Last news in Fakti

15 Април, 2024 15:50 1 443 42

Военният министър: Тази седмица НС ще реши за повишението на заплатите на военнослужещите

  • атанас запрянов-
  • заплати-
  • военни

Тази година бюджетът за отбрана на България е 2,05% от Брутния вътрешен продукт (БВП), а другата година, може би, бюджетът ще достигне до 2,5% от БВП

Военният министър: Тази седмица НС ще реши за повишението на заплатите на военнослужещите - 1
Илюстративна снимка, БГНЕС

Тази седмица много важно решение ще бъде взето от Народното събрание, свързано повишението с около 30% на заплатите на военнослужещите от 1 януари 2025 г. Това коментира служебният министър на отбраната Атанас Запрянов по време на втората конференция за сигурността в Черно море в рамките на Международната Кримска платформа в София.

Тази година бюджетът за отбрана на България е 2,05% от Брутния вътрешен продукт (БВП), а другата година, може би, бюджетът ще достигне до 2,5% от БВП, каза още Запрянов. Един от проектите за модернизация на армията е свързан с два нови многофункционални кораба на Военноморските сили на България. Първият кораб трябва да е готов 2025 г., а другият - до края на 2026 г., обясни служебният министър.

Черно море е море на връзка между Изток и Запад, Азия и Европа и свободното плаване е важно за икономическия растеж. Черно море е част от стратегическите цели на Русия, каза Атанас Запрянов. По думите му Русия доминира много години в Черно море. Относно мините, които биват откривани в Черно море, той посочи, че никой не знае дали са умишлено изпратени или някаква неизправност.

Запрянов отбеляза и създаването на Противоминна военноморска група в Черно море (МСМ Black Sea) между България, Турция и Румъния. Турският парламент е ратифицирал меморандума за създаването на групата. По думите на Запрянов ратифицирането означава, че морската група за борба с мини между България и Румъния има зелена светлина и България може да започне да осъществява практически изпълнението на това споразумение.

Във Втората конференция по сигурността в Черно море тази година участват делегации от 42 държави и 8 международни организации, посочват от Министерството на външните работи.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    16 6 Отговор
    След изборите връщат казармата за мъже от 18 до 60 години.

    Коментиран от #38

  • 2 Българин

    2 10 Отговор
    Бившият френски премиер Манюел Валс не изключи възможността за нанасяне на ядрен удар срещу Иран . В интервю за LCI TV той каза, че Париж трябва да предприеме такава стъпка, преди Техеран да разполага със собствени ядрени оръжия и ако всички дипломатически средства са изчерпани.

    Ако дипломатическите канали спрат да функционират, каза той, трябва да се обмисли идеята, че Франция може да нанесе удар. Бившият премиер подчерта, че Франция трябва да мисли за интересите и опасенията повече от всякога.

    Коментиран от #36

  • 3 муцунка

    5 3 Отговор
    Не ми се ходи в каса арма. Бях там и не ми хареса хич.

    Коментиран от #4

  • 4 Последния Софиянец

    9 7 Отговор

    До коментар #3 от "муцунка":

    За тези които са ходили в казармата ще има опреснителен курс от три месеца.
  • 5 сигнализатор

    12 0 Отговор
    те тоя миловидния, че ви напуска повиквателните, ако няма нужда за новобранци доброволно, ако не както доде за месомелачката, нас дето че ни зачитате ....по пешрите и землянките ще ни гоните , и по сукаците....тоя дърт комунист се сети за нас след 25 г ....ахах да ходи той да му вземат скалпа.....да си прати децата и внуците ....шит право у азов там са най-елитните !!!
  • 6 Даааа

    23 3 Отговор
    Ами оказа се, че за пенсионерите пари няма, но за други обществени прослойки пари има. Сега и на военните и то с 30% че и със задна дата от 01.01.2024г. Браво! В такъв случай, защо актуализацията на пенсиите не е 01.01.2024г, ами я пратили чак на 01.01.2024г? Защо питам АЗ? Не ви ли е срам. Великденски възнагражденя за всичките пенсионери също няма, но за държавната администрация се оказа, че пари за вдигане на заплатите има и то от 01.01.2024г. Прието беше Постановление на МС в което кабинетът в оставка без реформа вдигна заплатите на държавната администрация. Със 200 лева на най ниските нива и със 300 лева от началник отдел и нагоре във всичките 304 администрации. За целта са заделени за разпределение от бюджета 270 милиона лева. Вдигат се рязко и минималните възнаграждения за всички нива в администрацията. За шестте най-ниски нива от 933 то става 1400 лв. - тук попадат стажанти, сътрудници и изпълнители без опит. Минималната заплата за най-високото експертно ниво - съветник в дирекция "Правна" на МС, от 933 лв. става на 2100 лв. Най-ниското минимално възнаграждение за главен секретар на министерство става 2500 лв. При най-ниските изпълнителски нива се вдигат и максималните заплати. Не е ли срамота....а?

    Коментиран от #7

  • 7 Поправка

    12 4 Отговор

    До коментар #6 от "Даааа":

    В такъв случай, защо актуализацията на пенсиите не е 01.01.2024г, ами я пратили чак на 01.07.2024г? Защо питам АЗ? Не ви ли е срам.
  • 8 ГОП

    15 2 Отговор
    На кой ли вече не увеличиха заплатите със задна дата - четери месеца назад. Защо до сега на пенсионерите не правят така - със задна дата и то 4-5 месеца назад да им увеличат с 30% пенсията? Това предизборно за армията която е гола вода. Може пред изборно по същата схема и на МВР и служби и администрация и хоп изборите стават излишни.

    Коментиран от #18

  • 9 Развитие

    17 3 Отговор
    Наско Запряна - Суходолския е московски възпитаник, а сега върл евроатлантик !

    Коментиран от #20

  • 10 Че и

    13 2 Отговор
    си поскрил плешивата глава с 5 - 6 косъма на кръст ! Суетен другаря !
  • 11 Даааа

    15 2 Отговор
    И така, за да бъдем напълно точни, нека видим другото финансово перо за което Асен Василев се погрижил за сметка на пенсионерите. Заделени са допълнително в Бюджета още пари, конкретно за Великденска добавка на заслужили в държавата. И така, както се постъпи при пенсионерите предлагам и за държавната администрация да се приложи този критерий. Предвидени са 360 милиона лева само за Великденска добавка и предлагам същата да се даде само на част от служителите! Само на онези служители, които получават минимална заплата 933 лева. Над 933 лева никаква добавка! Тогава от Бюджета ще бъдат разходвани 100 милиона лева, останалите 200 милиона ще бъдат спестени. Да, ама не нали? Как ги виждате примерно мисирките от БНТ и БНР без Великденска добавка? Ами чиновниците от СЕМ? Ами МО, МВР, НСО, НСлС, СЪД, ПРОКУРАТУРА и т.н? Няма как това да стане, нали? Пусто око лакомо! Или примерно магистратите, които традиционно вземат по няколко хиляди Великденска или Коледна добавка. Ами шефовете по Агенции и Министерства? Там е малък ужас, масово се разпределят пачки Великденски пари. Значи за тях може на калпак, а за пенсионерите не може. Срамно и недостойно. Над половин милиард лева разход от Бюджета предизборно за чиновници и журналя в РБългария. Срамота. А, за пенсионерите пари за добавка няма. Това е положението.
  • 12 така ли

    14 1 Отговор
    Дърт мурук....
  • 13 Професионалист

    5 17 Отговор
    Вярно е,че Министъра на Отбраната мирише на старост,но е прав в едно:не може военнослужещ от натовска армия да взема заплата колкото чистачка в МОЛ,а е на разположение 24ч. на държавата.

    Коментиран от #32

  • 14 ТаУмВзе

    13 4 Отговор
    Военно министърче на Коя армия? Щото краварчето има 2 Окупация бази, известни де.
  • 15 ВОЕНЕН

    13 3 Отговор
    СТИГА ПР€ДИЗБОРНИ ЦИРКОВ€, ПАРИ НЯМА,А ВОЕННИТЕ СА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ15% ОТ ЖАЛКАТА "натов$ка армийка"!
    СПЕШНО АНТИ-КОМУНИ$ТИЧ€$КА РЕВОЛЮЦИЯ, НОВА КОНСТИТУЦ,ИЯ,НОВ НАРОДЕН СЪД, ФАТМАКЪТ рад€в ОСЪДЕН ПРЪВ!
  • 16 Кой , бе ,

    10 3 Отговор
    да ги изработи тези пари , а ?
  • 17 Дън Бай

    11 2 Отговор
    Браво на възпитаниците на ГЩ на СА от Ленинград, сега най-умните и можещи крадци, 10%, минимум! Да живее НАТО и европейските ценности!
  • 18 Пенсионер

    12 3 Отговор

    До коментар #8 от "ГОП":

    Защото сме пенсионери, които никой за нищо не уважава. Актуализацията на пенсиите е пратена на 1.7.2024г., тоест по средата на годината, по една проста причина: 1. Пенсионерите са стари хора с множество болести. 2. Зимните месеци голям брой пенсионери умират. Погребалните агенции и поповете не могат да смогнат от многото починали пенсионери. 3. Пенсиите на починалите не са наследствени, а остават за разпределение на останалите все още живи пенсионери. 4. От тук, тоест от пенсиите на починалите пенсионери плюс парите от пенсионерите с "тавани" се прави така наречената актуализация на пенсиите. 5. Държавата не дава и една стотинка от Бюджета. Пенсионерите живи и умрели сами се самоиздържат. 6. Единствено парите за Великденската добавка е от Бюджета, която за Коледа и сега Великден бяха спестени. Няма добавка за Пенсионерите. Така решиха ГЕРБ, ППДП, ИТН и ДПС. Това е.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Коментар

    10 1 Отговор

    До коментар #9 от "Развитие":

    Този тъпоъгълник с подмазване и ренегатсво стигна до министър. Тежко е на държава с такива "генерали".
  • 21 Народът няма

    9 1 Отговор
    какво да яде. Излизайте от ЕС, НАТО и СЗО. Розов домат 9 лева. Другото е синтетика и гума, която животните не искат да ядат. Прекалихте, да повишавате бюджетни заплати от нашите данъци. Инфлацията стигна от 60% до сто процента. Увеличени безобразно преки и косвени данъци. Спекулата се шири. Апартаменти на 70 години ЕПК един милион лева. Спрете се, народът изнемогва.
  • 22 681

    12 1 Отговор
    След 1990 Година БНА Нямаме
  • 23 Твърдо против! Никаква работа не вършат.

    7 3 Отговор
    Не! Тези ленти и заплатаджии са им много и това което в момента им се дава! Какво правят? Косят трева ли? Не!
  • 24 ХАХАХА

    0 2 Отговор
    Чудя се на бизнесмени. Търсят връзки за мвр. Научете ги на труд при вас, или пеевски е ваш човек, българите са ги проучвали навремето по две години. Все на тях парите им не стигат. Имали деца внуци, а българите нямали. Обърнеъе се към вашите хора от дпс, българите са без връзки. И бъдете по учтиви, оплаква се лекарката отвън, че.. Материала е на пеевски. Нерде плевен ншзо христо ботев нерде деарбекир. Борисов и той би ви съчувствал с банката
  • 25 Смех !

    8 3 Отговор
    Каква армия ? 😂😀😁 Стига сте харчили пари за издръжката на америкнските палячовци.Аз военен не съм виждал или срещал от години !
  • 26 ИДИОТ. ОВЕНЕН

    5 3 Отговор
    АРМИЯ. НА ГОВЕДА
  • 27 Народното събрание,

    2 2 Отговор
    е взело това Решение. А не Атанас Запрянов. Така че като виним някой да е сглобката ДБ, СДС, ПП, ГЕРБ, ДПС и патериците им в НС. Пак да гласуваме за тях.
  • 28 Деций

    7 1 Отговор
    И двойно и тройно да ги вдигнат хора няма да намерите!Никой няма да рискува и да воюва за чужди каузи,или да умира заради една шепа безродници (наведени слуги) готови на всичко за да запазят жалките си задници, включително и да вкарат България във конфликт!Всеки достоен мъж би воювал и умрял в защита на Род и
    Родина,но за Вас никога!Даже Вие ще сте първите които ще "духнат тръбата" ако се стигне до този момент! Предполага ,че сте наясно с това обстоятелство,а то е рожба на вашите дела и отношение!

    Коментиран от #30

  • 29 АПЗ

    1 1 Отговор
    боли ма фара за бълхарите
  • 30 КЕЧ

    0 1 Отговор

    До коментар #28 от "Деций":

    ти ша бъдиш табуретката

    Коментиран от #33

  • 31 Мила картинка

    5 1 Отговор
    Какъв е този министър, да не е набор на Байдън? Каква е тази армия, военните шкембелии, министъра дядо. И само хленчат за пари.
  • 32 В мола има климатик

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Професионалист":

    Чистачката в мола работи, работа върши. А военен работа да свърши видял ли си? Не е социализъм военните да строят и създават бвп.
  • 33 Деций

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "КЕЧ":

    Кой какъв ще бъде ,най малко ти ще кажеш и определяш.Моята е минала вече и не подлежа на запас,но ако е за праведна кауза бих отишъл и бих положил кости с гордост в името на нещо свято!За тези неща човек не е нужно да мисли.Но за предрешени комуняги,в натовски "доспехи" не си мръдвам и пръста.Единствено мога да мръдна показалеца на дясната ръка от първата фаланга,по посока на подобни индивиди!
  • 34 АРЕС Z

    2 0 Отговор
    Тази седмица трябва да се намалят заплатите на тази сбирщина наречена Българска армия,и не толкова на редовните войници ,а на тая сган като тоя от снимката.Имаме повече Генерали и началници от войници.Абсолютни безделници ,некадърници и нац.предатели.

    Коментиран от #37

  • 35 шефа

    3 0 Отговор
    Запрянов,Зъби те зове,бързай че не остана място от нац.предатели и ще те пратят в Украйна да запълниш трапа.
  • 36 Френска му работа!

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    То и Макрон изтърси,че НАТО ще праща войски срещу Русия,в защита на Украйна,ама само пуделите-Литва,Латвия и Естония го подкрепиха...!
    Че и тук ще е същата работа...!
  • 37 Ти остави началниците...!

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "АРЕС Z":

    Ами и колко калинки има в армията,дремещи цял ден по армейските бюра...!
    И ако ги попиташ днес какво са свършили ,освен да изпият 10 кафета,не биха ти отговорили друго...!
  • 38 Да допълня...!

    1 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    А на изборите,ако спечели ,,Възраждане",връщат казармата от 16 до 80 години...!

    Коментиран от #40, #41

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Редно е да спечелят

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "Да допълня...!":

    Възраждане беше единствената Партия, която предложи да се даде Великденска добавка по 100 лева на всички пенсионери. На изборите е редно пренебрегнатите 1 500 000 пенсионери да излезят и да дадат вота си за Партия Възраждане.
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове