Last news in Fakti

15 Септември, 2014 16:03 3 770 3

Илиева: Луксът се премести в затворените комплекси

  • лукс-
  • имоти-
  • илиева
Илиева: Луксът се премести в затворените комплекси - 1
Весела Илиева - управител на компания Unique Estates

През първата половина на 2014 г. пазарът на луксозни имоти е стабилен. Най-много сделки се реализират в средния ценови сегмент, като купувачите са основно представители на средния и високия мениджмънт в страната, работещи в български и чуждестранни компании, посочва в интервю за imot.bg Весела Илиева, управител на компания Unique Estates. Причината донякъде е несигурността в банковата сфера и динамичната политическа ситуация. Клиентите, особено тези с по-добри финансови възможности, имат по-високи финансови познания и основателно смятат, че придобиването на имот в момент на обща политическа и икономическа нестабилност е сигурна стъпка в дългосрочен план, която застрахова парите им независимо от краткосрочните промени, настъпващи на пазара, обяснява Илиева.

- Госпожо Илиева, когато става дума за българското Черноморие, първото, за което се сещаме са руските клиенти. Къде обаче на пазара са позиционирани българските?

- Това, което трябва да посочим, е че акцентът е по южното Черноморие. Най-популярната зона в момента и за руснаци, и за българи е от Слънчев бряг на юг.

Относно интереса на българи, той определено съществува и при по-високия сегмент имоти като се търсят основно къщи, по възможност на първа линия или с хубава гледка. Търсят се с цел втори дом. Малко са комплексите с подобни имоти във високия ценови сегмент. Такива имоти има около Созопол и Лозенец. Реализираните сделки са на нива 400 000 - 600 000 EUR.

Друга тенденция от това лято е, че се връща интересът на българи към Гърция, който през последните три години беше замрял. Както в България, така и на Халкидики се акцентира върху имоти в ценовия диапазон между 400 000 до 600 000 EUR. За момента нямаме сделки с имоти в южната ни съседка. Основните проблеми там са документите, узаконяването на земята. Също така и някои такси, сред които прехвърлянето на имота, се повишиха. Може да се каже, че тази година българите разузнаваха ситуацията в Гърция и ще видим дали следващия сезон ще има раздвижване.

- Пазарът на луксозни имоти безспорно е съсредоточен в София. Какво се случва на него през тази година?

- В сравнение с 2013 г. нещата се движат в същия ритъм. Очакванията ни бяха, че тази година ще има ръст от гл.т. и на цени, и на бюджет на нашите клиенти. Но стресът, който изживяват с несигурната политическа и финансова ситуация в страната, накара много от клиентите да не променят бюджета си и да закупят имот в средния ценови сегмент.

Положителната тенденция е ръстът на сделките в средните ценови нива, които липсваха преди на пазара. За апартаментите те са от 150 000 EUR до 300 000 EUR, а за къщите са между 350 000 и 500 000 EUR. Клиентите, представители на средния и високия мениджмънт в страната, работещи в български и чуждестранни компании, вече са стигнали до решението да инвестират средствата си в покупка на луксозен имот, който впоследствие да отдадат под наем. Това се наложи в следствие на икономическата ситуация, настъпила в страната през последните месеци, както и ниските лихви по депозитите предразположиха много хора да инвестират парите си в имот.

Първото полугодие на 2014 г. отчитаме ръст в сделките, сключваме повече на брой, но на средна цена сделки, за разлика от 2012 и 2013 г.

- Казахте, че най-активни са купувачите на имоти в средните ценови нива. Това добре ли е или не?

- Най-добре е когато са активни средните нива, а не най-ниските и най-високите. На пазара вече не са активни спекулативните клиенти, а предимно млади семейства, за които наличието на поне 2 или 3 спални е сред ключовите приоритети. Това до голяма степен обяснява факта, че има голям интерес към затворените комплекси и с апартаменти и с къщи. Така нареченият „корпоративен клиент” търси имот в затворен комплекс, защото той предлага редица предимства: обширни площи със зеленина, детски площадки, денонощна охрана, паркоместа или гаражи, собствени СПА центрове, спортни зони, магазини и различни услуги. Друг отличителен белег на този тип имоти, който ги прави предпочитани от много клиенти, е професионалното управление и поддръжка на целия комплекс.

 - Има ли избор клиентът, желаещ да се насочи към имот в комплекс от затворен тип?

- На тези цени много се харесва и в момента е много популярен Бизнес парка. Това, което търси клиентът е къща със самостоятелен двор, а не редова. Като цяло интерес към затворените комплекси има и инвеститорите трябва да се оглеждат към такъв продукт.

- През миналата година активни на пазара на жилища бяха българите, които живеят в чужбина. В луксозния сегмент наблюдавате ли интерес от такъв тип клиенти?

- Това са хората, които купуват хубавите апартаменти. Акцентът е върху имоти около Докторски паметник, в нови луксозни сгради, апартаменти с панорамна гледка. Предимно се купуват с цел инвестиция и често собствениците им ги отдават под наем. Това са основно българи, които живеят в Москва, Лондон, Виена. Те искат добрият имот и не правят компромис с локация. Не търсят къщи.

- За какъв срок се реализират обикновено подобни сделки?

- Ако цената е пазарна, имотът се продава за две седмици, което е изключително успешно. В района на Докторски паметник например, се търсят предимно апартаменти с три стаи и асансьор. Този тип имот е бързо ликвиден в момента и затова клиенти, които искат да го купят всеки един момент, когато им потрябват парите могат да го продадат много бързо.

- Често виждаме, че скъпи имоти се оферират и за продажба, и за наем. В кои случаи се прави това?

- В повечето случай, когато един имот стои дълго време на пазара за продажба и се иска висока цена, която е с 20%-30% над пазарната, ние сами съветваме клиентите, щом не са мотивирани да продадат, по-добре да изчакат и да дадат апартамента или къщата под наем за няколко години. Това, са от една страна клиенти, които са немотивирани, а от друга страна, са чужденци или българи, живеещи в чужбина, които са си купили имота за инвестиция и биха го продали на някаква много висока цена и затова предпочитат да го отдават под наем. Клиентът, който иска да продава и има нужда от финанси, се доверява на нашата професионална консултация и горе-долу за около шест месеца (като се тръгне от висока цена) успяваме да реализираме имота на пазара. Продавачите, които с години наред не искат да променят цената, просто искат да видят как ще реагира пазарът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Змей Горянин

    0 0 Отговор
    Госпожата Весела Илиева има ли нещо общо с братята Илиеви?
  • 2 pipi

    0 0 Отговор
    Какво значение има дали има общо с братята Илиеви?Пазара на имоти си е активен вече и госпожата си е много в час с нещата!
  • 3 Някой си

    0 0 Отговор
    Да живее човек в затворен комплекс според мен е по лошо дори от това да живееш в някое забутано село! Нямаш усещането ,че си част от града.Все едно си изселен на заточение!