Last news in Fakti

1 Септември, 2023 12:47 5 257 16

Продължава сагата с професионален домоуправител

  • професионален домоуправител-
  • етажна собственост-
  • договор

Етажна собственост не може да разтрогне договора с него

Продължава сагата с професионален домоуправител - 1
Снимка: М. Богданова ©

Продължават проблемите на граждани на Пловдив с професионален домоуправител, който отказва да прекрати взаимоотношенията си с тях. Това съобщи омбудсмана на Пловдив Борислав Стаматов. В годишния си доклад за постъпилите сигнали, той разказва за казуса и проблемите пред етажната собственост.

В приемната и по електронната поща на Обществения посредник на територията на община Пловдив в последната една година са постъпили множество сигнали във връзка с оплаквания от работата на професионалния домоуправител, обслужващ различни етажни собствености в Пловдив, пише Trafficnews.

"Сигналите се припокриват и касаят едни и същи въпроси, както следва:

- Нежелание от страна на фирмата за водене на кореспонденция и разговори с гражданите (не отговаряне на писма и имейли);

- Нежелание или искане за отлагане с месеци от страна на фирмата за свикване на общи събрания, особено когато етажните собствености желаят да се откажат от професионалния си домоуправител;

- Изпращане на имейли от фирмата до етажните собственици, че насрочените общи събрания на етажната собственост няма да бъдат легитимни;

- Нежелание от страна на фирмата да се уточнят движенията на събраните и разходваните средства, в това число и не връщане на отчетната документация;

- Съмнения за неосновани разходи от страна на фирмата. Също така разходи направени без да са одобрени от етажната собственост или от контролните ѝ органи. С общите пари на етажната собственост фирмата покрива таксите на тези апартаменти (собственици), които не си плащат;

- Невръщане на книгата на етажната собственост на самите собственици;

- Непризнаване от страна на фирмата на общите събрания на етажната собственост, свикани и проведени в съответствие със Закона за управление на етажната собственост.

Гражданите изразяват мнение, че цитираме: „Фирмата не върши никаква работа, тя е ненужна, тя се грижи само за това да си прибере парите и толкова“.

Независимо от наличието на текста в чл. 44, ал. 1, т. 19 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, общинската и районните администрации в Пловдив (а имаме сведения, че така е и в цялата страна) в повечето случаи не желаят да се занимават с отношения в етажната собственост, с отношения между етажната собственост и ръководствата на етажната собственост и най-вече с отношения между етажната собственост и външните професионални домоуправители.

Те изразяват становище, че това са отношения между частно-правни субекти, които са уредени в Закона за управление на етажната собственост и в Закона за задълженията и договорите. Ние считаме, че абдикирането на общинската администрация от тези взаимоотношения не е в интерес не само на гражданите и общината/общините, но и на държавата".


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Много е лесно

    23 2 Отговор
    Имейл за прекратяване, няма отговор и договора е прекратен.
  • 2 Имаше такава идея

    34 1 Отговор
    Да се наеме фирма и професионален домоуправител. Прегледах им договора, намерих поне 5 точки от него с които не съм съгласен. Изложих си опасенията пред останалите съсобственици и до такова недоразумение не се стигна. Не се подлъгвайте да наемате фирма да защитава тези ваши интереси. Освен да им плащате пари всеки месец и нищо добро не очаквайте то тях. Няма да ви решат проблемите. Ще ви донесат само по - големи.

    Коментиран от #10

  • 3 много неща не са наред

    22 0 Отговор
    Нямаме адекватен Закон за етажната собственост. Променя се на парче, без задълбочено познаване и обмисляне на всички възникващи проблеми под един покрив, с много собственици на жилища. За домоуправителите да не говорим. Това са хора, заграбили една свободна ниша
    и си мислят, че това е доживот.Няма контрол от държавата, а хората са напълно безсилни да се борят с тези грабители, особено там, където повечето собственици, са възрастни хора. Не зная, кога ще дойде реда на този закон, но е крайно, дори многократно закъснял срокът за неговото актуализиране. Стотици хиляди собственици са в капан и живеят в ад, само защото няма адекватни правила за етажната собственост.
  • 4 Ами да

    29 0 Отговор
    Не само в Пловдив, важи за цялата страна! Законът за тази дейност е лобистки в полза на т н професионални домоуправители! Поставени са над собствениците и ги изнудват за пари без адекватни услуги! Никаква отчетност! Не можеш да се откачиш от тях! Бягайте!

    Коментиран от #6

  • 5 Пустиняк

    8 0 Отговор
    Частен домоуправител - полов акт с ваша леля.
  • 6 И как да бягаме

    15 3 Отговор

    До коментар #4 от "Ами да":

    Никой не иска да се занимава с тази дейност заради 1-2 собственици, киселяци. по рождение. Хем не искат да се занимават, хем са вечно в атака срещу домоуправителя. Имахме чудесни млади хора, които със собствени средства и труд се заеха и с градинките, по своя инициатива и без да им е задължение. Отказват се заради тоя единия, дето само той не разбра и още пита защо вече не искат. Сега професионален. И таксата ще се вдигне и няма да е както беше, ама друг начин няма. Само да ви кажа да си пазите документите, с които внасяте парите. Стигне ли се до съд, трябва да се представят писмени доказателства.

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Петер Брьогел

    7 2 Отговор
    И в България искаме да се откъснем от ШАЙКАТА и Бойко , ама те са се впили здраво и не пускат ! Че сега даже ПП-ДБ опитват да го ИЗПЕРАТ !

    Коментиран от #9

  • 9 Гост

    2 6 Отговор

    До коментар #8 от "Петер Брьогел":

    Това се изтърка,Боко не управлява от много време
  • 10 заинтересована

    12 1 Отговор

    До коментар #2 от "Имаше такава идея":

    Благодаря за полезната информация! Имам съседи, които се опитват да пробутат идеята фирма да реши проблемите ни защото някъде си така било и били доволни. Прост народ лесно се управлява!
  • 11 Когато домоуправител-съсед краде ...

    1 2 Отговор
    Нас яко ни краде домоуправител, който е съсед. Прибира парите от наеми на общи помещения, защото ОС взело решение. нищо, че решението и незаконно, с кворум под 50% и в нарушение на лични права за собственост според Закон за собствеността, Конституция и европейски закони. Не ни дава нормални отчети, не допуска ревизии, самовъзлага си ремонти и ги оправдава с протоколи на управителния съвет, направо си е пладнешки обир. Според ЗУЕС трябва да има определен размер на месечни вноски, при нас не може. Гласувано е всички пари от наемите да се прибират за ремонти и да не изплащат на собствениците. Обжалвахме пред съд, спечелихме, обаче последва общо събрание, което гласува "одобряват се действията на домоуправителя" и отмени съдебното решение. Това се случва в една законова държава, в 21ви век! Благодарение на доста неадекватния ЗУЕС, според който един собственик може да представлява с пълномощни още 3ма, управителния съвет и още няколко техни хора правят фалшименто пълномощни, манипулират кворума и никакво решение извън техните интереси не може да се вземе. Водихме още няколко дела които загубихме поради натиск върху съдиите от адвоката му, който има бизнесотношения със шефа на съда. Правото е на наша страна, цитираме закони, цитираме решения на ВКС задължителни за изпълнение... все тая. Хванахме адвоката му с некоректни документи за правна защита и по две от делата не му присъдиха хонорара, но по другите му ги признават... Тези съдии, които не му признаха за за

    Коментиран от #14

  • 12 Продължение

    1 0 Отговор
    Хванахме адвоката му с некоректни документи за правна защита и по две от делата не му присъдиха хонорара, но по другите му ги признават... Тези съдии, които не му признаха за законни документите за хонорари са в затруднено положение и шефът им търси цаката...
    Сега ще пробваме в прокуратурата, дано нещо стане и да го махнем по съдебен ред, иначе ще е доживот. Става дума за приход от 3500-4000 лв. месечно.
  • 13 Надежда

    9 0 Отговор
    Държавата е подарила схема за измама на фирмите за проф.домоуправители.Няма институция ,която да ги контролира и санкционира..Манипулират живущите ,че не може да се прекрати договора щом има неизрядни платци.Лъжат ,че те изрядните трябва да платят
  • 14 Надежда

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Когато домоуправител-съсед краде ...":

    Всеки собственик има право да предяви иск към ЕС за неговия дял от получаван наем години назад ведно с дължимите лихви за просрочие.Обсебване на чужди финансови средства ,сигнал до прокуратурата,това е по НПК.
  • 15 Надежда

    3 0 Отговор
    Личен опит: спечелих дело срещу най рекламираната такава фирма.Но понеже тя само представлява ЕС,разноските по делото трябва да ги заплатят съседите.Същите плащаха повече от година след вече изтекъл договор."Умни".
  • 16 ахаха

    0 0 Отговор
    Под N 3. Така е. 35 години ни изнудваха. Непрекъснато асансьора се повреждаше, но се разбират с асансьорния техник, нито домовата книга се проверяваше и така си закупиха в големите градове. Трябва и следва закон за етажната собственост, но който си е по далаверите пак ще намери вратички, а за възрастните хора, чакат да умрат, за да им закупят жилищата на безценица и да ги препродават. В Бг така се живееше, с нови коли, гаражи, оставят ви без работа, никой не ви наема и се започва с продажбите, и кои най вече българите. Българите някои изкупуваха всичко без пари, сега мюсюлманите изкупиха на безценица от българите, а както казваха старите хора, това са изплакани пари, било то на турците, заминавайки си, но хората са безсилни пред младите хора с връзки, палачинката е обърната и българите от номенклатурата започнаха да се подмазват, не става българина за чеп зеле, а да е политолог, психолог, журналист. Всеки мечтае от младите в телевизии, журналист да е, получавали бабите им хаха 10 хил лева. Голям праз факти. Хляб без кора няма