Last news in Fakti

14 Април, 2024 17:51 3 167 28

Юлиан Войнов: Инфлацията ще продължи да спада, имаме шансове за еврозоната през 2025 година

  • цени-
  • инфлация-
  • еврозона

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се понижи с 0,18 на сто

Юлиан Войнов: Инфлацията ще продължи да спада, имаме шансове за еврозоната през 2025 година - 1

Очаквам инфлацията у нас през идните месеци да продължи намалява. Към края на годината можем да изпълним критериите и имаме всякакви шансове от средата на 2025 г. в еврозоната. Шансовете са отворени, стига да не се получи политическа криза, която да доведат до забавянето на този процес. Това обяви в студиото на Евронюз България Юлиан Войнов, икономист и финансист.

Според него "две - три неща, които трябва да се изпълнят от управляващите - да се приемат няколко законодателни промени, да не се ескалира политическата криза, която съответно ще прерасне в икономическа, както и да има добра комуникационна кампания, която да успокои българите за приемането на еврото".

Думите на Войнов се потвърждават и от последните данни на ДКСБТ. Продължава спадът на цените на повечето основни хранителни стоки, плодове и зеленчуци на борсите в страната и през тази седмица, показват данните в седмичния бюлетин на държавната комисия.

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който отразява движението на цените на хранителните стоки на едро у нас, през седмицата се понижи с 0,18 на сто до 2,260 пункта. Миналата седмица ИТЦ беше на ниво 2,264 пункта. Базовото ниво на ИТЦ - 1,000 пункта, е от 2005 г.

Краставиците от внос поевтиняват със 8,3 на сто до 2,33 лева за килограм, докато оранжерийните са с 5 на сто надолу до 3,03 лева за килограм. Цената на доматите (внос) също е по-ниска – с 0,3 на сто до 3,05 лева за килограм. Картофите поскъпват с 4,4 на сто и се търгуват по 1,41 лева за килограм.

Морковите запазват цената си от 1,12 лева за килограм. Зрелият лук кромид (внос) поскъпва с 2,1 на сто до 1,45 лева за килограм, а зелето – с 8,3 на сто до 1,30 лева за килограм.

Цената на ябълките от внос е по-висока с 1,1 на сто и те се търгуват по 1,80 лева за килограм, а на лимоните – с 0,5 на сто до 2,07 лева за килограм. Бананите поскъпват с 2,2 на сто до 2,80 лева за килограм, портокалите – с 8,9 на сто до 1,96 лв./кг, а ягодите – с 0,9 на сто до 4,70 лева за килограм.

Цената на кравето сирене скача с 0,3 на сто до 10,66 лева за килограм, а на кашкавала тип "Витоша" отстъпва с 0,5 на сто до 16,65 лева за килограм.

Киселото мляко (3 и над 3 процента масленост) и прясното мляко (3 процента масленост) поскъпват с 0,9 на сто. Киселото се купува по 1,14 лв. за кофичка от 400 гр., а прясното – по 2,24 лева за литър.

Пилешкото месо поевтинява с 0,8 на сто и се предлага по 6,45 лв. за килограм, а яйцата (размер М) запазват цената си и се купуват по 0,36 лева за брой на едро в края на седмицата.

Оризът отстъпва с 0,6 на сто и се търгува по 3,37 лв. за килограм, а лещата - с 0,9 на сто и е съответно 4,31 лева за килограм. Цената на зрелия фасул скача с 0,5 на сто до 4,32 лева за килограм.

Захарта поскъпва с 0,5 на сто и се търгува по 1,96 лева за килограм, а олиото поевтинява с 1,1 на сто до 2,73 лв. за литър. Брашното тип 500 запазва цената си от 1,35 лева за килограм, а тази на кравето масло (пакетче от 125 грама) се вдига с 0,8 на сто до 2,62 лв. за брой.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 За какво ти е

    35 2 Отговор
    Тази еврозона? Да изживеем с тях огромният им крах и да ни натресат цифровия концлагер.
    Ей, не мога да разбера защо не умеете да мислите или нямате нищо между ушите?
    Цял двят вече разбра, какво става. Само българските "експерти" блеят!!!
  • 3 Ще ще

    30 1 Отговор
    Е са като праснат тока с 30 процента нагоре след 2 месеца и инфлацията направо ще умре от токов удар. Те и българите така намаляват като инфлацията и вече са от 9 милиона на 6...
  • 4 Град Козлодуй

    25 2 Отговор
    Моля Защо ни Лъжете всичко поскъпва а и е Вече Хипер инфлация

    Коментиран от #16

  • 5 да вметна

    26 1 Отговор
    Да си го стискат това Евро , ние си имаме Лев който е в пъти по-осигурен и стабилен от техните хартийки . Още повече че Блумбърг се произнесоха че за да запазят Долара американците ще ударят Еврото .
  • 6 Краварска медия

    20 1 Отговор
    Кое спада???
  • 7 Стига с тия лакърдий

    19 1 Отговор
    Този може и да има шанс, като всеки, който е бил на държавна служба, но народа няма абсолютно никакъв шанс, а и не му трябва.
  • 8 Е ако

    8 1 Отговор
    Не е през 2025г. ще стане през 2026г. И тогава да не стане, ще стане някога. Хаирлия да е. Здраве да има.
  • 9 Абе,

    11 1 Отговор
    спада за администрацията, защото си вдигате заплатите с 30 до 50 процента!
  • 10 Уфф

    8 1 Отговор
    МВФ, ФЕД и ЕЦБ казват, че пак е започнала да се покачва въпреки мерките, но някакав нашенски еднодневен герой го играе врачка. Епа а дано познае!
  • 11 Жоро

    10 1 Отговор
    Голям мерак за тази еврозона.А с шенгенското какво става? Или само ще летим и плуваме?
  • 12 Само вия

    13 1 Отговор
    Вия искате тая зона на здрача ..рекламиране си я като ваксини пред 4 години...файдата ще е за еврозоната ще осмуче..едни пари а редовия бг славко заспал ще е ва делено на 2
  • 13 Цялата тази плява,

    14 1 Отговор
    която ни се поднася няма нищо общо с цените в магазините. Този "експерт" прави ли разлика между цените на хранителните стоки на едро и тези във веригите. Явно не пазарува оттам. Кого смята, че заблуждава с тези цифрички, подадени му от някой подчинен. И нека обяви, колко евро ще е заплатата му плюс всички боноси, след влизане в Еврозоната.
  • 14 Хохо Бохо

    13 2 Отговор
    Спада самона хартия благодарение на стъкмистиката. Реално е до небесата. Всеки който е пазарувал някога добре го знае това
  • 15 Я у лево

    17 1 Отговор
    Бе шамшал недодялан! Кавото и да се случи в държавата - все това ви е в устата - еврозоната,та еврозоната.Сяшаш сме Швйцария! Която между другото - беше пуснала план за влизане в еврозоната,но буквално след Пландемията,официално ,на правотелствено,федерално равнище се отказа завинаги от влизане в еврозоната.Или сме по мощни ,като икономика,от поляци,унгарци,белгиици? Народа поиска референдум.Вие най брутално го отхвърлихте.Мина ви номера,защото тук е пълно със безропотни о фф се! По две на квадратен метър.
  • 16 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "Град Козлодуй":

    Не те лъжат , та заблуждават‼️ Да инфлацията спада от 20% на 16% ,
    Но това което е струвало 100лв вече е станало 120лв, а сега ще стане 140лв ❗После кажат как пак е спаднала на 14% и от 140лв стоката вече 160лв ❗🥸🥸
  • 17 Бай Ганьо

    9 0 Отговор
    Притрябвало ни е да влизаме в клуба на задлъжнелите рецесионери. Без тоя нефелен съюз ще сме по-добре. Даже една попиляна Украйна е по-конкурентна от него.
    Не ни стига нашата корупция и тъпотия, ами трябва да ни нахлузят брюкселските, дето са в пъти по-гадни от нашите.
    Референдум както е по закон. Другото е диктатура.
  • 18 САМО ПИНОЧЕТ ЗА ВАС--КАТЕГОРИЧНО

    7 0 Отговор
    МОЯ ДЖОБ И ТОЙ СЕ ФТАЛИ
  • 19 Аз Кочо

    4 0 Отговор
    В сащ инфлация в услугите повишава 3 -месечния „основен CPI“ за 7-ми месец до 4,5% на годишна база, най-лошото за една година, и 3-месечния общ CPI до най-лошия от ноември 2022 г.
    CPI на „основните услуги“ скочи с 5,6% на годишна база през март спрямо февруари. На тримесечна база CPI на основните услуги скочи с 6,8% на годишна база, най-лошото от февруари 2023 г. Ние тук сме обезпокоени от края на миналата година относно инфлацията в основните услуги. След като се охлади значително до средата на 2023 г., той се загрява отново. И започнахме да подозираме, че охлаждането е едно от фалшификатите, с които инфлацията е скандално известна.
    Когато ЕЦБ намали с 0.25 през юни еврото ще се срине още повече спрямо щатския долар и тогава вносът ще повиши отново инфлацията. Лихвите пак ще се повишат.
    Веднъж излязла от бутилката.инфлацията трудно се връща в нея Очертава се десетилетие на по висока информация и по високи лихви
  • 20 Аз Кочо

    3 2 Отговор
    Хипер инфлацията беше 1996, когато нещо струваше сутринта Х лв, след обяд Х2, а вечерта никой не знаеше колко.
    Сега има дезинфланция тоест инфлацията намалява или забавя ръст.
    Говорим за дефлация когато цените падат, все още няма такива признаци.
  • 21 Изнасяне на много пари от България

    1 5 Отговор
    В западните държави никой не набива на хората -инфлация или дефлациа ,дават на хората пари да живеят и толкова. С приемането на еврото в България, ще се улесни изнасянето на много пари от България.Продават се имоти в България и се закупуват в чужбина.
    И сега е бум на закупуване на имоти в Англия ,като българите не вземат кредити както англичаните които ги изплащат цял живот , а плащат цялата сума.

    Коментиран от #22

  • 22 Мен

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "Изнасяне на много пари от България":

    66 процента от сделките в София през последното тримесечие на 2023 и първото на 24 са с кредит. Този процент ще расте защото банките умишлено не вдигат лихвите и по този начин стимулират хората да теглят кредити.
    Тези кредити са с 25 - 30 годишна амортизация което е също толкова зле колкото 70 годишната в Великобритания.
  • 23 сноу

    7 0 Отговор
    Тоя или е превъртял или го е клъвнал щъркела и ги дрънка колкото да не заспи..какво ще научиш от твоите тържища бе уйнов...Я се проточи през няколко магазина и ще видиш цифри дето свят ще ти завие и стига си каканизал глупости за сирене с 0.6 % и ябълки с 0.04 % ..и да не забравиш да уточниш кой плаща за да ги дрънкаш..
  • 24 Пако

    3 0 Отговор
    Къде са тези цени дего ги пишете в статията явно не и в България. Много интересно как пада инфлацията а всички вдигат цени на такси услуги?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Ддскшш

    2 0 Отговор
    БУЛГАРИСТАН МЕНТЕ БОЗАН
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове