ли субсидията
  • 17 Инженер

    21 2 Отговор

    До коментар #13 от "Факти":

    Празни бяха магазините след 89та 😉

    Коментиран от #20

  • 18 Програмист

    17 8 Отговор
    ВРЕМЕ НИ Е ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ!
  • 19 Гарга Ел

    14 6 Отговор

    До коментар #8 от "Факти":

    Русия си е абсолютно само-достатъчна от към ресурси и може и без Европа Но Европа не може без ресурси от Русия, особено източна Европа.

    Коментиран от #24

  • 20 аее

    3 9 Отговор

    До коментар #17 от "Инженер":

    Те защото преди 89г. пращяха...

    Коментиран от #25

  • 21 Човек

    8 9 Отговор

    До коментар #10 от "Хохохо":

    Копейкин не върна субсидията, но за 2 години върна предсрочно 20 годишния кредит за палата си. Нищо, че с неговите доходи това беше невъзможно. Важното е, че си има армия от овце, които вярват на евтините му лъжи. От мошеник на дребно той еволюира в мошеник на средно, но голямата му цел е да стане мошеник на едро. Мисля, че няма да успее. Прекалено първосигнален е и му липсва хитрост. Не е на нивото на Мутрата.
  • 22 Реално

    15 4 Отговор
    Ами на много хора, които познавам хладилниците са празни или полупразни, особено пенсионери. Те не са ли хора според вас? 34 години лъжлива демокрация де факто демо крадация и е пълно с бедни хора. На ви Е С. Стандарт минус 10 ниво. Изпаднахме дотам, че и румънците ни минаха.
  • 23 Инфлацията пада, а

    9 0 Отговор
    А1 индексират таксите с 3.50 лв. при сметка 20.00 или 17% ехе мизерия братче хахаахах
  • 24 Факти

    7 14 Отговор

    До коментар #19 от "Гарга Ел":

    Видяхме колко самодостатъчна е Русия, когато Запада й пращаше хуманитарна помощ през 20-те и 90-те години на миналия век. Само Америка е спасила над 10 милиона руснаци от сигурна гладна смърт. Няма значение колко ресурси има Русия. Тя винаги е способна да се постави сама в мизерна ситуация. Виж Венецуела, която има най-големите доказани залежи на нефт, а хората буквално гладуват. Русия е доказала неведнъж, че е способна на подобна глупост. Тя и в момента е тотално зависима от внос на техника, която след 3 века като империя така и не се научи да произвежда.
  • 25 Българин

    9 3 Отговор

    До коментар #20 от "аее":

    Те сега са пълни само дето нямате пари да пазарувате в тях 😉
  • 26 Хе хе

    6 9 Отговор
    А на Костя вилата за 2 евро на квадрат сигурно е истинска и реална цена.
  • 27 Хаха

    6 8 Отговор
    Какво ти разбира възражданец от изчисляване на инфлация😂
  • 28 !!!?

    5 6 Отговор

    До коментар #1 от "Тия":

    Кучето даже е много умно. Тези са с мозък на половин кокошка !
  • 29 оня с коня

    7 13 Отговор
    След като тази Партия кланяща се на Русия ФАЛШИФИЦИРА без Свян и СТРАХ ОТ БОГА Подписи на Бивши служители на НСИ които и хабер си нямат да са писали Писма на Възраждане,ясно че имат намерение да скалъпят и Референдуми с Фалшиви подписи за каквото им хрумне,стига да е в Интерес на Русия.И възниква логичният въпрос:Защо изобщо НСИ губи времето на Служителите си за срещи с тия ТИПОВЕ и защо все още Държ. власт в БГ не е забранила тая Партия за "Системно упражняване на Противодържавна Дейност"?!
  • 30 ..„от МЕН толкоз”...

    4 5 Отговор
    ...Тия ДРЕБНИТЕ МОСКОВСКИ МОНЕТИ
    ...са като млечните и месни храни
    На които пише...имитиращ продукт...😀
  • 31 хххх

    13 1 Отговор
    НСИ са мошеници!
  • 32 Някой вярва ли въобще на тия!

    4 2 Отговор
    Някой вярва ли въобще на тия!
  • 33 Жени

    3 0 Отговор
    Любовницата на бизнесмена Максим Каракаш отдавна е преборила инфлацията, позлатена е от главата до петите. Жената е почти на годините на сина на бизнесмена и парадира със злато и пари. Жена му Таня поддържа още формален брак, реве и изпада в истерии по съседите.
  • 34 Статистика по избрани параметри!

    4 0 Отговор
    Статистика по избрани параметри!
  • 35 Това е безспорен

    0 2 Отговор

    До коментар #8 от "Факти":

    Факт.
  • 36 Връщай

    1 3 Отговор

    До коментар #14 от "Ивелин Михайлов":

    Парите,бе!
  • 37 Цените растат

    8 0 Отговор
    Сиренето вече е 27килото и много други хранителни продукти вървят нагоре после не отчитали инфлация. Що за наглост от страна на НСИ.
  • 38 ха ха

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "ха ха":

    нема ядове , после ще си ровите в кофите да я търсите
  • 39 ха ха

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "Факти":

    и колко сме по богати при капитализма ? за кои е здравеопазването , високите доходи , и хвалебствията за почивки в чужбина ? за бандитите на прехода , полудяхте от наглост в стремежа си да крадете от хората , да плюете зад гърба и да заговорничите за опрасквания и грабежи , слепи сте от алчност
  • 40 Плашимир

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Факти":

    Празен хладилник? Явно си се носил в облите блянове на баща си по това време. Гарантирам ти че тогава нямаше ровещи в кофите и просещи. Нямаше и събиране на капачки и смс за страдащи деца. Сега демократично си мреме пред болниците. Чукни на дърво ,да не си следващия. Пациент заблуден.
  • 41 Чичо Дончо каза

    2 0 Отговор
    Български парадокс:цените растат инфлацията намалява.
  • 42 Стенли

    2 0 Отговор
    Абе прави са хората уж инфлацията намалява а всяка седмица все по високи цени навсякъде магазини заведения аптеки услуги
  • 43 Мдаа

    1 0 Отговор
    И в Хърватия няма инфлация, а хората плачат. За 2.5 години разходите за храна и консумативи, местни дънци и такси намалиха доходите на месец с 1190 лева. Дезесорант струващ преди две години 4.75 лв. вече е ДЕСЕТ лева с намален грамаж, или над 70% повишена цена. Увеличени са доходите на субсидираните професии от ЕС и висши чиновници. СОС, депутати, програмисти по програми, медици частен сектор, енергетици фото и перки гарантирана печалба в разрез с пазарна икономика, строителен бизнес. Много е важно кокви стоки и услуги влизат в потребителски кошници.
  • 44 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    И аз съм много спокоен. Инфлацията е точна. Оня ден пазарувах за 12 лева, вчера - същото за 16 , а днес абсолютно същото за 18.75 лева. Няма НИКАКВА ИНФЛАЦИЯ. И да има пада, ще се пребие, ще си изпочупи кокалите.Това не е щоуто на Слави Трифонов – това е ИНСТИТУТ !! Национален статистически. Няма да вярваш, а ?
    Че как ще го "захапем " това евро, и този Шенген, като не послъжем малко? Ама ......много малко..........
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове