Last news in Fakti

21 Април, 2024 16:39 2 066 55

Историк разкри: И в Османската империя българите сме били антиваксъри

  • османска империя-
  • медицина-
  • ваксини-
  • антиваксъри-
  • здраве-
  • българия

При посещение в Търново султанът плаща по няколко сребърника на всяко българче, за да се ваксинира

Историк разкри: И в Османската империя българите сме били антиваксъри - 1
Снимка: БГНЕС

"Османската империя се е справяла с епидемиите, както и съвременната българска медицина – с помощта на изолация и ваксинация. Султанът, също както българските власти, е плащал, за да бъде ваксинирано българското население.”

Това коментира пред БГНЕС доц. Християн Атанасов, главен архивист на отдел „Ориенталски сбирки“ към Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“.

Той посочи, че българските лекари в османската армия са едни от най-активните участници в борбите за църковна и национална независимост.

От съвременна гледна точка е много трудно да се съди за нивото на медицината в Османската империя, и то за толкова дълъг период от време, обхващащ няколко века. В началния период на своето владичество на Балканите тя успява да изгради лечебници и институции, които се грижат за физическото и психическото състояние на поданиците на империята. Това става най-вече чрез прочутата система на вакъфите – добре позната благотворителна система в ислямския свят”, посочва доц. Атанасов.

„Османците създават добре образовано за времето си съсловие от учени, които се интересуват от медицина и съответно от тялото на човека, как то трябва да бъде лекувано, на какви болести е подложено и как да се предпазим от тях“, разказа още той.

„С течение на времето обаче се наблюдава едно изоставане от западноевропейския свят, включително и в сферата на медицината. Въпреки това османците изграждат, ако не модерна, то поне в някаква степен работеща медицинска система“, заяви ученият.

През ХIХ успоредно с българското Възраждане, Османската империя започва да се модернизира по западен образец. Този период остава известен в историята като Танзимат. Реформите протичат преди всичко в сферата на държавното управление и армията, като засягат много силно военното здравеопазване. През този период започва да се създава болнична система по западноевропейски образец и в нея много активно участие вземат българите.

„В Истанбул се открива медицинско училище“, обяснява доц. Атанасов и добавя, че редица българи по онова време го завършват и стават лекари в османските болници.

„Те са част от османската военна администрация, тъй като голяма част са били инкорпорирани в османската армия. Формиран е един много образован за времето си елит, който е малко известен за широката българска публика“, посочва историкът.

„Този елит изиграва една много важна роля в българското национално-освободително движение. Голямата част от тях са възпитаници на османските училища, работят като лекари в османската армия и стават и членове на революционните комитети“, разказва още доц. Атанасов.

„През средните векове също е имало пандемии от много опасни болести, като холера и чума, например, които отнемат хиляди човешки животи. Те не подминават и Османската империя. И тя се е борила с тях по същия начин, както ние се справяхме доскоро с COVID-19 - чрез изолация и чрез ваксинация”, разказва историкът.

„Няма по доказан начин за борба с пандемиите от изолацията. По същия начин са постъпвали османците, когато се налага да изолират даден регион или конкретно място от останалата част на империята. Можеш да се придвижваш от едно място на друго само с документ, както беше в България по време на COVID-19. Това е единствено доказаният работещ начин“, заявява доцентът.

Интересни са и инициативите на Високата порта за ваксинации, например от шарка.

„И тогава, както и сега, всички ваксини са били посрещани с огромно недоверие. Антиваксъри има и в Османската империя. Властите са плащали, за да бъдат ваксинирани българчета. Например, при едно от своите посещение в Търново султанът плаща по няколко сребърника на всяко българче, за да отиде да се ваксинира“, разказва историкът.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 12340

    16 1 Отговор
    Не е смешно!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 справедливост

    32 4 Отговор
    Искам да имам машина на времето, за да ви заточа в онези времена!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Червената шапчица

    9 15 Отговор
    Нe прочетох материала, но много ми хареса. Бездарието на Иво Сиромахов е покъртително и заразително. Концерта на Софка Маринова се отлага. Впрочем, тези от Възраждане, и тогава са мътили водата. Доц. Християн Атанасов, главен архивист, с колко бустера е...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Няма спор

    26 6 Отговор
    Медицината в Европа идва от изток, както и всички достижения на цивилизацията
  • 13 Гост

    22 46 Отговор
    Още една статия доказваща, че в Османската империя не е било това, което се насажда умишлено в Историята ни!
    Ако е било"робство" за над 5 века е нямало да остане и един християнин!
  • 14 Гост

    16 4 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Виж дали има на близо психиатър?!
  • 15 И къде пише, че сме били антиваксъри

    17 6 Отговор
    При споменатото посещение хиляди българчета се ваксинират. Как мислите, че за 5века от половин милион сме станали цели 4милиона?
  • 16 Вижда се

    14 9 Отговор
    от край време сме си били рендета !

    Коментиран от #19

  • 17 Сталин

    31 2 Отговор
    В хода на Съвета по Евгенетика в рамките на СЗО през 2009 година Хенри Кисинджър каза:
    "Когато стадото приеме ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА и ПРИНУДИТЕЛНА ВАКСИНАЦИЯ, ИГРАТА Ще Бъде ЗАВЪРШЕНА! Те ще приемат ВСИЧКО -Насилствено Донорство на Кръв или Донорство на Органи- и това всичко за "ВСЕОБЩОТО БЛАГО".Ние можем Генетически да Модифициране ДЕЦАТА И ДА ГИ СТЕРИЛИЗИРАМЕ-- за "ВСЕОБЩОТО БЛАГО".Контролирайте ума на овцете! И Вие ще може да Управлявате Стадото!Производителите на Ваксини ще Заработят Милиарди,и Много от Вас ,присъстващи днес в тази зала ще бъдете Инвеститори! ТОВА ЩЕ БЪДЕ ПЕЧЕЛИВШ ХОД! Ние ще разредим Стадото -А ТЕ ЩЕ НИ ПЛАТЯТ ЗА УСЛУГАТА ПО ТЯХНОТО УНИЩОЖИНИЕ."

    Коментиран от #22

  • 18 Сталин

    19 5 Отговор
    Още тогава нашите предци са знаели че всички ваксини са отровни
  • 19 Сега

    16 0 Отговор

    До коментар #16 от "Вижда се":

    Урсуса иска да ни ваксинира !
  • 20 Е стига

    14 4 Отговор

    До коментар #11 от "Българин":

    Почнаха глупостите.Ваксините са инжекционни ,не ректални.

    Коментиран от #23

  • 21 Дааа

    17 4 Отговор
    То се вижда докъде сме го докарали: турците 80 милиона, ние 5. Мъдреци кат Мунча...
  • 22 хммм

    2 2 Отговор

    До коментар #17 от "Сталин":

    За него играта приключи.

    Коментиран от #27

  • 23 редник

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Е стига":

    Е-е, колегата е споделил бляновете си... 😁
  • 24 5века задължителна ваксинация

    16 0 Отговор
    И накрая априлското антиваксърско въстание
  • 25 Исторически парк

    26 4 Отговор
    Никога не сме били! Антиваксъри станахме когато ни пуснаха еврейската отрова!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Сталин

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "хммм":

    Играта приключи за теб ,върви да си избереш ковчег
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Иван

    6 6 Отговор
    Нещо не е както трябва пропагандата на Османската империя, тези едва сега - след 2020 година - "излъчиха" космонавт, Турция нямат работеща АЕЦ, въобще - какво ни бутат в Османизма - примерно - имаме наука, култура, медицина, изкуство, строители, работници, даже - камериерки в хотел, които са на светлинни години от нещата и - впрочем - трябва да се погледнем като хора - клали сме се взаимно - българите също имаме военни и всякакви там - престъпления.

    Повод за гордост ще е - да ме разсмее Хитър Петър и - след това да чуя Настрадин Ходжа - какво ще каже - пък ако Настрадин Ходжа каже по-смешно - той ще е "герой" на деня.

    Нямаме омраза към народите, така се е случило, история - нали сме вече модерни.

    Коментиран от #35

  • 30 Их хабе айне пуловъ

    1 1 Отговор
    Их хабе айн Ауто
  • 31 Продажника лъже !

    11 3 Отговор
    Тоя философ да изброи няколко болници от османско време,и кога е създадена и наложена първата ваксина в България.
  • 32 0101

    2 6 Отговор
    1916 година когато Русия напада да България в опит да я окупира и граби,и генералите Колев и катранджиев ,с двойно по малка армия,правят на кайма руските терористи,пак антиваксъри ли бяхме
  • 33 Зелен Демократ

    11 0 Отговор
    Само да допълня за опърничавите, спрете се, в момента се подготвя универсална "ваксина" на РНК основа, която ще се слага 2-4 годишно, след няколко дози няма да оцелявате без нея, но пък докато сте коректни към Нас ще я получавате редовно, а за най-успешните в послушанието, които с малко късмет след като се пенсионират след 75 ще има великденски и коледни добавки!
  • 34 Някой

    9 0 Отговор
    Ако не даваха пари за да се работи, никой нямаше да ходи на работа. То, ако е за хубаво няма да ти плащат, за да го правиш.

    Не съм чул някой да иска да му дават пари за да яде. Но с тези "модерни" нови "бубулечки" за храна. Очаквам скоро да почнат да плащат на хората, които се съгласят да се хранят с продуктите на стартъпа "Насекомо БГ" от село Лозен.
  • 35 Не, не е точно така

    8 1 Отговор

    До коментар #29 от "Иван":

    Пропагандата не е за Османската империя, а за ваксините, обърни внимание на новините и внимателно насочвай вниманието си към тях!!!!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Умник

    4 5 Отговор
    Едно не ми е ясно - от къде са взели ваксини в Османската империя. Пфаизер ли им ги произведоха и РНК ваксини ли са били. Учен ама прост. Ваксини в средновековието!!!!!! тоя изби рибата. Айфони имали ли са в Османската империя?

    Коментиран от #39, #41, #45

  • 39 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #38 от "Умник":

    Ами прочети малко, не е вредно!
    Виж, кой е Ибн Сина,например?!

    Коментиран от #42

  • 40 Гост

    2 5 Отговор

    До коментар #26 от "Дори и западната преса тогава":

    МИТЪТ батак, една художествена ИЗМИСЛИЦА!
  • 41 Сталин

    6 1 Отговор

    До коментар #38 от "Умник":

    Абе стадото е безмозъчно ,така навремето от СNN обясняваха как са намерили паспортите на терористите на върха на отломките на сградите когато беше 9/11
  • 42 Умник

    1 2 Отговор

    До коментар #39 от "Гост":

    Не подкрепяй поредната идиотия на пропагандата. Ако ти кажат, че в османската империя е имало АЕЦ и това ли ще подкрепяш? Аре да не ни вземате за идиоти.

    Коментиран от #44

  • 43 Продажника лъже !

    0 2 Отговор
    Авицена -Става прочут със страстта си към виното и жените.
  • 44 Град Симитли

    1 2 Отговор

    До коментар #42 от "Умник":

    Остави го, той е Тюпак Трол, занаята му е такъв!

    Коментиран от #53

  • 45 Имали са ама ти от къде да знаеш

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "Умник":

    То трябва и да се чете, само с плюскане и люскане с пърцуца не става

    Коментиран от #46

  • 46 Продажника лъже !

    0 1 Отговор

    До коментар #45 от "Имали са ама ти от къде да знаеш":

    Ами и ти трябва да почетеш повечко.....

    Коментиран от #47

  • 47 А ти

    1 0 Отговор

    До коментар #46 от "Продажника лъже !":

    Да пиеш по-малко ....🤣

    Коментиран от #48

  • 48 Продажника лъже !

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "А ти":

    В пиенето имам 7 разряд.Хи-Хи...
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Българи в Османската империя

    2 0 Отговор
    Националност...османлия
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Сивата котка

    3 0 Отговор
    И една Урсула придружавала султана...
  • 53 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #44 от "Град Симитли":

    Ами като вярваш сляпо е така, казвам го за ТЕБ!
    Знам, че българската гордост се крепи именно на ИЗМИСЛИЦАТА "робство", но ФАКТИТЕ говорят друго!
    Рано или късно МИТЪТ"робство" ще изчезне!
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове