Last news in Fakti

6 Януари, 2024 13:43 11 929 60

Собствениците също могат да бъдат изгонени от жилището им

  • етажна собственост-
  • процедура-
  • изгонване-
  • собственик

Законодателят е предвидил трудна и тромава процедура

Собствениците също могат да бъдат изгонени от жилището им - 1
Снимка: БГНЕС

Едва ли има някой собственик на жилище, който да не е имал тежки пререкания със съседите. Често се стига до саморазправа, а и междусъседските съдебни дела не са рядкост. В някои случаи законът предвижда реално собственикът на имота да бъде принуден да го напусне.

Изгонването от блока е най-тежката санкция, която се предвижда от Закона за собствеността и ЗУЕС. Именно поради този факт са уредени доста процедурни предпоставки, които трябва да бъдат надлежно изпълнени, пишат експерти, които се занимават с професионално управление на етажна собственост (ЕС). Едва след осъществяване на всяка една конкретна стъпка, предвидена от законова гледна точка, може да се прибегне до реално изгонване на недобросъвестния съсед. Важно е да отбележим, че дори да се стигне до там, това изгонване не може да трае вечно. Законът е определил максимален срок на изселването от 3 години.

Предпоставки за изгонване на съсед от блока

В Закона за собствеността е посочено: „Собственикът на етаж или част от етаж се изважда от сградата по решение на общо събрание за срок до 3 години: а) ако използва или допуска да се използват неговите помещения по начин, който излага сградата на опасност от пожар или от значителни повреди, и б) ако систематически нарушава правилника или решенията на общо събрание за вътрешен ред в сградата или добрите нрави.“

Законът е поставил от първостепенна опасност възникването на пожар в сградата. Последното събитие се наблюдава често при хора с душевни заболявания. Под „значителни повреди“, в закона се има предвид щети, които могат трайно да засегнат цялостта на сградата. Такива са:

  • Прекъсване на електрическата инсталация;
  • Прекъсване на ВиК инсталацията;
  • Събаряне на носещи стени;
  • Всяко едно друго действие, което би могло да наруши цялостта на блока.

Процедура по изселване на собственик

Това е сложен процес, който най-общо може да бъде разделен на 3 етапа.

1: Изготвяне и връчване на предупреждение от управителя на ЕС

Връчването на предупреждение е задължителна стъпка в изселването на съседа от сградата. В случай, че такова липсва, то съдът няма да уважи иска за извеждане на собственика без значение дали са спазени изрядно всички следващи стъпки.

Предупреждението трябва да бъде отправено в писмена форма, да изхожда от домоуправител или управител на Етажна Собственост. В неговото изложение е необходимо да бъде ясно описано в какво точно се състои нарушението, с посочени време, място и други особености на действията на собственика. Освен това, трябва да бъде упоменато, че ако нарушението не бъде преустановено, последният следва бъде изведен от сградата за срок от до 3 години.

2: Провеждане на Общо Събрание за извеждане на собственик от Етажна Собственост

Ако нещата са стигнали до там е добре да се обърнете към адвокат, специализиран в етажна собственост. Защо? Защото неспазването, на която и да е формалност от закона по време провеждане на Общо Събрание ще доведе до отмяна на взетото решение в съда.

Накратко, това общо събрание, има някои съществени особености. В неговия дневен ред задължително трябва да бъде предвидена точка за вземане на решение за извеждане на собственика въз основа нарушенията, посочени в предупреждението. Важно е да се отбележи, че е необходимо да се придържате изключително към предупреждението, защото при посочването на каквито и да било други обстоятелства актът ще бъде счетен за незаконосъобразен.

Важно е да се отбележи, че дори единодушно да решите да изселите съседа, трябва да знаете, че той разполага със срок от 30 дни, за да обжалва решението и при неговата отмяна е необходимо да започнете процедурата отначало.

3: Съдебно дело за изгонване на съсед от сградата

За този етап вече е наложително да се обърнете към адвокат, който познава добре Закона, неговите противоречия и условности. При успешен изход от делото, съдът следва да постанови акт, по чиято сила собственикът следва да освободи имота. При липса на доброволно изпълнение на съдебното нареждане, етажната собственост може да се обърне към съдебен изпълнител. Последният ще извърши принудително извеждане от сградата.

Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК


Поставете оценка:
Оценка 3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 а как

    79 5 Отговор
    да изгоним индийските избиратели на сглобката от държавата
  • 2 Пешо Кюстендилецо

    40 9 Отговор
    Тия работи ако некой ги напрай у блок у Кюстендил че го изгонат комшиите с краката напред скоропостижно.

    Коментиран от #33

  • 3 Носещите стени

    41 4 Отговор
    В нашия вход от 24 апартамента 6 са махнали стени. Външна към тераска от 1,2кв.м., защото стената прави една чупка и като остъклиха терасите, стената нарушавала правоъгълното пространство на кухнята. Стената е 1.20 с дебелина 25 см. Смятайте колко квадратни сантиметърчета спечелиха, като махнаха външна стена. Най-фрапиращото е, че като минаваха уж на оглед преди санирането, ония се направиха, че не го забелязват.

    Коментиран от #9, #32

  • 4 От Варна

    60 3 Отговор
    Както всяко село си има един идиот, така е за съжаление почти и за всеки вход. Намира се някой гад, дето трови живота и спокойствието на съседите. След много повиквания на полиция сред нощ, заведохме един такъв даже на съд. Предупредиха го с въдворяване за лечение, след един месец си е същия. Това за извеждането е само на книга. Затова има и толкова междусъседски разправии. Пази Боже, да ти се падне през стена , няма спасение! В България закон , който гарантира що годе личното ти спокойствие в дома ти, не работи!

    Коментиран от #34, #52

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Сивата котка

    41 1 Отговор
    От горния етаж като маршируват с налъми, кво да прая? ЕК да им връчи лист, с който ги задължава да си купят пантофи ли?

    Коментиран от #11, #51

  • 8 филип ейджи

    33 2 Отговор
    пускаш под наем афганистанци и блока ще опустее
  • 9 факт

    6 13 Отговор

    До коментар #3 от "Носещите стени":

    щото носещи външни стени няма

    Коментиран от #25

  • 10 От провинцията

    24 0 Отговор
    Предвид битовото дребнотемие, но по важни за спокоен живот проблеми, явно всичко произлиза от взаимното неуважение и незачитане от човек към човека! Това е и в основата, управляващите да не си вършат работата за общото, а само за себе си. Нали произлизат от нас?
  • 11 факт

    5 22 Отговор

    До коментар #7 от "Сивата котка":

    купи си тампони за уши
  • 12 777

    18 4 Отговор
    по която не е онета .А дали изгонения ще продължи да плаща данък смет и сгради .....сигурно като поп щото се плаща за собственист която не е отнета ...Ще му намерат цаката и да отнемат апартаменти както колките ..евроценностите ще се погрижат и за това ...все пак взеха за нищо да отнемат и деца ...защо не и апартаменти ... и след като държавата пращи от соросиди мазохисти .
  • 13 Пожарникаря е писал този закон

    13 4 Отговор
    Електрическите табла в старите кооперации са от преди 2СВ и електроразпределителните дружества не ги подменят с нови по европейски стандарти също така не се изисква всеки апартамент да има пожарогасители и не се провежда инструктаж за работа с пожарогасители и всяка година пожарогасителите да минават профилактика за годност в много апартаменти живеят наематели които не са собственици а също децата и внуците на собствениците които са технически неграмотни и нямат инструктаж за използване на електроуреди с остаряло електроинсталации
  • 14 Сега на пожарникарите

    7 3 Отговор
    Трябва да изискват пожарогасители и да правят всяка година профилактика на пожарогасители и да провеждат инструктаж на живеещите в съответното жилище защото с действие и бездействие те ще са виновни
  • 15 Във всеки апартамент трябва в всяка стая

    14 5 Отговор
    Да има димен датчик и пожарогасител особено в кухните във всеки вход до общото електротабло трябва да има пожарогасители а Пожарникарите трябва да изискват нови електротабла по стандартите на ЕС докато не се изпълнят тези изисквания сградите трябва да бъдат спрени от експлоатация с действие или бездействие са виновни пожарникарите че не с изисквали от собствениците тези противопожарни мерки

    Коментиран от #18

  • 16 Това е последното

    31 16 Отговор
    което ни остана на нас Българите -недвижимата собственост!Сега посягат и на нея! Оправдания винаги ще се намерят,както стана с движимата собственост! Ще ни направят просяци и бездомници в собствената ни Държава! Вън България от ес и нато! За Независима България! Само Възраждане!!!
  • 17 Чудя се как застраховат апартаменти

    4 11 Отговор
    И къщи без пожарогасители датчици за дим и без инструктаж от пожарникари как се действа при пожар и в сгради с електрически табла от преди втората световна война
  • 18 Ти се

    21 4 Отговор

    До коментар #15 от "Във всеки апартамент трябва в всяка стая":

    оля бе човек!
    Това и в чужбина го няма!
    Има изисквания за огнеупорни врати на всеки апартамент и пожарогасители на всеки етаж, но никой не те задължава да имаш пожарогасител в дома си.

    Коментиран от #20, #29

  • 19 А за Асансьорите как стои въпроса

    14 2 Отговор
    Не отговарят на никакви съвременни стандарти има Шиндлер от преди втората световна война
  • 20 Как във всяка кола има изискване за

    14 7 Отговор

    До коментар #18 от "Ти се":

    Пожарогасител и аптечка а за всеки апартамент не може
    Скъпи на таралясниците ефтини на недвижимите имоти

    Коментиран от #22

  • 21 Трябва да се задължат всички блокове с

    7 8 Отговор
    Парно и топла вода да са към Топлофикацията защото парното е огнебезопасно всички електроуреди остаряват и електроинсталациите също и трябва периодично да се обновяват
  • 22 Казвам ти

    4 3 Отговор

    До коментар #20 от "Как във всяка кола има изискване за":

    как е в чужбина(УК).
    Работя в тази област.

    Коментиран от #26

  • 23 тиквенсониада

    12 4 Отговор
    По този начин ли са изгонили мис Бикини Борислава Йовчева от къщата в Барселона !? Затова ли вече я няма в Испания ? И да питаме Бойко , той ще замълчи !

    Коментиран от #27

  • 24 Знаете ли колко кооперации вратите на

    15 2 Отговор
    Входовете се отварят навътре вместо да се отварят навън и са без антипаник брава за бърза евакуация в цял свят на всички превозни средства врати и капаци се отварят навън

    Коментиран от #43

  • 25 Носещите стени

    8 3 Отговор

    До коментар #9 от "факт":

    Да кажем, че външните стени не са носещи. Тогава за какво ги слагат.
  • 26 Земята е космически кораб

    8 4 Отговор

    До коментар #22 от "Казвам ти":

    И сградите са палуби и земята се върти с 34 км/с противопожарните мерки трябва да са както на круизен военен кораб в океана и както във всеки автомобил
  • 27 Гост

    10 5 Отговор

    До коментар #23 от "тиквенсониада":

    А Лена и Кире и парапета а

    Коментиран от #35

  • 28 хммм

    15 9 Отговор
    Собственик няма как да бъде изгонен!
  • 29 Страх лозе пази

    7 0 Отговор

    До коментар #18 от "Ти се":

    Фиърс ранчо протект
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 и при нас

    11 1 Отговор

    До коментар #3 от "Носещите стени":

    Същата работа е повсеместно, не само във Вашия блок.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 напълно съгласна

    12 2 Отговор

    До коментар #4 от "От Варна":

    Точно така, всичко е само на теория, на практика навсякъде действат законите на джунглата в България.
  • 35 Петер Брьогел

    10 4 Отговор

    До коментар #27 от "Гост":

    А за бат Бойче и Мата Хара ? За Борислава Йовчева ? За Цветелина с банката ?

    Коментиран от #36

  • 36 Стамат

    8 4 Отговор

    До коментар #35 от "Петер Брьогел":

    Кво стана ве, кво стана та не вечераамее.Паднаха ли ве Кочо цените,кво танаа, а.Да падат цените чи за пенция станаамее, уджаст
  • 37 "Кредит Маркет ООД"

    8 2 Отговор
    с управител Димитър Смиленов е най-некоректната фирма.

    Коментиран от #38, #40

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 БгТопИдиот🇧🇬

    1 6 Отговор
    Местя го ЕС и панелните таласъми !!
  • 40 Брокер

    4 9 Отговор

    До коментар #37 от ""Кредит Маркет ООД"":

    Като спестявате от комисионни,после ривети, така е

    Коментиран от #42, #44

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Джанго без окови

    4 8 Отговор

    До коментар #40 от "Брокер":

    Спестява ривере , и после реве. Батко винаги е давал пари за красиви жени,за дестинации и качествен алкохол......е давал съм пари и за глупости..
  • 43 Киро дрелката

    4 1 Отговор

    До коментар #24 от "Знаете ли колко кооперации вратите на":

    Е, ний трябва ляп да ядем.То, така голяма хамалогия ще е да берем от апартаментите
  • 44 Аз Кочо

    12 2 Отговор

    До коментар #40 от "Брокер":

    Не стига че си купил на макс и с кредит а на туй отгоре си набил грешни пари за брокер!

    Докато има такива тарикати като теб цените ще растат до небето, хахахах

    Коментиран от #45

  • 45 Стамат

    3 9 Отговор

    До коментар #44 от "Аз Кочо":

    Кочо, кво стана ве , кво стана та не вечераамее,ши падат ли теа имоте ве,че и внуците пораснаха ве

    Коментиран от #46, #47

  • 46 Аз Кочо

    10 3 Отговор

    До коментар #45 от "Стамат":

    Чакаме да видим броят на сделките за последното тримесечие и ще ти кажа дали цените ще паднат още. На изуст говориш само ти.
  • 47 Джанго без окови

    2 7 Отговор

    До коментар #45 от "Стамат":

    ривере е лесен - живее при техните,а ти ако чакаш ше си вечния наемател ха ха хах

    Коментиран от #57

  • 48 Бате Венци от Славия - сикаджията

    9 5 Отговор
    Ще изгониш дядовя ми. Стига сте плашили хората и с тези съдебни изпълнители, като че ли те са богове. Такова дърво могат да ядат, че ще напуснат "професията" след това. Остави и тези глупости със закона и макона. Му дойде акълу у главо.
  • 49 Анонимен

    8 4 Отговор
    Като са толкова “умни” да си дават парите за апартаменти и после да се съобразяват с тоя и оня. Само си мислят, че притежават нещо, а делят всичко с още 100 човека.

    Коментиран от #53

  • 50 собственици

    7 3 Отговор
    В щатите който влезе неканен в чужд имот и бива отстрелян като диво прасе. България не е на Луната.
  • 51 Емо

    6 5 Отговор

    До коментар #7 от "Сивата котка":

    Правите протокол - домоуправителя и още двама души, че се вдига шум и се нарушава чл. 6, ал. 4 от Закона за управление на етажната собственост. Пускате един екземпляр в общината. Оттам вземат решение за глаба и издават наказателно постановление. Като се съберат два-три протокола пускате жалба в полицията за тормоз. Викате РЗИ да замери шума, ако е над 35 децибела през деня и над 30 през нощта е нарушение по наредба №6 на МЗ за допустимите нива на шум, в т.ч. и от съседи в жилищни зони. Като се съберат две жалби в полицията за тормоз и шум, те са длъжни да изпратят материалите в прокуратурата. Или ако замерването на шума е дало резултат, прилагате и него като доказателство. Отивате на лекар, оплаквате се от нерви, високо кръвно, сърцебиене, трудно заспиване, искате да ви предпише приспивателно, и всичко това може да се използва като доказателства в дело за неимуществени вреди. Има начини, най-малко веднъж ще ги привикат в полицията. Четете и законите внимателно, има начини, но няма гаранция.

    Коментиран от #54, #55

  • 52 Лазо

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "От Варна":

    Все пак със съгласието на 75% може да се изгони собственик, а наемател с 51% мнозинство, наистина е трудно, но не е невъзможно, само трябва да се спази буквата на закона и да се докаже в съда че е предупреден, глобяван, викан в полицията и нищо не е помогнало. Лашо е и това, че няма междинни мерки в закона, а направо изгонване, а то наистина за останалите съседи да гласуват е крайна мярка. В САЩ са решили въпроса така - всеки шум, който се чува извън твоя апартамент или къща подлежи на глоба. Там къщите са на 5-10 м. по-навътре от улицата, ако се чува шума на улицата е нарушение. Един българин, полицай в САЩ разправя: викнаха ме през нощта за силна музика в някаква къща. Отидох, предупредих ги устно, намалиха музиката. След 1-2 часа пак ме извикаха. Отидох, и им връчих тикет - глоба за 100 долара. След още 2-3 часа пак ме извикаха - този път им връчих тикет за 500 долара. Повече с тази къща не сме имали проблеми да ни викат. Само съжалих, че им направих компромис първия път.
  • 53 америка

    5 3 Отговор

    До коментар #49 от "Анонимен":

    Абе мунчо, като си в къща също делиш една земя със комшиите. Моли се да не са тъмнолилави и диви , че тогава шума ще ти е най малкия проблем.

    Коментиран от #56

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Джанго без окови

    2 4 Отговор

    До коментар #51 от "Емо":

    Звучи хубаво от твойте уста,но нещата не са така,особено ако живучкаш в Ляолин ха ха хах.Питай нашия професор Кочо,той по ги знае нещата ха ха
  • 56 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #53 от "америка":

    В къща, лилавите съседи са зад оградата, която може да е и през 100м. В апартамента, от лилавите съседи те дели една стеничка.
  • 57 Купувам но само

    5 2 Отговор

    До коментар #47 от "Джанго без окови":

    в Италия и южна Швейцария

    Коментиран от #58, #59

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Джанго без окови

    3 3 Отговор
    Що ма тръкна ма ,комплексар провинциялен ха ха ха