Last news in Fakti
30 Юли, 2019 8186

Америка ли да спасява чинията на Бузлуджа?


  • СДС Партия СДС изразява огорчението си от решението на американската фондацията "Гети" да предостави 185 000 долара за проучвания, технически обследвания и лабораторни анализи за състоянието на монумента на Бузлуджа. Този връх е светиня, но днес там се издига паметник, който е антипод на всичко, за което се бориха нашите национални герои. Нещо повече, този режим (комунистическия - б.р.) натрапваше своя монумент като най-значимия символ на върха и успя да насади в съзнанието на поколения българи старото име – Бузлуджа, за да бъде свързвано не с Хаджи Димитър, а с Димитър Благоев и социалистическото движение. С решението на фондация "Гети" този процес ще продължи и ще помогне за героизирането на един режим, който силово налагаше идеологията си и се разправяше жестоко с тези, които отказваха да я приемат.
  • Фондация Гети американска фондация Бетонният монумент на българския социализъм на арх. Георги Стоилов е построен през 1981 г. Изглеждащ като бетонен НЛО, който се спуска над прохода Шипка в Стара планина, вдъхновеният от бруталистите паметник Бузлуджа е построен в чест на 90-годишнината от основаването на българската комунистическа партия. Преди края на комунистическото управление, той бе един от най-популярните туристически обекти в България. Дископодобната структура и придружаващата я кула ще бъдат подложени на задълбочен анализ, за да се определи най-добрият възможен консервационен подход, а също и нова публична цел на съществуването му.

    145 гласа
    19%
    81%
    595 гласа

Коментари

  • 1 Гост

    97 10 Отговор
    Какво беше това - "сдс"?

    Коментиран от #25, #31, #35, #43

  • 2 На боко първи

    11 16 Отговор
    Мавзолея
  • 3 Гост

    74 3 Отговор
    Някой друг, я! То това, сдс-то, може само да разпродава (на безценица) и да руши.
  • 4 www

    72 13 Отговор
    "Оня" режим силово си налагал идеологията...А сегашния я кажете,герберасти,педерасти,седесари и всякаква измет-какво направихте вие?До къде я докарахте?къв чеп за зеле ставате?Каква държава сме,пак си помислете крадливи,алчни,долни мишки!Народен съд за вас!

    Коментиран от #37, #38

  • 5 No Exit from Brexit

    15 22 Отговор
    Радикалното ЛЯВО управлява конгреса на Америка, университетите на Америка, цялото пост-модерно Гей-Диско което Америка налага по света е всъщност марксизмът и социализмът на 21 век. Да няма Бог, да няма Национална идентичност, да няма народна памет, да няма традиция. Да има мулти-култи, да има циганизация на Европа и България, да забравим кой сме били в МИКСА наложен от радикалното ЛЯВО на Америка и Западна Европа. Ето защо Американците ще възстановят любимия си паметник на Бузлуджа.
  • 6 БАЙ ГАН4О

    44 8 Отговор
    Герб продължава линията на сдс,предателство, разруха ,кражба ,убийства и тн.И едните и другите са за разстрел.

  • 7 ддд

    21 47 Отговор
    Паметник на един тоталитарен режим. Рухна както се разпадна лъжливата им и садистична идеология. България не може да се съвземе още от това което ни стори социализма. Комунизъм = фашизъм.
  • 8 СДС планът ранът

    24 7 Отговор
    След нас и потоп. Ние сме открили топлата вода, всичко цивилизовано започва от нас, за всичко лошо е воновен комунизма и БСП.
  • 9 НИНДЖА

    22 3 Отговор
    питам кой ще спаси българите от мизерията
  • 10 Driving pleasure

    33 7 Отговор
    СДС за пореден път се показват като пълни идиоти!
  • 11 Фактолог

    22 11 Отговор
    На един приятел, баща му стар се-се-сар. Поръчал да му направят "чинията" от шоколад и я изял. Това бил неговия героичен принос. И въобще: се-де-сарите изядоха всико което построи народа за 40-години (от най-бедна аграрна държава до атомна, космическа и технологична ДЗУ сила), почнаха да дъвчат историята, а сега виждам и Татко Америка заръфаха!!! ... Дето казва синът на се-де-сара: На тате уста не стига, ама като му поискаш десет лева за учебници, млъква и няма!.. Такова детство имал моят приятел – уста за цяла Бузлуджа, а за училище – държавата !!!

    Коментиран от #36

  • 12 Грую

    12 9 Отговор
    Нова публична цел.... ами да го направят публичен дом. Ще приляга на новата ценностна система в държавата!
  • 13 АНАЛИЗАТОР

    19 1 Отговор
    СДС Е ВЕЧЕ ИСТОРИЯ В МИНАЛОТО И НЯМАТ ДУМАТА ЗА НИЩО. СЕГА БОЙКО ПОРАЗРОВИ БУНИЩЕТО И СЕ ПОКАЗАХА ДВАМА,ТРИМА И МИСЛЯТ,ЧЕ СА КАТО ЕДНО ВРЕМЕ: ЗАГРАБВАЙ И ВЛАДЕЙ.
  • 14 Бачо Киро

    23 3 Отговор
    Те това ни е гоемият проблем - всичко "не на мода" бързаме да хго рушим! Само да в метна, в Талин има паметник на Ленин, а всички знаем прибалтийските страни колко "обичат" Русия и комунизма...
    Та, браво на американците! Паметникът е архитектурен уникат, а колкото до идеологията, вложена в него, нещата се променят! Може би най-известната джамия в света е построена като църква... А иначе те и панелните кооперации са символ на соца. Дайте да ги бутнем и да оставим 1/3 от българите без жилища, а?

    Коментиран от #19

  • 15 колд

    23 1 Отговор
    Чинията е много атрактивна като архитектура, ако отместим комунистическата натовареност и не бива да се погуби! Може да се преформира в нещо съвременно. В Ютуб е пълно с клипове на чужденци, които ходят да я видят.
  • 16 Гост

    26 3 Отговор
    Някой ако е ходил на Берлинските гробища ще види че свастиките още стоят по надгробните плочи. Никой не ги пипа - това е история! В Турция стоят всички религиозни паметници от всички епохи - никой нищо не разрушава. Дали е било султанат, римска империя, след тва християнска общност това е част от цвета и чара на някои градове.
    Тука дойде няко л*йненце и каже - това е симвул на еди си кво си - трябва да го разрушим! Само ние ли сме толкова прости не мога да разбера, разрушиха мавзолея - кво направиха на негово място - ГРАДИНКА. Разрушиха паметника 1300 години България - какво има на негово място - ГРАДИНКА. За вас може да е грозно на някой може да му хареса, как може тия хора да са толкова първобитни по отношение на мислене и ценноста система! Тва е грехота ве хора, разберете го!

    Коментиран от #17

  • 17 скрийсе

    6 22 Отговор

    До коментар #16 от "Гост":

    По-добре градинка отколкото тези бетонни боклуци!

    Коментиран от #20, #21

  • 18 Чуек

    5 11 Отговор
    Другарката Нинова да плати и да спаси паметника на Партията!
    Ама тя пък изхарчи партийните субсидии и няма бюджет за символа на Партията.
    - Да вдигнем субсидията другари!
    - Да накараме държавата да ни плати, щот сме прости и некадърни!
    - Ура другари!

    Коментиран от #23

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор

  • 20 Прост човек

    15 1 Отговор

    До коментар #17 от "скрийсе":

    това си е част от историята т.е. корените на България,като народ. Представи си да отрежеш корените на едно дърво,какво ще стане с него? Ще умре,и на негово място градинка, и няма история,градинката е символ на обезличаването,ама то прости хора само градинки правят.
  • 21 Фактолог

    12 0 Отговор

    До коментар #17 от "скрийсе":

    Прав е Гост # 16, много точно го казва – история губим!... А ти си се скрил в градинката си отзад и като се набомбиш на обяд, след час-два излезеш навън. Е, от такива остатъци идва да ни спаси, дори Американеца!!!
  • 22 Фактолог

    14 0 Отговор

    До коментар #19 от "За да бъде един":

    Прав си – един народ си личи по паметниците – ниска е културата която руши. Римляните са поставяли знаци на своята историия, от север нахлували племената и ги събаряли – танцулали и пеели песни на победата, също както днешните скотове рушат историята!!! ... Юлий Цезар, комунист ли е бил, управлявайки самовластно?!?
  • 23 Не ми харесват

    9 1 Отговор

    До коментар #18 от "Чуек":

    неграмотни хора. Паметниците са собственост на държавата и тя трябва да се грижи за тях,а не определени партии и личности. Не бъдете тъпанари мислете с това,което е на торсовете отгоре.

    Коментиран от #24

  • 24 СЛУЧАЕН

    8 0 Отговор

    До коментар #23 от "Не ми харесват":

    А,КЪДЕ Е ТАЗИ ДЪРЖАВА И КОЙ Я УПРАВЛЯВА.
  • 25 антрашпиц

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Е как какво беше?Една масова група подлеци и нагаждачи които от комунисти станаха демократи в името на кражбата и предателството и продажбата на безценица на родината.
  • 26 Мнение

    3 6 Отговор
    За това творение на архитектурата, има две възможностти или да се премахне ( за което държавата ще даде еднократно пари) или да се преобразува като музей или някаква друга културна забелижителност, която да може да се самоиздържа( в този случай, ако се окаже на загуба пак трябва да се събори), нямам никакво намерение да заделям пари за да чеша комунистическото его на някой другари. Чия собственост е тази постройка? По закон собствениците на опасните сгради трябва да събарят постройките за тяхна сметка.
  • 27 USA

    7 0 Отговор
    Ние ви направихме комунисти и след това капиталисти.
    Ние каквото ви кажем това ще правите.
  • 28 Гост

    3 8 Отговор
    Аз мисля, че БСП замърсяват околната среда с тази кочина и трябва да им бъде потърсена сметка от еко министерството.
  • 29 Dido

    0 7 Отговор
    80% ЗА амеркинаци да финансират реставрацията едно от най-големите разхичения на пари и труд в нашата история! Вижда се, че този сайт е пропит с червени тролове! А това,че американци искат да го финасират е показателно за политиката им!Искат да ви държат в това безвремие,в постоянен преход,обгърнат от беднотия,чалга,подмяна на история и лошо образувание и да си останете вечно конусматори на кока кола, макдоналдс, снакс,коли втора употреба и да плащате за несъ
    несъществуващи изтребители!И 80% са ЗА - ОВЦЕ!!!!
  • 30 незнайко

    9 0 Отговор
    Тогава бе построен и паметника 1300 години БЪЛГАРИЯ в Шумен . В тези паметсици няма нищо лошо, лошото е промиването на нашите мозъци !!! "Чинията" при желание може да стане световен паметник на пришълците от космоса , но за това никой не се сеща !!! Малко фантазия и ще има приходи от него !!!
  • 31 бсп

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Скоро ще питате така и за бсп...
  • 32 Телевизора на Елвис

    3 1 Отговор
    Да го направят кръчма, диско нещо, е такива работи.
  • 33 Якошибацицибара

    12 2 Отговор
    Италианците не барат паметника на Мусолини и никъде по света не се рушат паметници освен в бг и при макетата защото това е история не мож я промени но СДСето е една проста измет която разруши построената от Тошо България

    Коментиран от #40

  • 34 мухаха

    0 2 Отговор
    Другарки и другари излезте най-после на въоръжена борба -толкоз мандри има за обиране....

    Коментиран от #41

  • 35 Агента

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    СДС - Съюза на Държавна Сигурност
  • 36 ПетровДругарят Петров

    1 3 Отговор

    До коментар #11 от "Фактолог":

    Да не си некой образован циганин , бе джанъм ? Доста от фактите са ти избегали - до 1939г Царство България е в 10-ката на европейските благоденстващи държави !!! За пример: Гърция и Норвегия са много след нас.Болшевишката чума ... , знаете до къде ни докара.

    Коментиран от #39


  • 37 Точка до точка

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "www":

    Корнела рече и отсече: чумата по прасенцата не е доказана ! Точка !
  • 38 По добре да си мълчите за онова време

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "www":

    Вие от оня режим (По татово време) само си сменяхте името 4 пъти. Нрава никога няма да го смените и да искате и да не искате.
  • 39 До оня с макарона

    4 1 Отговор

    До коментар #36 от "ПетровДругарят Петров":

    Толкова ни обясняваха и успяха да ни го набият в картуните ни че сме били напред . С какво бре ? Сега когато ходите на запад това което виждате е построено преди 200г. Цял живот ни обясняваха че цъфтим и вържем. Ток нямахме до 1957г. в градове и села.На запад строяха небостъргачи, отопляваха се с газ и ползваха метро....
  • 40 Правилно постъпи СДС без преврат

    2 4 Отговор

    До коментар #33 от "Якошибацицибара":

    Ако не беше СДС, щеше да стане у нас каквото стана в Румъния с Чаушеску. Така че стойте мирно и кротко. Комунистите слязоха от власт, но разграбиха предпрятията и заводите. И отново фалираха България. И ако отново дойдат на власт жална ни майка !
  • 41 ДПС+БСП

    0 2 Отговор

    До коментар #34 от "мухаха":

    Циганите и комундетата нищо не им пречи.
  • 42 Дедо ви

    5 0 Отговор
    До тези дето до 39а година са си живеели по добре от Норвегия и Гърция и после дошли комунистите построили тоз ненужен паметник, ненужни училища, ненужни заводи, фабрики, електростанции, пристанища, пътища, летища и 80% от това което вижда днес и са им разрушили охолния живот в калта, да вземат да погледат снимки на България от 37 година, може също и Норвегия да видят - една от най бедните страни преди да открият нефта.... Това кръглото върху раменете ви има и друга цел, не само поддържане на равновесие и носене на шапка - наричат го мислене.

    Комунизма налагал идеологията си...... Понеже демократите не го правят... питайте тези на изток. Жертвите на демокрацията вече са над 2 милиона и отдавна са надхвърлили жертвите на комунизъма. Само не ми говорете за 50 милиона жертви на Сталин. Ако мислите че това е вярно - скарани сте с цифрите. Колкото до паметниците, ако всяка държава си унищожава паметниците ще останем само с молове и макдоналдси. Дори американците разбират че паметника е - ПАМЕТНИК. само дебил може да се бори с камък!
  • 43 Обективен

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Е как какво?Стани да седна.
  • 44 Тодоров

    1 0 Отговор
    Америка защо да не спаси "чинията" на БУЗЛУДЖА. Да я зачислят към американските космически сили и ........НЛО-то е готово. Даже по този показател ще превъзхождат руснаците.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.
Назад към конфликта