Last news in Fakti

20 Април, 2024 13:43 1 062 14

АПИ: До 30 април превозвачите могат да подават заявленията за държавна помощ

  • апи-
  • превозвачи-
  • държавна помощ-
  • българия

Постановлението на Министерския съвет предвижда помощта да се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства в размер до 4 млн. лв. за транспортни предприятия

АПИ: До 30 април превозвачите могат да подават заявленията за държавна помощ  - 1
Снимка: БГНЕС

До 30 април превозвачите могат да подават заявленията за изплащане на държавната помощ в подкрепа на разходите за стабилизиране на транспортния отрасъл, съобщиха от Агенция „пътна инфраструктура“ (АПИ). Документите могат да се внасят в деловодството на агенцията в София, в офисите на областните пътни управления, Националното тол управление, както и електронно чрез системата за сигурно електронно връчване и на [email protected] и [email protected].

Пълният комплект от документи – заявление и декларации с приложенията към тях, които транспортните фирми трябва да попълнят и подават като придружаващи документи, са публикувани на интернет страниците на Агенция „Пътна инфраструктура“ и на Националното тол управление (НТУ). На интернет страницата са публикувани изменения в документите. С промяната се улеснява попълването на приложенията от превозвачите и административното им обработване от експертите на АПИ и НТУ.

Целта е с предоставената държавна помощ да се подпомогне транспортният бранш, който търпи значителни щети от 2020 г. година досега от пандемията от COVID-19, войната в Украйна, глобалните промени в търговските пътища и логистичните вериги, значителното увеличение на цените на горивата и необходимостта от преориентиране на транспортните маршрути, което води до повишени оперативни разходи за фирмите.

По данни от Националния статистически институт в периода след началото на войната оперативните разходи в сектора са се увеличили значително, което оказва натиск върху финансовото състояние на товарните компании, като застрашава тяхната способност да предлагат конкурентни цени и да поддържат оперативна ефективност.

На 23 февруари т. г. Министерският съвет реши транспортните предприятия да бъдат подпомогнати с до 50 млн. лв. държавна помощ по мярката „Помощ в подкрепа на разходи за стабилизиране на транспортния отрасъл в Република България“. За предоставянето на помощта има положително становище от Европейската комисия за съвместимост с правилата в областта на държавните помощи и това дава възможност да се пристъпи към изплащането ѝ. Определеният срок за предоставянето на помощта е до 30 юни 2024 г.

Постановлението на Министерския съвет предвижда помощта да се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства в размер до 4 млн. лв. за транспортни предприятия, които притежават лиценз за превоз на товари. Размерът ѝ ще се определя на базата на пропорционално разпределение, като за база се използват платените през 2023 г. тол такси от автомобилите над 3,5 тона, чийто размер е индикатор за обема на извършените превози и ще служи за основа за определяне на размера на държавната помощ.

Поради сериозния интерес към процедурата срокът за подаване на заявленията за изплащане на държавна помощ в подкрепа на разходите за стабилизиране на транспортния отрасъл беше удължен на 12 април с 10 работи дни.

От помощта няма да могат да се възползват дружества, принадлежащи или придобити от по-голяма бизнес група, освен когато може да се докаже, че затрудненията на дружеството не са резултат от произволно разпределение на разходите в рамките на групата и че затрудненията са твърде сериозни, за да могат да бъдат преодолени от самата група. Не се допуска подпомагане на предприятия, на които са наложени санкции, приети от ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Помощта не е държавна

    3 1 Отговор
    а от теб, от нас и е раздадена от някакви си никаквици държавни чантаджии
  • 2 Що стана бе

    5 0 Отговор
    Еееееегати и капитализма.
  • 3 Местния Козар

    5 0 Отговор
    Те са милионери всичките, помощи искали......а за пенсионерите няма.......
  • 4 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    4 0 Отговор
    С нашите пари помощ за да си купят още бугатита и ферарита.....
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ИМА ЕДИН ОТ РОСЕНЕЦ СЪС ДВЕСТА

    2 0 Отговор
    Транспортни фирми по 4 милиона.......
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове