Last news in Fakti

17 Април, 2024 14:52 922 29

Индекс на авторитарния популизъм: Под 20% от хората в България подкрепят популистки партии

  • индекс на авторитарния популизъм-
  • партии-
  • правителства

Към март 2024 г. популистки и/или авторитарни партии участват в осем правителства в Европа: Унгария, Италия, Испания, Словакия, Словения, Финландия, Швейцария и Румъния

Индекс на авторитарния популизъм: Под 20% от хората в България подкрепят популистки партии - 1

Подкрепата за популистки партии в България през 2023 година е била под 20 %, сочи Индексът на авторитарния популизъм. Резултатите от проучването, което обхваща 31 държави и всички избори, провеждани в тях от 1945 г. до 2023 г. беше разпространено от Института за пазарна икономика (ИПИ), съобщи БТА.

Индексът на авторитарния популизъм е бил публикуван за първи път през 2016 г., а следващите му издания са били през 2017 и 2019 г.

Подкрепата за авторитарните партии в Европа е 26,9% през 2023 г., сочат изводите от проучването. Въпреки че това представлява исторически най-високото ниво на подкрепа за тях, 2023 г. е пета поредна година без допълнителен ръст.

Петте държави в Европа с най-висока подкрепа за популистки и/или авторитарни партии са Унгария – с 60 %, Италия – с над 50 на сто, Франция – малко под 50 %, Гърция и Полша с близо 45 на сто.

Петте държави на дъното по подкрепа за такива партии са Хърватия – с около 14 %, Люксембург – около 13 на сто, Португалия – с близо 12 %, Обединеното кралство – под 4 на сто и Малта – под 2 %.

България е на девето място сред държавите в ЕС със сравнително ниска подкрепа за подобен тип партии, сочи проучването - под 20 на сто.

Изчисленият според методологията на индекса общ дял на гласовете за авторитарни и популистки партии в страната обаче бележи значителен ръст през последното десетилетие, като в средата на миналото десетилетие достига почти 1/5 от всички гласове на парламентарни избори. През последните години възходът на Възраждане носи поредно увеличение, като според последното издание делът на популизма в страната достига 17% през 2023 г.

Електоралната подкрепа за национално- консервативни партии остава много висока, като се увеличава непрекъснато от 1990 г. насам. Средната подкрепа в момента е 13,9%, което е малко под 14,1%, регистрирани през 2022 г.

Докато подкрепата за десния авторитаризъм/популизъм продължава да нараства, през последните години се наблюдава постоянен спад на подкрепата за радикалната левица. Тези партии вероятно не са успели да запазят инерцията, която набраха след финансовата криза от 2008 г., е един от изводите на проучването.

През 2023 г. електоралната подкрепа за либералните партии достига исторически връх, с 12,3 %. Ръстът на подкрепата за тях е постоянен от 2010 г. насам.

Към март 2024 г. популистки и/или авторитарни партии участват в осем правителства в Европа: Унгария, Италия, Испания, Словакия, Словения, Финландия, Швейцария и Румъния. Това е най-ниското ниво на участие в правителства от 2014 г. насам, като през 2019 г. подобни формации са участвали в кабинети в 15 държави.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    20 13 Отговор
    Всички партии са ОПГ та и трябва да се забранят.
  • 2 честен ционист

    18 22 Отговор
    25 год Ганчо гласува за най-големия популист в историята на България. Каквото ви е обещал, все Пунтамара ви е дал.

    Коментиран от #5

  • 3 БЪЛГАРИН🇧🇬

    32 3 Отговор
    ИЗВИНЕТЕ, и кой реши, КОИ ПАРТИИ СА ПОПУЛИСТКИ ?!

    Коментиран от #19, #28

  • 4 ТаУмВзе

    13 3 Отговор
    За чии са ни партийки е въпросът! Напрао колонията да си я врътка краварчето Официално, ще излезе много по евтино. Хахаххах
  • 5 Ти не гледай какво е обещал

    10 0 Отговор

    До коментар #2 от "честен ционист":

    Мисли върху това което аз съм ти обещал. Там е истината.
  • 6 Никой

    8 6 Отговор
    Гласувай за ГЕРБ - ДПС. Оставете ни ние да мислим вместо вас. 12 прекрасни години изживяхме заедно щастливо, поне някои от нас. Под бащинския поглед на Доган и Борисов ще работим заедно за България . За вас,че имате работа , за нас парите. Купуването и продаването на гласове е престъпление. " Който има пари той поръчва музиката ".
  • 7 Гай Турий

    17 2 Отговор
    Какви са тия витиевати определения "авторитарен популизъм" ?! Че коя партизан-политическа група не е популистка?! А авторитарна и вредна за страната ни са ОПГ ГЕРБ, защото тя е авторитарна престъпна шайка. Имат си шеф гуру мафиот, капо ди тути... Тези последни десетилетия, не зная откога точно да ги броя след 1990 г. са най-мрачните и провалени години за страната ни, когато тя беше ликвидирана като държава и смачкана в мижава колония на жидоянките. За това спомогнаха компрометираните агенти на ЦРУ и МИ-6, назначени за шефове на техните ОПГ партизански отряди.
  • 8 Сандо

    14 0 Отговор
    Започна якото манипулиране на стадото.Няма как,избори не се печелят само с фалшификации.

    Коментиран от #11

  • 9 Дедо

    10 0 Отговор
    Идват избори и „принцовете на Макиавели“, т.е. професионалните политиците, пак ще просят някаква легитимност, за да легализират съществуването си. Затова, сега е моментът да си дадем сметка, че народ, който не пише със своите букви, не говори на своя език, не изразява своята мисъл със слово и дело, този народ не живее своя живот и заслужава да бъде излаган, управляван, употребяван от „простото“, „ниското“, „дебелото“, „красивото“, „плешивото“ или другото, назначено от „УЧР“-то.

    Коментиран от #18

  • 10 еврофанатик

    9 0 Отговор
    аахахахх, обработката не е спирала особенно преди избори. Ма то пОпОлизма е едно такова субективно, па зависи и от отправната и гледната точка......

    Коментиран от #21

  • 11 тато

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Сандо":

    вече ти требе само флашка и си 6 точки ;)
  • 12 Милен

    11 0 Отговор
    Смех в залата, у нас за популисти гласуват около 90% от избирателите. Популистите от ГЕРБ обещават европейско развитие а ни докараха корупция и мизерия, популистите от ппдб ни обещаваха смяна на модела и реформи а единственото което направиха беше да изперат шиши и баце, популистите от БСП ни обещават социална политика а всички са олигарси незачитащи правата на работниците.
  • 13 Сталин

    13 3 Отговор
    Под популизъм разбирайте,нормалност и против ционистките криминални нацита
  • 14 Сталин

    5 1 Отговор
    Демокрацията е единствено за бананови републики от колониален тип ,класически пример е България.Ако Сащ признаят една държава за демокрация ,това е парола и означава че тази държава е под тотален политически контрол на Сащ,същото е признаването на една държава за пазарна икономика,това е парола че икономиката на държавата принадлежи на западните мародери и е под техен контрол.
    Сериозните държави , имат несменяем пожизнен лидер който познава и решава проблемите в дългосрочен план,защото това е дълъг процес ,такива държави са Русия, Турция,Беларус,Сирия ,Иран,Северна Корея,Венецуела.На всеки 4 години Сащ сменят агентурата си от политически про ститутки чрез изборен процес и ако някой национално отговорен лидер не работи за интереса на Сащ бива сменян чрез платени протестери и цветни революции,пример са правителствата на Петър Младенов,Жан Виденов и Орешарски и някои политически лидери като Волен Сидеров биват тормозени.САЩ обикновено подбират агентурата си от доказано пропаднали компрометирани типове и нищожества ,като Тулупа и Киртака които разиграват театър за пред простолюдието,а зомбираните български овце от българските медии на ЦРУ изпадат в екстаз от тези "лидери"/ нищожества.Единствената бюлетина на българина за по добър живот е куршума за агентурата на тези западни мародери,но тъй като българина е същия мишок като "лидерите" си това едва ли ще се случи,така че надежда всякаква вие оставете и продължавайте да блеете на празна демократична поляна
  • 15 Факти

    5 0 Отговор
    Защо ги наричате популистки ?
  • 16 Сталин

    5 0 Отговор
    Демократия,ето строй при котором кучк@ мерзавцев управляет толпой идиотов
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Сталин

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "Дедо":

    Нашите келемета политици Тикви и Прасета са много далече от Принца на Макиавели
  • 19 Дфииция -

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "БЪЛГАРИН🇧🇬":

    "Всяка партия, която не от "нашите", е популистка. А "нашите" са от посолството на САЩ.
  • 20 Кой какво

    5 0 Отговор
    Ами ГЕРБ и ДПС не са ли популистки партии,сложи възраждане,итн, БСП и ще се окаже че в България 95 процента подкрепят популистите
  • 21 Един пример -

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "еврофанатик":

    в една самореклама на БНТ /!/ СЕ КАЗВА, ЧЕ КАКТО "ЛЪЖЛИВАТА ИНФОРМАЦИЯ", ТАКА И "ИЗЛИШНАТА ИНФОРМАЦИЯ"/!!!/ са еднакво лоши и вредни. Подтекстът - "Слушайте и вярвайте САМО НА ТОВА, КОЕТО НИЕ ВИ КАЗВАМЕ" Да ви напомня това за "1984"? Та такива ми ти работи . ТЕ и казват и ще ви казват за кого да гласувате. А вие ? Впрочем - снощи гледам и слушам как Б.Б. се заканва на Главчев /независимият служебен мин.-председател/ какво ще му се случи, ако не изпълни "предложението Му. Главчев НЕЗАБАВНО изпълни искането и уволни станалия неудобен министър. Днес същият Б.Б. твърди, че не се е намесвал в работата на служебния кабинет. Хайде сега интерполирайте този факт в контекста на саморекламата на БНТ.
  • 22 как пък не разбрахте

    5 0 Отговор
    "Популистки" с мисъла на това изследване са тия, които не подкрепят ЛГБТ, Зелената идея, Миграните, Войнстващия феминизъм. Например - Алтернатива за Германия, Орбан, Салвини, Мари Льо Пен и т.н. Потърсете няакъде, където се говори за тях да не върви "популистки крайно десни". Къде сте тръгнали с ГЕРБ, ППДБ и ДПС - у нас такива са ВМРО и може би Възраждане и БСП
  • 23 30 сребърника

    1 1 Отговор
    Дъртия, значи са умни, а не юди като тебе!
  • 24 Иванов

    4 0 Отговор
    А хората как разбират кои са популисти?
  • 25 Калин Орела

    5 1 Отговор
    Само ВЪЗРАЖДАНЕ казват истината. Партията на Тиквата крадат каъо луди, партията на Прасчо замазва след тях, ППто са банда международни измамници( доказана измама за $5 милиона във Ню Йорк), БСПто са диктатори (Нинова). ДБ и СДС практически не съществуват. Изглежда няма много избор.
  • 26 Иван

    1 0 Отговор
    Много прост народ има, чак да не повярваш
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Иван

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "БЪЛГАРИН🇧🇬":

    Акъла българино, акъла, ама за тоя който го има.
  • 29 Гост

    1 0 Отговор
    Ами, махнете 90% от партиите и ще се оправи работата. За какво имаме стотина партии и коалиции, като сме едва 6 млн нация? Американците как могат само с две партии, а са 330 млн народ? Само че там трябва да се управлява в интерес на народа, а тук трябва народа да се разделя и владее. Колкото на по-дребни парченца, толкова по-добре.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове