Last news in Fakti

26 Септември, 2006 00:00 4 528 0

Комплекс Белисимо отвътре

  • belissimo-
  • българия-
  • диков-
  • калин-
  • калин диков-
  • арх калин-
  • арх калин диков
,Модернистична офис сграда бе открита на бул. България 102 в столицата. Инвеститор на Belissimo е фирма Андромеда реал АД, собственост на Алберто Данти. Проектът е дело на Елит студио с ръководител арх. Калин Диков. Главен изпълнител е Галчев инженеринг груп АД. Инвестициите възлизат на 7,5 млн. евро. "Вложихме своята душа и сърце, за да реализираме проекта. Надяваме се да ви хареса", каза по време на официалното откриване г-жа Мария Сиракова - председател на Съвета на директорите на Андромеда реал. Belissimo напомня прорязало небето корабно платно, чийто облик непрекъснато се променя от "плуващите" върху него отражения. Символиката е търсена съзнателно. "Когато се движите по бул. България, който прави лек завой - разясни арх. Калин Диков, - Belissimo се появява пред погледа ви постепенно и ви се струва, че сякаш плува на фона на планината... Всъщност колкото повече интерпретации се правят на една сграда, толкова по-интересна и значима е тя. Полемиката, различните мнения провокират интереса към обекта.“ Разгънатата застроена площ на сградата е 16 123 м2. Предвидени са 800 работни места.picture:1,20060926_51.jpg,Подземният паркинг е с капацитет за около 100 автомобила. Belissimo се състои от две тела с различна височина (на 6 и 12 етажа), свързани помежду си с топла връзка. Входът е ситуиран между тях, а фоайето е решено като стъклен атриум, който стига до седмия етаж. На приземното ниво са предвидени кафе и търговски площи. Офисите са над тях. На седмия етаж има ресторант, а на 9-ти и 10-ти - бизнес апартаменти. На последните две терасовидни нива са разположени VIP апартамент и офис на инвеститора. "В хода на работата – обясни Деница Бешлиева от страна на инвеститорите, - бяха направени много преработки, за да се отговори на нуждите на клиентите и да им дадем възможност да моделират имота си според своите изисквания... Искам да подчертая специфичната визия на общите части на сградата. Техният обем е реализиран по-скоро по западен образец и като че ли все още не е типичен за офис сградите в България. Вертикалното "изхвърляне" на атриума нагоре към простора e наистина впечатляващо". Интересно решени са и осветените колони във фоайето – реплики на фасадата.

„Важно е да се подчертае, че въпреки промените в проекта, фасадата беше запазена непроменена. Когато е налице съгласуване между инвеститор, архитект и строител, се получават наистина стойностни проекти. Belissimo е една от първите истински офис сгради у нас. Тя ще покаже, че бягайки от стандартите, и в България може да създаваме уникални проекти, които да изразяват нашата индивидуалност “, обобщи арх. Калин Диков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА