Last news in Fakti

31 Юли, 2009 00:00 450 0

1.3 млрд. лв. загуби от лоши обществени поръчки

  • поръчки-
  • пашев-
  • които-
  • поръчка-
  • според-
  • обществените-
  • обществени-
  • обществените поръчки-
  • обществени поръчки
Средногодишните загуби от лоши обществени поръчки за миналата година са на стойност около 1.3 млрд. лв., което е 2% от БВП. Това съобщи доц. Константин Пашев от Асоциацията за мониторинг на управлението при представяне на резултатите от проект за прозрачно управление на централно и местно ниво в България. В посочената сума не влизат загубите от ненужни поръчки. За да се изчислят и те, трябва да се извърши преглед на поръчките по целесъобразност, каза експертът. Не са отчетени и загубите от обществени поръчки, които все още нe са завършили, допълни той.

Контрол

Финансовият ресурс, който се разпределя в системата на обществените поръчки, е 11.1% от БВП за миналата година, посочи Пашев. Пак през 2008 г. сключените договори бележат ръст от 31%, допълни той. Според него такъв обем сделки е труден за контролиране от недостатъчния административен капацитет. В сравнение с европейските мащаби средната сума на обществена поръчка у нас e малка - под 200 хил. EUR на договор.

Корупция

Данните на Националната система за мониторинг на корупцията сочат, че през 2002 г. всяка втора фирма е давала подкуп, за да участва в обществена поръчка, а през 2007 г. всяка десета е правила това. Според Пашев обаче това не означава, че корупцията е намаляла, а че „случайните играчи” при кандидатстването за поръчки са отпаднали. Пашев цитира социологически проучвания, според които през 2002 г. в процедури за обществени поръчки са участвали 43% от фирмите, а през 2007 г. - едва 10%. Намалява и участието на средния брой фирми, участващи в една поръчка.

Надзор

Две трети от пазара на обществените поръчки се заемат от строителството и услугите. Това са договори и поръчки, при които е необходима сериозна експертиза, за да се установи, че изпълнението отговаря на офертата, спечелила търга, отбеляза Пашев. Контролът върху изпълнението на поръчката почти отсъства от системата за управление на обществените поръчки, коментира експертът. Все още е голям делът на процедурите, които се възлагат чрез договаряне, добави той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА