Last news in Fakti

13 Август, 2015 00:05 2 336 0

Няма разрешение за строеж на нов хотел на мястото на срутения „Вероника”

  • вероника-
  • хотел-
  • мррб
Няма разрешение за строеж на нов хотел на мястото на срутения „Вероника” - 1
Снимка: БТА

Появилите се данни в медиите, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството е издало разрешение за строеж на нов 12-етажен хотел са неточни и некоректни. Министърът и министерството не издават разрешения за строителство на хотели съгласно действащото законодателство, уточниха от пресцентъра на МРРБ.

В случая с хотел „Вероника“, има одобрени строителни книжа от община Варна за реконструкция, модернизация и основно обновяване на сградата.

„За реконструкцията от главния архитект на община Варна е издадено разрешение за строеж, което е влязло в сила и представлява стабилен административен акт. От страна на Регионалния отдел на Национален строителен контрол – Варна при Регионалната дирекция за национален строителен контрол – Североизточен район е извършена проверка, която констатира, че строителството на хотел „Вероника“ е разрешено като ремонт и реконструкция в обема на съществуващия стар хотел, без промяна конфигурацията и височината му. С проекта за реконструкция, одобрен от главния архитект на община Варна, е предвидено премахване на хотела до котата на терена и изграждането на нова надземна конструкция в предишния обем”, обясняват от МРРБ.

От РОНСК-Варна е констатирано също, че са налице отклонения в одобрения инвестиционен проект и е изразено становище, че за законосъобразно приключване на случая е необходимо да се извърши промяна по време на строителството по реда на чл.154, ал.5 от Закона за устройство на територията (ЗУТ). По реда на чл.154, ал.2 и ал.5 законът допуска съществени отклонения при този тип реконструкция, в това число и промяна на строителната конструкция и конструктивните елементи. Инициативата за промяната е на възложителя (собственика), а одобряването на документацията е от компетентността на главния архитект на община Варна.

След настъпилата авария строителството на хотела е спряно от началника на РО НСК-Варна. То може да бъде продължено с разрешение на органа, който е издал заповедта за спиране, след изпълнение на необходимите за отстраняване на последиците от аварията мероприятия. Предвид установените отклонения и проектните решения за промени в одобрените проекти, изразяващи се в промяна на конструктивни елементи под котата на терена и промяна на технологията, строителството може да продължи след одобряването им и допълване на издаденото разрешение за строеж при спазване на законоустановените процедури. Компетентен е отново главният архитект на община Варна.

При прегледа на внесената в МРРБ документация е установено, че не е необходимо извършване на нова процедура по издаване на ново предварително разрешение по реда на чл.96 от ЗУТ, предвид издаденото вече разрешение за строеж от главния архитект на община Варна.

Некоректно е да се твърди, че със свое писмо МРРБ дава разрешение за строеж за сградата. С него министерството уведомява възложителя, че проектантите трябва да изготвят нова техническа документация, която да бъде одобрена от главния архитект на общината.

Обръщаме внимание, че одобряването на инвестиционния проект е по реда на ЗУТ. В конкретния случай Законът за устройството на Черноморското крайбрежие е неприложим.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА