Last news in Fakti

9 Април, 2024 22:30 1 580 2

Важните новини във ФАКТИ на 09.04.2024 г.

  • главен секретар на мвр-
  • политика-
  • бойко рашков-
  • агенция митници-
  • вас-
  • калина саксобургготска

За целта е предложено на президента Румен Радев да издаде указ

Важните новини във ФАКТИ на 09.04.2024 г. - 1

Неприсъствено: Служебното правителство реши да освободи Живко Коцев от поста главен секретар на МВР

Министерският съвет прие решение, с което предлага на президента да издаде Указ за прекратяване правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи главен комисар Живко Коцев и за освобождаването му от длъжност. Правителственото решение е прието неприсъствено. Това съобщи Нова телевизия.

Христо Петров: Не се притеснявам от мутрите по върховете на държавата, а от интелигентните хора, които ги подкрепят

Интересното в случая с Георги Гвоздейков е, че той е един от най-близките ми хора в "Продължаваме промяната" и неговите мотиви са, че иска да довърши работата си в транспорта. Но смятам, че това негово желание няма да стане реалност. Според мен, едни хора след няколко месеца ще отидат при него и ще му кажат да подпише едни анекси, с което ще попречат на намеренията му. дано не съм прав.

Бойко Рашков: Познавам Марин Димитров от негов сигнал срещу министър Мирослав Найденов, подаден, когато бях в МВР

Нито като министър, нито сега съм получавал информация, че баща и син Димитрови се занимават с престъпна дейност, коментира пред медиите Бойко Рашков, народен представител от ПП-ДБ и бивш министър на вътрешните работи, информира БТА.

Служебният финансов министър назначи нов шеф на Агенция "Митници"

Новият министър на финансите Людмила Петкова даде брифинг, на който представи ръководствата на приходните агенции.

Нов обрат със сагата за "Евролаб" на "Капитан Андреево"

Върховният административен съд отмени като неправилно решение на Административен съд София – град по административно дело № 4898 от 2022 г., свързано с контрола на плодове и зеленчуци на ГКПП "Капитан Андреево“ и "Евролаб 2011“. Върховните магистрати връщат делото за ново разглеждане от друг състав на същия съд, съобразно дадените указания.

Административно дело № 5408 от 2023 г. е образувано пред ВАС по касационна жалба, подадена от Изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), постановено по административно дело № 4898/2022 г. от АССГ. С него е обявена нищожността негово писмо изх. № ГК – 94/18.05.2022 г., с което е разпоредено проби от пратки, съдържащи плодове и зеленчуци с произход Турция, взети на ГКПП "Капитан Андреево“ да се изпращат за извършване на лабораторни изпитвания в Централна лаборатория за химични изпитвания и контрол (ЦЛХИК) към БАБХ, считано от 20.05.2022 г.

Върховните магистрати приемат, че първоинстанционният съд е изяснил спора по същество, като е събрал необходимите и относими за спорния въпрос доказателства, но в нарушение на предвидените съдопроизводствени правила не е обсъдил същите поотделно и в съвкупност. Направеният от АССГ извод за липса на компетентност на органа е необоснован, тъй като не се подкрепя от събраните по делото доказателства, което е довело и до материална незаконосъобразност на акта.

Не е спорно, че БАБХ, представлявана от своя изпълнителен директор, по силата на чл. 7, ал. 1, т. 4 от Закона за управление на агрохранителната верига (ЗУАВ) е компетентен орган по смисъла на чл. 4 от Регламент (ЕС) 2017/625 на Европейския парламент и на Съвета от 15 март 2017 г. относно официалния контрол и другите официални дейности, извършвани с цел да се гарантира прилагането на законодателството в областта на храните и фуражите, правилата относно здравеопазването на животните и хуманното отношение към тях, здравето на растенията и продуктите за растителна защита.

Именно в изпълнение на тези си правомощия със заповед № РД11-974/17.05.2022 г. и на основание чл. 5, ал.1, т. 2 и ал. 2, т. 1 от Устройствения правилник на БАБХ, даващи му правомощия да ръководи, организира и контролира дейността на агенцията, които осъществява като издава заповеди, разпореждания и други актове, в предвидените в нормативен акт случаи, Изпълнителния директор на БАБХ е наредил определянето на ЦЛХИК със сертификат № 17 ЛИ от 07.10.2021 г., валиден до 31.07.2024 г. за извършване изпитания на проби за целите на официалния контрол, взети на одобрените ГКП в изпълнение на изискванията на съответните регламенти и решения на ЕС, по отношение на контрола върху вноса на храни от неживотински произход с произход трети страни, както следва:

1. За изпитвания за остатъци от пестициди по Регламент за изпълнение (ЕС)2019/1793 на Комисията от 22.10.2019 г. относно временното засилване на официалния контрол и спешните мерки, уреждащи въвеждането в Съюза на някои стоки от трети държави за изпълнение на конкретно изброени регламенти плодове и зеленчуци с произход Република Турция и

2. За изпитвания за микотоксини по посочения Регламент храни с растителен произход, обект на засилен контрол на ГКП при тяхното въвеждане на територията на

ЕС. Със заповедта е разпоредено и запознаването с нея на заместник изпълнителните директори на БАБХ, директорите на дирекции "Граничен контрол“ и "Лабораторен контрол“ при ЦУ на БАБХ, както и директора на ЦЛХИК за сведение и изпълнение.

Обстоятелството, че липсва заповед по ал. 4 на чл. 51 ЗУАВ съгласно, която когато определена лаборатория, включена в един или повече списъци по ал. 2, не изпълнява изискванията на чл. 37, параграф 4 от Регламент (EС) 2017/625, ръководителят на съответното ведомство по чл. 7, ал. 1 със заповед я заличава от списъка не води до извод за липса на компетентност на органа да издаде обжалваното писмо, а следва да бъде съобразено при преценката за неговата законосъобразност.

Върховните магистрати приемат, че писмото е издадено от Изпълнителния директор на БАБХ в рамките на възложената му компетентност.

Предвид изложеното касационният състав приема решението за неправилно и пхоради това делото следва да бъде върнато за ново разглеждане от друг състав на същия съд, който да извърши пълна проверка за законосъобразност на акта, съобразно разпоредбата на чл. 168, ал.1 АПК на всички основания по чл. 146 АПК.ия, свързана с дейността на Мартин Божанов - Нотариуса.

"В рамките на тези проверки ще проверим поведението на 10 магистрати, както съдии, така и прокурори, в които в медийните публикации в последно време се споменава за неприемливо поведение", заяви Точкова.

"Не приемам, че инспекторатът е бездействал по казуса. Правим всичко необходимо, което ни позволява законът, за изясняване на замесените магистрати", добави още тя.

В началото на заседанието на Комисията тя обяви, че в ИВСС не са постъпвали сигнали нито за натиск върху магистрати, нито за такива, които са посещавали SS клуба. Тя поискала от градската прокуратура списък с имената на онези, които членували в него.

Точкова уточни, че ИВСС не е разследващ орган и не може да доведе никого принудително на разпит. Тя апелира не всички магистрати да бъдат поставяни под общ знаменател, защото "в голямата си част те са почтени хора и изпълняват съвестно, с много усилия, своите задължения".

Съдът осъди условно на 8 месеца лишаване от свобода Калина Сакскобургготска за шофиране след употреба на алкохол

Съдът в Самоков осъди условно на 8 месеца лишаване от свобода Калина Сакскобургготска за шофиране след употреба на алкохол миналото лято в Боровец, съобщи bTV.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 РЕАЛИСТ

    3 1 Отговор
    Интересна статия ми попадна. Украинските убиват етнически българи в Херсонска област с българско оръжие от Арсенал Казанлък, което е намерено там. Представител на българската общност Генадий Недялков го съобщава. Има призив към България да спре доставка на боеприпаси, които после убиват българи.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол