Last news in Fakti

19 Август, 2011 17:36 4 934 33

Собствеността не трябва да поставя в зависимост хората

  • цени-
  • жилища-
  • интервю-
  • теодора димитрова

- Госпожо Димитрова, при кой тип имоти се наблюдава най-силен спад на цените и защо?
- Най-осезаем е спадът при селските и ваканционните имоти, които не предлагат достатъчно атрактивна локация. За селските къщи причината се крие във факта, че тези имоти не са от първа необходимост за купувачите и големия отлив на английски клиенти, които качиха рязко цените през периода 2000-2005г. Във времето на кризата, последствията от която все още усещаме, хората концентрираха интереса си към имоти от първа необходимост, каквито са градските апартаменти, например. Селските къщи са атрактивни по-скоро за онези, които търсят места, на които да отседнат по време на почивката си и не бяха в дневния ред на купувачите по време на последните няколко трудни за икономиката години.

Що се отнася до ваканционните имоти, където в миналото инвестираха основно спекуланти, липсата на положителен марж в цената на годишна база ограничи търсенето на второстепенните локации. Проектите, които не можеха да осигурят достатъчно добри условия, в съчетание с голямото предлагане на вторичния пазар, по естествен път започнаха да отстъпват от цените си и по тази причина са сред имотите, регистрирали един от най-сериозните спадове.

- Кои фактори движат в момента пазара на жилища?
- Основен двигател на пазара, разбира се, са конкретните житейски нужди на клиентите, вследствие на които те решават да пристъпят към покупка или продажба на имот. Значима роля играят и характеристиките на конкретния имот – локация, качество на строителство, етажност, вътрешно разпределение. Колкото по-атрактивни са тези показатели, толкова по-голям интерес от страна на купувачите и по-бързи сделки могат да бъдат гарантирани. Катализатор за пазара на недвижими имоти беше и възвръщането на доверието в него, както и ниските цени и не на последно място – склонността на банките да финансират покупки на имоти при определени условия. Банките оттеглиха добрите си оферти за доходност от депозити и в момента масово средствата по влогове се пренасочват към покупка на недвижими имоти.

- Въпреки промоциите на банките по ипотечни кредити, клиентите склонни ли са да купуват със заем?

- Клиенти със стабилни доходи сега са в много по-добра позиция да купуват дом. В сравнение с 2008 г. цените са два пъти по-ниски, а лихвите са същите. Ето защо клиентите в момента са по-често купуват с ипотечен заем в сравнение със същия период на миналата година. Търсенето е насочено към апартаменти с две спални до 80-90 кв.м, Акт 16 или пък 50-70 кв.м. с една спалня. Възможностите на купувачите по отношение на размера на ипотечния им кредит е между 20 000 и 40 000 евро в големите градове.

- Какъв е съветът към клиентите, които се колебаят дали сега е моментът да купят жилище?
- Покупката на дом да се гледа в перспектива и като реална потребност в момента, но и като възможна ликвидност при нужда. Собствеността не трябва да поставя в зависимост хората. Ето защо нека това решение да е обмислено , обсъдено с професионален консултант, познаващ в детайли пазара на жилища на определено място и така да преценят добре какви възможности имат, какво предлага пазара, отговаря ли на очакванията им, как покупката на нов дом ще се отрази на бюджета на семейството. Моментът е подходящ да се вземат такива решения, тъй като на пазара има много добри предложения за продажба на атрактивни цени. Ако през 2010 г. на тези цени се продаваха имоти с непривлекателна етажност, състояние, изложение или общи условия, то в момента пазарът предлага чудесни възможности на изгодни цени, които представляват добра инвестиция в ликвиден актив.

В допълнение към това, условията на банковите институции са близки до тези отпреди кризата, има и предложения за ново строителство от инвеститори с възможност за договаряне на индивидуални схеми на плащане.

Решилите да купят жилище ще спечелят, ако го сторят в настоящия момент, тъй като цените в някои райони на столицата са стабилни. Опасност в момента представляват скритите проблеми на сградите, които имат нужда от цялостно обновяване. Изборът на професионални услуги може да предпази купувачите от тези рискове.

- Как ще се движат цените на имотите, според Вас, до края на годината?
- Думата, която ще характеризира цените на имотите до края на 2011-а, е стабилност. Като цяло и спадовете, и ръстовете ще бъдат плахи и плавни и няма да оказват ключово влияние на цялостната картина на пазара.
На спад ще станем свидетели при някои имоти, които имат не толкова добри характеристики, а локацията им не е достатъчно атрактивна, за да привлече интереса на купувачите.

Покачването на ценовите нива на някой луксозни имоти в старата градска част на столицата е вече факт , макар и изключително умерено. Това са малък на брой имоти, чиито характеристики са много ценени за купувачите, а стойността им ще расте в перспектива. Подобна е и тенденцията при най-активно и масово търсените апартаменти – двустайните, тухлено строителство, в хубави райони.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    33 13 Отговор
    "Банките оттеглиха добрите си оферти за доходност от депозити и в момента масово средствата по влогове се пренасочват към покупка на недвижими имоти".АБСОЛЮТНА ЛЪЖА,в момента банките са със супер изгодни условия по депозитите около 5-6,5% в евро и 6-7,5% в лева и това ако не е добра доходност.Преди бяха с 1-1,5%по-високи.И български и чужди банки дават висок процент,освен това влоговете са гарантирани до100000 от гаранционния фонд и при продължаващо падане на цените на имотите и при бум на не обслужваните кредити,и при данни за нова рецесия,не знам кой ще и повярва на тази "специалистка по имоти" че хората са се втурнали да купуват че сега били на голяма далавера,и видиш ли ще се вдигат,щото в България се чака голям икономически растеж,сега се строят много производствени предприятия и почваме яко производство и износ,няма да видите вече по магазините китайски дрехи,обувки и техника,всичко ще е българско!!!
    Ясно е че г-жа Димитрова е огладняла яко щото няма сделки ма чак пък така да лъже!!!
  • 2 bubblehead

    13 25 Отговор
    двустайните, тухлено строителство, в хубави райони.

    ------------------------------------------------------------------------------------

    Другари ето ги ключовите думи , другарката добре ги е синтезирала в едно изречение. Почва се, тупат сърца ни... ха-ха-ха!
  • 3 До реалист

    35 21 Отговор
    Олигофрен пропусна инфлацията и обезценяване на валутата и несигорноста и.Дръжте си парите в банките няма проблем други ще ги ядат.Прости хора.

    Коментиран от #14

  • 4 Реалист

    27 11 Отговор
    Олигофрен си ти,щото няма какво да държиш в банката.Не съм пропуснал инфлацията,при недвижимите имоти няма инфлация а дефлация.Става въпрос за инвестиция в недвижими имоти а те както е видно се обезценяват.Ако бях прост нямаше да имам пари в банката,а щях да пиша като теб с 5 правописни грешки в 3 реда!!!
  • 5 До реалист

    8 29 Отговор
    Както кажеш икономист просветен.За мене не се грижи аз съм прост търговец на едро и живея в къща построена преди 15г.в Горна баня 350м2. луксозно обзаведена.Обезценяват се само и единственно мислите ти и част от имотите като жк.Кремиковци жк.Металург и др от периферията панелни крайно окаяни .
  • 6 ИРАКЛИ

    68 7 Отговор
    Г-жо ДИМИТРОВА,когато използвате израза"селските ваканционни
    имоти не предлагат достатъчно атрактивна локация",намалете
    усмивката на фотуса и тогава ще излъчвате по-високо интелигентно ниво.Явно не познавате добре татковината ни.
    Има имоти,които предлагат консумация на храна от собствена
    ферма,а не пласмаси/месо/или зеленчуци със стабилизатори
    от пясъцитие на Йордания.Спортен риболов,имението разполага
    с малък басеин за плуване,ако обичате да стреляте,ще се
    възползвате от уникално стрелбище за спортна стрпелба,ако
    пък имате бензин в кръвта може да покарате състезателно МПС
    по една обезопасена писта.
    Г-жо ДИМИТРОВА,не само в шопско/СОФИЯ/има уникални имоти,
    било то за продаване или използване за туристически цели.
  • 7 оцеола

    21 4 Отговор
    Собствеността не трябва да поставя в зависимост хората и дебел ...../другото го знаете/.
  • 8 брокер

    36 4 Отговор
    Подсъдимата Димитрова отново плати на съда и се измъкна дори без условна присъда за присвояването на стотици хиляди евро, а сега наглата варненка тръгнала интервюта да дава! Жено ти не познаваш пазара на имоти, защото не работиш на него, а си стоиш вкъщи ама кой глупак ти взима интервю само не разбрах?
  • 9 друг брокер

    35 12 Отговор
    За бога братя продавайте,научете се да смъквате цените,иначе имотите ви ще стоят шеста година по сайтовете!Депресията в имотния пазар е голяма,затова не чакайте и не търсете цени от преди спукването на имотния балон-според водещи финансисти това може да се случи след около 20 години.В момента панелни барутници в големи градове с вид на гърмени от талибани и не по различни от Сливенския разрушен блок, са по скъпи от колкото в Бон,Берлин,Маями...
  • 10 друг брокер

    15 30 Отговор
    За бога братя подарявайте на скъсаняците бездомни задъхани от плащането на наема хора за да излезете и вие под наем и вашите деца да нямате нито дом нито пари след това.
  • 11 До номер 9

    21 32 Отговор
    До номер 9:

    Приятелю депресията на имотния пазар в големите градове и по-специално в София свърши още през пролетта. Имоти се купуват доста, а ти ми кажи къде и в коя европейска столица можеш да си наемеш обзаведен 2-ен в центъра за 200 евро!?!?!? И в коя европейска столица можеш да си купиш 2-ен в центъра за под 50000 евро !?!?!?

    Коментиран от #13

  • 12 ЕРА = Адрес

    39 7 Отговор
    Каквото и да кажат тия от Адрез е лъжа
  • 13 varna

    32 16 Отговор

    До коментар #11 от "До номер 9":

    а ти къде ще намериш по грозен и неевропейски град като софия.

    Коментиран от #16

  • 14 varna

    33 12 Отговор

    До коментар #3 от "До реалист":

    само за твое сведение, и за други такива псевдо-икономисти, най богатите си държат парите в ценни книжа, само на 2.5-3%лихва,те отдавна се отказаха от недвижимите имоти, защото загубиха страшно много пари.
  • 15 varna, виж какво е написал АХХХ за себе си

    17 12 Отговор
    "Добре бе вежди, не ви дължа нищо , но ще направя едно нелицеприятно признание. ДА, МЪЖ СЪМ...... и какво от това че имам неприемлива за вас сексуална ориентация ?....Вярно от начало ме бе много яд на неандерталските ви подхвърляния и реших да се превърна в жена....виртуално. Сега обаче ми падна пердето, така съм накипял, въобще не ми пука какъв ще ме изкарвате. Не ви ли е ясно , че интелектуално сте на светлинни години след мен....вежди неоскубани, какво постоянно дъвчете сексуалността ми...А , ясно, не ви стиска да говорите по същество, с аргументи и факти и така да премерим сили. Няма и как да го направите това, защото разликата между вас и мен е като между аборигета и Хемингуей... Но стига толкова по тези въпроси, от сега нататък желая който спори с мен да бъде по същество. Няма да търпя повече подигравки на сексуална тематика, т.е няма да получавате никакъв отговор. Последно за да затворим темата, приятелят ми е физически много добре сложен с аполоновско тяло, не може да му се мерите и на малкото пръсче. Време е за нова тема, темата за това че изтървахте евтиното и сега сте бесни и отчаяни, така ли е ребята? НСИ показателите.....но хайде с тях по-късно, сега съм в обятията на.... "
    Разбираш ли колко гнилоч има в тая полудяла страна.

    Коментиран от #27

  • 16 софия

    29 10 Отговор

    До коментар #13 от "varna":

    А ти къде ще намериш по-грозни жени от англичанките?

    Отговор:
    Във Варна!

    Ха,Ха,Ха..
  • 17 Era e Adres

    26 5 Отговор
    Добре разтяга локуми госпожата но ако не бяха политическите връзки на нейния съдружник кандидата за кмет на София Николай Пехливанов и склонността на българския съд да следва политиците а не закона, госпожата можеше да е с условна присъда за измама. За съжаление реалността е друга и трябва да търпим муцуната и глупостта и да заливат ефира.
  • 18 До 13

    24 9 Отговор
    Така е няма по-грозен град и за това е в пъти по-евтино от другите европейски столици.
  • 19 алкохолик надомник

    18 4 Отговор
    Абе колеги, я пийте по няколко ракий и ще забравите за естетиката.Тоя град бил грозен,жените били грозни-айде сиктир!
    Оцеолата си е прав дето вика "и дебел......"
    Ха наздраве!
  • 20 наблюдател

    25 6 Отговор
    Абе, тази некадърница и грозотия на кого е платила да я пускат тук. Изгониха я от Адрес,( за малко да го съсипе) и стана Ера. Само иска да взима комисионни, а от нищо не разбира. Не трябва компрометирани като нея да дават мнения. ТЯ НЕ РАЗБИРА ОТ ТАЗИ МАТЕРИЯ. Поне да се беше научила на нещо през тези години. Смени професията.
  • 21 gggggggggggggggg

    13 10 Отговор
    koito e kupim imot ot 2004 g nasam mn ama mn se e na6il
    za6toto 6te badem svideteli i na ceni ot 2000g
    vse pak tendenciqta v svalqneto na cenite e mnogo po bavna ot tendenciqta vav vdiganeto za6toto vseki prodava4 e al4en kakto i agenciite koito gledat da vi izlajat samo i samo da si zvemat komisionnata
  • 22 чси

    26 12 Отговор
    Изхода е един:терминал 2!!!Бягайте далеч от тази скапана страна със смехотворни заплати!ЕМИГРАЦИЯ!!!
  • 23 Веско Маринов

    26 12 Отговор
    Много си се попотила скъпа....
    Притеснена си за комисионните си май ,а.
  • 24 Печеля от инвестиция в себе си

    44 12 Отговор
    всички обяви от рода на:
    -запазан панел от 62г.
    -нов панел от 79
    -ново строителство в жк Изток, намира се на Цариградско шосе в Нови хан (т.е. извън София, на маг. Тракия)
    ... и т.н.
    показват безсилието на брокерите да продават, и че са готови на всичко за да имат някаква сделка и съответно комисионна.
    Да не говорим, че много често нямат елементарна правна култура и ти дрънкат толкова глупости, че дори да се спреш на нещо конкретно, заради невежеството на брокера може и да го откажеш.
    ...а и новото строителство много често си е доста лошо и няма нищо общо с лукса, само е ново, но това е за кратко, 1-2 години ще го докарат да е ново, и после се започва с ремонт, който задължително включва нова дограма, т.к. стройтеля е монтирал само едно миниатюрно отварящо се крило.
    Тези и други подробности се спестяват на потенциалните купувачи, но те са очевадни за хората, които не са съгласни да дадът спестяванията си и бъдещите доходи за какво да е.
    Да изхода е на терминал 2, ваканционните комплекси, най-много да ги посетим като туристи.
  • 25 glupavnouporit

    27 5 Отговор
    Госпожата удобно е избегнала да коментира една друга форма на ''зависимост'' , а именно таксите за поддръжка в затворените комплекси .Логично!Агенциите лансират подобен тип имоти заради привидно ниските цени , а това че клиентите се превръщат в крепостни целяни не ги касае .....
  • 26 glupavnouporit

    21 5 Отговор
    Ха ! Друга глупост : Имотите били два пъти по-евтини , но трябвало да се купуват бързо ликвидни имоти за да не сме зависими . Гарантирано имот с 50 % по-ниска цена от 2008-ма , няма да е бързо ликвиден . Защо , защото ще е скапан .
    :))))))
  • 27 AXXX

    17 23 Отговор

    До коментар #15 от "varna, виж какво е написал АХХХ за себе си":

    Тц-тц-тц. Ха-хо, състоянието ти е безнадеждно. Горкият миризлив заек. Ех, защо нямам поне един панел за подаряване, някой бързоликвиден... веднага щях да го дам на Зайо. Хайде де, какво се стискате! Дайте да дадем! Да спасим нуждаещите се зайци от изтрещяване! Или е късно?...
  • 28 шшш, долното

    28 15 Отговор
    скрий се бе факан гъз
  • 29 вундершлафен

    14 7 Отговор
    Строителния бум в комбинация с наивни купувачи и лакоми банкери роди прослойката на комисионера,стотици и хиляди хора се присъединиха към ордата от нищонеправещи и искащи пари за това,тези паразити не само че живееха на гърба на трудещите се ами и си повярваха че са компетентни и незаменими,сега обаче когато имотния пазар е на точката на замръзване очаквам тия консултанти да навлязат в бизнеса с хранителни стоки демек да ти посредничат при покупката на кремвирши и кисело мляко защото те одавна са забравили какво е истинска работа и са готови на всичко само и само да не си изкарват парите с честен труд.Тая госпожа нема да я питам даже за часа камоли да и повярвам на анализа на имотния пазар у нас,тя може да бъде авторитет само за невръсните си деца.

    Коментиран от #30

  • 30 до г-жа вундершлафен

    11 9 Отговор

    До коментар #29 от "вундершлафен":

    Ех,малко озлобено човече,колко си заблуден.Много отдавна в търговията с хранителни стоки има посредници.Жалко за теб,ако си мислиш ,че ядеш кремвирши без комисионна. На този принцип се продават и автомобилите и всичко ,за което се сетиш.
    Айде със здраве, без комисионна.

    Коментиран от #31

  • 31 вундершлафен

    7 12 Отговор

    До коментар #30 от "до г-жа вундершлафен":

    Толкова си прос че даже не си знаеш името,ама нали съм се заел да ограмотявам маймуни като теб ще те питам къде какво разбираш под посредник при хранителните стоки дай пример как и кой е успял да се намъкне между производител и краен потребител и после ще ти обясня каква е разликата между дистрибутор,магазин и брокер на недвижими имоти.
  • 32 вундершлафен

    11 3 Отговор
    Днес след дълги мъчения (в тоалетната) осъзнах, че съм изключително прост, ама безгранично прост, затова смятам да се завра някъде по софийските села, понастоящем столични квартали и повече да не се обаждам тук, ако се обадя още веднъж, значи отново съм изтървал края и отново не мога да осъзная колко съм прост ...
  • 33 вундершлафен

    5 4 Отговор
    ДО 32.Който и да си ти явно не си знаеш името или просто неможеш да се сетиш за него,нема нищо аиде докато се определиш ползвай моя ник така поне имаш шанс някой да прочете нещо написано от теб,това че си анонимник въобще не ме учудва най вероятно си толкова безличен и в живота а за тоалетната да ти кажа ,сабахлям бях там и това което произлезе от напъните ми много ми напомня на теб,изглежда и мирише по същия начин,абе ти да не си някоя моя "рожба",отпаден продукт от стомашната преработка на боб с кисело зеле люти чушки и крем карамел,оцеляла след пускането на водата хванал коричка и си се помисли за корав пич.Извинявам се на колегите от форума за съществуването ти и обещавам друг път да внимавам с лютото.