Last news in Fakti

9 Април, 2024 13:43 2 623 17

Юрий Асланов: Да се подготвим за големи изненади на изборите. Ще се променят съществено нещата

  • юрий асланов-
  • избори-
  • изненади-
  • резултати

"Непрекъснато се подават възможности да се нагнети още повече напрежението в обществото в предизборна ситуация. Вместо за политика, имаме повод да говорим за криминални сюжети. Някой е изключително изкусен манипулатор", коментира и доц. Албена Танева

Юрий Асланов: Да се подготвим за големи изненади на изборите. Ще се променят съществено нещата  - 1
Снимка: Нова телевизия

"Не вярвах, че т.нар. сглобка ще се разпадне и ще стигнем до извънредни избори. Но след като логиката се счупи, трябва да се подготвим отсега за големи изненади и че следващият парламент по много малко неща ще прилича на сегашния. Ще се променят съществено нещата. Ще имаме принципно различна конфигурация на парламентарната структура. При всяко положение ПП няма да успее да запази статута си на ключов фактор."
Това мнение изрази пред БНР социологът Юрий Асланов.

Според него "основните виновници да стигнем дотук заради конституционните промени" сега са и най-големите противници на служебния кабинет "Главчев" и "може би отсега се подготвят оправдания за неизбежния по-лош резултат на ПП". По думите му в интерес на ПП-ДБ е било двата вота да бъдат проведени поотделно, защото ако европейските избори предхождаха националните, това би минимизирало щетите им на националните.
"Нито вътрешният министър, нито МВР прави изборите. МВР отговаря единствено за ограничаването на добре известни порочни практики и за охраната на изборния процес. Няма никаква роля в това да наглася резултати или да фалшифицира данни", каза Асланов и определи предстоящите избори като много трудни.

"Имаме големи различия между избирателните списъци за парламентарни и за европейски избори. Това ще създаде не само технически проблеми. Това ще ни изправи пред суматоха. На всичкото отгоре гласуваме и по смесен начин – с машини и хартиени бюлетини. Хаос в избирателните секции ще има", предупреди социологът.

Двата месеца до изборите са заредени с потенциал за скандали, които вече започнаха, в които са замесени ключови имена от ПП, а това допълнително ще променя избирателните нагласи, коментира Асланов.

Ясно е, че разговор между политиците и хората няма да има, затова и избирателната активност ще е по-ниска и от това ще се възползват "част от играчите, които са мотивирани да се докажат" – ГЕРБ, ДПС, "Възраждане", БСП, вероятно и ИТН, добави той.

Преди избори се говори всичко и много малко от него се случва след изборите, напомни Юрий Асланов, като изрази "предчувствие, че резултатът от изборите ще изненада всички и ще направи безсмислена голяма част от предизборното говорене".

"Ще спечели този, който започне разговор с хората, а не като част от разправията между политическите сили."

На 9 юни следва да се въздържим от участие като миманс, защото народът няма тази функция. Много важен въпрос ще бъде активността – колко от нас няма да се държат в политиката като на сеир и да се опитаме като общество и граждани да направим нужните корекции.
Тази позиция застъпи в "Преди всички" политологът доц. Албена Танева, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

В кризисно време популизмът има винаги повече шансове. Ако в следващите 2 месеца се снижи прагът на усещането за криза, и популизмът ще снижи резултата си, посочи тя.

"Непрекъснато се подават възможности да се нагнети още повече напрежението в обществото в предизборна ситуация. Вместо за политика, имаме повод да говорим за криминални сюжети. Някой е изключително изкусен манипулатор. Продължаваме да имаме един и същи системен проблем. Обществото укрепва и започва да става по-малко наивно", коментира доц. Танева.
"Двете теми трябва да бъдат еднакво представени на нашето внимание. Колкото повече хора отидат да гласуват, толкова по-малко на сценарните екипи ще им се получи в същия мащаб това, което са замислили."

Служебното правителство трябва да разсее усещането, че изборите и МВР са двете най-свързани понятия, заяви още тя.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хаха

    15 11 Отговор
    Г-н Н@сранов, пардон Асланов, знаеме те много добре от коя дупка изпълзя и кои интереси защитаваш. Айде баста!

    Коментиран от #17

  • 2 Блажени са Вярващите!

    16 5 Отговор
    Блажени са Вярващите! При този Тъп слабоумен Народ! Бих искал да не съм прав!
  • 3 нннн

    15 6 Отговор
    Разбира се, че ще има изненади и промяна в конфигурацията. Не вярвам българите да искат същата Сглобка и след изборите.
  • 4 Фики Стораро

    16 1 Отговор
    Още от самото начало беше ясно, че ротациия няма да има. Мара Габриел напусна евро комисарството си в края на мандата, и сега отново ще е в Европейските структури.
  • 5 Фики Стораро

    9 9 Отговор
    Изненадата ще е, че БСП ще остане извън парламента.
  • 6 Емо

    15 8 Отговор
    Така ли става вече, шефе. И ти герберска подлога барабар с мъжете. Явно нещо все пак направиха ПП, а именно бръкнаха ви дълбоко в корупцията и гепенето, резнаха ви канчето с меда и сега ревете на умряло. На миналите избори не гласувах, защото знаех, че ще се коолирате, но сега ще гласувам за ПП, вярно с немалка доза отвращение, но все пак по-добре те, отколкото мафията Шиши-Боко-Доган.

    Коментиран от #9

  • 7 Миро

    9 3 Отговор
    Ние сме по зле от руснаците те си имат един путин ние си имаме двама ДП и ББ отук нататък ще става по зле ако не спрем това зло
  • 8 Чичака

    8 0 Отговор
    Ама как бе деди, ние знаем, че съд, МВР и прокуратура нямат нищо общо и дават мило и драго за обикновенния човек. Това схемите са само неща дето ги дават по телевизията, иначе цари занност и ред.
  • 9 Пинко

    5 2 Отговор

    До коментар #6 от "Емо":

    По-добре и от изкукалите ватенки също, които си платиха кредитите за по една година ....
  • 10 Откъде

    2 3 Отговор
    Ще дойдат тези изненади, масово се разбра че гласът няма значение

    Коментиран от #11

  • 11 Напротив!

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Откъде":

    Масово се разбра, че гласът има значение! Затова се опитват да променят нагласите на избирателите, с надеждата да има ново разпределение на гласовете. Обаче са забравили, че Оня горе раздава картите, а той им знае всичките прегрешения.;)
  • 12 Големи анали

    6 3 Отговор
    Бе ,всичките псета гладни пуснати да лаят по ПП.Толкоеа сте жалки.Нищо не казвате за превзетите служби от двете мутри.Не ви стиска пионки.Ще има изненади.Ще излезем да спираме Тиквата и Прасето.Кога,ако не сега.Патологичните крадци убиха народа си.Лицата на корупцията Биби и Шиши ще ги ошамарим.

    Коментиран от #15

  • 13 Ко.....

    4 0 Отговор
    Ко каза Юрий Насранов???
  • 14 Защо не

    5 2 Отговор
    Кажеш за завладяват държава от мафията.Тв създава тези сюжети Пеевски и пиратът от Зайчарника ,руските парии.Ще си платят ,няма само да се разпореждат с живота ни мутрите.
  • 15 хе хе

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Големи анали":

    Можеше само да ги наматнитите, но щом държите и да ги шамарите ...
  • 16 Тодов Славков - Циганин Яшарски

    1 2 Отговор
    На този като му гледам сурата, май бая са прекалили с алкохолът в БСП.
  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "хаха":

    Агент "Виктор" си заработи хонорара...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол