Last news in Fakti

5 Юли, 2016 06:16 3 689 11

27% от заплатата отива за наем на жилище в Чехия

  • чехия-
  • наем-
  • заплата

Чехия се слави с ниските си лихви по ипотечните си заеми. Това несъмнено е стимул за реализирането на повече покупко-продажби. Все пак някои предпочитат да живеят под наем. Средно те плащат по 27% от месечния си доход. Статистиката показва, че за последните 20 години са се увеличили разходите за наем, докато тези за храна и дрехи са намалели.

27 300 крони, или 1000 EUR е била средната месечна заплата на чехите през 2015 г. 27% от нея са отивали за наем на жилище, 17% - за храна, 4% - за обувки и дрехи.

С 11% поскъпнаха цените на жилищата в Чехия за последните 2 години. Най-скъпи остават апартаментите в Прага, където квадратният метър се търгува срещу 2130 EUR. Следва Бърно със стойност 1570 EUR/кв.м. Най-евтино имоти могат да се намерят в Усти над Лабе. Цената на квадратен метър е едва 380 EUR. На второ място е Острава – 590 EUR/кв.м.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    0 1 Отговор
    Ами не са за оплакване. У нас цените на кв.м са същите, имотите са със сигурност в пъти по-лоши, и средната заплата е четири пъти по-ниска. Значи сме много, много, много,много по-зле като се добавят и високите лихви по ипотеките спрямо лихвите по депозити.

    Коментиран от #2

  • 2 Бате Цецо

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    Не съм съгласе с теб. Цените при нас са 2 пъти по-ниски (грубо казано), а средната заплата е 470 евро, но без да се отчита сивият сектор. Единствено за качеството на имотите съм съгласен.
  • 3 Becko

    0 0 Отговор
    Средната цена на кв.м в София е малко над 800евро, средната заплата в София за май е 1296лева/665евро, това означава малко над 1 месец работа за 1кв.м. Качеството на новите имоти, в много от случаите е ниско, но старото (до 1944) е със същото качество, каквото е и в Прага, защото е правено от едни и същи архитекти, материали, методи и тн. Лично аз плащам лихва по ипотечен от 3.4%, която смятам, че е доволно ниска (винаги бих приел 2,4 :), а депозитите в цял свят са на исторически, най-ниски нива. Без излишни паники и игри на жертви, че аман от страдалници

    Коментиран от #4, #5, #6

  • 4 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Becko":

    България не приключва до околовръсното на София и ако в столицата, според теб, се взимат 1296лв, то в провинцията махаш единицата отред - преувеличено казано. Над 500лв чиста заплата е рядкост, като повечето се придържат от 350 до 450лв. Ако един инженер взима в столицата 3000лв заплата, то в провинцията е на максимум 1000лв, ако му я платят, понеже в много предприятия заплатите се плащат на части или с месеци не се плащат.
  • 5 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #3 от "Becko":

    ти в Чехия ходил ли си? Прага със София ли ми сравняваш? Кое по точно е наред в София? Инфраструктурата? Мръсотията? Разбитите улици? Заплатите? Хайде да не ми се правиш на големия разбирко
  • 6 Антон

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Becko":

    Аман от гладни брокери под прикритие :)
  • 7 Becko

    0 0 Отговор
    Мн сте смешни, честно. Брокер :Д смях в залата. С бизнес се занимавам, един от които е недвижими имоти, по тази причина чета често капитал, факти, профит срещам се с брокери и тн. за да следя новостите. Ходил съм на доста места в Прага специално няколко пъти, и снимки мога да ви пратя, ако вие не сте. Метрото им е ужас... сградите (старите) не са хич в цветущо състояние, пътища имат, но не смятам, че и в София са толкова зле. Ест, че винаги може повече, но София се развива супер според мен (и ГЕРБ не съм, освен брокер :Д). От 10 год живея в Сф и разликата е..... уникално голяма. Пловдив също, посещавам го много често. Плевен където е много слабо, пак заплатите са по 7-800лв... Къде работите за по 300 нз... като минималната е 420... Освен това никой не ви е виновен, че нищо не можете, та да работите за по 300лв... Аз лично не познавам, човек, който да работи и да изкарва 300... Стига с тея бошлаф приказки. Тръгнете да наемате някой на работа и ще видим тогава дали работят за по 300... Лесно е да се мрънка, а ако си гледате работата и заложите на самоусъвършенстване, може би ще получите доста по-бързо нещата, за които мечтаете, отколкото като се взирате във всички негативи... да много са... ?са е как и в негативна среда, проблемна, несъвършена вие пак да успявате всеки ден да сте все по-добро, копие на себе си... Пожелавам ви го заедно с малко оптимизъм ;)

    Коментиран от #8, #10

  • 8 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Becko":

    Веско, съгласен съм, че София се развива, но както казвам това не е България. Това, че някакви мутри и измамници усвояват милиони, а работниците във фабриките и заводите са на по 450лв не те ли притеснява. Е сега откриват завод до Хасково с 2000р. места и заплатата на поточната линия е 450лв. Това нормално ли е според теб? И как като взимаш толкова ще може да си позволиш жилище, било то и за 20х.лв? На теб ти е широко около врата, аз също не съм на 300лв, но много от моите познати не прехвърлят 400-500лв чисто, без значение какво им пише в договорите, може и на 1000лв да се разписват, а да им плащат 300лв, но работят с надеждата да им ги изплатят понеже ако напуснат и за хлеб няма да имат. Ти оставал ли си месеци без пари и да няма от кого да вземеш, къде да поработиш, за да сложиш поне един хляб на масата за семейството си.
    Хайде стига четкане колко сме били добре и как другите страни не били толкова добри като нашата, ама в другите социалните се грижат като не можеш да си плащаш наема, а тук те изхвърлят като мръсно коте, защото само за циганите се грижат.
    Не е мрънкане това, като се квалифицираш може и по-добра работа да си намериш, но има много хора, които и да са квалифицирани им се подиграват. Защо ако си партиен член може да ти плащат и твоята фирма да печели поръчки, а ако не си, било то и да предлагаш по-добре свършена работа, никой не те търси. Ти след като се занимаваш с бизнес и да кажем нямаш пари колко месеца може да издържиш без поръчки и без оборот?
    В България всичко се развива на хартия, проекти се правят на хартия, но реалността не е такава, защото аз отивам с проект в банката и те ми слагат 12% лихва, а някой мутраген взима милион без проект и гаранции. Нека сме смешни в твоите очи, проблем с това аз нямам.
  • 9 Веско

    0 0 Отговор
    Ей, приятелю гост, лесно няяяма! Където и да идеш по света на поточна линия, няма да живееш добре... Никъде не се търпят мрънкалници, които чакат някой да им оправи нещата, трябва сам да си подредиш къщата и от там се почва. Аз на 15 съм работил на автомивка за по 150лв и естествено, че не съм бил доволен и просто разбираш, че ако искаш да ти е лесно си бачкаш някъде, без да мислиш, без да искаш да си развиваш знанията и/или уменията, нехаеш за себе си, съответно не очакваш друг да го е грижа за тебе... Сам ако не се оценяваш и не си помагаш, не очаквай друг да го прави. Майстора, който беше в тая автомивка - постоянно стоеше с дигнати крака, но като му дойде 1 кола да и оправи аспуха да речем и прибере 60-70лв за 1 час (половината ми месечна заплата, поради, което му завиждахме) и обичаше да казва: "Момчета, койт за квот е учил..." Аз аспуси и сега не мога да поправям :)
    Ако взимаш 400лв, си купуваш къща в близко село, пълно е с къщи за по 1000лв и живееш там, гледаш си домати, краставици, градинка и тн. Никой не е длъжен да се грижи за никой, не не съм оставал без хляб на масата, защото съм положил, достатъчно дълги години усилия да се науча на много неща. Едно от най-важните, от които финансова грамотност. Изкарвай повече отколкото харчиш, живееш скромно (изисква голяма самодисциплина, особено когато почнат да стават повече, отколкото можеш да изхарчиш така или иначе) а, когато купуваш нещо трябва да можеш да определиш ценността, стойността и полезното действие на покупката много добре, без емоции, изхождаш от прагматичност. Виждал съм не веднъж работник да си купи обзавеждане за спалнята, на кредит... по-скъпо от моето... Е кой да е виновен, че той после ще мрънка, че ни е скапана държавата... И не съм, никакъв член на нищо, бизнеса ми е онлайн, нямам поръчки не са ми и необходими плюс, че правейки това, което правя помагам на страшно много хора да спестят пари, заобикаляйки картелите, които дълги години са властвали в бранша. Доказателство, че с акъл се разбиват картелите ;) а не с мрънкане.... Интернет струва 15лв на месец и е най, най, най големия учебник - можеш да се научиш на всичко в него стига да имаш желанието... Всеки, който мрънка под тея статии всеки път, има нет явно... да сяда и да се учи на неща, да се интересува, да дерзае (тук там порно за релакс :) Айде дано поне 1 от вас, успее да чуе съвета и веднъж да действа конструктивно, дай Боже занапред и по-често... Желая ви успех радвам се, че си полафихме, малко brainstorming хубаво е да се контактува с инакомислещи и пак за последно казвам: НИКОГА В ИСТОРИЯТА НА СВЕТА НЕ Е ИМАЛО ВРЕМЕ, В КОЕТО ПО-ЛЕСНО, ОТ УЮТА НА ДОМА, ТОЛКОВА ЕВТИНО, ДА МОЖЕШ ДА НАУЧИШ АБСОЛЮТНО ВСИЧКО, КОЕТО СИ ПОЖЕЛАЕШ... ВЪЗПОЛЗВАЙТЕ СЕ, ИНАЧЕ ГУБИТЕ...
  • 10 Антон

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Becko":

    в ЕС сме на последно място браат, От 28 държави.......... за какво развитие ми говориш ти? И като гледам ще бъдем още доста време последни. Това че ти си лапнал некви кинти не значи че държавата е ок
  • 11 незнайко

    0 0 Отговор
    (1000 EUR е била средната месечна заплата на чехите през 2015 г.) В България и по точно Видин, средната заплата е 630 лева а това са 315 EUR. Това е 3 пъти по малка заплата. С какво чехите са по напред от нас, като старта ни е един и същ.