Last news in Fakti

23 Ноември, 2009 00:00 811 0

Договорите за луксозни съдебни сгради пратени на съд

  • поръчка-
  • процедура-
  • варна-
  • специални-
  • попова-
  • тази процедура-
  • при тази-
  • при тази процедура
Министърът на правосъдието Маргарита Попова иска Върховният административен съд да обяви за нищожни решенията на предшественичката й Миглена Тачева за възлагане на специални обществените поръчки за нови съдебни сгради в София и Варна.

Договорите за 300 млн. лева "втрещиха" Попова, когато пое ведомството и тя сезира прокуратурата. Сега очаква съдът да реши казуса. Според Попова и в двата случая не се е налагало да се прави специална поръчка. При тази процедура възложителят избира участниците в конкурса и решава с кого да сключи договор без прозрачен търг.

Решението от 2 декември 2008 г. да се възложи на фирма "Валекс" от Трявна за проучване, проектиране и изграждане на Съдебна палата във Варна е взето, без да има мотивирано писмено становище от ДАНС за необходимостта от специални мерки за сигурност при тази поръчка, се посочва в жалбата. От агенцията пишат само, че нямат възражения за тази процедура. Установено е и несъответствие между техническото задание по документация и предложението на "Валекс", която печели поръчка за 164 млн. лв.

Същата фирма е кандидатствала и по поръчката за нова сграда на Софийския районен съд и Софийската районна прокуратура, но е отстранена, защото не отговаря на изискването да има оборот от строителство за последните три години от 30 млн. лева. Договорът за 184 млн. лв. е сключен с "Енемона" АД от Козлодуй, която от години работи в обекти на съдебната власт. При тази процедура се посочват идентични нарушения. При това решението за специална поръчка е взето като се позовава на становището от ДАНС, поискано за процедурата във Варна. Дори има докладна от служителя по сигурността в правосъдието Николай Зашев, според когото не се налагат специални мерки за сигурност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА