Last news in Fakti

8 Април, 2024 09:12 838 43

Цветелина Пенева: Над 15% невалидни бюлетини на последните местни избори е много смущаващо за страна в ЕС

  • избори-
  • невалидни бюлетини

От ключова важност също е и организацията на работа, която ще се създаде в секционните комисии, за правилно отчитане на гласовете на избирателите, каза експертът

Цветелина Пенева: Над 15% невалидни бюлетини  на последните местни избори е много смущаващо за страна в ЕС - 1

От ключова важност е разяснителната кампания, насочена към това как да гласуваме на избори 2 в 1. Това заяви пред БНР Цветелина Пенева от Сдружение "Демокрация и законност".

"Това, на което ние най-много искаме да се наблегне, е да се повиши прозрачността на изборния процес по няколко начина. Първо да бъде обяснено на разбираем език на гласоподавателите какво се случва по отношение на процедурите по удостоверяване и сертифициране на софтуера – това беше болна тема на местните избори миналата година - проблем, който доведе до фактическа невъзможност на първия тур да гласуваме с машини. Другият акцент в нашето писмо за разяснителна кампания беше най-вече по отношение на обучение на избирателите за гласуване с хартиени бюлетини, особено в малките градове и селата", обясни доскоро оглавяващата Обществения съвет на ЦИК.

Пенева напомни големия процент невалидни бюлетини - над 15%, на последните местни избори. Според нея това е много смущаващо за страна в ЕС.

"Причината беше заради недостатъчното обяснение на гласоподавателите, че те трябва да маркират не само преференция, но и избор на партия. Имаше голям брой бюлетини, където хората бяха гласували само преференциално. Не отчитайки партия, гласът им става невалиден. Това означава засилена таргетирана комуникационна кампания", посочи тя като резултат от анализа им. Препоръките са за плакати и клипчета, които да помогнат на хората да гласуват.

По думите ѝ от ключова важност също е и организацията на работа, която ще се създаде в секционните комисии, за правилно отчитане на гласовете на избирателите.

Според нея не трябва да се набляга върху резултатите от флаш паметите, защото те не са валиден резултат и обясни причините.

Пенева наблегна и върху обучението на членовете на секционните комисии. "Те трябва да бъдат добре обучени, трябва да бъдат отговорни, за да могат да се справят със задачата и да няма голям процент в протоколите", подчерта тя.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Трол

    10 2 Отговор
    И повече ще стават невалидните бюлетини, че иначе няма да излезе сметката.
  • 3 Дърт даскал

    11 4 Отговор
    Това е един от "успехите" на ДИМокрацията по пътя на опростачването и увищожаването на българите. Образователната система ги подготвя така, че на 2 магарета да не могат да разделят сламата. Но понеже вече и магарета няма в случая НА ЕДНА БЮЛЕТИНА 2 ЦИФРИ НЕ МОГАТ ДА ЗАЧЕРКНАТ !
  • 4 не е смущаващо а направо срамно

    11 2 Отговор
    няма нищо смущаващо просто си е нормално за територията !!! обаче ако “умния” българин излезе да гласува тези 15% които в момента обръщат вота защото са реално 40% от целия вот няма да могат да повлиаят по никакъв начин представете си 70% изборна активност??? само тогава ще се съглася че тук има някакъв народ а не стадо!

    Коментиран от #10

  • 5 Подправен протокол

    10 3 Отговор
    А купуването и продаването, не са ли притеснителни за "страна от ЕС"?
  • 6 Факти

    7 9 Отговор
    15% невалидни бюлетини са нещо нормално за една руска губерния, която е в ЕС само за да точи фондове.

    Коментиран от #8

  • 7 Бендида

    12 0 Отговор
    Е, и? Нещо по същество, как да се прекрати това или само ще се тюхкате по студията. От избори до избори, едно и също.

    Коментиран от #9, #13

  • 8 Така е

    5 6 Отговор

    До коментар #6 от "Факти":

    Прав си. Комунистите (руските марионетки) обраха България до шушка и когато не остана нищо повече за крадене я вкараха в ЕС за да крадат от западните фондове. България влезе в ЕС по времето на Станишев - роден в СССР, който преди да стане член на БСП имаше само руско гражданство. Защо тази руска пионка вкара България в ЕС? За да може нашата мафия да докопа еврофондовете. А нашата мафия е клон на руската.
  • 9 Петър

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бендида":

    Как ще се прекрати като 60% ги мързи да отделят 15 минути да гласуват и са толкова прости, че не могат да осъзнаят, как така доброволно предават държавата и бъдещето на децата си в ръцете на мафията.

    Коментиран от #20

  • 10 Селянин

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "не е смущаващо а направо срамно":

    "... представете си 70% изборна активност??? само тогава ще се съглася че тук има някакъв народ а не стадо!"

    Абсолютно точно казано.
  • 11 Така е!

    3 0 Отговор
    Над 15% невалидни бюлетини на последните местни избори е много смущаващо за страна в ЕС! Максимум т трябва да е 4 %!!!
  • 12 Гражданин

    4 1 Отговор
    По смущаващо и трагично е да работищ за 600евро месечно в страна от ЕС.

    Коментиран от #16

  • 13 Истината!!!

    9 0 Отговор

    До коментар #7 от "Бендида":

    Това може да се прекрати като 60-70% от българите отидат да гласуват! Само тъка може да се мимимизира щупения вот и измамите на ГЕРБ и ДПС, които никой не ги обича, а вке печелят!!!
  • 14 логично

    5 5 Отговор
    Не искали да гласуват хората , а ?! Ми , как ще искат , след като всички видяхме , как ПП/ДБ окупираха власта със СИЕЛА , ала-бала и шушу-мушу /с Президента/ ! Никой не иска да го правят на глупак .

    Коментиран от #18

  • 15 Тъмната сянка на "демокрацията"

    6 0 Отговор
    Може би точно защото сме "страна от ЕС", тук явните манипулации се считат за "смущаващи". Достатъчно е само да видиш, какъв е подборът на председатели и членове на секционни комисии и всичко ти светва като лампа в непрогледна нощ. Доказателство са протоколите тип халваджийски тефтер, поправяни, преправяни, задрасквани, без подписи на членове и въпреки това публикувани, та цял свят да се смее. Значи за тях няма проблем да рисуват каквото им скимне, а ако избирателят излезе от границите на квадратчето, защото е стар или полусляп, гласът му отива в кофата за боклук. Демократично, правно, ЕСесовски!
  • 16 6нтщ5ж

    5 6 Отговор

    До коментар #12 от "Гражданин":

    А докато Бойко Борисов беше на власт не ти ли беше смущаващо да работиш за 200 евро на месец! Ей сега пак като дойде мафията на власт да краде ще си останеш с тези евро! Асен Васшлев ви вдигна и пенсии и заплати, ама свърши!
  • 17 На всички е ясно

    8 6 Отговор
    Бг е васална държава,руска колония,управляващите се назначават от престъпното руско КГБ

    Коментиран от #21

  • 18 Лъжеш!

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "логично":

    Това са спуснати от ГЕРБ лъжи, които разпространяваш! Мисли с главата си и чети надеждни и сериозни източници, а не жълтите медии на Шиши!
  • 19 Мнение

    3 5 Отговор
    400 000 гласа за ПП-ДБ са били унищожени на последните избори!!! Ето така печелят ГЕРБ!!!
  • 20 Бендида

    8 0 Отговор

    До коментар #9 от "Петър":

    Ако мотивът беше мързел, щях да го разбера. Не им пука, това е. 60% със синдрома на сварената жаба -,, ами от мен нищо не зависи ".

    Коментиран от #30

  • 21 патето Яки

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "На всички е ясно":

    на кои всички е ясно
  • 22 така е

    4 0 Отговор
    Не е проблема в гласоподавателите. Проблема е във формата на бюлетините. Явно умишлено НИКОЙ не е заинтересован да няма невалидни бюлетини.
    Ако бюлетините се направят да няма нищо за писане и драскане, зачеркване, отбелязване и т.н. няма да им аневалидни бюлетини. Отпада и възможността за купуване на гласове, защото няма да има какво да се снима по време на изборите като доказателство че си гласувал за "правилните" хора.
  • 23 Право на мнение

    6 2 Отговор
    Сега и мвр-то, което трябва да се бори с купения вот и да охранява чувалите с бюлетини познайте на кои партии е? Познахте, на тези които със зъби и нокти исщат Калин Стоянов да остане иеф на мвр - ГЕРБ и ДПС!

    Коментиран от #26

  • 24 Проф Стефанова?? Как си обяаняваш тези

    5 2 Отговор
    над 15 %невалидни бюлетини!??? Самите Комисии"създават" 10%Невалидни!!Купени Секции, купени членове на Секции!! Корупция и Маниполации!!

    Коментиран от #28

  • 25 Отец Чапаев

    5 0 Отговор
    Чичо Ценко знае как стават невалидните с химикалка.
  • 26 цитат Асен Василев

    3 3 Отговор

    До коментар #23 от "Право на мнение":

    "Важното е изборите да ги направим с НАШЕТО МВР"
  • 27 Не , благодаря !

    4 4 Отговор
    Информацията ,която "изтече" от администартивният съд - София гласи ,че от всички досега одитирани СИК в 90% от тях са установени нарушения , а в над 50% от тези с установени нарушения са установени ДРАСТИЧНИ и /или/ УМИШЛЕНИ нарушения ,главно свързани с голямата разлика между резултатите ,отчетени на флаш-памет и броя на хартиените отрязаци ,пуснати в урните . Докато се гласува с мадуро-машинки трета употреба ,произведени преди над 10 г. във Виетнам ,с изтекъл гаранционен срок и обслужвани от служители на Сиела - да гласувам ли - не ,благодаря !

    Коментиран от #29

  • 28 Размисли

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "Проф Стефанова?? Как си обяаняваш тези":

    Ами шефката на Митниците нали им хвана пратката с кокаин за 7 милиона долара дето бяха за купуване на гласове за изборите и я арестуваха женицата да не им пречи! Чии са данс? КОЙ не исща да ги рефорвира и ни прати на избори, за да запази властта си над тях? КОЙ?
  • 29 Лъжеш!

    5 2 Отговор

    До коментар #27 от "Не , благодаря !":

    Флаш паметта не играе роля вече, отчитат се отрязъците от машинния вот и така те станаха като книжните бюлетини!

    Коментиран от #35

  • 30 Вук

    6 0 Отговор

    До коментар #20 от "Бендида":

    точно това е. виждал съм и съм чувал много пъти тези глупотевина-от мен нищо не зависи.

    Коментиран от #32

  • 31 Истината!!!

    6 4 Отговор
    Над 554 000 са невалидните гласове на местните избори 2023 г.!!!! Ето така ГЕРБ печелят изборите в България!
  • 32 от мен нищо не зависи

    3 2 Отговор

    До коментар #30 от "Вук":

    ... е показател за интлектуална зрялост. Но ти продължавай да се бориш с вятърните мелници.
  • 33 Измамниците герб

    3 3 Отговор
    Процентът на невалидни бюлетини е смущаващо голям!
  • 34 Идеален вариант

    3 1 Отговор
    Гласуване само с машини и попълване протоколите с данните от преброените ръчно бюлетини. При строг контрол! Няма да има нито един невалиден бюлетин. Няма да има и индийска нишка.
  • 35 Не , благодаря !

    4 3 Отговор

    До коментар #29 от "Лъжеш!":

    Така де , това е въпросът ! Къде са се изпарили хартиените отрязаци ,чрез които реално се отчита гласа на гласоподавателя ? Според данните от САС - има гиганско разминаване - повече от 50% между гласове ,отчетени на флаш-памет и отрязаци в някои СИК . Излиза ,че аз съм гласувал ,флашката е отчела гласът ми ,а реално в урната моят глас го няма и все едно не съм гласувал . Не знам кой лъже , ама не съм аз .

    Коментиран от #36

  • 36 не не

    2 1 Отговор

    До коментар #35 от "Не , благодаря !":

    Излиза че флашките са били записани предварително и в края на деня не са записали нищо от машината. Това е основния довод да не гласуваме машинно.
  • 37 провинциалист

    2 3 Отговор
    Голямата ала-бала става с машинното гласуване , ясно е че там стават мушенгиите ,ако не беше така , ГЕРБ и ДПС отдавна да го бяха отменили , ама като видяха как благодарение на машините ПП/ДБ се сдобиха със толкова много гласове , очевидно са решили и те да се възползват от същата ала-бала , ама сега в тяхна полза .

    Коментиран от #38

  • 38 проблема

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "провинциалист":

    Проблема е, че губернатора на задунайската го обявиха за Персона Нонгарата в България и сега управлява само чрез наместника си в територията, който разбирал от военни самолети казват.

    Коментиран от #42

  • 39 Читател

    4 0 Отговор
    Добре е ЦИК да направи един анализ: къде има най-голям процент невалидни бюлетини; за кой е отбелязан гласът в бюлетината; и в съответните секции след, да има подсилени комисии от ощетените партии. Например: ако в район с преобладаващи гласове от ДПС има невалидни бюлетини предимно от ГЕРБ/ПП/Възраждане... то е ясно какво се случва. Просто при преброяването "нашите" бюлетини са ОК а на другите "драсваме" по нещо, за да са невалидни.
  • 40 Протестиращ

    2 0 Отговор
    Кога най-накрая ще разберете, че 90% от "невалидните" бюлетини, всъщност са просто празни бюлетини, пуснати от хора с нисък интелект?!?!?! Влиза някой неориентиран в секцията, който не знае къде въобще се намира, питат го дали иска бюлетина за кмет и за общ. съветници, той казва: "Абе, давайте там от всичко". После броят бюлетините и голяма част например от тези за общ. съветници се оказват празни, като празните се маркират като "невалидни". А това при машините няма как да стане, тъй като нискоинтелигента просто пропуска екрана, който не го интересува или пък шляпа там каквото му падне.
  • 41 В Царство България е Така!

    1 0 Отговор
    В Царство България е Така! Феодала има Право!
  • 42 И това е Проблем!

    0 0 Отговор

    До коментар #38 от "проблема":

    И това е Проблем!
  • 43 Иска крумовски закони! Режеш раката на

    0 0 Отговор
    Иска крумовски закони! Режеш раката на този който драска! После вече можем да ги броим!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове