Last news in Fakti

14 Ноември, 2007 00:00 423 1

Дом във Франция, работа във Великобритания – все по-лесно

  • франция-
  • които-
  • великобритания-
  • имоти-
  • останалата-
  • цените-
  • проучване-
  • париж-
  • лондон-
  • eurostar-
  • останалата част-
  • във великобритания-
  • във франция-
  • сочи проучване
,Чао, Лондон, здравей, Париж! Така Ройтерс започва статия за въвеждането на нови високоскоростни услуги на оператора Eurostar от железопътната станция „Сейнт Панкрас“ в сърцето на Лондон. Високоскоростната железопътна линия, обещава да съкрати повечето пътувания на Eurostar с 20 минути, като до френската столица ще се стига за 2-2,30 часа. Франция от дълго време е топ дестинация за британците, които търсят жилище в чужбина. Преди нея е единствено Испания, сочи проучване на анализаторската група Mintel.

Очаква се новата връзка не само да затвърди тази позиция, но и да направи по-възможен вариантът да се живее във Франция, а да се работи във Великобритания. „Франция винаги е била популярна дестинация за ваканционен имот за британците, които предпочитат по-спокойното френско темпо на живот“, казва Марк Бодега, директор на компанията за валутна търговия HiFX, която отчита 17% ръст на запитванията за Франция между август и септември. „Вече става все по-изпълнимо за купувачите да вземат най-доброто от двата свята – да живеят в ваканционния си дом и да пътуват да Великобритания, когато е необходимо.“

Около 20 на сто от хората, които се местят във Франция, планират да пътуват обратно до Острова за работа, като общо 1,5 млн. души ще работят във Великобритания, докато живеят в друга страна до 2020 г, сочи проучване на Future Forum. Това не е никак странно. Предимствата на това да се замени Падингтън за Париж или Луисхам за Лил са очевидни – по-добро време, по-евтини разходи за живот и считаната за най-добра система за здравеопазване в света, както и по-ниските цени на имотите.

Френският пазар на имоти е стабилен през последните няколко години, цените са нараснали с 15% за последната години и със 73% за последните пет, сочи проучване на Halifax. Макар и напливът от британски купувачи неизбежно да води до ръст на цените на жилища, те си остават по-достъпни във Франция в сравнение с Великобритания, дори като се вземат предвид юридическите такси, които по принцип добавят от 6,5 до 8 на сто към цената. Цените на френските имоти са с около 30% по-ниски от британските, според френската компания за имоти VEF.

А тези в региона Па дьо Кале в Северна Франция, сега още по-близо до Лондон, като Лил е на само 80 минути с новата линия на Eurostar, са по принцип с една трета по-евтини от тези в останалата част на Франция, казва Питър Уилтън, мениджър на регионалния офис на VEF. „Прави впечатление, че нараства броят на хората, които прекарват по два-три дни, работейки във Великобритания, а останалата част от времето в постоянните си жилища във Франция“, добавя той. Погледнато в перспектива обаче дали Франция е разумна инвестиция в имоти? Страната понесе глобалната кредитна криза по-добре от останалата част на света.

„Франция винаги е била стабилен пазар, не е имало спадове като в други райони, например испанските крайбрежия, които идват на мода и си отиват. Фактът, че сега разстоянията се скъсяват, със сигурност ще окаже подкрепа на цените“, коментира Миранда Джонс, международен мениджър в Savills Private Finance. Имотите в Париж се очаква да поскъпнат с 8% през следващата година, докато в други райони не се прогнозира толкова положително развитие – прогнозата за Лион и Тулуза е за спад съответно от 0,3% и 4,7%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 purijaniin

    0 0 Отговор
    tintiri-mintiri-ceni nja kv,sredna rabotna zaplata?!!! Be da vi se ne vidi i jurnalis4etataaa