Last news in Fakti

11 Май, 2011 20:01 3 098 14

САЩ с нов рекорден спад при цените на жилища

  • сащ-
  • криза-
  • поевтиняване-
  • жилища-
  • прогнози

Средно с 3% поевтиняха цените на жилищните имоти в САЩ през първото тримесечие на 2011 г. Това е най-силния спад на тримесечна база от началото на кризата през 2008 г. Изследвани са 132 по-големи американски града. В 97% от тях жилищните имоти продължават да губят от стойността си през първите три месеца на годината. Само в няоки градове в щатите Флорида и Илийнос се наблюдава незначителен ръст в рамките от 0.3% до 2.4%.

Има и втора тревожна новина, а именно продължаващото увеличаване на необслужваните кредити в 25 града. През март 2011 г. на всеки 1000 апартамента е бил иззет един.

Ако погледнем пазара на годишна база, картината е още по-тревожна. За този период цените на жилищата са поевтинели с 8.2%, до 169 000 USD. А в сравнение с най-високите показатели, които са били през 2006 г., средната цена е спаднала със 29.5%.

Данните накараха някои от по-известните анализаторски компании в САЩ да променят досегашните си прогнози. Първоначално те очакваха, че дъното на пазара ще бъде достигнато през втората половина на тази година, а сега смятат, че това ще стане през първото полугодие на 2012-а.

 

10-те града в САЩ с най-ниски цени на жилищата

град цени през І-во тримес.
на 2011 г.
(в USD)
изменение спрямоІV-то
тримес. на 2010 г.
(в%)
изменение на
годишна база
(в %)
изменение спрямо
пика на пазара
(в %)
ипотекирани
имоти
(в%)
Детройт
(Мичигън)

70.6

-5.2 -17.3 -55.5

36.3

Питсбърг
(Пенливания)
105.8 -0.2 -0.1 -5.1 6.8
Тампа
(Флорида)
107.2 -3.8 -10.9 -50.6 59.8
Кливланд
(Охайо)
108.5 -3.9 -9.1 -24.7 41.4
Орландо
(Флорида)
115.7 -2.9 -7.8 -55.2 N/A
Атланта
(Джорджия)
121.1 -4.4 -17.3 -33.7 55.7

Далас
(Тексас)

125.4 -1.2 -6.9 -13.2 N/A
Финикс
(Аризона)
126.1 -2.3
-11.2 -55.3 68.4
Сейнт Луиз
(Мисури)
127.9 -4.9 -9.6 -18.7 31.2
Маями
(Флорида)
137.3 -1.8 -12.8 -55.4 47.7
САЩ 169.6 -3.0 -8.2 -29.5 28.4


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 varna

    32 11 Отговор
    да а ма балонената глава вече е приготвил багажа и се прибира в цветущата българия.
    ще си живее в охолната раширена гарсониера в меден рудник и ще си спинка на разтегателния диван и ще закусва обядва и вечеря на холовата маса, ще пуши на остъкленото с винкел балконче и ще слиза и качва до 13 етаж пеша защото някои от богатите му съседи не иска да си плаща асансиора.
    ама толкова е умен балона че взема със него жената и децата, смята да прегради коридора на етажа и да им направи детска/спалня/гримиорна/килер.
    тя жена му се дърпа ама какво ти разбира тя от икономика.
    а за къщата в ЛА се отказа в последния момент,/ не че имаше пари да я купи / за да им покаже на тъпите амерканци с какъв хитър ганио си имат работа.

    Коментиран от #3

  • 2 мрежата

    7 18 Отговор
    Борисов: парите идват с движението

    Lev.bg, 11.05.2011 17:11 (последна актуализация 11.05.2011 17:12)
    През юни-юли ще стане ясно дали разчетите на бюджета позволяват да се вдигнат минималните доходи. Това заяви на гарата в старозагорското село Калояновец премиерът Бойко Борисов. Заедно с министрите на транспорта и финансите Александър Цветков и Симеон Дянков поставиха началото на рехабилитацията на жп линията Пловдив - Бургас.
    Откриваме обект, в който се вливат 400 млн. лв. и осигурява нови 600 нови работни места, заяви Борисов и допълни, че „всичко това като се задвижи в тази и в следващата година ще вкара милиарди в държавата и ще даде възможност да се вдигнат пенсиите и заплатите”.
    Първите участъци от жп линията ще бъдат готови догодина, а цялото трасе – през 2014 г. Времето за пътуване от София до Бургас с влак ще се скъси с около 2 часа, подчерта премиерът и припомни, „че когато има движение, с него идват парите, ефективността и съпътстващите бизнеси, а това е работа и за хората”.
    Подобреното с 15 млн. лв. финансово положение на БДЖ и възможността за еврофинансиране ще позволи да се купят до 2014 г. нови влакове, увери транспортният министър Александър Цветков, според когото е важно „да се използва възможността на това трасе, което се изгражда, със 160 километра в час хората да пътуват бързо и комфортно по тази отсечка”.
    Проектът се финансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз. Изпълнител е българо-италиянският консорциум „Джисиеф – Трейс Рейлинфра”.
  • 3 bubblehead

    12 14 Отговор

    До коментар #1 от "varna":

    Балона, не се отказва от къщата ами се стяга утре да разписва пунктирната линия както се казва на американски за ипотека от $465К. Пазара в Америка е стигнал до точката в която аха се засили да пада за два месеца и се качи в следващите два и така сме вече 2 години. В момента има някакъв локален минимум ( и аз за това купувам) от които не вярвам да слезем дори под нивата от април 2009 , което беше дъното на тоя цикъл, където се видя че паднат ли цените до там има търсене... Толкоз за анализа на американския пазар. Както се кава на англиски - няма нищо за гледане тука господа , преминавайте нататък , преминавайте нататък... Междудругото маса българи купуват точно сега или преди 4-5 месеца. Изобщо българите се оказват със доста по-здрав разум от средния американец които купуваше като че няма утре през 2006. Турбооптимизъм? Народопсихология ама на друг народ другари... Познавам и някои бългасрки морони които също си купиха имот през 2006 за резил. Да знам че в Америка има къщи по тая среднта цена oт $169К и там е топло , но както казва поета с китара нам туда не нада... ха-ха! Блазя му на върнеския клоун че си дреме при мама и тате в Аксаково и ни ипотека, ни рент, ни лихви го вълнуват и така си лее невчесаните мъдрости безпризоно в тоя форум

    Коментиран от #4

  • 4 varna

    20 11 Отговор

    До коментар #3 от "bubblehead":

    Блазя му на върнеския клоун че си дреме при мама и тате в Аксаково и ни ипотека, ни рент, ни лихви го вълнуват
    da taka e zashtoto az tvojata kashta moga da ja kupja napravo cash, a ti utre shte si razpishesh smartnija akt, zashtoto shte ja plashtash do grob.
  • 5 хърпърцумян

    14 11 Отговор
    260 лева квадрата смешници в София град до 3 години всичкото мангаля ще ви изкупят постройките и ще създадат Циганистан.Тогава рентиери и тъпанари като бъбъл балхата и другите малоумници ще се трпят да учат мангалски щото наематело ще им свали не самопнаема ами и панелите на сбрицаните панелни кууперацйки
    и пак чакайте ръст в иморо с гунените платненки ааааааксо и бъбъле
  • 6 апокалипсис

    9 4 Отговор
    Няма да се сбъдне прогнозата ти понеже 2012 идва края на света и няма да има мангали и имоти гледайте филма и си пийте лекарствата редовно.
  • 7 циганин

    12 3 Отговор
    Батка аз у костинброд имам къща 800м2.бе защо ми е да си купувам апартамент и мерцедес карам нов 20булки крадат в чужбина за мен европа ми е в задния двор и азис ми е братовчет.У факолтето имам приятели които се калнат че нема да го напуснат никога там им е добре живот си живеят и братовчедите са наблизо.
  • 8 апокалипсис2

    10 5 Отговор
    Във филма вълна цунами помита всичко и нас няма да ни има и вас също и апартаментите лоша работа.
  • 9 мрежата

    11 4 Отговор
    Доларът е в по-голяма опасност от еврото
    DarikFinance.bg, 12.05.2011 18:39 (последна актуализация 12.05.2011 18:43)
    Представете си държава, която харчи и отпечатва трилиони всеки път, когато трябва да закърпи някакъв проблем, предлага FT.

    А сега си представете друга държава, където няма централно финансово министерство, което означава, че спасяването на местните правителства е малко по-трудно, и която има централна банка, трупаща ликвидност, вместо да се занимава с количествени улеснения.
    Защо да е изненада, че валутата на еврозоната е по-силна от тази на САЩ? Заради проблемите с рефинансирането на дълга на страните в периферията на съюза? И възможността за разпространяване на тези проблеми? Да, това са реални и сериозни основания, но са вътрешни за еврозоната и нямат практическо отношение към еврото. Единственото, на което влияят е цената на облигациите на някои от държавите-членки на валутния съюз.
    Мислете за това по следния начин: в САЩ, председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви, че отказът от златния стандарт по време на Голямата депресия е помогнал САЩ да се възстановят по-бързо от други страни.
    Бернанке използва по-слабата валута като паричен и политически инструмент, за да отговори на текущото състояние на американската икономика. Това, което много американци пренебрегват е, че някой трябва да бъде от другата страна на този процес: днес това е еврозоната, която има силна валута, въпреки многото предизвикателства.

    Преди една година еврото се оказа единственият актив, търгуван за извличане на печалби от проблемите на еврозоната. Това отчасти се дължеше на ликвидността, тъй като беше по-лесно да се продава евро, отколкото дълг на страните от периферията на валутния съюз. Но когато единната валута поевтиня до 1.18 долара, късите позиции вече не изглеждаха като сигурен залог и спекулантите потърсиха печалби другаде.
    Всяка страна може да отложи плащанията или да преструктурира дълга си. Проблемът е, че после ще е почти невъзможно да получи заем, освен на много висока цена. Така всяка страна, която предприеме подобни действия трябва да се откаже от дефицитното харчене на момента.
    Затова е в интерес на Гърция да отложи преструктурирането на дълга си, докато осъществи успешно, колкото се може повече реформи.

    Цената на риска от фалит вероятно ще бъде по-ниска след няколко години. Банковата система вече имаше време да се подготви за просрочване на гръцкия дълг, продавайки облигациите емитирани от Атина на Европейската централна банка. Така, ако Гърция се огъне под политическия натиск и преструктурира дълга си ще загуби само лесните пари от ЕЦБ и Международния валутен фонд. Защо да го прави?
    Намаляване на дълга по принцип е възможно. Белгия през 1990-те години имаше съотношение дълг към брутен вътрешен продукт от около 130 на сто, което успя да намали до около 98 на сто.
    Основното предизвикателство пред Португалия е, че тя е малка страна със слабо правителство, но въпреки това е в състояние да изпълни своите ангажименти.

    Испания е голяма страна, в която се спука балон в имотния сектор - нищо ново в съвременната история. Като се има предвид ниският общ размер на испанският дълг към БВП и твърдият подход на Мадрид към стабилизиране на банковата система, скоро ще можем да сравняваме Испания с Финландия.
    Финландия премина през последствията от спукване на балон на имотите, след разпадането на Съветския съюз, което се отрази негативно на износа на страната. А Испания има реалната икономика и достатъчно ресурси, за да се справи с настоящата криза.
    В Ирландия ситуацията е по-сложна, защото проблемите на банковата система се оказаха магнит за политическите инсинуации. Въпреки това, икономическите проблеми на съседна Великобритания изглеждат по-сериозни.
    В САЩ, в деня, в който инвеститори приемат реалността, че инфлацията, а не финансовата дисциплина, е пътят на най-малкото политическо съпротивление, пазарът на облигации ще се срине. А за разлика от еврозоната, в която потребителите ограничиха разходите и започнаха да спестяват преди десет години, силно задлъжнелите американци няма да бъдат в състояние да плащат по-високите лихвени проценти. Големият дефицит по текущата сметка на САЩ също така прави долара по-уязвими от разпродажби на пазара на облигации, отколкото е еврото.
  • 10 циганин

    10 3 Отговор
    И батка запомни циганин гладен не си ляга.
  • 11 ДЯДО ЛИБЕН

    1 5 Отговор
    Ред дълзи ред сополи всички брокери на имото в бг ПОЧНИ >

    ЧАКАЙТЕ бе СЮРТЮЦИ , ВИЕ НЕ СТЕ СВАЛИЛИ ОЩЕ ОТ ПЪРВИО ПЪТ КОГА ПАДНА ИМОТО ЛИБЕ ?
    ОХО ХО ХО ХО ХО ХО на ДЯДА
    ЩЕ РУПАТЕ СЕМКИ И ДИНЕНИ КОРИ СКОРО ДЕДОВИТЕ
    МАЙКАТА ЩЕВИСЕ ЕБЕ ЧКО ЧЕКАЙТЕ НИЩО НЕ ЗНАЕТЕ ОЩЕ ДЕДОВИТЕ
  • 12 ПЛЮНЧоу

    2 6 Отговор
    МЕРЖАТА Е ПЕДЕрАСТ който главата му е празна и само преписва чуждите страници Ми кажи 2 реда мнение бе тъпанар
  • 13 Бай Гньо

    2 0 Отговор
    Байа ви Ганя си е сложил на времето главата на дръвник оти сакали да му сложат чалма ... сега пак ше си я сложи ако требва ама цена надолу нема да отстъпи повече ... и без тва когато беше пика 2008 он викаше "... ако некой даде ... ше му го дам" значи он още тогава не е продавал ама все пак ако некой му бил дал ... сещаш ли се що беше у циганистан скъпо иначе тука прахоляка е на почит ... и простолюдието да чисти почивните дни оти Валко от драгалевци немааа си продаде ферарито да даде парите да изчистат "оЙ тЪпи бЪлГаРиНо оти не одиш цела седмица да работиш, плати си данъците и накрая събота и неделя иди да чистиш на М-Тел оти с данъците ти са си купили ферари" :))))))))))))))))))))))))))
  • 14 DGD

    0 1 Отговор
    Бай Гньо moa li ti go nabia v belata rizka