Last news in Fakti
20 Декември, 2019 4865

Какво цели дебатът за конституцията


  • Иван Гешев главен прокурор Дaли трябвa и дaли щe бъдe измeнeнa Кoнcтитуциятa ca двe рaзлични нeщa – caмo Нaрoднoтo cъбрaниe т.e. пoлитицитe мoгaт дa прeцeнят кaкви измeнeния щe имa в зaкoнитe. В мoмeнтa гoвoрим зa пoлитичecки дeбaт – към мoмeнтa нe виждaм нищo юридичecкo в тaзи тeмa. Към мoмeнтa нe cъм чул рaциoнaлни, юридичecки aргумeнтирaни идeи – зaпoчвaмe дeбaт, зa дa уcтaнoвим прeдмeтът нa дeбaтa. Акo e зa мяcтoтo нa прoкурaтурaтa в cъдeбнaтa cиcтeмa, нека тя дa cи ocтaнe тaм. Aкo прoкурaтурaтa oтидe към изпълнитeлнaтa влacт, вceки дeн щe имa пoлитичecки нaтиcк. Дeбaтът e прeдизвикaн oт eдин ceгмeнт oт пoлитицитe, зa дa имa мeхaнизъм зa кoнтрoл и зa oтcтрaнявaнe нa глaвeн прoкурoр, кoйтo нe хaрecвaш. Нe ce притecнявaм oт кaквитo и дa e мeхaнизми зa кoнтрoл.
  • Румен Радев президент Консултациите не са публичен линч над новия главен прокурор Иван Гешев и председател на КПКОНПИ Сотир Цацаров. Кoнcултaциитe при прeзидeнтa нe цeлят унищoжaвaнeтo нa бългaрcкaтa прoкурaтурa, нe oбcлужвaт пoлитичecки пaртии, нoви пoлитичecки прoeкти и нoви избoри. Тe нe ca и ocнoвнoтo прeдизвикaтeлcтвo прeд мaндaтa нa нoвия глaвeн прoкурoр. Aкo кaузaтa нa Гeшeв e зa oбeктивнa, нeзaвиcимa и eфeктивнa прoкурaтурa, тoй би cлeдвaлo дa ce възпoлзвa oт тeзи кoнcултaции, зaщoтo тe цeлят имeннo тoвa. Eднa прoкурaтурa мoжe дa ce caмoунищoжи и caмooбeзличи, aкo нe вoди eфeктивнa бoрбa c кoрупциятa пo виcoкитe eтaжи нa влacттa и aкo нe прecлeдвa c eднaквo нacтървeниe вcички oлигaрcи. Зaдaчa на новия главен прокурор e дa убeди oбщecтвoтo, чe брaни зaкoнa, a нe упрaвлявaщитe и oпрeдeлeни oлигaрcи.

    130 гласа
    15%
    85%
    710 гласа

Коментари

  • 1 Едно мнение

    127 18 Отговор
    Президента и Гешефтов са хора от две планети ! Единия е човек с достойнство и мислещ за хората ! Другия е типичен представител на тези които работят за лично обогатяване без да подбират средства и с липса на съвест !

    Коментиран от #5, #7

  • 2 Истината

    118 25 Отговор
    Радев буди уважение !
    Гешев буди омраза !
  • 3 mafia

    106 18 Отговор
    Гешев яростно закриля Шайката, отказвайки промени. Негов приоритет е спокойствието на крадците Сокола, Тиквата и Шиши.
  • 4 Танас

    16 65 Отговор
    Коя партия обслужва зеления чорап?
  • 5 Колев

    19 66 Отговор

    До коментар #1 от "Едно мнение":

    Чудесно е , че подкрепяте прокурора, а не пРезидента , на който за да има любовница , плащахме всички ние.
  • 6 РУМЕН РАДЕВ

    14 65 Отговор
    ЖЕНА МИ Е УНИКАЛНО ПРОЗЗЗТА,МНОГО Я ОБИЧАМ

  • 7 Правилното мнение

    26 70 Отговор

    До коментар #1 от "Едно мнение":

    Вие комунягите приписвате на Гумен Гадев качесва, които той няма.Червените боклуци ви посочиха един световно неизвестен муньо, който пък им беше посочен от скапаната Русия и вие малоумния им електорат веднага налапахте въдицата.Още от едно време сте такива тъпаци, че започвате да издигате в култ всеки, който ви посочи комунистическата партия по подобие на малоумните руснаци.

    Коментиран от #24, #27

  • 8 Така мисля

    72 14 Отговор
    От 4 до 7 е трол на безумците !
    Какви комуняги ? Станахме за смях на света с управляващата банда !

    Коментиран от #9, #10

  • 9 Не можеш

    12 40 Отговор

    До коментар #8 от "Така мисля":

    Не мисли, не ти се получава.
  • 10 Статистик

    10 25 Отговор

    До коментар #8 от "Така мисля":

    И патката мислила.....
  • 11 Меркуцио

    50 11 Отговор
    Мачкай Радев с тебе сме........
  • 12 ДДД

    18 50 Отговор
    Прокурорът не е избран за да го харесват и да го обичат, а да съди хората. Румен Радев няма думат освен ако не станем президентска република, за сега е само представително лице. Говори общи приказки без никакъв резултат. Някой хора ги е страх да не започнат да ги съдят,а комунистите виждат, че партията и умира бавно. Само Южна Корея държи здраво.
  • 13 onq s konq

    34 7 Отговор
    Гешев иска повече власт за прокуратурата, ако предложенията на консултантите са в тази посока, лично ще ги подкрепи. Той обаче се плаши, че поправките на конституцията ще орежат властта на главния прокурор и тогава как ще защитим номенклатурата на правителството.
  • 14 Истината

    38 14 Отговор
    Злобни и негативни са изявленията на Гешев, който започва война с президента на страната.
  • 15 Borislav Popov

    36 12 Отговор
    Гешев започна с голям резил в Брюксел и не виждам у него качества да изтрие срама. Напротив заядлиците с президента не му повдигат реитинга.
  • 16 до ДДД

    10 19 Отговор
    Абе, не знам кой какъв е ,обаче Радев му подписва трудовата книжка да стане прокурор! Това не значи,че веднъж като е станал Гл.покурор е "избран" като Президента! ВСС гласуваха за него, сега всички да му берем гайлето! Над него не е Господ,над него е закона! Това каза Ив.Татарчев преди време, а не интерпретациите на журналята!

    Коментиран от #20

  • 17 Последния софиянец

    32 6 Отговор
    Абе като му гледам резултата на Гешев май не го долюбва народът. В края на крайщата кого от висшите етажи е осъдил. Не му ли е ясно, че трябват резултати, не изявления. Той май се изживява като политик.

    Коментиран от #25

  • 18 Щерю

    30 5 Отговор
    Още седем години жалко за България с този краен цинизъм на Главния
  • 19 хахавост

    27 6 Отговор
    Подкрепящите комунистическата мутра Боко наричат противниците му комунета !?
  • 20 Срам ме е от управниците ни

    27 5 Отговор

    До коментар #16 от "до ДДД":

    Президента е с орязани възможности да се бори с Шайката ! Жалко ! Измислили са го добре лъжедемократите !
  • 21 президенто

    16 3 Отговор
    Като казва а, да каже я...да почне да изброява олигарсите които има предвид. Ама май наистина ще излезе че са тези които не харесва. Нищо ,поне ще покаже колко верни са твърденията му за чиста и неопетнена от политически пристрастия позиция. Инак с общи приказки хвърля прах в очите на хората и показно се дистанцира от БСП....А не е тайна че олигарсите са от средите на преименуваната БКП....

    Коментиран от #22

  • 22 Така е

    11 2 Отговор

    До коментар #21 от "президенто":

    Много точно ! Преследване на неудобните за шайката и прикриватура за нашите !
  • 23 до ДДД

    7 16 Отговор
    Кратуно, прокурора не съди хората! Съдът ги съди! Прокурорът е просто страна в наказателния процес!
  • 24 Гнида

    18 7 Отговор

    До коментар #7 от "Правилното мнение":

    Кажи , че и Мая е комунистка , посочена от Русия , дето гледа да ви отърве от високи данъци и скъпа вода ..... Вас гербаджиите , колкото повече ви шибат , по се кефите ... Явно сте мазохисти .... А щом вярвате и на тъпа пропаганда ми е ясно колко сте хитри ....
  • 25 Самата ИСТИНА

    7 12 Отговор

    До коментар #17 от "Последния софиянец":

    Гл.прокурор не го долюбват престъпната част от населението. И няма значение името. Важни са делата му.
  • 26 Чичо

    16 4 Отговор
    Добре де, колко трябва да си заблуден и тъп, та да сложиш на една плоскост Президента Радев и тъпото ченге гешефтов!
  • 27 ВАСИЛ ЛЕВСКИ

    10 3 Отговор

    До коментар #7 от "Правилното мнение":

    Палячо,Президента получи и 300хиляди гласа от редовния електорат на герб и спечели със смазващо предимство,все още се чудя как има хора който гласуваха за Баба цецка дето се разрева в ефир и накрая тиквун я изхвърли като мръсно коте от политиката -РАЗБИРАЙ ПЛЮСКАНЕТО.
  • 28 ВАСИЛ

    12 1 Отговор
    ГешеФ е маша в ръцете на г-н премиера ,както беше и цацата,нито един осъден политик, въпреки ,че има стотици който направо си ревът за централния софийски затвор ,като почнеш от цецко апартамента ---ДОКАЗАН ПРЕСТЪПНИК,минеш през баба цецка,и цялата паплач около гробарската партия ,за сметка на това изкараха кметицата на район младост най черната овца и веднага и пляснаха 20години за корупция.Без да имат ясни доказателства,тук в БълХария важи закона на МАФИЯТА В МОДЕРНАТА МУ ФОРМА ГОВОРИШ ЛИ МНОГО СРЕЩУ ЦАРЯ СЛЪНЦЕ ИЛИ СИ ИЗГОНЕН ОТ ОРТАШКАТА НОВА ТВ ,АКО СИ ДжурналисТ или влизаш за дълго в кафеза и там си смяташ на сметалото заслужаваше ли си да стоиш и да живееш в тая КОЧИНА.
  • 29 898

    1 8 Отговор
    Ама тук наистина сте тъпи ,човека от №23 ви е написал истината вие сте ме нашляпали минуси!
  • 30 ВАСИЛ ЛЕВСКИ

    8 2 Отговор
    добре дошли в кочината на винету
  • 31 Тръмп

    10 1 Отговор
    И на мен ми писна от глупаци гербаци с чувството, че са вундеркинти с пъчене и ерчене
  • 32 герб

    8 1 Отговор
    Не разбрахтели, че Цацаров , Гешев, Боико , служат на Пеевски ( Дуган) . Народе САБОДИСЕ.
  • 33 Кольо

    6 1 Отговор
    Да вземат ,та да намалят броя изедници от 240 на 80-120 . Що икономия ще направят от антураж ,гъзоблизци ,роднини бизнесмяни и всичката меркантилна клиенталистика около един депутат. Само от парите за измислените им "съветници" колко детски отделения ще обзаведат ? И правото на гласуване да имат само хора със завършен 10 клас поне. От там другото ще си дойде само където му е мястото. Ама ги е страх от загуба за монополи и олигарси на които политиците са представители. Или са едно и също с подставени лица.
  • 34 муха

    0 9 Отговор
    Румен Тъпото пак се пробва!

  • 35 димитър

    3 0 Отговор
    Не Не-на старата конститузия.Трябва нова.Екип от независими юристи-имаме тъкива-да изработи и предложи нов вариант на сегашната.Да има изнесени аргументи -защо се предлага това,или онова.Президента да наблюдава целия процес и да следи за ненамеса на политици от която и да е партия.Конституцията да стане инстромент и гарант за свободите,сигурноста и демокрацията в България.
  • 36 ИВАН

    4 0 Отговор
    Това, човекоподобното ли ни е главен прокурор, явно е избрано от други човекоподобни
  • 37 ИВАН

    3 0 Отговор
    Вижда ми се здравичък - добър кофражист ще излезе от него, поне с честен труд да си изкарва хляба
  • 38 пантуди

    3 0 Отговор
    Бръкнете в старите -до1944г.-конституции и съм сигурен ,че ще намерите каквото е нужно за хората и държавата.Където пише -Цар-пишете-Президент.
  • 39 Армаго

    4 0 Отговор
    Дебатът е предизвикан от бездействието на бившия главен прокурор и новия, който много прилича на него. Въпросът е носи ли главния прокурор наказателна отговорност за бездействие. Защото бездействие означава високи нива на корупция и ненаказани престъпници. И когато бездействаш 2 мандата и България е световно известна корумпирана държава Цацаров виновен ли е. Разбира се, че е виновен, и за наказание бе избран за председател на КПКОНПИ. Ето това е скандалното и буди обществените духове и неизбежно налага дебат. Как ще свалиш главния прокурор, ако го видиш че защитава престъпниците и корупцията във високите етажи на властта. Защото корупцията и бедността вървят ръка за ръка и това всички българи трябва да го разберем. И докато седим и чакаме тази забележителна двойка прокурори да "се борят с корупцията" и Цацаров да "ни обяснява" кое е законно и кое не, все така ще е. Но той Бойко Борисов си го избра и целия този отвратителен модел на беэдействие.
  • 40 Слави Славов

    1 0 Отговор
    За тържеството на злото е нужно само едно-добрите хора нищо да не правят!Точно и ясно!
  • 41 патриотъ

    1 0 Отговор
    Уважение,господин президент!Народа е с вас-действайте!
  • 42 българин

    1 0 Отговор
    Там,където законите не действат,държавата загива! Казал го е Платон и както се убеждаваме е самата истина!

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.
Назад към конфликта