Last news in Fakti

17 Април, 2024 09:55 571 18

Евробарометър: 56% от българите са на мнение, че демокрацията в страната не се развива добре

  • евробарометър-
  • ивропейски избори

Едва 40 на сто от хората у нас изразяват интерес към изборите за евродепутати, докато в останалата част от ЕС този дял е 60 на сто

Евробарометър: 56% от българите са на мнение, че демокрацията в страната не се развива добре - 1

Ако изборите за евродепутати бяха следващата седмица, половината българи вероятно биха гласували, показват данните от проучване на Европейския парламент, цитирано от Bulgaria ON AIR.

Такъв отговор дават 71 на сто от останалите граждани на ЕС. Всеки трети българин и 14 на сто от останалите в ЕС не биха гласували за евродепутати, сочат данните от допитването, извършено през февруари.

Най-положително виждат ЕП у нас учениците и студентите (55 на сто), на второ място с 50 на сто са висшистите, а в групата на среднистите това мнение се споделя от около 40 на сто. За 56 на сто от гражданите на ЕС и за 41 на сто от българите би било добре ЕП да има по-важна роля, докато 28 на сто в ЕС и 39 на сто у нас очакват обратното.

Едва 40 на сто от хората у нас изразяват интерес към изборите за евродепутати, докато в останалата част от ЕС този дял е 60 на сто. Най-незаинтересовани са българите на възраст 15-24 години и тези над 55 години. За 32 на сто от българите личното участие в изборите е много важно (53 на сто в ЕС), за 43 на сто има важност (36 на сто в ЕС), а за 23 на сто не е важно (10 на сто в ЕС). За 49 на сто от хората у нас е важно участието в националните избори (69 на сто в ЕС), за 36 на сто това е донякъде важно (25 на сто в ЕС), а за 14 на сто не е толкова важно (5 на сто в ЕС).

Положителна представа за ЕП имат 43 на сто от българите (41 на сто от останалите в ЕС), неутрално мнение изразяват 34 на сто (40 на сто в ЕС), а отрицателна - 20 на сто у нас и 18 на сто в останалите европейски страни. Над половината от българските участници в допитването (55 на сто) и останалите (61 на сто) са оптимисти за ЕС, като 53 на сто у нас не следят европейските въпроси (40 на сто в ЕС).

За 48 на сто от българите и останалите в ЕС гласът им не се чува в Европа. За половината българи и 60 на сто от останалите в ЕС гласът им се чува в собствената им държава. За 47 на сто у нас и за 67 на сто от останалите в ЕС гласът на собствената държава има тежест в ЕС. Половината българи (52 на сто) и 71 на сто от останалите участници в проучването казват, че страната им печели от принадлежността към ЕС, предаде БТА.

Над половината българи (56 на сто) са на мнение, че демокрацията в страната не се развива добре (42 на сто в ЕС), а 42 на сто са доволни (56 на сто в ЕС). Българите и останалите в ЕС споделят сходно виждане за демокрацията в ЕС - 50-52 на сто са удовлетворени, а недоволните са 42-43 на сто.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вече са 60%

    15 0 Отговор
    Е как да се развива демокрацията като почвата е токсична?!

    Коментиран от #16

  • 2 Време е такива по затворите!

    12 0 Отговор
    ДПС и ГЕРБ са заделили доста парички и пак ще купуват, не се притеснявайте!
    Мафията пак ще победи!!!

    Коментиран от #14

  • 3 Путинофил

    2 11 Отговор
    Тука е Путинландия.
  • 4 ТаУмВзе

    8 0 Отговор
    Кога ще стоплят, че демокрацийка е имало само в Атинския полис? Власт на въоръжените мъже със Право на Глас! ХАХАХХХА
  • 5 останалите

    10 0 Отговор
    44% от хората, просто не са ги питали ...
  • 6 Перо

    8 1 Отговор
    Хората не искат да гласуват, поради сбърканата политическа система и криво разбраната демокрация! Едни и същи неграмотни депутати забъркват кашата и после същите ще ни оправят и променят и отново са в листите за които няма кадрови изисквания и конкурси! На всичко отгоре, всички власти са разделени и политически разпределени на политически квоти и който управник има мнозинство, автоматично става цар и господар на зависимите власти! Има депутати с мозък на пиле, които смениха няколко партии и са в НС от 1991-92 г. и изкараха 2 пенсии. И те ще ни променят!!! И има учудване, защо хората не гласуват!

    Коментиран от #10

  • 7 пак стъкмистика

    3 0 Отговор
    не е вярно лъжете не са 56 а 96 % !!!
  • 8 тоталитарен сегашен наложен живот

    2 0 Отговор
    Режима на демокрация мачка яко.
  • 9 Българина

    5 0 Отговор
    Костов опрочи всичко . В този момент държавата е собственост на един човек Д.П със съдействието на ББ . Всичко останало е много под нивото на крепостни селяни . Изобщо не може да се говори за демокрация , избори , някакво развитие на държавност и нт ...
  • 10 не е вярно перко

    2 2 Отговор

    До коментар #6 от "Перо":

    хората не гласуват защото са глупави и не огат да разберат че НЕ гласуването води донтози начин на живот благодарение на “умните” негласуващи мафията си дерибейства но уви да х@у да им го набиеш но акъл нестава!!!

    Коментиран от #13

  • 11 Кой какво

    7 0 Отговор
    Държава на мутрите, тиквата,шиши и Доган... спасение няма...
  • 12 минзухар

    6 0 Отговор
    Робите навремето са имали повече права от всеки от нас . Навремето господаря е подсигурявал храна , жилище , мед.грижи за робите и това е минимума за да могат да работят . В сегашно време всеки си мисли за изхранването , жилищата са с огромни цени и скъпи ипотеки , а колкото до медицината , всички знаем . Така че тази система наречена демократична е едно голямо , но за сметка на това тържествено НИЩО !
  • 13 провинциалист

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "не е вярно перко":

    Мда. Юнаци като тебе не се колебаят за коя точно глава на ламята да гласуват.
  • 14 тц тц

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Време е такива по затворите!":

    Вече никой не дава пари за избори - едните ползват флашки, другите мъртви души, не случайно според ЦИК имаме 6 400 000 с право на глас при общо население на България 6 250 000 /1 200 000 непълнолетни/.
  • 15 Не са само толкова!

    4 0 Отговор
    Вече са над 96%! Демокрацията се превърна в мръсна дума!
    Ама има ли още банани в Лидъла? Има, ама са вече по 50 лева килото!
    Да им приседне!
  • 16 мммда

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Вече са 60%":

    То в момента едва ли има страна в Европа с положително отношение спрямо сегашната тоталитарна-демокрация, кудето нямаш право на нищо освен на труд и да си плащаш сметките(визирам всички западни страни)
  • 17 ....

    1 1 Отговор
    не се развива добре, защото в България има голям брой путинофили😅😅😅
  • 18 Екстра е всичко

    2 0 Отговор
    То имало и държава а и била демокрация а а а
    я
    я къде ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове