Last news in Fakti

11 Февруари, 2008 00:00 344 0

Затварят сметището в “Суходол” до две години

  • борисов-
  • обясни-
  • “суходол”-
  • столичният-
  • месеца-
  • завода-
  • кмет бойко борисов-
  • столичният кмет бойко
Изграждането на завода за преработка на отпадъци в София ще започне до няколко месеца, а не както е по програма - в края на 2009 г. За това са се договорили столичният кмет Бойко Борисов и експерти от екокомисията на ЕС.

До края на месеца ще приключим предпроектното проучване и ще стане ясно къде точно ще се строи завода и по каква технология ще се обработва боклукът, обясни столичният градоначалник. По думите му стана ясно, че ако конкурсът за строител почне през март, първа копка на завода може да бъде направена след няколко месеца.

Най-вероятното място, на което фабриката за преработка на отпадъци ще изникне, е общинският терен в Кремиковци.

България няма да бъде глобена от ЕС заради софийския боклук, тъй като в момента изпълняваме всички срокове и норми, обясни още Борисов. Той допълни, че в Брюксел вече е спряна наказателната процедура срещу страната ни заради отпадъците.

Сметището в “Суходол” ще бъде затворено завинаги до края на 2009 г. Дотогава със сигурност щял да бъде запълнен свободният обем от 430 хиляди тона на бунището и то можело да бъде рекултивирано изцяло. За това се договориха столичният кмет Бойко Борисов и сдруженията “Диалог за “Суходол” и “Зелен Алианс” вчера. Те подписаха споразумение, в което се предвижда общината да инвестира в квартала 35,5 млн. лв. до края на следващата година.

“Около 15 млн. лв. от тях ще отидат за изграждане на естакадата от улица “Суходолска” над Околовръстното. Целта е големият трафик да минава отдолу”, съобщи кметът Борисов. Той обясни, че почти половината от всички средства вече са заложени в проектобюджета на общината за 2008 г.

Освен за ремонти и кърпене на дупки кметството ще даде общо 11,5 млн. лв. за рекултивация и залесяване в “Суходол”. Около 500 хил. лв. пък ще отидат за изграждане на надлез при жп прелеза в близост до Филиповци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА