Last news in Fakti

8 Април, 2024 05:48 865 16

Атанас Славов: Освобождаването на Гешев даде възможност за съдебна реформа

  • атанас славов-
  • съдебна реформа

Конституционните промени бяха приети в по-добър вариант, от който бяха внесени, заяви правосъдният министър в оставка

Атанас Славов: Освобождаването на Гешев даде възможност за съдебна реформа - 1
Снимка: МП

Декември месец конституционните промени бяха приети в един по-добър вариант, от който бяха внесени. Това коментира министърът на правосъдието в оставка Атанас Славов пред bTV, цитиран от БТА.

Той добави, че резултатите, свързани със съдебната реформа, са в няколко насоки. На първо място Иван Гешев беше освободен от Висшия съдебен съвет. Имах възможността да председателствам това дълго заседание в два дни. С това реформата не приключи, тя имаше шанс да започне, коментира Славов. По думите му другата голяма стъпка, която е била спойката на мнозинството, е била конституционната реформа. Славов посочи, че екипът на Министерството на правосъдието е изготвил и нов закон за съдебната власт, но, по думите му, политическото време не е стигнало, за да бъде внесен и приет в това Народно събрание.

Според служебния министър промените в Конституцията, свързани с правомощията на президента Румен Радев, е трябвало да се случат.

Той коментира и причината да се стигне до избори. В момента, в който беше готов антикорупционният закон и имахме готовност реално не просто да сложим на масата законът за съдебната власт, а да пристъпим към неговото гласуване, се дръпна ръчната спирачка, каза Славов. Според него до предсрочните избори се е стигнало заради нежеланието да се продължи с избор на членове на антикорупционната комисия, Висшия съдебен и Висшия прокурорски съвет.

Славов коментира и номинацията на Мария Павлова за служебен министър на правосъдието в проектокабинета на Димитър Главчев. „Не очаквам от служебния министър да се занимава с ревизия на изработения Закон за съдебната власт, защото той беше представен в изключително широка работна група и беше представен за обществено обсъждане. Не очаквам да внася законопроекти, които са част от политическа програма“, каза Славов.

По думите му следващият служебен министър трябва да продължи нормалното функциониране на институцията и да има приемственост на административно ниво.

За ареста на директора на Агенция „Митници“ Петя Банкова Славов коментира, че сюжетът "много напомня на други подобни от преди една-две години" и даде за пример случая около компанията "Нексо". Точно предизборен беше този скандал, произведен от прокуратурата. В следствие, на което "Нексо" съди България за 3 млрд. долара, допълни министърът в оставка.

Самият главен секретар на МВР каза, че оставката му е подадена под натиск. Самата теза, че се позволява на ключов служител в МВР да оказва натиск, трябва да бъде разследвана. Премиерът ще подаде сигнал до прокуратурата именно да се провери кой е осъществявал натиск и да имаме адекватно следствие, обясни Славов по повод депозираната оставка на главния секретар на МВР Живко Коцев миналата седмица и последващото ѝ оттегляне.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    5 1 Отговор
    Кой е Гешев?
  • 2 00001

    15 0 Отговор
    Отстраняването на Гешев е е разчистване на сметки по мафиозки закони а не рфеформа. Никаква реформа няма направена,има надути но празни думи, без никаква стойност и изпълнение.Конституционна редорма няма също , това направеното е за да премахнат влиянието и възможностите на президента за краткото време на служебните правителства. Друго няма прегурпиране , за да видят дали няма да получи някой от тях налко повече гласове за да може да има повече тежест в новите преговри.Всичко което се прави е в услуга на самите партии и партиици, или кой да получи по голямапарче от баницата, и ако може да краде безнаказно и без да дели с другите хайдути в НС. Няма нишо направено за държавата или за хората
  • 3 Пани

    15 0 Отговор
    Май вече все повече се разбира, че Гешев ви е пречил да си въртите далаверите!!!
  • 4 Анонимен

    10 0 Отговор
    Тоя е един послушко само разпъвате локуми и нищо конкретно
  • 5 бай герги

    8 0 Отговор
    ами сега на къде бе Шарлатанин грозен масажис на кокорчо ли ще станеш
  • 6 На който не му се върши работата за коят

    7 0 Отговор
    На който не му се върши работата за която е поставен търси Външна причина която му пречи! Кодекса за професионална етика на магистратите ясно регламентира каква е тяхната работа! Поради не извършване на действията там! Тези трябва да си върнат заплатите които са изяли и възстановят работата такава каквато Закона е постановил че трябва ад е!
  • 7 Този Палячо за какво го показват?

    8 0 Отговор
    Този Палячо за какво го показват?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 мунчо

    8 0 Отговор
    Този е посредствен юрист, а претендира. че е велик. Цялото правителство на ППДБ са посредствени, лъжци и измамници.
  • 11 ПРОКОПИ

    5 0 Отговор
    ПОРЕДНИЯТ ПРАЗНОДУМЕЦ И ПОСЛУШКО. МНОГО ПРИКАЗКИ И НУЛЕВ РЕЗУЛТАТ. СЪСИПАХТЕ ДЪРЖАВАТА СЛАВОВ. НИ ОЧИ, НИ СРАМ. БЕЗПАРТИЕН СЪМ И НЕ СИМПАТИЗИРАМ НА НИКОЙ. ЗА СВЕДЕНИЕ НА ПЛАТЕНИТЕ ТРОЛОВЕ.
  • 12 бай Иван

    1 0 Отговор
    Снимката говори красноречиво. Самонадеян ,мазен глу.пак, дето не може да свърши нищо в правосъдието на страната , но ще образува дело и ще разследва Путин.
  • 13 Стойчо

    0 0 Отговор
    Доста мазна и противна евроатлантическа физиономия !
  • 14 Кой

    2 0 Отговор
    Аз бих си скъсал дипломата ако бях на мястото на тоя ,както и на ,,юристите,, в неговата партия и няма да се показвам поне пет години в публичното пространство.
  • 15 Опитът е най важен

    1 0 Отговор
    Махането на Гешев опроверга тезите за всесилния Главен прокурор. Всесилния го махнах по стария ред и то супер бързо. Измененията в конституцията показаха че не сте чели и то при живив хора които са я писали в частта за служебни кабинети. Самата додмова книга от длъжности показва мега дупки в знанията на юристите Ллавов и Христо Иванов до степен на конституционна криза Възрастта не е порок или предимство но нека хора с опит не само в университета да участват в такива предложения за реформи и то да не са бързи. А най важната реформа е да забранят структурни реформи в МВР. Там се казва просто има полиция пожарна и гнанична полиция. Полицията има охранителна и разузнавачи Те са в главна дирекция не повече 400 служители. Останалите в областните дирекции и районни управления. За всичко отговарят началниците. Инспектор ат към министъра и вътрешна сигурност. Нищо повече другото дори изкуствен интелект може да го управлява
  • 16 Анонимен

    1 0 Отговор
    Тоя само мън мън и нищо не прави
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове