Last news in Fakti

15 Април, 2024 12:24 1 650 19

Прокурори, съдии и следователи се обявиха против измененията в Конституцията и в Закона за съдебната власт

  • прокурори-
  • съдии-
  • следователи-
  • промени-
  • конституция-
  • закон за съдебната власт-
  • българия

Промените били вредни за обществото

Прокурори, съдии и следователи се обявиха против измененията в Конституцията и в Закона за съдебната власт - 1
Снимка: БГНЕС

Настоящото събитие е уникално за последните години, пред вас заставаме с лицата си като представители на българските съдии, прокурори, следователи и съдебни служители. Поводът за това е един – нашата искрена загриженост и притеснение за това, на което ставаме свидетели. Ние сме правоприлагащи органи, изпълняваме Конституцията и законите такива каквито са, дори когато знаем, че са непрофесионални и неудачни. Това обаче не отменя нашия професионален и граждански дълг да заявим това, в което вярваме – принципите ни. С измененията в Конституцията бе предприета една вредна за обществото стъпка. Нашата позиция не се е променила – защитавахме я с аргументи. Това заяви на брифинг Владимир Николов, председател на Асоциацията на прокурорите в България.

Според Преслава Петкова, председател на Камарата на следователите в България, трябва да се изчака Конституционният съд да се произнесе и да се забави гласуването на Закона за съдебната власт. „Пороците в основния закон, видими от всички, ще доведе до тяхната отмяна.“

„От години в страната ни текат процеси, целящи да подчинят прокуратурата на политическата власт. Може би защото прокуратурата работи, цифрите го доказват. Упорито и последователно се правят внушения, че прокуратурата е слаба, некадърна, неработеща, корумпирана“, заяви от своя страна говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова.

„Конституционните промени доведоха до това политическата квота в прокурорския съвет да надвишава професионалната така, че на практика политическата да взема решенията, без дебат дори. При обсъждането на проекта на Закона за съдебната власт, гласът на професионалната общност не бе чут, защото такава бе политическата воля. Създаде се проект, който страда от твърде много и твърде тежки недостатъци. Ние обаче гледаме на професията си като призвание, тя не е власт. Тя е отговорност и трябва да остане такава. Ние ще се борим да я защитим от всякакво политическо влияние“, категорична е тя.

„За съжаление, това не беше чуто от законодателя, нашите избраници в обикновеното Народно събрание. В навечерието на Деня на българската Конституция, нашият професионален празник, наш дълг е да кажем, че измененията, касаещи съдебната власт, са противоконституционни, контрапродуктивни и вредни. Налице е опасност от необратимо накърняване на интересите на обществото“, предупреди той.

По думите на Николов пряко е застрашена независимостта на съдебната власт. „Засягат се пряко основни демократични принципи – разделението на властите, ликвидирана бе единната съдебна система. Ние имаме и ще имаме прокуратура, която е пряко контролирано от политическия сегмент на властта. Съдебната власт е юридическа и тя трябва да балансира контрол и отчетност на останалите две власти.“

„Резултатът от всичко това е измяна на идеите, които съдебната реформа въплъщава. Това е изкривяване на всичко това, което искаме, което искат и българските граждани – усъвършенстване на работата на съдебната система. Реформата е на всички, не е само на отделни политически партии и организации. Държим гласът на разума и на професионализма да бъде чут“, подчерта още той.

Николов допълни, че има и втора тенденция в момента – широко рекламирани изменения в Закона за съдебната власт: „Измененията в закона са централната част на реформата, ние от години ги искаме, но не по този начин. Трябва да се изслуша мнението на всички заинтересовани страни, не чрез диктат и неглижиране на това, което професионалистите казват. Обединяваме се около становището, че срокът за обществено обсъждане трябва да бъде удължен и да бъде свършена сериозната работа, която да позволи този законопроект да бъде истински изразител на стремежите на гражданите и съсловията за усъвършенстване на съдебната система.“

Пенка Велинова, член на УС на Българска съдийска асоциация, допълни: „Още в началото, когато се заговори за конституционните промени, не очаквахме да бъдат толкова бързо приети. Не участвахме в комисията в НС, защото не получихме покана. Липсата на мотиви винаги е основание за отмяна на един закон и това е изключително тежък порок на този закон, който бе приет. Особено когато става дума за Конституцията.“

Тя каза още, че са против орязването на правомощията на главния прокурор.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофил

    28 4 Отговор
    Само след пълно разпускане и назначаване на нови млади кадри в МВР, прокуратура и съд
    ще се оправи БГ.
  • 2 А обществото

    14 3 Отговор
    против тях !
  • 3 АГАТа Кристи

    19 4 Отговор
    Паралелната държава брани границите си !!!
  • 4 българка

    19 4 Отговор
    ВИЕ сте причината да НЯМА СПРАВЕДЛИВОСТ!!!
  • 5 Кабамилионеров

    12 4 Отговор
    Браво Баце....браво Шиши....браво ма..фи.я....
  • 6 Адвокат

    15 9 Отговор
    Нищо ново под небето българско. 34 години няма правосъдие, защото съветския модел на Вишински, правосъден министър на Сталин, не разрешава. Няма как да има върховенство на закона, когато правосъдието изцяло се командва от възпитаници на репресивната МВР школа в Симеоново. Те са обучени на видове репресии, за да няма правосъдие. Управлява се със страх и насилие, там правото не присъства.
  • 7 Бай Иван

    14 5 Отговор
    Всички сте за въжето!
  • 8 Адвокат

    15 3 Отговор
    Ако всичко беше наред нямаше да има необходимост от промяна. Последните събития потвърждават, че нищо не е наред.
  • 9 баце

    10 7 Отговор
    Така направиха ППодмяната и новата конституционна съдия Дуловската ПП приеха вредната за обществото стъпка
  • 10 ВСИЧКИ НАДУПАРЕНИ

    13 3 Отговор
    НА АМБРАЗУРАТА. ЩЕ КРАДЕМ ЩЕ СИ ПРАВИМ ЩО ЩЕМ САМО ТУЛУПКО И ШИШКО НИКОГА НЕМА ДА ПРЕДАДЕМ.
    ПОЗОР СТЕ. ЗА ЗАТВОРА СТЕ.
  • 11 ето как работите

    12 2 Отговор
    Усещането е че прокуратурата и полицията работят само по поръчка. Подаваш жалба те почват да разследват теб. Искат те да събереш доказателствата въпреки, че това е тяхна работа. А дори да си събрал ти се отговаря, че няма достатачно събрани доказателства. Или обадете се вие на извършителите и вижте дари са още там и ни се обадете, че ние не можем да им се обадим да ги извикаме. Та така. Българина вече гледа да се оправя сам.
  • 12 Реалист

    12 2 Отговор
    Пълно разпускане на прокурори.
    съдии и следователи.
  • 13 Констатация

    16 2 Отговор
    Конституционния съд е на ниво Десислава Атанасова.
  • 14 Хммм

    9 2 Отговор
    И защо сега протестират, а не когато се правиха промените?
  • 15 бай Иван

    11 2 Отговор
    Когато конституцията се "бара" и гласува от такива светила на юридическата мисъл като Д.Атанасова, Д.Пеевски , Искрен Митев ,Наст.Ананиев, Божанков , Христо Иванов , Атанасов , Киро и Кокорчо ,Лена Бориславова , Мануил Манов , М.Пейчинов и още много много знайни и незнайни хубавци дето няма да стигне мястото за изброяване в НС какъв очаквате точно да е резултата. Е, точно това де , дето го виждаме . Точно това!
  • 16 Хе хе

    7 2 Отговор
    Прокуратурата работи перфектно, но само за кокошкари.
  • 17 Прокуратурата

    3 2 Отговор
    не трябва да е в съдебната система. Това е болшевишка теза. Трябва да си е самостоятелна извън съда, да вкарва обвинителни актове и да пази следствената тайна.

    Коментиран от #19

  • 18 Венценемос

    2 2 Отговор
    Прави са хората, т. нар. "Промяна" са пълни нещастници и объркаха цялата държава!
  • 19 Ройтерс

    3 0 Отговор

    До коментар #17 от "Прокуратурата":

    Да, най-добре да е към изпълнителната власт. И после цървули като тебе ще искат прокурорите да разследват същата изпълнителна власт. А политиците ще кадруват в съдебната система през "политическата," квота във ВСС.
    Аман от глупави тези!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове