Last news in Fakti

15 Април, 2024 07:55 1 396 15

Оръжеен експерт: Ако сачмата попадне в окото, изходът може да е фатален

  • люлин-
  • стрелба-
  • сачма

Стрелецът от „Люлин“ се „целил в гарги“

Оръжеен експерт: Ако сачмата попадне в окото, изходът може да е фатален - 1
Снимка: БГНЕС

Жена пострада след стрелбата вчера в столичния квартал „Люлин“. 40-годишен мъж, отправил изстрела, беше задържан.

Стрелбата е извършена с въздушен пистолет. Мъжът се е намирал в апартамента си. Стреляно е в посока на заведение, в което се намирала жената. Тя е одраскана от сачма над веждата си. Пред униформените мъжът казал, че е „стрелял по гарги“.

„Абсурдно е в толкова гъсто населено място да си позволиш да стреляш дори и по гарги. Блоковете са един до друг, а рискът е голям. Няма значение, че оръжието е въздушно. Може да има опасни последствия“, коментира Добромир Димитров, експерт по оръжия и боеприпаси.

„Трудно е да се каже от каква дистанция въздушното оръжие е опасно – може да е от 2 метра, може да е от 10. Зависи колко е силно оръжието. Важна и летящата сачма. Ако тя попадне в окото, изходът може да е фатален. Рискът не е малък“, посочи Димитров.

Според него е лесно човек да се сдобие с въздушно оръжие. След закупуването му то трябва да бъде регистрирано в служба „Контрол на общоопасните средства“ (КОС).

„Най-важно е всеки, който взима такова нещо, да има самосъзнание и възпитание как да го ползва и къде да го ползва. Може би трябва да има и някакви курсове. Самият човек трябва да знае сам за себе си, че трябва да пази хората около себе си“, подчерта експертът.

Той коментира и случая с 2-годишното дете, което беше простреляно в събота след обяд в кв. „Кулата“ във Враца. Първоначално родителите са казали, че то е паднало от столче. При прегледа в болницата със скенер обаче е установено, че има сачма в главата.

„Дали случаите с въздушни оръжия зачестяват – не знам. Фактът е, че ни липсва самовъзпитание за ползването и придобиване на такъв тип пушки и пистолети. Човек трябва да знае, че трябва да има въздържане за използване и стреляне“, каза още Добромир Димитров.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    10 0 Отговор
    Като неексперт да попитам....???Ако ви уцелят в сънната артерия....Безопасно ли е???Гоуеми сте.......

    Коментиран от #8

  • 2 Гост

    11 1 Отговор
    Абе откъде си намирате такива ,,експерти,, ? Въздушното оръжие не се купува за ,,въздържане от употреба" Какъв е смисъла да го купиш и да стои без да се ползва? Оставям настрана въпроса че въобще няма смисъл да купуваш подобно нещо като въздушна пушка или пистолет,демонстрирайки какво? Глупост,нищо друго. За мераклиите се обмисля връщане на казармата,редовна военна служба е точния термин и ще имат възможност да стрелят Ако се приеме естествено,което обаче не е много вероятно.
  • 3 Обикновен Гражданин!

    8 1 Отговор
    Ако сачмата попадне в окото, изходът може да е фатален...!
  • 4 СофиАнец

    5 3 Отговор
    Тази година още от февруари е станало нетърпимо с тези кресливи и пищящи пилци, незнам какво става тази пролет, но това да рискуваш да убиеш човек заради извращенията на глобалното затопляне е меко казано безотговорно. Прав е Номер 2, който иска да държи такова оръжие и да стреля, да ходи в армията! Даже и сега от там казаха, че има незаети работни места...
  • 5 В армията

    15 0 Отговор
    Няма да те научат да боравиш с въздушно оръжие. И пневматично оръжие се ползва за спортна стрелба. Даже е олимпийска дисциплина. Това ,че има идиоти няма нищо общо с пневматичното оръжие. По-големи поражения може да има с един арбалет или прашка . Нито едно от двете не е на уведомителен режим както е пневматичното оръжие . Само вижте колко сакатлъци стават при ловджиите ,които уж са минали курс ,който включва доста неща по отношение на боравене и стрелба с ловно оръжие. И автомобилите са причина за много жертви, да вземе да ги забраним ще е най-добре .
  • 6 Преминаващ

    5 2 Отговор
    този психопат защо не е в затвора а Люлин е Софийския бандитски Ъндърграунд

    Коментиран от #10

  • 7 А ако попадне

    5 1 Отговор
    В за .дника ти ще спиш по корем две седмици. Така съм чул.
  • 8 ГЕРБЕР

    4 7 Отговор

    До коментар #1 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    ДАНО БАЦЕ И ГЕРБ ЗАБРАНЯТ ПРИТЕЖАНИЕТО НА ВЪЗДУШНО ОРЪЖИЕ. ИЛИ ПОНЕ ДА БЪДЕ ОБЕЗОПАСЕНО САМО ЗА ОКРАСА НА СТЕНАТА
  • 9 Механик

    8 3 Отговор
    И сега понеже имало някакви дебили, да забраним въздушното оръжие ли?
    Тя и вилицата ако ти попадне в окото може да бъде фатално. Предлагам да забраним вилиците и да ядем с клечки като китайците.
    п.п.
    Опаа, то и клечката ако попадне в окото може да стане фатално.

    Коментиран от #11

  • 10 Бай петко

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Преминаващ":

    Пострадалите от въздушно или огнестрелно оръжие се броят на пръсти. Докато от шамари, и всякакви твърди предмети, ножове и прашки са загинали хиляди!!! Както и в катастрофи.
  • 11 Преминаващ

    1 4 Отговор

    До коментар #9 от "Механик":

    оръжията какво общо имат с лъжици вилици
  • 12 Име

    0 3 Отговор
    В момента има електронни игри, които предлагат стрелба с разнокалибрено оръжие, хората обичаме забавления, но ето един начин.

    Примерно аз не знаех, че има разлика в отката на различните пистолети, а има - електронни игри - които напълно са достоверни.

    Да кажем - "Колт" мисля - че 1912, това е страхотно оръжие - компактно и огнева мощ.

    "Магнум", колкото и да е прехвален - има неприятен откат, същото важи и за малокалибрените, те са много модели.
  • 13 баце

    1 3 Отговор
    Има служба КОС в МВР да регистрират оръжията и да проверяват в каси ли се пазят но всичко е политизирано в България ако имаш човек ще си секретар или министър
  • 14 Перо

    3 0 Отговор
    Димитров е открил Америка! Там е създадена система при която самовъзпитанието и разума са на първи позиции, после следва курс за боравене с бойни оръжия и проверка за психорегистрация. Процедурите в отделните щати е различна, но това е главното! Ако всичко е на лице, всеки човек може да си купи полуавтоматично оръжие! В БГ искат 1000 документа и проверки от различни институции, медицински, задължителни наредби за съхранение и т.н. и след много загубено време и разходи, корупционния модел е дал право на началника на РУ на МВР да решава еднолично, дали искателят има основание, сякаш ползвателя на оръжието е малоумен, а милиционера е най-умен! Обикновено за да не си застрашава поста от инциденти, винаги отказва за по-сигурно!
  • 15 7337373732717

    1 0 Отговор
    Уникално ,такова обяснение от експерт по оръжие.В този сектор не е ли свързан с научна дейност ,балиститка,физика ,що изказва като все едно е пред бакалията на село.Уникални експерти в Бг.Много низко ,много низко изказване.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове