Last news in Fakti

7 Август, 2008 00:00 932 0

Пловдив се обгражда със сателитни зони

  • пловдив-
  • проект-
  • марица-
  • логистични-
  • които-
  • промишлени
Пловдивският бизнес вече показа своето предпочитание към частни или общинско-частни промишлени зони, които функционират добре. По необходимост новата индустрия на града го напуска, търсейки по-евтини земи и по-добри логистични условия, а такива има вече само извън Пловдив.

Първите

Първата нова индустриална зона е Радиново, която се строи на магистралата за София. В нея има 7 големи завода (Либхер, Сокотаб, Шнайдер електрик, Белла България и др.). Най-новият е собственост на Максит България, част от шведската компания Максит груп. Заводът бе построен за 10 месеца и ще произвежда строителни смески - шпакловки, мазилки, замазки, лепила. Стойността на инвестицията е 8 млн. лв. Държавата подкрепи развитието на зоната, като финансира отсечка от пътя, която да свързва първокласните инвеститори тук с магистрала Тракия. В близост до индустриалната зона се подготвя проект за изграждане и на градска зона. Тя ще бъде на площ от 5 до 7 хил. дка и ще обхваща землищата на селата Радиново, Царацово и Бенковски. Община Марица, под чиято юрисдикция ще бъде новият сателит на Пловдив, е заделила бюджет от 200 000 лв. за изготвяне на задание и е възложила на фирма Пауна да го подготви. Идеята е тук да се построят жилища, здравни заведения, пречиствателни станции, офиси, търговски сгради. Метро е първата голяма търговска верига, която е закупи 52 дка и вече строи магазин Метро-Марица. Първите жилища вече се строят в селище от затворен тип от частен белгийски предприемач. Община Марица възнамерява да кандидатства за европейски субсидии, за да изгради инфраструктурата на проекта.

В близост

Други две промишлени зони в близост до Пловдив имат общ съсобственик - строителна компания Сиенит. Едната е между Пловдив и Асеновград, където съвместно с КЦМ 2000 строителната фирма вече довършва инфраструктурата на промишлено-търговска зона върху 720 дка. Според инж. Никола Добрев, главен изпълнителен директор на КЦМ 2000, две големи фирми са пред подписване на договор за покупка на парцели за промишлена дейност. Втората индустриална зона, в която Сиенит участва като основен акционер, е край град Раковски. В нея има изградени логистични и промишлени предприятия, най-голямото от които е Кауфланд, а наскоро стартира строителство на завод, който ще произвежда елементи за военната индустрия. Белгийската IMMO Industry Group има свой инвестиционен проект за 50 млн. лв. За три години ние ще изградим върху вече закупена земя на 7 км от града Индустриален парк Пловдив, заяви Марк Коуънбърг, представител на компанията. Белгийците са опитни строители на индустриални и логистични центрове в Европа и Русия с изградени досега 22 парка, най-големият от които е в Словакия. Пловдивският индустриален парк ще бъде изграден за 3 години, като идеята е промишлените, складовите и офис сградите да бъдат давани под наем. През 2008 година ще бъдат усвоени 1/3 от средствата за инвестиционния проект.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА