Last news in Fakti

8 Ноември, 2021 09:07 18 985 81

Има ли балон на пазара на жилища

  • теодора димитрова-
  • era-
  • жилища-
  • цени-
  • имотен балон

Ситуацията е далеч по-различна от тази през 2008 година

Има ли балон на пазара на жилища - 1
Снимка: М. Богданова ©

През миналата и текущата година сме свидетели на плавно поскъпване на жилищата. Процентите на ръст обаче са по-високи и това кара хората да мислят, че стават свидетели на периода отпреди 2008 г. и, че „балонът“ скоро ще се „спука“. Ситуацията обаче далеч не е същата.

„Не съществува в момента признак на балон. Напротив цените се покачват плавно от края на 2012 г. За разлика отпреди кризата 2008 г., където ясно се вижда балонизирането на пазара“, казва изпълнителният директор на ERA България Теодора Димитрова.

Ако гледаме данните от 2015 г. насам, цените на имотите и по-специално на жилищата, са се повишили средно с 40%. Доходите са се увеличили с около 35%, което означава, че това е синхронно увеличение на цените спрямо доходите на хората. „Също така доходите на населението са се увеличили – около 47% от средноевропейските доходи. Ако минем през покупателната способност най-вероятно ще са по-високи. Българите имат доста висок процент собственост. Отчитайки и този факт излиза, че българинът е един доста заможен човек“, допълва тя.

През второто полугодие на миналата и на цялата текуща година се наблюдава увеличено търсене на недвижими имоти, най-вече при жилищата. Няколко са факторите, които водят до подобна тенденция, „включително и коронавируса, който до голяма степен влияе на инфлационните процеси, които в момента текат“, коментира Димитрова. „Бих искала да се спра на инфлацията. Европейската банка през последните 2-3 години вкара доста пари – 32 трилиона EUR, за да задържи инфлацията ниска, да стимулира потреблението и икономическия растеж, въпреки че икономическия растеж си остава нисък в цяла Европа. Инфлационните процеси се развиват и вървят нагоре и съответно хората, специално в България, инвестират парите си в недвижими имоти, поради факта, че първо няма много алтернативи за тези инвестиции и второ, че недвижимите имоти са сигурното и познатото нещо и хората, дори с малко спестявания, предпочитат да купят имот. Смятам, че това е един от катализаторите за усиленото търсене на недвижими имоти. Също така както виждаме, спестяванията значително се увеличават. Всъщност спестяванията са се увеличили повече спрямо кредитите, което означава, че тези спестявания отиват именно в недвижимите имоти пак поради по-голямата сигурност“, обяснява Димитрова.

Факторът „коронавирус“ също играе важна роля на пазара на жилища, тъй като той промени потребностите на хората. Част от промените текат през последните 4-5 години, но идването на пандемията се ускориха – да живеят в просторни жилища, да имат повече външни интимни пространства, да живеят на чисто.

Третият фактор, който влияе на пазара на жилища и е специфичен за България – банките и достъпното финансиране към момента.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 44 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Посмали малко

    224 12 Отговор
    Няма балон, има дирижабъл!

    Коментиран от #49

  • 2 цфгс

    74 16 Отговор
    ѝЦелият свят е един балон ,ако имам куфарчето на Путин ще истрелям всички ракети ! Рук за планетата земя рук мамата ви !
  • 3 Тиквун

    149 11 Отговор
    Ако купувачите чакаха, а не играеха по свирката на балононадувачите, нямаше да има балон. Тей. Особеното е, въпреки че има такъв скок в цените, купувачите като тъпи уфсе пак пазарят все едно тухлите ще свършат, та балонаджийте надуват бясно.
  • 4 бл.134 в Зап. парк

    90 12 Отговор
    Какъв балон? НЯМА НЕ ОБЪРКВАЙТЕ ХОРАТА.Купувайте братя и сестри .Не останаха по 10 на човек . Рай!
  • 5 Гоуст

    128 5 Отговор
    Директен скок от 20%, от пролетта, изобщо не е плавно поскъпване...
  • 6 NAZI

    109 9 Отговор
    В момента не е балон,а цял дирижабъл.
  • 7 Селядурландия

    98 4 Отговор
    В територията, колкото си по-див селянин, толкова по-високо стоиш в общественото мнение.
  • 8 Антимилиционер

    118 6 Отговор
    Навсякъде в България се затапва от ново строителство на работнически блокове, а работниците и трудоваците намаляват. Що за парадокс.

    Коментиран от #15

  • 9 доктор Косев

    86 4 Отговор
    Проблемът не е в цените, а че се предлагат кенефи като този на снимката.
  • 10 Ю.Кортес

    58 32 Отговор
    Има ли балон в цената на олиото,сиренето,кашкавала,цимента,желязото,дървото бензина......единственият сигурен балон е да къташ шумата по банките.
    Това,което можеш да купиш със 100 лева днес,догодина ще го купиш с 200
  • 11 Става страшно

    84 19 Отговор
    Българи! Сънародници! Идват ужасни времена след нова година. Жилищата ще поевтинеят тройно, гражданите няма да могат да изплащат ипотечните си кредити. Българи, ако имате свободно жилище продавайте на момента, теглете ако имате спестявания от банките и не купувайте коли дaраци на 11-12 години за 10-12 х.лв.След година няма да струват нищо. Проф.Петров също предупреждава а той е бивш съветник на шефката на СБ Кристин Лангард - Икономистът проф. Петров: Иде криза по-злокобна от 2008 г, а скоро ще гръмне... ВИДЕО

    Цените на жилищата са тройно надценени, това означава, че ще изпаднем в тежка икономическа ситуация, но ще има и рискове от закъсали банки или дори фалити, предупреди Красимир Петров
    "Ние не можем да увеличим пенсии и заплати, без да увеличим производителността, а през последните години реално затворихме икономиката. Имаме предпоставки за повторение на финансовата криза от 2008 г., но в далеч по-злокобен вариант - с висока безработица, тежка инфлация.
    "Вероятно ще гръмне жилищният балон, който се надува в последните 3-4 години. Цените на жилищата са тройно надценени, това означава, че ще изпаднем в тежка икономическа ситуация, но ще има и рискове от закъсали банки или дори фалити. Спестяванията не растат, а падат. Това че се увеличават депозитите, е следствие на повечето кредити, давани от банките. Когато банката даде ипотечен кредит, той влиза по сметка на кредитополучателя и оттам към продавача", заяви проф. Петров.

    Коментиран от #34, #64

  • 12 ще бъде изтрит

    89 10 Отговор
    КОЙ? ви плаща за такива новини. В ада ще горите. Естествено, че цените са завишени безбожно, защото лихвите на банките са ниски. В момента в който лихвите тръгнат нагоре, цените ще почнат да падат. Трикрако столче виждали ли сте? Махнете единия крак и ще видите как се накланят и другите два. Ако пък лъжете обърнете столчето и си изберете къде да седнете - три опции. FU
  • 13 Сатъра на Хана

    63 6 Отговор
    НА ЦЕНАТА НА АПАРТАМЕНТ В СОФИЯ , МОГА ДА СИ КУПЯ
    ДЪРВЕНА БАРАКА ПРИ НАС В САЩ .... АМА С ПОНЕ 8 ДЕКАРА МЯСТО :))

    Коментиран от #16, #70

  • 14 Ю.кортес

    31 18 Отговор
    Естествено,че ще поскъпват.Къде можеш да намериш парцел на хубаво място.Собственикът иска 50% от застроената площ за обезщетение

    Коментиран от #24

  • 15 доктор Косев

    106 9 Отговор

    До коментар #8 от "Антимилиционер":

    Офисният планктон е новият пролетариат. Бетонен кафез с 30 годишна ипотека е гаранция за липса на революционни настроения. Цъкат с дистанционните, пазаруване в Кауфланд, веднъж в седмицата в мола и то животът минал. Ама иначе ги е страх да се боцнат, щото щели да ги контролират. Ха-ха.

    Коментиран от #44

  • 16 Чочо

    32 12 Отговор

    До коментар #13 от "Сатъра на Хана":

    Сравнявай с град.Защото и тук можеш да си купиш 10 бараки с десет декара по провинцията.
    Защо все искате в София.Ей го Кюстендил на час път.Център,120 квадрата тухла,50К евро.

    Коментиран от #19, #20, #21

  • 17 Миро

    38 51 Отговор
    Хората когато имат пари ги инвестират в имоти. Купуват замя,парцели в регулация,вили и каквото падне само и само да избягат от инфлацията. Като нямаш пари цъкаш с език и говориш е така напразно кое какво и как и защо. Балони не балони дирижабли и извънземни. Единствения начин да не изгориш с парите е имоти.

    Коментиран от #51

  • 18 Чий доходи са се увеличили?

    53 2 Отговор
    На изстрадалия и препатил народ ли? Или на шепа приближени на властта калинки и амеби!
  • 19 Ю.Кортес

    27 7 Отговор

    До коментар #16 от "Чочо":

    И аз,това ги питам...що все се врат в София? Да не би всички англичани и французи да се врат в Лондон и Париж.В Лондон,60 кв на добро място е 1,5 милиона паунда,което значи доказани доходи,платени данъци върху 2,5 милиона
  • 20 Сатъра на Хана

    9 7 Отговор

    До коментар #16 от "Чочо":

    СРАВНЯВАМ 1 МИЛИОН ГРАД С 1 МИЛИОН ГРАД ....
    ..... 20 км от ЦЕНТЪРА има 200 декара за 350 000 долара

    Коментиран от #22, #25

  • 21 Тъй де, тъй..

    23 9 Отговор

    До коментар #16 от "Чочо":

    разбрал си го......който има пари бяга в покрайнините на града, който е на зор, се бута в гето-градието. После нямало балон! Е как да няма, като за парите на коптор в голям град, мога да направя имение извън него! Паралела ясен ли е сега?
  • 22 Чочо

    14 3 Отговор

    До коментар #20 от "Сатъра на Хана":

    Познавам земята в плевенско и твърдя че е силно подценена.Виждал съм в Англия обявена за продажба земя,много по слаба,за 34000 паунда хектара(10декара).Нормално,скромно жилище по провинцията е 300000 паунда.

    Коментиран от #27

  • 23 Гочо

    61 3 Отговор
    Целият Свят в момента е един голям балон,само не се знае кога ще се спука...

    Коментиран от #45

  • 24 де юре

    40 3 Отговор

    До коментар #14 от "Ю.кортес":

    Сигурно си прав относно парцелите ама да ти подхвърля една интересна логика - при население 10млн. никой не живееше на улицата , през последните 20 години жилищното строителство поне се удвои (да не казвам утрои) а на територията сме не повече от 6,5 млн . т.е реално живеещи тук .Направи сметка каква свободна жилищна площ има . Като пример няма да споменавам града но ще ти кажа че в един вход на блок от 8 етажа живеят само три семейства (та за съжаление не само София е Б-я)
  • 25 Миро

    12 3 Отговор

    До коментар #20 от "Сатъра на Хана":

    Тук с тези 350000 долара не можеш да се усмихнеш. До София преди 3 години можеше да купиш 4 декара нова къща във вилна зона. Продадоха я за няколко месеца.
  • 26 Дилбер Танас

    23 21 Отговор
    Никога не съм разбирал хората,които живеят в жилищни блокове. Скотска история!
  • 27 и аз така

    25 3 Отговор

    До коментар #22 от "Чочо":

    Погледни имотите в Испания и по специално около Валенсия са като в Варна и Бургас и това според тебе нормално ли е ?! Да се сравняваме с Англия вече е почти същото като да се сравняваме с Индия

    Коментиран от #28

  • 28 Чочо

    29 9 Отговор

    До коментар #27 от "и аз така":

    Във Валенсия,такъв данък ще ти сложат,че само ще си мечтаеш за Бургас.Ако пък държиш празен във Валенсия,плащаш още един данък,като отдаден под наем.Не дай боже,да ти се нанесе безработен бездомник или майка с дете.Никой съд в Испания не може ги изкара.

    Коментиран от #31

  • 29 Някой

    36 8 Отговор
    Всички които смятат,че в момента пазара е балон да Продават,за да имат после да си купят два пъти повече,от Евтините имоти.

    Коментиран от #52

  • 30 азз

    33 1 Отговор
    самият факт, че някой е толкова прост да каже, че банката вкарвайки, демек печатайки пари се опитва да спре инфлацията е достатъчен да ми е ясно какви глупости се тиражират.
  • 31 Sieg

    8 6 Отговор

    До коментар #28 от "Чочо":

    Глупости на търкалета!
  • 32 дам

    31 7 Отговор
    То само жилищата да поскъпваха, ама то направо ужас. Миналия ноември литър газ беше 86 стотинки, сега е 1.40. Това е 60% увеличение. Луканката беше 15 лева , сега е 25 на промоция... Колко процента е това. Когато храни , услуги се увеличават с по 60% , апартаментите реално поевтиняват, нищо че отчитат 10% ръст
  • 33 Анонимен

    46 3 Отговор
    Банките ще дръпнат рязко ръчната спирачка на това безумие,защото ифлацията вече подкопава възможностите на тия дето плащат поради резкия скок на всичките им останали разходи за живот освен кредита ,че даже и някои имат повече от един кредит .Вече се вижда краят ..има реклама на Прокредит за депозити по телевизиите...как мислите какво следва след като банките почнха да рекламират депозити ,а уж били пълни с пари
  • 34 Ботев Пловдив

    24 37 Отговор

    До коментар #11 от "Става страшно":

    Това не е вярно , което си преписал !!! Жилищата стават по скъпи в Световен мащаб ! И в БЪЛГАРИЯ има много ниски цени , сама че хората се треската в 4 града и разбира се цените растат ...през 2008 година банките свършиха парите , а сега са тряскани с пари , нищо общо няма ситуацията със сегашното положение! Цените на имоти няма да паднат в БЪЛГАРИЯ 100% е това !!!!! Има балон , когато даваш кредити на всеки , а сега филтъра е много голям , инфлация ще има , НО ЖИЛИЩАТА НЯМА ДА ПАДНАТ. ...
  • 35 Бг Батка

    41 17 Отговор
    Имам познат строител , точно вчера се видяхме и ми сподели , че бърза да продава сега , защото след Нова година започвали да падат цените на имотите

    Коментиран от #40, #65

  • 36 Бай Шиле

    6 11 Отговор
    Голям инфантилизъм - радваме се на шарени балончета, ама все ги няма.
  • 37 C20NE

    35 10 Отговор
    Уважаеми сънародници. Който му е писнало от тези завишени цени, и разни брокери да обясняват как цените само щели да отиват нагоре...недейте да плащате безумни пари за партери, землянки и последни етажи в на баба панелката! Аз открих решение... (не съм собственик на фирма, нищо не рекламирам) Ако някой реши, да потърси информация за бързо строящи се къщи. По мои сметки- 70 квадрата с 3 спални идват на 35 000 ЛЕВА. Само се изисква собствен имот, плоча и ток и вода на границата. 30 дни изпълнение...по-добре от това мед му кажи.

    На брокерите и на другите душмани, напомпващи цените по веригата- успех, скоро ще се чуе "Пук".

    Коментиран от #47

  • 38 Мирянчо

    36 5 Отговор
    Канете по- обективни коментатори. Сега брокер да ми коментира дали има балон или не, при положение, че липсва обеквитност е очевидна. Оставаше и да каже- да има, балон, за Бога братя, не купувйте, ще се спукат цените. И моментално и секват клиентите и сделките. Да не е луда. Естествено, че ще лъже и маже, че ще растат, да купуват още и още. Ден година храни така да се каже. Като се спука балона наща ще си купи със събраните от комисинни парички и тя някой имот, ама на 50% по- малко от настоящата цена
  • 39 УСА боклук

    14 5 Отговор
    Купувайте злато.
  • 40 Байчо

    16 18 Отговор

    До коментар #35 от "Бг Батка":

    Камъните падат, падат от небето ...
    Кое ше падне бе ? Материалите са нагоре. Заплатите на работниците ли ше паднат ? Той не може да задържи работници заради КОВИД простотията.

    Коментиран от #79

  • 41 Maybe

    28 5 Отговор
    Брокерите казват няма балон, финансовите експерти и анализатори казват има балон. На кого ли да вярваме? На финансови експерти или на пристрастни към балона брокери? Всеки сам си вади изводите, аз бих вярвал на истински експерти, които разсъждават на база актуалното състояние на базара, а не комисионери брокери.

    Коментиран от #42

  • 42 Байчо

    9 30 Отговор

    До коментар #41 от "Maybe":

    На финансовите експерти вярвай. И на анализаторите вярвай.
    Там е истината.Дай боже да гръмне да го видиме как гърми тоя балон, че вече 20 години го чакаме да гръмне. Много упорит балон излезе.
    Та най-добре дръж парите в банката, след 2 години ще са повече.
    За едно яйце два апартамента с гаражи и басейни ще си купиш. Така ми каза един анализатор и експерт.

    Коментиран от #53

  • 43 гост

    22 9 Отговор
    Сега е момента да си продадете имота. След няколко месеца цените ще паднат.
  • 44 Texas

    12 1 Отговор

    До коментар #15 от "доктор Косев":

    съгласен,,само мисля че те първи се боцнаха,,за да пазят работичката,,и то не само тук.
  • 45 007

    4 2 Отговор

    До коментар #23 от "Гочо":

    Очаква се инвазия от сивите човечета да дойдат и да си приберат посятото.
  • 46 декс

    22 1 Отговор
    " ... Европейската банка през последните 2-3 години вкара доста пари – 32 трилиона EUR 32 трилиона EUR, за да задържи инфлацията ниска ..."

    Какви са тея глупости?!? Какви експерти каните бе хора. 32 трилиона нямат нищо общо с истината. Програмата е досега под 2 трилиона, което пак не е малко но няма общо с 32. Освен това ако "експерта" в случая има елементарни познания по икономика, ще знае че наливането на пари не държи инфлацията ниска а я вдига ... и после като влезне това във фейсбук не ми се мисли.
  • 47 kkk

    18 16 Отговор

    До коментар #37 от "C20NE":

    Неуважаеми клоун изпълзял от някоя канавка ето ти оферта:

    Осигурявам терен и плоча, ток и вода са на границата и от теб искам да ми построиш 70м2 къща за 35 000лв. за 1 месец, даже ще ти осигуря още 5000лв. за непредвидени разходи и да се изхранваш този 1 месец.

    Ако случайно успееш да ми построиш жилищна сграда на 100% в съответствие със закона и купищата наредби и т.н. за 1 месец и за 35 000лв. ще ти платя още 35 000лв. за труда.

    Като не успееш поемаш ангажимента да довършиш строежа до "Акт 16" изцяло за твоя сметка и за максимум 3 месеца. Когато и това не успееш да направиш ще ти се наложи да предлагаш сексуални услуги на едни мургави мъже докато ми изплатиш началните 35 000лв...

    Коментиран от #54, #55

  • 48 Дон Балон

    22 2 Отговор
    Голям икономист тая кака, няма що!
    Европейската банка се борела с инфлацията като вкарала пари - 32 трилиона!!!
    Точно така се бори инфлация, като печаташ необезпечени пари
  • 49 Столичанин

    26 7 Отговор

    До коментар #1 от "Посмали малко":

    Догодина се очаква ФЕД да вдигне лихвения процент, след което всички по веригата ще гърмят. Който има пари да ги пази, след 2-3 години ще има жилища на много прияни цени
  • 50 Дон Балон

    23 4 Отговор
    Точно като през 2008г е. Щом изплашени брокери взека да ни проповядват че "няма балон" - същото е.
    И изплашените брокерчета са същите
  • 51 ФФР

    30 2 Отговор

    До коментар #17 от "Миро":

    Когато цената на тези имоти се завишава умишлено и народа се агитира яко с подобни статии като тази, трябва ли да сме балъци и да купуваме, за да пълним гушата на строители, брокери и банкери?!? Банките си издействаха законче, че който злослови по техен адрес подлежи на съдебно преследване, а това че самите банки спряха лихвите по депозити и въведоха такси, че използват парите на хората, кой ще ги санкционира?!? Да купуваш имот, когато не ти трябва, означава само едно - да храниш тарикати. А както някой беше написал тук - в държавата ни има много странни неща - работещите намаляват, но броя жилища за продажба расте?!?
  • 52 авото

    16 2 Отговор

    До коментар #29 от "Някой":

    Ами, аз продавам, ама никой не иска да купува.
  • 53 Maybe

    36 4 Отговор

    До коментар #42 от "Байчо":

    Пич, ти периода 2009-2012 да не си ги проспал. Май не ти е изгодно да се сещаш за него, комисионни от продажба трябва да правиш. Лъжете хората и им взимате парите, не ви ли хваща брокерчета вече малко срам. За едно отключване на апартамент искате по няколко хиляди евра комисионна. Повечето от вас сте със средно образование и надолу, но самочувствието и арогантността ви граници нямат. Виждате на къде се движат нещата, че скоро няма да имате работа и постоянно платени статии и виесене по форумите с идеята да задържите още малко вълната и да излъжете поредния лековерен българин. Скор нещата ще си дойдат на мястото и 300к празни апартаменти ще тръгнат да си търсят нови собственици, жалко че не останаха толкзо българи дето да се нанесят в тях.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Весела Мирянова

    20 5 Отговор
    При положение, че себестойността ни е 300 евро на квадрат вас какво ви притеснява, че Цвеанот купи за 500 евро квадрата, а на вас продаваме на 2500 евро?! Просто ЦВЕТАНОВ е КЛИЕНТ оценил ВЛОЖЕНОТО от МЛАДИЯ АРХИТЕКТ ПЛАМЕН МИРЯНОВ! ТАЗИ МОЩНА ЕНЕРГИЙНА ЗАЩИТА с вградения във фасадата 95 псалм, който процентно завишава цените за вас с 95%. ТОВА Е! ВАС ЗАЩО ВИ ПРИТЕСНЯВА?!
  • 58 Читател

    15 20 Отговор
    През 2006-та, когато купих 83м2(71 реални) за 45 000Е, бях балък. През 2013, когато купих 98м2(реални 82) за 60 000Е, бях балък. И сега ако купя - пак ще съм балък. Балък съм и че държа пари в банка - цакат ме с такси за всичо. Къде е истината? Питам тези, които не купуват, защото е балон. И не държат пари в банка.

    Коментиран от #62, #67

  • 59 111111

    24 10 Отговор
    Какви 40 % увеличение от 2015 сънувате бе?! 2015 купих апартамент в центъра на София за 60 000 евра, в момента ако реша да го продам му взимам 120 000 от раз! За 5 години имотите са се увеличили двойно! И това ми било плавно поскъпване, на Луната ли живеете?
  • 60 Майна

    22 16 Отговор
    И аз преди 15г. като взех кредита всички приятели ми викаха,че е балон и ще се спука.Сега си живея в мое жилище,а те още са под наем.Просто трябва да имаш топки и добре да си знаеш силите.
  • 61 Гъчо

    14 4 Отговор
    Сега като ви шибнат един локдаун до март ще видите вие високи цени ама само на картинка....
  • 62 Столичанин

    7 6 Отговор

    До коментар #58 от "Читател":

    Инвестирай в акции, аз примерно въм вкарал добра сума в тесла. 4 апартамента мога да си взема сега, а преди да ги вкарам само 1, но тухли не ми трябват.

    Коментиран от #66

  • 63 Ооо

    13 4 Отговор
    Няма балон, има едни хора дето вече 2г трупат пари с които не могат да купят нищо освен маски и храна… доста от тях искат да мислят, че ще помогнат за бъдещето си и се насочват към имотите. Да не обяснявам и че банките направиха всичко възможно да задълбочат тоя балон… сега всички пари са в банките… крипто-то е равносилно на кеша, дори по-зле от кеша за тях, защото нацяло ги заобикаля. Та скоро няма да има промяна в тенденцията. Не може да идеш на почивка, навън да си изхарчиш парите, на екскурзия… коли не си купуват вече хората толкова… останаха тухлите!
  • 64 user

    12 10 Отговор

    До коментар #11 от "Става страшно":

    Аз сега не мога да ви разбера - казвате да си продавам апартамента и парите да ги слагам в буркани, защото ще има фалирали банки. Казваш, че ще има голяма инфлация - няма ли да ми изяде парите в бурканите? За какво тогава да си продавам апартамента, който когато мине кризата, а тя все някога ще мине ще си върне стойността, а изядените пари от инфалцията няма си върна никога!
  • 65 Бай Шиле

    12 12 Отговор

    До коментар #35 от "Бг Батка":

    А да питам, точно след Нова година ли ще падат цените или плюс/минус един два дни преди/след това ?
    Да знам на 01.01.2022 някъде към обяд да купувам.
    Дай ми телефона на строителя, да ми звънне като паднат цените на първия да го вземам.
  • 66 Читател

    5 4 Отговор

    До коментар #62 от "Столичанин":

    Поздравявам те за проявената предприемчивост! Както написах - аз съм балък.
  • 67 Заблуден

    11 12 Отговор

    До коментар #58 от "Читател":

    Аз 2000-та купих ново и качествено строителство (преди "балона") за 18 000 долара, двустаен. В офиса, дебилите български ми се подиграваха и хилеха, че "това дето съм го купил е непродаваемо". След покупката си изплатих заема за година и половина и забравих за жилищни проблеми. Без коментар...
    Същите дебили български след няма 2-3 години се избиха да купуват панелки тип кочини за луди пари щото видяха, че всичко поскъпва.
    В моят апартамент съм живял 7 години, т.е. без пари. После се изнесох в чужбина и от тогава ми носи наем. Сега цената е над 100К в евро.

    Коментиран от #68

  • 68 Читател

    8 4 Отговор

    До коментар #67 от "Заблуден":

    Браво на теб!
  • 69 Брокер

    11 12 Отговор
    Мили деца,безплатно е само сиренцето в капана.Или вие си мислите,че сте големи терикати и пичове,а тея където купуват са балами
  • 70 Бай Ой

    10 6 Отговор

    До коментар #13 от "Сатъра на Хана":

    На цената на двустаен в София може да си купиш тухлена къща в Ямболско с 80 дка двор.....ама не си купуваш, нали?
  • 71 Експерт

    8 16 Отговор
    Ако цената на декар земя в центъра на София стане 100 000лв., тогава и имотите ще паднат на 700евро на квадрат. А и майсторите да работят за по 700 лв. на месец и тн.... Нещо май повечето колеги тук не са наясно с цифрите? За качествено строителство и проектиране и обезщетение себестойността е мин. 700 евро. Ако е в центъра е над 1000 и повече... е как става падането на цените?! Нали говоритме за жилищно строителство, а не за метален хангар ?!
  • 72 балононадувач

    11 9 Отговор
    Идвaт ужacни врeмeнa cлeд нoвa гoдинa. Жилищaтa щe пoeвтинeят трoйнo, грaждaнитe нямa дa мoгaт дa изплaщaт ипoтeчнитe cи крeдити. Бългaри, aкo имaтe cвoбoднo жилищe прoдaвaйтe нa мoмeнтa, тeглeтe aкo имaтe cпecтявaния oт бaнкитe и нe купувaйтe кoли дарaци нa 11-12 гoдини зa 10-12 х.лв.Cлeд гoдинa нямa дa cтрувaт нищo. Прoф.Пeтрoв cъщo прeдупрeждaвa a тoй e бивш cъвeтник нa шeфкaтa нa CБ Криcтин Лaнгaрд - Икoнoмиcтът прoф. Пeтрoв: Идe кризa пo-злoкoбнa oт 2008 г, a cкoрo щe гръмнe... ВИДEO

    Цeнитe нa жилищaтa ca трoйнo нaдцeнeни, тoвa oзнaчaвa, чe щe изпaднeм в тeжкa икoнoмичecкa cитуaция, нo щe имa и риcкoвe oт зaкъcaли бaнки или дoри фaлити, прeдупрeди Крacимир Пeтрoв
    "Ниe нe мoжeм дa увeличим пeнcии и зaплaти, бeз дa увeличим прoизвoдитeлнocттa, a прeз пocлeднитe гoдини рeaлнo зaтвoрихмe икoнoмикaтa. Имaмe прeдпocтaвки зa пoвтoрeниe нa финaнcoвaтa кризa oт 2008 г., нo в дaлeч пo-злoкoбeн вaриaнт - c виcoкa бeзрaбoтицa, тeжкa инфлaция.
    "Вeрoятнo щe гръмнe жилищният бaлoн, кoйтo ce нaдувa в пocлeднитe 3-4 гoдини. Цeнитe нa жилищaтa ca трoйнo нaдцeнeни, тoвa oзнaчaвa, чe щe изпaднeм в тeжкa икoнoмичecкa cитуaция, нo щe имa и риcкoвe oт зaкъcaли бaнки или дoри фaлити. Cпecтявaниятa нe рacтaт, a пaдaт. Тoвa чe ce увeличaвaт дeпoзититe, e cлeдcтвиe нa пoвeчeтo крeдити, дaвaни oт бaнкитe. Кoгaтo бaнкaтa дaдe ипoтeчeн крeдит, тoй влизa пo cмeткa нa крeдитoпoлучaтeля и oттaм към прoдaвaчa", зaяви прoф. Пeтрoв.
  • 73 ERA България

    14 4 Отговор
    изпълнителният директор на ERA България Теодора Димитрова балонизира балона
  • 74 Кпсс

    17 11 Отговор
    Кв.Бояна,тясна уличка,успоредна на Ул.Кумата ,метална ограда,плакат с телефонен номер,спирам,няма още изкоп даже,подава се циганин,питам за цените,вежливо ми препоръчва да се обадя,звъня,вдига ми културна дама,питам за цените,без никакъв свян и неудобство отговаря:1860 ЕВРО НА КВ.М........,ГУБЯ ОРИЕНТАЦИЯ,РЯЗКО СЕ ПРЕПОТЯВАМ,ИЗПАДАМ В ТРАНС,БЛАГОДАРЯ С ПОЛОВИН УСТА И ЗАТВАРЯМ.....ЧУВСТВАМ СЕ ОМЕРЗЕН,СРАМУВАМ СЕ,НЕ МОГА ДА СИ НАМЕРЯ МЯСТО,ЗАЩОТО НИЕ,БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД,СЕ ВЪРНАХМЕ КЪМ МАНТАЛИТЕТА НА ПЛЕМЕТО,КОЕТО ЯВНО НИКОГА НЕ СМЕ ПРЕСТАВАЛИ ДА БЪДЕМ.ЗАСЛУЖАВАМЕ НАЙ-ЛОШАТА СЪДБА,ЗАЩОТО САМИ ГО ДОПУСНАХМЕ.....ВСЕКИ И ВСИЧКИ ДА СЕ ГАВРЯТ НАЙ-БЕЗСКРУПУЛНО С НАС....
  • 75 Мен

    11 5 Отговор
    Всеки вече има по два коптора, и продължават някои да купуват и още и още. Нека, за мен това е идеалният вариант. А Бъфет е казал парите на нетърпелив и те ги харчат търпеливите. И колкото да не им се иска да го чуват инвеститорите, аз ще го кажа : ще дойде време когато ще се чудите как да се отървете от тия имоти, но не забравите че тогава малкото останали купувачи, предимно спекулантите ще ви оправят отзад. За справка Монтреал 4500 апартамента за продан и наем. От тях 3400 за продан и 1100 за под наем. Канада е имигрант ска държава. София в най добрият случай продажбите са равни на наемите като брой, а в повечето квартали наемите превъзхождат по брой обявите за продажба. Имигрантите в София са от провинцията бедни и прости хора без пари. Въпросът на дена към инвеститорите е на кой ще отвържат тези тухли след някоя и друга година при положение че всеки има минимум по 2 коптора. Освен това фед се връща към нормалната парична политика, а политиката в момента не е нормална, и никога в историята на бизнеса не е имало отрицателни лихви. Но аз си знам за мен, всеки да се оправя.

    Коментиран от #78

  • 76 Kris

    3 7 Отговор
    Верно са балон, но и новопечатаните пари също са балон или че платиш за балона с балони😜
  • 77 Ал Тъпоне

    9 4 Отговор
    На човек му е нужно само едно жилище. За да купи друго трябва да го отдаде под наем, защото не сме толкова богати, че да поддържаме по няколко жилища без да носят приход. Преброяването обаче показа - много имоти - малко хора, а това по-скоро рано ще натисне наемите надолу, което означава ниска доходност на ниско ликвидна инвестиция!
  • 78 Браво пич

    4 2 Отговор

    До коментар #75 от "Мен":

    Освен това не ми харесва грозната демагогия в статията за повдигането на доходите. Вдигаха административно минималната работна заплата в Държавен вестник, но специално в моята работа на времето се работеше на тарифи от по две минимални заплати, а сега ако някой то плаща около половината от минималната заплата се смята за добър клиент. Това не е вдигане на доходите, а превръщане на хора, които са си покривали разходите прилично в работещи бедни. Това точно създава политиката за споменатия в статията период, а твърденията за повишение доходи са грозна демагогия. Дори по-грозна от демагогията на соца!
  • 79 Гост

    6 4 Отговор

    До коментар #40 от "Байчо":

    Абе те и 2008 не са падали цените на строителните материали ама някак си за 4 години цените слязоха с 40 процента. Знам какво можеше да се купи 2008 с 40 000 евро в София и какво си купих 2013 с 40 000 евро в същия квартал в София.
  • 80 Гост

    5 6 Отговор
    Няма страшно купувайте и много не му правете сметка. Пък ако се окаже балон ще го мислим тогава.
  • 81 Иван

    1 3 Отговор
    След 5/10/15 години панелените жилища в София и не само ще да много по-малко желани за живеене по ред причини и съответно по-малко конвертируеми. Това за аргумента относно отношението хора-жилища. Общата инфлация е ясна, така ще е поне 2-3 години (някои дори говорят за предстояща хиперинфлация). И инвестицията в недвижим имот е не особено доходна, но нискорискова, това е достатъчно за българина.
    Тенденцията ще е в добрите квартали цените да се качват още, а в по-лошите да падат - най-вече панелените жилища.