Last news in Fakti

2 Май, 2014 09:44 650 0

Замразяват цените на лекарствата без рецепта

  • замразяват-
  • лекарствата-
  • рецепта

Преглед на печата

Замразяват цените на лекарствата без рецепта пак, информира "Труд"

Пак "замразиха" цените на лекарствата без рецепта. Забраната за скок на цените над определен таван изтече на 30 април т.г., но ден по-рано здравното министерство е подготвило необходимата поправка, за да остане ограничението. Министър д-р Таня Андреева я е парафирала и веднага след празниците ще бъде гласувана от Министерският съвет - още на първото заседание. Новото "замразяване" ще важи до края на годината и поскъпване ще бъде възможно само с процента на инфлацията. Забраната ще засегне над 2300 медикамента като витамини, аналгетици, препарати срещу простуда, болка, неразположения. През 2012 г. за лекарства без рецепта българите са платили 341 млн. лв., ръстът през миналата година е около 6%, но той се дължи на замяна на по-стари препарати с ново поколение, на изтегляне на продукти от нашия пазар и навлизането на други - с една идея по-скъпи, показва анализът на IMS Health (компанията, анализираща фармацевтичния пазар).

Работниците да искат фалит за неплатени заплати, пише "24 часа"

Промяна в Търговския закон, която да позволи на работниците да искат фалит на работодателя при неизплатени заплати, предлага КНСБ. Така работниците ще могат да ускорят фалита на некоректните работодатели, за да си получат след това парите. Проектът за промени е част от пакет законодателни предложения, свързани с работните заплати, които воденият от Пламен Димитров синдикат ще внесе в тристранката след празниците. При фалит вземанията на работниците да са по-важни от плащанията на фирмата по кредити и от данъчните задължения към държавата, предвижда друга промяна в Търговския закон. В момента неизплатените заплати са чак на четвърто място по важност при фалит. КНСБ предлага и гарантиране на плащанията на заплати дори и при производство по несъстоятелност. Сега са гарантирани само плащанията на данъци. До една година затвор и глоби от 1000 до 3000 лв. за шефове и счетоводители на фирми, които не изплатят заплатите на работниците на уговорената в договора дата, предвижда пък промяна в Наказателния кодекс, предложена пак от КНСБ.

5 бона глоба за декларация без подпис, предупреждава "Монитор"

До 5 бона глоба грози всеки, който е подал данъчната си декларация, без да я подпише. През последните дни на кампанията на НАП по събиране на документите от гражданите, е станало ясно, че стотици декларации са изпратени без подпис до тях. Без параф обаче документът се счита за неподаден и на лицето се налага санкция от 500 до 5000 лева, обясниха данъчни пред „Монитор”. „Лицето, подало така декларация, реално не носи отговорност за вписаните в нея данни и ако те се окажат грешни, няма как да понесе отговорност за тях”, разказаха служителите на приходната агенция. Голяма част от хората дават на други лица да попълнят декларацията за пред данъчните и след това обясняват, че не знаят какво пише в тях. Преди време е имало случаи, в които лица или фирми оспорват наложени им санкции заради декларации, на които не са се подписали, но са сгрешили данните в тях. Заради липсата на парафи съдът е уважил част от исковете им.

Отлагат линейките по бензиностанциите, съобщава "Новинар"

Линейките няма да дежурят по бензиностанциите от 1 май, както планираше Столичната община. Идеята се отлага за момента заради липсата на правна рамка, която да позволи на медиците от общинските болници да се присъединят към спешните екипи. „Московска” 33 възнамеряваше да подсигури между 25 и 30 спешни екипа в празничните дни. Все пак планът ще бъде осъществен през следващите седмици. Идеята бе лансирана от зам.-кмета по здравеопазването ген. Стоян Тонев. Линейките ще бъдат разположени на паркингите на 14 бензиностанции, а целта е да се улесни достъпът на пациентите до бърза помощ. Ако опитът се окаже успешен, мярката ще се превърне в практика.

Без тайни клаузи в договорите на веригите, надява се "Преса"

След промените големите търговски вериги няма да могат да извиват ръцете на фирмите със забрани да продават стоките си и на други търговци, ако са влезли във веригите, увери Румен Гечев. Ще им е забранено и да измислят такси, които не са свързани с конкретни услуги (входни, за различни чествания и турнири). Няма да има и необосновано прехвърляне на риска от веригите към производителите. В момента масова практика била, ако определена стока не е продадена, ден преди изтичане на нейния срок на годност да бъде връщана на производителя, за да си я бракува. Промените предвиждат този тип отговорност солидарно да се поделя между двете страни. При нарушаването на тези нови правила и на останалите от Закона за конкуренцията големите вериги ще плащат глоби. Предвидено е те да са до 10% от оборота на стоката, за която хипермаркетът е бил хванат в крачка. Ако магазинът е нов и все още няма оборот, депутатите предвиждат санкция до 100 000 лв.

С 3 млн. лв. ще обновяват читалищата, отбелязва "Дума"

3 млн. лв. ще бъдат отпуснати от министерството на културата за ремонт на читалищните сгради и обновяване на библиотечния фонд до края на годината. Срокът за кандидатстване от страна на читалищата изтече вчера. До вторник вечерта документи за кандидатстване са подали над 1000 от общо 3500 читалища в страната.
За всички читалища, които не са успели да кандидатстват, ще има втори шанс - към средата на годината, когато ще бъдат отпуснати около 1 млн. лв.

Изтребителите 200 метра над жълтите павета, рапортува "Стандарт"

Най-пищният парад от приемането на България в НАТО ни очаква на 6 май. Над 700 военнослужещи ще набиват крак на площад "Александър Батенберг" в столицата пред официални гости и граждани, съобщиха от Министерството на отбраната. Новото за тазгодишния празник на Българската армия е, че за първи път самостоятелен блок ще има и Военна полиция. В строя ще бъде знаменен взвод на Националната гвардейска част със знамената светини. След тях е гвардейският представителен духов оркестър, представителните блокове на Военна академия "Георги С. Раковски" и Националната гвардейска част с бойно знаме. Крак ще набиват и рейнджърите с представителното знаме на войските, на Сухопътните войски, на Военновъздушните и Военноморските сили, на СКС, както и блок от военнослужещи от запаса и резерва и ученически блок. За първи път от шест години насам на площада ще има специализирана техника, а в небето над София ще прелетят бойни самолети и изтребители. От няколко дни летците усилено тренират в небето над столицата. Очаква се армията да изкара общо девет самолета. Хеликоптери също няма да липсват. Парадът ще бъде открит от руския вертолет Ми-17, който ще развее националния трибагреник. За 15-и пореден път машината ще бъде управлявана от полковник Евгени Белкинов. Хеликоптерът ще премине за точно седем секунди над площада на едва стотина метра височина с над 150 километра в час.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове