Last news in Fakti

15 Април, 2024 10:30 1 591 23

Светът е в глобална война

  • конференция-
  • украйна-
  • българия

Китайският флот нараства с бързи темпове

Светът е в глобална война - 1

Русия се превърна в ревизионистки враг в Черно море и в по-широките евроатлантически води. В същото време китайският флот нараства с бързи темпове в Индо-Тихия океан и въпреки това редица държави продължават да отричат това.

„Русия се превърна в ревизионистки враг в Черно море, без съмнение, а също и в по-широките евроатлантически води. И докато флотът на Китайската народна република нараства с удивителна скорост в Индо-Тихия океан, редица страни все още отричат и това. Следователно трябва да започнем да свързваме всички тези точки и трябва да започнем да съобщаваме много ясно на по-широката аудитория защо морската мощ е важна. В допълнение към това има още един слой, който е много важен, и това е разбирането на засилващата се геополитическа конкуренция, в която се намираме“. Това каза Виктория Старич-Самуолиене, съосновател и директор по стратегията в Съвета по геостратегия, съорганизатор на конференцията за морска сила на First Sea Lords, направи това изявление по време на Втората конференция по сигурността в Черно море.

„Всички, които сега се радват на справедливост, свобода и демокрация, го дължат на Украйна“, каза Питър Ван Праг, президент на Международния форум за сигурност в Халифакс.

Според него Украйна е дала на съюзниците известен оптимизъм, който ги е мотивирал да осигурят оръжие и да тръгнат по пътя на изолирането на агресора. Междувременно Русия работи, за да убеди целия свят, че Украйна не може да спечели.

Питър Ван Праг посочи, че всеки трябва да разбере какво се случва сега – това е глобална война, в която Украйна е на западния фронт, Израел е на южния фронт, а на изток е замразен конфликт в Тайван. Според него, въпреки всички тези вътрешнополитически процеси, съюзниците трябва да останат единни.

Последиците от конфликта в Украйна се усещат в наративите, които Русия разпространява в Близкия изток, особено тези относно двойните стандарти на САЩ, след като руско-украинската война престана да бъде регионална.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сали

    32 0 Отговор
    Всичко стана паприкаш.
  • 2 Да, бе

    29 0 Отговор
    На украйна дължим само голяма част от обединяването на Европа.. И до там.

    Коментиран от #21

  • 3 ТаУмВзе

    38 4 Отговор
    Без Ресурси от Русия и Китай, ми е много интересно тия мъпети със Какво ще водят Война де. Оставям, че нямат и Хора за армията, щото са от 32 пол повечето.

    Коментиран от #8

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Крайно малоумно

    39 1 Отговор
    Какви са тези по широки евроатлантически води?кой ги определя?Кой ги признава?
  • 6 Алфа стомана

    29 1 Отговор
    Aaaaaa, за свободата със сертификат, не благодаря! И частната собственост може да е само корпоративна, също не, благодаря! Време е да ви окачим да вятъра да ви клати.
  • 7 Хари

    0 4 Отговор

    До коментар #4 от "Червената шапчица":

    Нещо не схванах

    Коментиран от #17

  • 8 Бърнс

    0 6 Отговор

    До коментар #3 от "ТаУмВзе":

    С ядрено оръжие
  • 9 грух

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "Червената шапчица":

    сигурно имаш някаква съкровена тайна причина да напишеш туй нещо...
  • 10 ШмъркАaн

    23 3 Отговор
    Да си говорят каквото искат западните джендърля ... Русия и Китай ще направят света икономически и геополитически неопознаваем до 10-15 години.
  • 11 Знаещ

    5 22 Отговор
    Тази война бе предизвикана от Русия. Първо нападна Украйна и като видя, че нещата отиват на зле, подтикна Хамас да нападне Израел за да отвлекат обществото внимание и средства от Украйна към Израел.

    Коментиран от #18

  • 12 Мнение

    18 3 Отговор
    Напротив пропадането на ЕС,е в резултат на предизвиканата от него и начало от САЩ, война в Украйна!
  • 13 Артилерист

    22 2 Отговор
    Можете ли да си представите, че бандеровските нацисти в Украйна, които 8 години убиваха и тероризираха жителите на Донбас, а в същото време, че и повече, нацизираха собствения си народ, били ни дарявали със справедливост, свобода и демокрация. Хайде сега криво да седим и право да отсъдим, що за човек е този, който е написал такава безподобна манипулация. Ми той този надмина Гьобелс, а тези които му вярват трябва да са като германците, които се доверяваха на пропагандата му. Приемам правото на западняците да имат своята пропаганда, но все пак трябва да има някаква мярка, някакво елементарно приличие. Пък и примерът на Гьобелс не е положителен, за да се повтаря.

    Коментиран от #14

  • 14 стоян георгиев

    0 4 Отговор

    До коментар #13 от "Артилерист":

    Това и 10009999 да го повториш истина няма да стане.

    Коментиран от #19

  • 15 Старата песен

    13 1 Отговор
    Щеше ли Русия да се превърнев ревизионистки враг в Черно море и в по-широките евроатлантически води, ако липсваха следните условия:
    Непризнаване, че единствена в Европа на Русия е отказана безопасността й.
    1. НАТО се приближава агресивно до Русия последните 30+ години, заплашваики я.
    2. САЩ има 800 бази по света, болшинството са насочени срещу Русия.
    3. На 17 февруари 2022 ( една седмица преди войната) беше подписан договор между Великобритания,Полша и Украйна, защита. Раполагане английски войски в Украйна
    4. На 19 февруари 2022 ( пет дни преди войната) Зеленски заяви, че ще разработва/разполага ядерно оръжие. Това изказване било посрещнато с ръкопляскания.
    5. Минските съглашения не бяха спазени от Украйна. Те забраняваха да се разполагат 150-200 те хиляди украински войски на 70 км. от Русия, готова за нападение на собствени граждани Донецк и Луганск. Според Минските споразумения Украйна трябваше да прговаря за мир с Донецк и Луганск, не с Русия.
    6. Украинската АТО от 2014 стрелаха по собствените си граждани в Източна Украйна, убивайки цивилни, включително 350 деца. Запознай се с Алеята на Ангелите в Донецк.
    7. Виктория Нюланд призна директно, че има разположени биологически оръжия в Украйна
    8. САЩ и Англия насъскваха Украйна срещу руснаците от 30 години.
    9. НАТО отхвърли искането на Русия от 1998 за влизането й в организацията.
  • 16 Рита

    6 1 Отговор
    На Украйна нищо не дължим !Украйна да беше си спазвала минските споразумения и по-малко да беше слушала нашите "партньори ".
  • 17 Червената шапчица

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Хари":

    Хари, нали не се шегуваш... вицът е трепач...
  • 18 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Знаещ":

    НЕзнаещ, дори не си чувал, че войната в US.райна е отговор на УСА-та за провалени им от Путин план за Сирия ‼️
  • 19 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "стоян георгиев":

    Верно ли за ИЗГОРЕНИТЕ ЖИВИ хора в Одеса също е лъжа🤔🤔🤔🤔🤔

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ужас(истински)

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Да, бе":

    Можеше и без "И" в .."обедИняването"..., щеше да е по-вярно...
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Стратег

    3 0 Отговор
    Не е вярно това,че светът е в глобална война! Има две регионални огнища с водене на бойни действия. Това е войната Украйна Русия и другото огнище, войната Израел- ХАМАС с нов от вчера пряк военен конфликт, войната Израел - Иран, която тепърва започва. Това са, засега! По нататък ще видим.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове